Læs også:

Close
klods-hans ballet tivoli

Anmeldelse af Klods-Hans på Pantomimeteatret

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

I anledning af at Pantomimeteatret i år har eksisteret i Tivoli i 150 år, sættes der særligt fokus på balletten i forlystelseshaven. Det sker blandt andet med premiere på H.C. Andersens klassiske eventyr om Klods-Hans som ny ballet på Pantomimeteateret. Læs vores anmeldelse her

H.C. Andersens klassikker Klods-Hans kan nu ses i ny, spændende opsætning i Tivoli – et eventyr der udkom første gang i 1855. Nu er en nyopførelse af det elskede eventyr at se på Pantomimeteatret som ballet.

Den prisbelønnede koreograf og solist ved Den Kongelige Ballet Tobias Praetorius står bag koreografien. Musikken er af komponist, dirigent og tv-vært Phillip Faber, og Dronning Margrethe har skabt scenografi og kostumer.

klods-hans ballet tivoli
Her ses Maïa Gastal, Carl Anton Rise Jacobsen, Lauréline Epaulard, Laurie Nielsen i Klods-Hans 2024 – Tivoli … (Foto: Annett Ahrends)

Et rigtigt eventyr

Klods-Hans handler om bondedrengen Hans og hans to lærde brødre, der alle tager op på slottet for at søge lykken og vinde prinsessens hjerte.

De to brødre er både lærde og besidder mange gode evner, så deres far giver dem hver en hest at ride på til kongeslottet. Klods-Hans regner faderen ikke for noget, så der er ingen hest og saddel til ham. Han skal blive hjemme og passe dyrene på fødegården. Klods-Hans vil det heldigvis anderledes, for han vil også fri til prinsessen. Han springer på sin ged og afsted går det.

De lærde brødre har ikke meget tilovers for Klods-Hans, men da de selv kommer i audiens hos prinsessen, kan de ikke fremstamme et eneste fornuftigt ord. De får beskeden ‘duer ikke’. Klods-Hans derimod er helt sig selv og sjov i prinsessens selskab, og det kan hun godt lide. Hun gifter sig med Klods-Hans og alt ender lykkeligt.

God humor – skønt eventyr

Man både smiler, griner og bliver opslugt – for Klods-Hans er historien om, ‘at man aldrig skal give op’ – og intet er givet på forhånd. Klods-Hans’ to brødre er virkelig sjove – og ja man kan ikke andet end grine, når de sådan lidt feminint ridder på deres heste ‘afsted-går-det-uden-prinsessen’, men de virker dog ikke slået ud af den grund.

Derimod er Klods-Hans sød og ‘krammeværdig’ – og alt det ser prinsessen også – ligesom tilskuerne ser det. Historien er velkendt og tidsløs og forfattet af H.C. Andersen i 1855. Og så egner historien egner sig fantastikt til ballet og stum pantomime. Udtrykkene – de lette (eller klodsede) ballettrin siger alt – og mere til …

ballet klods-hans tivoli
Her ses Tommy Edvardsen, Francesco Capasso, Antonio Russo, Vincent Vernal, Robert Thomsen, Antoniomanuel Calvanese, Louka Do Vale Tinoco i Klods-Hans. (Foto: Annett Ahrends)

Scenografi og kostumer skabt af H.M. Dronning Margrethe

Klods-Hans er den niende forestilling i Tivoli med Dronning Margrethe som scenograf, og hun overværede også den første forestilling. 

Dronningens kostumer og scenografien sidder som altid lige i skabet. Hun er virkelig dygtig, og mon ikke der har ligget uanede mængder af timer og arbejde i dette også. Hun forstår og formår at sætte det lyriske, det scenografiske og det ‘vi alle kan forstå og forholde os til’ i centrum – Jeg synes, hun er ufattelig dygtig. Hendes arbejde er også medvirkende til at gøre eventyret endnu mere eventyrligt – ren nyskabt nostalgi og hygge.

Musikken og koreografi der samler det hele

Musikken er skabt af danskernes kæledægge Phillip Faber, idet han har indspillet denne med Prague Philharmonica Orchestra (som dirigent). Koreografien og iscenesættelsen er smukt sat sammen af Tobias Praetorius. Jeg var ved at sige – mere kan man næsten ikke ønske sig …

Phillip Faber som står bag musikken siger:

– Det har været et spændende arbejde at få orkestrets lyd til at smelte sammen med H.C. Andersens historie, Tobias’ tanker og koreografi og Dronning Margrethes visuelle univers. Jeg glæder mig meget til se det hele samle sig til premieren til sommer.

Klods-Hans (på engelsk ‘Clumsy Hans) skal du tage ind at se. Og gennem sommeren vil der også komme andre balletter, sange og danseoptrædende for at fejre det runde jubilæum i den 181. sæson for Tivoli.

philip faber klods-hans ballet
Klods-Hans kan ses på Pantomimeteatret i Tivoli. Her ses Philip Faber i dyb koncentration … (Foto: Bax Lindhardt/ Tivoli)

Med H.M. Dronning Margrethe til forestilling

Det var selvfølgelig ekstra sjovt at sidde tæt på dronningen og se hendes reaktion – ingen tvivl om, at hun var lige dele stolt og godt underholdt – grinede højlydt flere gange.

H.M. Dronning Margrethe siger om arbejdet:

– Jeg har jo prøvet at lave forestillinger til Pantomimeteatret før og har en god fornemmelse for, hvad der virker godt på den lille scene. Det glæder jeg mig til at gå i gang med sammen med de øvrige kræfter bag forestillingen. Der er så mange muligheder i eventyret om Klods-Hans, som jo er en person, man ikke kan lade være med at holde af, og det giver os mange muligheder på scenen. Det skal gerne blive en morsom forestilling, og jeg glæder mig til at se eventyret folde sig ud på scenen.

H.C. Andersen var en mesterlig fortæller – og trods de mange år på bagen, holder de stadig. Der er en grund til, han er kendt verden over. Og det lille eventyr var med ballettens fine og forfinede finesser et perfekt match. Jeg har lyst til at se den igen. Alle kan være med – unge som gamle – også alle dem, der ikke er vilde med ballet.

tivoli klods-hans ballet
Dronningen ser på kostumeprøver
(Foto: Keld Navntoft) /Tivoli)

Fakta om Klods-Hans

Koreograf: Tobias Praetorius
Komponist: Phillip Faber
Kostumer- og scenografi: H.M. Dronning Margrethe
Premiere: Den 22. juni
Spilledatoer: Klods-Hans opføres cirka30 gange på udvalgte dage frem til den 25. august.
Aldersanbefaling: Fra seks år
Billetter: Kræver blot entrébillet til Tivoli.

dronning margrethe tivoli
Vofres smukke dronning var også tilstede ved verdenspremieren … (Foto: MY DAILY SPACE)

Tivoli, Danmark og H. C. Andersen – du er dejlig

Der er noget ganske unikt ved at sidde midt i byen – udenfor – en sommeraften med alle blomsternes dufte – summen var forlystelserne – og så sidde der og se en sådan forestilling. Man føler sig lige dele (dansker)stolt (også når man hører turisternes kommentarer undervejs) og fanget af eventyret om Klods-Hans.

Det er både eventyrligt – nostalgisk og ganske underholdende. Alle kan se det – gense – og blive suget ind i en svunden tid – og ja blive mindet op, at alting ikke altid går som forudset (eller som præsten prædiker – som man siger9 … Tag en tur i Tivoli og se også balletten – det er hyggeligt og underholdende.

ballet klods-hans tivoli
Den der ler sidst – ler bedst – også her. Her ses Carl Anton Rise Jacobsen, Robert Thomsen, Vincent Vernal, Jennifer Wagstaffe … (Foto Annett Ahrends)

Spilletider

Premiere: den 22. juni – spiller fra den 22. juni – den 25. august på udvalgte dage. Pantomimeteatret

Varighed: 30 minutter

Læs mere på om forestillingen på www.tivoli.dk

 

Læs også:

Lav selv Cakenhagens egne flødeboller

 

 

Masser af peanutkaramel flødeboller. (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·