Læs også:

Close
kong frederik royal run

NEWS: Kom til Royal Run-festen til fods

Nyheder  | 

Kom til Royal Run-festen til fods · 33-årig varetægtsfængslet efter trusler, vold og psykisk vold · Nordmænd og danskere under samme tag i Kyiv · Dronning Margrethes påfugle-fortæppe afsløret · Sigtet for menneskesmugling · Dagens billede: De døde fisk

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kom til Royal Run-festen til fods

Ruten til Royal Run vil være spærret den 20. maj fra klokken 7.00 – 23.00, og der vil være parkeringsforbud flere steder i byen. Arrangørerne opfordrer til at tage del i festen sammen med de over 40.000 deltagere …

Interessen for at deltage i det første Royal Run anført af H.M. Kongen var overvældende. 42.500 deltagere løber 2. pinsedag med i København og på Frederiksberg som svar på regentens initiativ til sundhed gennem bevægelse.

Når ruten i Indre By, på Vesterbro og på Frederiksberg er afspærret for biler, cyklister og fodgængere mellem 7.00 – 23.00, giver det god anledning til at gøre festen endnu større.

– Det er vores håb, at tilskuere og familie på tværs af generationer igen vil samles om folkefesten, så den bliver for endnu flere end blot deltagerne. Så vores opfordring er at udnytte muligheden for at køre med offentlig transport til særligt lave priser på dagen og komme smidigt til og fra området, fortæller administrerende direktør i Sparta Atletik & Løb, Dorte Vibjerg.

Det er muligt at købe en særlig eventbillet, der giver fri adgang til offentlig transport i 12 timer i hovedstadsområdet den 12. maj. Du kan læse mere om eventbilletten på Royal Runs hjemmeside, hvor du også kan se trafikinfo, kørselsveje og muligheder for krydsning her.

Fakta:

Trafikinfo i forbindelse med  Royal Run mandag den 20. maj.

Gaderne på ruten ti Royal Run lukkes 2. pinsedag gradvist for trafik mellem klokken 7.00 og 16.30 og genåbnes senest klokken 23.00.

Først på dagen afspærres i indre by omkring blandt andet Amalienborg, Toldbodgade, Holbergsgade, Kongens Nytorv samt H.C. Andersens Boulevard.

Fra klokken 16.30 afspærres til 10 km-ruten, som også involverer blandt andet Gl. Kongevej, Frederiksberg Allé og Vesterbrogade.

One mile-ruten er spærret fra klokken 07.00 til klokken 23.00 – OBS: Sankt Annæ Plads, Amaliegade, Toldbodgade og Nyhavnsbroen spærres fra klokken 06.00

5 km-ruten er spærret fra klokken 11.00 til klokken 23.00. Knippelsbro er lukket i samme tidsrum.

10 km-ruten er spærret fra klokken 16.30 til klokken 23.00

Parkeringsforbud

Der er forbud mod standsning og parkering søndag den 19. maj klokken 12.00 til mandag den 20. maj klokken 23.30.

I Fredericiagade gælder standsnings- og parkeringsforbuddet fra søndag den 19. maj klokken 8.00 til tirsdag den 21. maj klokken 10.00.

På flere strækninger er der forbud mod standsning og parkering, så hold øje med skiltningen i gaderne. Ulovligt parkerede biler kan blive fjernet for ejers regning.

Om Royal Run ’24

Royal Run fandt sted første gang i 2018 i anledning af H.M. Kongens 50-års fødselsdag.

H.M. Dronningen samt Kongeparrets fire børn har siden begyndelsen taget stor del i Royal Run, men det er første gang, at Kronprinsen tager ud i landet og deltager i én af værtsbyerne selv.

Royal Run ‘24 bliver med det højeste antal deltagere nogensinde. Samtidig har 30 procent af de tilmeldte aldrig deltaget i et motionsløb før.

40 procent af de tilmeldte har ved tilmelding angivet, at de har deltaget i Royal Run før.

Igen i år opnår Royal Run deltagerrekord med 95.000 tilmeldte i de fem værtsbyer, Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Sparta Atletik & Løb er teknisk operatør på Royal Run i København/Frederiksberg.

Royal Run arrangeres af idrætsvisionen Bevæg dig for livet – et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Atletik. TV2 og Regionerne er mediepartner på Royal Run, og TrygFonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er strategiske partnere.

Yderligere information

Mens ruterne er lukket, kan biler i angivne tidsrum krydse ruten på udvalgte krydsningspunkter. Se alle krydsningspunkter og kørselsveje på linket her.

royal run 24 københavn kort
Sådan ser ruten ud i København t il Royal Run … (Grafik: PR)

 

kong frederik royal run
H.M. Kongen til Royal Run ’23 i Herning. (Foto: Lars Horn/Royal Run)

Læs også: Selina Juul giver gode løbetips

33-årig varetægtsfængslet efter trusler, vold og psykisk vold

I et grundlovsforhør torsdag blev en 33-årig mand varetægtsfængslet. Han er sigtet for psykisk vold, trusler, ulovlig tvang og vold mod en 26-årig kvinde. I fredags kom den 33-årige til kvindens adresse i Nakskov, hvor det kom til noget uenighed om samvær med deres barn, og den 33-årige skubbede herefter til kvinden, så hun mistede balancen og slog hovedet ned i gulvet.

Den 33-årige låste kvinden inde og truede hende med yderligere vold. I en periode op til voldshandlingen havde han både truet kvinden og øvet psykisk vold og social kontrol mod hende. Den 33-årige blev anholdt onsdag klokken 16.19, og han er nu varetægtsfængslet frem til den 21. maj. Retsmødet blev afviklet for lukkede døre.

hånd vold stop
33-årig varetægtsfængslet efter trusler, vold og psykisk vold … (Foto: PR)

Læs også: Psykisk vold – vi interviewer forfatter om emnet

Nordmænd og danskere under samme tag i Kyiv

To af Nordens største nødhjælpsorganisationer, Folkekirkens Nødhjælp og norske Kirkens Nødhjelp, samler kræfterne i én stor dansk ledet indsats i Ukraine.

Gennem et fireårigt fælles humanitært program puljer organisationerne funding, ekspertiser og administration og kommer dermed til at nå ud til langt flere mennesker med nødhjælp, minerydning og genopbygning. Det dansk-norske samarbejde har foreløbigt modtaget 168 millioner kroner til indsatserne i Ukraine.

Et fælles program i netop Ukraine giver rigtig god mening, siger Jonas Nøddekær Vejsager, nyslået generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der – som sin første officielle handling – deltager i åbningen af det nye fælles kontor i Ukraines hovedstad Kyiv.

– Vi har forskellige ekspertiser, som hver især er helt nødvendige for det humanitære arbejde og genopbygningen af det krigshærgede land. Sammen supplerer vi hinanden og skaber langt mere omfattende aktiviteter til gavn for mennesker og samfund i Ukraine. Og til sammen er vi en stor nødhjælpsaktør, der virkelig kan gøre en forskel, fortæller Jonas Nøddekær.

Kirkens Nødhjelp er eksperter i vand og sanitet, mens Folkekirkens Nødhjælp er eksperter i uddeling af kontanter og i humanitær minerydning. Sammen kan de kirkelige nødhjælpsorganisationer rydde områder forurenet med ueksploderet ammunition og derefter genopbygge den kritiske infrastruktur, der er ødelagt under krigen.

Siden krigens begyndelse i februar 2022 har Kirkens Nødhjelp støttet Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine, og tre eksperter fra den norske organisation har været lånt ud til konkrete humanitære opgaver. Det nye fælles humanitære program bygger således videre på et allerede tæt samarbejde i Ukraine. Om samarbejdet siger Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp:

– Folkekirkens Nødhjælp har i en årrække været en af vores vigtigste partnere både i det nordiske samarbejde og i det fælles globale netværk, ACT Alliance, som vi begge er del af. Vi er meget glade for at indgå et nyt partnerskab med et fælles kontor i et krigshærget land, hvor behovet for humanitær hjælp er enormt og vil være det i mange år fremover.

Folkekirkens Nødhjælp og Kirkens Nødhjelp har en lang historie med tætte partnerskaber og har blandt andet fælles programmer i Zambia, Malawi, Myanmar og Palæstina.

De to nordiske søsterorganisationer markerer i dag åbningen af det nye fælles kontor i Kyiv med en reception med deltagelse af blandt andet den danske ambassadør, repræsentanter for EU, FN og andre donorer og samarbejdspartnere.

Læs mere om Folkekirkens Nødhjælps indsatser i Ukaine her.

folkekirkens nødhjælp
Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, og Kjersti Thoen, finansdirektør i Kirkens Nødhjelp, besøger et central-varmeværk i Mykolaiv, der er blevet ramt under de gentagne missil- og droneangreb på kritisk infrastruktur i Ukraine. Varmeværket er blevet genetableret gennem det dansk-norske Ukraine program, og kan nu levere varme til op mod 160.000 mennesker. De er flankeret af Robert Behnisch, leder af programmet i vand og sanitetsarbejde, og Dmytro Roi, grundlægger af samarbejdspartneren SDS, der arbejder med vand- og varmeforsyning og som har stået for at få central-varmeværket repareret. (Foto: Rasmus Gravesen/ Folkekirkens Nødhjælp)

Læs også: Folkekirkens Nødhjælp tager historisk klimaansvar

Dronning Margrethes påfugle-fortæppe afsløret

Der lød højlydte klapsalverda publikum på Pantomimeteatret i dag var vidne til, at H.M. Dronning Margrethes nye påfuglefortæppe blev afsløret. Afsløringen skete i forbindelse med fejringen af Pantomimeteatrets 150-års fødselsdag, som desuden bliver markeret ved, at der i løbet af sommeren opføres en ny H.C. Andersen-ballet på teatret, nemlig eventyret om Klods-Hans, som har urpremiere den 22. juni.

I forbindelse med afsløringen af påfugletæppet kunne publikum også se en klassisk pantomimescene med Pjerrot, Harlekin og Columbine, og Tivoli-Garden bidrog også til festlighederne ved at spille ‘Congratulations’. Pjerrot fik i øvrigt de fremmødte gæster, som også inkluderede en stribe forhenværende Harlekiner og Columbiner, til at råbe tre højlydte hurra’er for Pantomimeteatret i forbindelse med det runde jubilæum.

Teatret blev officielt indviet den 10. maj i 1874, for 150 år siden, med pantomimeforestillingen; ‘Harlekin Mekanisk Statue’. Pantomimer havde dengang allerede været en Tivoli-tradition i 30 år. Men nu fik de deres egen scene i Tivoli. Pantomimeteatret er i dag internationalt berømmet for sit særlige fortæppe, formet som en påfugls hale, og er formentlig det eneste teater i verden, hvor tæppet går ned, når det ‘går op’. Påfuglens hale er lavet af en særligt holdbar type lærred, der er skræddersyet og håndmalet efter Dronning Margrethes tegninger og anvisninger. Dronningen, der bl.a. er anerkendt for sit farverige kunstneriske udtrykt, har blandt andet brugt grønne, lilla og blå fuglefarver til det 32 m2. store fortæppe. 

Teatret har siden åbningen for 150 år siden været en del af oplevelsen i Tivoli og er i dag en af de mest fotograferede bygninger i forlystelseshaven. Der opføres omkring 300 ballet- og pantomimeforestillinger hver sommersæsonen i Tivoli.

H.M. Dronning Margrethe sagde om opgaven:

– Siden jeg som barn første gang var i Tivoli og oplevede Pantomimen, har jeg været betaget af Påfugletæppet. Selve idéen bag et sådant tæppe er både forunderlig og eventyrlig, og det har derfor været en spændende opgave at give et opdateret bud på Påfugletæppet, nu hvor det gamle ikke kunne mere. Jeg er gået til opgaven med en stor respekt for den oprindelige og originale ide, og om det er lykkedes, må andre bedømme. Det har i hvert fald været en inspirerende og sjov opgave.

Idéen til påfugletæppet stammer angiveligt fra Tivolis daværende direktør, Bernhard Olsen, der havde været i Paris for at hente inspiration til Tivoli. Her havde han set et parisisk varieté-teater, hvor fortæppet, som en vifte, drejede rundt og forsvandt ned i gulvet. I den første tid var påfuglen bygget helt i træ og så tung, at der måtte 13 mand til at køre den ned og op. Senere byggede man den om og brugte lærred til halen. Men der skal fortsat fem mand til at køre påfuglen ned og op, hver gang tæppet skal gå.

dronning margrethe påfugletæppe tivoli
H.M. Dronning Margrethe er til stede ved fejringen af Pantomimeteatrets 150-års jubilæum og afsløringen af teatrets nye påfugle-fortæppe onsdag den 8. maj 2024. (Foto: Keld Navntoft /Tivoli)

Læs også: Tivolis historie

Sigtet for menneskesmugling

Ved indrejsekontrollen af en bus, der torsdag klokken 22.00 var ankommet med færgen til Rødbyhavn, traf politiets udlændingekontrolafdeling to mænd, hvoraf den ene ikke umiddelbart havde nogen gyldig rejselegitimation. Han oplyste, at han var 22 år gammel, og den anden, som umiddelbart var af samme nationalitet, var en 43-årig mand.

De blev begge anholdt, og den 43-årige blev sigtet for menneskesmugling, mens den 22-årige blev sigtet for overtrædelse af udlændingeloven. Politiet skal nu undersøge de to rejsendes relation nærmere.

grænse tyskland
Sigtet for menneskesmugling …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: To mænd sigtet i sag om menneskesmugling

Dagens billede: De døde fisk

· Mere fra samme kategori ·