Læs også:

Close
mumi moomin stel haru arabia

Historien om Haru – et skanipansk Mumi Arabiastel

Bolig  | 

Haru er en fin skandipansk stelnyhed fra Mumi Arabia, som kommer til at tage Mumi-elskere med storm. Læs mere om både historien og tankerne bag og se det fine stel her

mumi moomin stel haru arabia
Så fint og brugbart er det nye Haru-stel … (Foto: PR)

Brandets første komplette service er inspireret af det finske øhav med japansk indflydelse Haru servicet er skabt som en hyldest til Tove Janssons liv og arbejde og henter såvel inspiration som navnereference fra den finske kultforfatters yndlings-sommerspot, øen Klovharun.

Den dygtite designduo

Kollektionen er designet af duoen Naoto Niidome og Nathalie Lautenbacher, der blander finske og japanske strømninger til et unikt skandipansk udtryk. Med sine enkle blækblå illustrationer på hvid glasur ærer Haru samtidig porcelænshistorien og gør det oplagt at kuratere stellets dele med andre nordiske tablesetting klassikere og personlige vintagefund.

Den nye kollektion er Mumi Arabias første komplette porcelænskollektion og består af ni forskellige dele fra småfade, tallerkener og skåle i forskellige størrelser til tekop og spisepinde-holdere. Stellets overordnede look er blødt og fredfyldt og designet til at skabe en sofistikeret stemning uden at miste det legesyge element, som er bærende for Mumi-universet. Serveringsdelene passer til alle dagens måltider fra morgenmad til middag, fra pastaretter til risskåle, fra supper til tapas samt sushi-serveringer.

mumi haru stel skandipansk
Så fint og så brugbart er Haru …. (Foto: PR)
Om stellet

Det er et smukt stel fyldt med følelser – æstetik – forfinet udtryk – renhed og blødhed … Alt dette sat sammen med Tove Janssons ikoniske Mumi-figurer, der både ‘råber op’ og er gemt på de enkelte dele. En ganske unik fortælling …

Japansk tankegang …

De to designere fortæller også, at japanere ser på den mad, de skal spise – og DEREFTER vælger stellet de vil servere det på. Og hele tankegangen omkring ‘sharing food’ og servere deleretter – som man også gør i Japan – den er også kommet til Skandinavien og taget med i tankerne bag Haru.

Finsk design med japanske accenter

Haru er designet af finsk-japanske Naoto Niidome og finsk-franske Nathalie Lautenbacher som en hyldest til Tove Jansson og det finske øhav med et strejf af japansk æstetik. Stellets navn refererer til klippeøen Klovharun, forkortet Haru, som er del af Porvoo-øgruppen på Finlands sydkyst. Her havde Tove Jansson selv et sommerhus, hvor hun boede og arbejdede hver eneste sommer fra 1960erne og helt frem til 1990’erne.

– Vi ønskede at fremhæve skærgården og valgte de afrundede kanter på stenene og klipperne formet af havet som udgangspunkt for vores design. Grundet vores personlige baggrund er der japanske indslag, som komplementerer vores finske, ofte naturinspirerede æstetik. Jeg er halvt japaner, og Nathalie har arbejdet og er prisbelønnet i Japan, så der er en naturlig indflydelse, fortæller Niidome og fortsætter:

– Og der er også det dejlige sammenfald med øens navn Haru, som betyder ‘forår’ på japansk.

Designduoen Niidome og Lautenbacher har samarbejdet om design og kunst siden 2008, hvor de blev tildelt prisen som Årets Unge Finske Designer. Niidome er uddannet indretningsarkitekt og modedesigner, mens Lautenbacher er keramiker og har tidligere designet for Arabia og Iittala.

haru mumi stel
Dette er lidt et ikonisk billede, for det var første gang, at de to designere så det samlede stel i brug ved en presseevent i Finland i maj. Og man kunne se deres egen glæde og stolthed over deres stel og resultatet af 2 års hårdt arbejde – og hvor de også selv med stor iver fotograferede det ‘in action’ til en morgenmad bestående af en blanding af skandinavisk og japansk småretter, som stellet jo er perfekt til … (Foto: MY DAILY SPACE)

Illustrationer fra Tove Janssons kranse

Haru-fadene er dekoreret med smukke blæk-blå konturillustrationer, som Moomin Arabias designteam har tilpasset og sammensat ud fra Tove Janssons kransemotiver. Gennem sin produktive karriere tegnede Jansson adskillige kranse med Mumifigurer blandt blomster og andre naturelementer. Hun brugte dem i sine bogillustrationer og andet illustrationsarbejde, heriblandt de mange breve, hun gennem tiden besvarede fra sine fans.

– Tove Jansson elskede den finske skærgård og hun brugte ofte dens naturlige elementer i sine kranseillustrationer, så vi fokuserede på dem i Haru. Husker man sidste års Mumi dag-krus, Sea Breeze, er det nemt at se lighederne med Haru. Den blå-på-hvide håndtegnede stil og temaet gør dem til et match, fortæller Annika Tickle, Head of Design hos Moomin Arabia.

mumi moomin stel haru arabia
Her kan du rigtig se de fine dele. Læg mærke til den små ‘porcelænssten’, som kommer i pakke med to styk. De kan bruges til at lægge spisepinde på, men de fungerer lige så godt som borddekorationer. De sender tanker hen til de hvide sten, som vi kan finde på stranden, der er vasket bløde og rare at røre ved … (Foto: PR)

Haru er i handlen fra den 30. maj. Og serien består af i alt 9 dele:

o Serveringsfad 17 cm 189 kr. (vejl.)
o Oval tallerken 16 cm 169 kr. (vejl.)
o Middagstallerken Ø 25 cm 199 kr. (vejl.)
o Pastatallerken Ø 21 cm 189 kr. (vejl.)
o Skål Ø 12 cm 139 kr. (vejl.)
o Mini Tallerken Ø 12 cm 99 kr. (vejl.)
o Mini Dyppeskål 99 kr. (vejl.)
o Tekrus 39 cl 139 kr. (vejl.)
o Aflæg til spisepinde, 2. stk. 119 kr. (vejl.)

 

Læs også:

God tips til haveelskere

 

fiskars have

· Mere fra samme kategori ·