Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger bogartikel

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til juni måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på endnu en skøn sommermåned med masser af lys og måske også lidt mere overskud til at læse gode bøger i …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de lyse junidage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

fem på stribe bog bøger bogartikel
Så er der fem gode bøger til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den om Matador og filosofi

Hvad kan Matador lære os om filosofi? Bogen her er et filosofisk gensyn med Agnes, Ingeborg, Maude, Elisabeth, Hans Christian, Mads, Røde, dr. Hansen og alle de andre fra Korsbæk.

Matador er med skaberen Lise Nørgaards ord »’en historie om, hvordan jeg så det, da alt tilsyneladende lå fast og pludselig gik i skred’. Den ikoniske danske tv-serie minder os nemlig om, at alting altid er under forandring – et menneskeligt vilkår, som vi alle sammen deler, og som Korsbæk bliver billedet på.

Tv-serien er gennemsyret af helte, antihelte og skurke, af modstandsfolk og værnemagere, af handlekraftige kvinder og stagnerede mænd. Matador er tilmed optaget i den danske kulturkanon og former fortsat vores syn på Danmark i årene 1929-1947, men der er stadig meget mere at sige om serien.

Bogen giver et filosofisk indblik i serien og går i dybden med en række af de store spørgsmål, der lægges an til i serien:

Hvilke eksistentielle behov kan en paranoid frygt for baciller egentlig dække over?

Er man nødvendigvis ond, blot fordi man forventer, at andre syr en knap i ens skjorte?

Bliver mænd overflødige i Matadors univers – og i fremtidens?

Hvem er seriens største hyklere?

Hvor langt bør man gå for sin bror?

Er det en god handling at give sin datter en hest, men ikke sin søn?

‘Matador og filosofien – Korsbæk til eftertanke’ er skrevet af 13 danske filosoffer, sociologer, historikere med flere, som alle elsker tv-serien. Bogen borer sig ned i forskellige filosofiske og eksistentielle temaer fra serien og giver os nye perspektiver på dens elskede karakterer, deres handlinger og menneskelige udvikling. Virkelig interessant på mange måder – og ja giver stof til eftertanke …

matador og filosofien korsbæk til eftertanke bog

‘Matador og filosofien – Korsbæk til eftertanke’, 269,95 kr., saxo.com

Den medrivende krimi

En skånselsløs seriemorder er på spil, og ofrene tæller både en imam, en partileder og en kendis-direktør. Frygten for terror blusser op hos PET, og nationens sikkerhed er sat på spil. Magnus Rhode må endnu engang stå i spidsen for en akut efterforskning, og blandt andet finde ud af, hvorfor morderen placerer blomster og bogstavkoder ved ligene, som hurtigt hober sig op.

Ved siden af efterforskningsarbejdet forsøger Magnus Rhode at opklare, hvad der er sket med den uvurderlige vin, som hans morfar fik foræret af David Bowie for 50 år siden.

Dette er tredje bind i den livsnydende københavnerefterforsker Magnus Rhode. Og der er igen lagt op til en medrivende krimi med flere mord – kriminelt netværk – bedrageri og masser af god humor. Du starter – og du stopper ikke før, du har vendt den sidste side …

bog undskyld hjælper ikke tom peder olsen

‘Undskyld hjælper ikke’, 249,95 kr., saxo.com

Den åndeløst spændende

Detektivbureauet i Denmark Street bliver kontaktet af en fortvivlet far, hvis søn har sluttet sig til en religiøs bevægelse. Manden er dybt bekymret for sin søn og mener, at der i virkeligheden er tale om en  bizar sekt, som har slået sig ned på et forladt herresæde i Norfolk, hvor de nu holder hans søn isoleret og afsondret fra sin familie.

Han beder Strike og Robin om hjælp til at få sønnen ud og kulten afsløret. På overfladen fremstår bevægelsen som en kirkelig organisation, der arbejder for en bedre verden, men det står hurtigt klart for Strike, at der snarere er tale om dødsensfarlig tilbedelse af nogle få karismatiske ledere, som gemmer på uhyggelige hemmeligheder.

Da der samtidig sker uforklarlige dødsfald blandt kritikere af bevægelsen, beslutter Robin sig for at rejse til Norfolk for at finde ud af, hvad der i virkeligheden foregår inde bag murene. Men Robin er langt fra forberedt på de farer, der venter hende. Måske har både hun og Strike for en gangs skyld undervurderet den modstander, de står overfor.

‘Den våde grav’ er den åndeløst spændende fortsættelse af historien om Cormoran Strike og Robin Ellacott, som man læser med hjertet oppe i halsen – og først bagefter finder ud af, at man har glemt at trække vejret … Robert Galbraith er en mesterlig forfatter og fortæller.

robert galbraith bog den våde grav

‘Den våde grav’, 349,95 kr., saxo.com

Den psykologiske spændingsroman

Sarek Nationalpark i Lapland danner rammen for Ulf Kvenslers psykologiske spændingsroman, hvor en vandretur pludselig tager en uhyggelig drejning.

Anna, Henrik og Milena er venner og har taget på vandreture sammen i årevis. Da Milena spørger, om hun må tage sin nye kæreste, Jacob, med på årets tur, som for første gang går til Sarek Nationalpark i Nordsverige, kan Anna og Henrik ikke andet end at sige ja. Jacob lader til at være en flink fyr, selvom Anna med det samme får en ubehagelig fornemmelse af, at hun kender ham et eller andet sted fra.

Vandreturen udvikler sig til noget af et mareridt, og beslutningen om at lade Jacob tage med viser sig at være et skæbnesvangert valg, der kommer til at ændre deres liv for altid. Ulf skriver godt og spændende, man bliver virkelig suget ind i historien og personerne.

bog ulf kvensler sarek

‘Sarek’, 249,95 kr., saxo.com

Den til alle Bridgerton-fans

Velkommen til regency-tidens London, hvor eventyret venter for den unge heltinde, Kitty Talbot, der mindst af alt forventer at finde kærligheden – men som ender med at møde netop den.

Kitty Talbot er på jagt efter en formue. Eller rettere: en formuende mand. Da hun står tilbage med faderens uoverstigelige gæld, har hun kun tolv uger til at redde familien fra at blive fuldstændig ruineret. Derfor drager hun mod den farligste slagmark i hele England: London i selskabssæsonen. Målet er simpelt: Find en velhavende ungkarl, der kan redde Talbotfamilien fra armod.

Kitty er snarrådig og sikker på, at hun ved, hvad hun går ind til. Det eneste, hun ikke har regnet med, er lord Radcliffe. Radcliffe ser Kitty som den pengebegærlige lykkejæger, hun virkelig er og er fast besluttet på at spolere hendes planer for enhver pris. Lige indtil deres bekendtskab tager en overraskende drejning …

‘En ladys håndbog i jagten på lykke’ er en strålende debut om en ukonventionel heltinde og en helt igennem dåneværdig ægteskabsintrige. Er du Bridgerton-fan – så elsker du også den her – og sluger den råt.

bog ladys håndbog i jagten på lykke sophie irwin

‘En ladys håndbog i jagten på lykke’, 159,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

 

Gode podcasts du kan lytte til

 

lytte podcast musik høretelefoner


· Mere fra samme kategori ·