Læs også:

Close
kunstner musik ida laurberg

NEWS: Vækst i afspilninger af kvindelige artister

Nyheder  | 

Vækst i afspilninger af kvindelige artister · Masturberende mand i Sandvig · Salling Group sætter kurs mod grønnere varetransport · Adfærdsændring hos danskerne ændrer autobranchen – vi vil have bilen gjort ren, mens vi spiller padel · Nyt fotoprojekt opfordrer til fred og fællesskab i dag · Dagens video: Haiti i oprør · Fredagsfjol: Chin chin til alle 🐘

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Vækst i afspilninger af kvindelige artister

Spotify rapporterer om vækst i afspilninger af kvindelige artister og afslører samtidig de mest afspillede kvindelige artister i 2023 …

Spotify afslører netop nu de mest streamede danske kvindelige artister og de mest streamede sange af danske kvindelige artister både i Danmark og globalt i 2023. Ud over toplisterne har Spotify også dykket ned i data, der viser en stigning på næsten 140% i antallet af streams af danske kvindelige artister de sidste fem år. Samtidig viser dataerne, at antallet af kvindelige artister på Danmarks Top 100-liste er steget med over 70% fra 2019 til 2023, hvor 2023 markerede det højeste antal kvindelige artister på den lokale top 100-liste.

– Tallene viser, at udviklingen går i den rigtige retning, men samtidig er vi bevidste om, at der stadig er lang vej endnu i arbejdet med kønsbalancen i musikindustrien. Udfordringen med kvinderepræsentationen kræver en kollektiv indsats fra hele branchen. Med den rækkevidde, vi har, ved vi, at folk lytter, når vi taler, og vi forsøger at inspirere, støtte og tale for en musikindustri med lige muligheder, fortæller Nønne Sif Hoffmeyer, musikredaktør hos Spotify, og fortsætter:

– Drømmen er, at alle artister får lige muligheder for at skabe musik. Det har vi alle sammen et ansvar for at bidrage til – også Spotify, hvor kvinderepræsentation er en grundlæggende del af vores daglige redaktionelle arbejde.

Vender vi blikket mod toplisterne, kan Spotify afsløre, at hele Danmarks popdronning, Medina, indtager førstepladsen som den mest streamede kvindelige danske artist i Danmark i 2023. Hun er stærkt efterfulgt af Tessa, Blæst, Pil og Ida Laurberg.

– Det er fantastisk at se den diversitet som den danske topliste over de kvindelige artister afspejler. Listen spænder bredt fra pop og rap til soul og rock og inkluderer både nyere talenter som Pil og Ida Laurberg og erfarne kunstnere som Alberte Winding og Anne Linnet, fortæller Nønne Sif Hoffmeyer og afslutter:

– Samtidig er det interessant, hvordan de mest streamede kvindelige danske artister og sange i Danmark adskiller sig fra dem, der er mest streamede globalt. Det viser, hvordan platforme som Spotify kan hjælpe danske artister med at opnå succes på andre markeder end Danmark.

spotify
Spotify afslører gode nyheder om kvindelige kunstnere … (Grafik: Spotify)
kunstner musik ida laurberg
Der er vækst i afspilninger af kvindelige artister … (Foto: PR)

Læs også: Seje kvinder der ændrede verden

Masturberende mand i Sandvig

En 65-årig kvinde kontaktede søndag formiddag politiet, da hun under en gåtur med en veninde kort forinden havde observeret en mand, der stod i skovstykket ved Fyrvej i Sandvig og masturberede. Ifølge anmeldelsen holdt manden tydeligt øje med de forbipasserende og forlod stedet, da de kom tættere på.

Kvinderne fortsatte deres gåtur rundt om Hammersø, hvor de endnu engang så manden stå på nogle klipper og masturbere.

Manden var iført gråt joggingtøj og havde et sort halstørklæde for ansigtet. Han beskrives desuden som værende mellem 25-40 år, lys i huden og kraftig af bygning.

Politiet efterforsker hændelsen og hører i den forbindelse meget gerne fra borgere, der har oplysninger i sagen. Politiet kan kontaktes på telefon 114.

skov natur træ
Masturberende mand i Sandvig. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Ung mand i grundlovsforhør for blufærdighedskrænkelser

Salling Group sætter kurs mod grønnere varetransport

Transport af varer til Netto, føtex og Bilka skal senest med udgangen af 2040 ske uden fossile brændstoffer. Det vil årligt reducere CO2e-udledningen med knap 50.000 ton, og allerede nu beder Salling Group vognmændene sætte mål for reduktioner.

Hver dag kører flere hundrede lastbiler varer ud til Netto, føtex, Bilka og Salling Groups øvrige butikker. Nu bliver der taget et stort skridt for at sikre, at transporten sker i overensstemmelse med FN’s Paris-aftale og målet om at blive ’Net Zero’ (på dansk netto-neutral), som Salling Group har forpligtet sig på gennem det internationalt anerkendte Science Based Targets initiative.

Salling Group har i mange år arbejdet på at reducere de klimabelastende udledninger fra transporten. Nu sætter koncernen sig det ambitiøse mål om inden udgangen af 2040 at have en CO2e-neutral varetransport, fortæller logistikdirektør i Salling Group Nicolai Gradman.

– Arbejdet med at minimere klimabelastningen fra transport har stået på i mange år. Det er blandt andet sket gennem optimering af køreruter og såkaldt cross docking, hvor vi samler transport af flere varekategorier i samme lastbiler fra vores lagre. Det har markant reduceret antallet af kørte kilometer, og sammen med generel optimering og investering i kørsel på biogas, har det sænket vores klimabelastning. Nu tager vi næste store skridt og sætter mål om neutralitet i al den transport, vi selv kontrollerer, forklarer Nicolai Gradman.

Målet er således, at al transport med egne biler og via transportører, der er direkte kontrolleret af Salling Group, inden udgangen af 2040 sker uden udledning af CO2e. Næste skridt bliver at omfatte underleverandører, dvs. leverandører som ikke er direkte kontrolleret af Salling Group.

Konkret bliver der tale om øgede krav til leverandørerne, som senest i 2027 skal rapportere på emissioner og sætte forpligtende mål for at reducere deres CO2e-udledninger. Vognmændene skal dermed finde emissionsfri alternativer i form af lastbiler, der kan køre på f.eks. el eller brint.

– Salling Group har forpligtet sig til Science Based Targets initiative, som sætter mål om inden 2050 at blive Net Zero. Det er en del af vores samlede klimaambition, som også dækker transportområdet, og derfor bliver det et krav til vores transportleverandører, at de sætter mål for reduktion af deres udledninger, afslutter Nicolai Gradman.

Salling Groups transport af varer mellem lagre og butikker udleder årligt knap 50.000 ton CO2e. Det nye mål er en del af Salling Groups klimastrategi, som blandt andet indebærer investeringer i klima- og energiforbedringer for 2,4 milliarder kroner til solceller, udskiftning af oliefyr og gasvarmepumper til elvarmepumper, udskiftning af ældre køle- og fryseanlæg og låger på alle eksisterende anlæg. Samtidig bliver der stillet krav til alle leverandører om at sætte mål for reduktioner af CO2e-udledninger.

salling group transport klima
Salling Group sætter kurs mod grønnere varetransport … (Foto: PR)

Læs også: Salling Group sænker priserne på plantebaserede varer

Adfærdsændring hos danskerne ændrer autobranchen – vi vil have bilen gjort ren, mens vi spiller padel

Danske bilister har ændret deres vaner markant, og en fremgang i leasing og øget hang til convenience har skabt nye muligheder i autobranchen. Med nyt opkøb går landets førende bilplejevirksomhed også efter privatkunderne, der i stigende grad efterspørger mobil bilpleje.

En adfærdsændring blandt de danske bilister, der i stigende grad tilvælger convenience, har skabt et nyt potentiale for mobil bilrengøring. Det har nu fået Byens Bilpleje, der er landets førende udbyder inde for bilpleje og klargøring til blandt andet flådeejere og bilforhandlere til at opkøbe aktiemajoriteten i virksomheden SteamRex, der er landets største serviceudbyder af mobil bilpleje til private.

– Der er et enormt potentiale i mobil bilpleje, som først i de seneste år er begyndt at udfolde sig, i takt med at danskerne i høj grad prioriterer convenience i hverdagen. Med SteamRex som del af forretningen kan vi nu også tilbyde privatkunder og mindre virksomheder en fleksibel service, der i den grad efterspørges, og over for flådeejere og bilforhandlere kan vi samtidig supplere med mobil service, siger Dennis Odgaard, der er CEO hos Byens Bilpleje.

På bare fem år siden lanceringen i 2018 er SteamRex oppe på i dag at foretage 45.000 rengøringer om året.

– Vores bilplejekoncept er fleksibelt og effektivt, hvilket gør det ekstremt nemt og belejligt. Der er stadig mange, som ikke kender til muligheden, men de private bilister er ved at opdage, at det faktisk er muligt at få bilen gjort ren, når de er på arbejde, i padelcentret eller på ferie, mens bilen står i lufthavnen, fortæller Lars Eegholm, der er CEO hos SteamRex, og pointerer:

– Det bliver kun mere populært. Vores mobile service også er oplagt for eksempelvis virksomheder, der konstant har deres servicebiler ude at køre, og til delebilstjenester, hvor det ikke er ejeren selv, der bruger den, og derfor er vækstpotentialet stort.

I 2021 og 2022 udgjorde privatleasing henholdsvis 13 og 13,7 procent af de nyregistrerede danske biler, men i 2023 tog andelen et kvantespring, så hver femte nye bil på de danske veje i dag er leaset. Det er en del af en udvikling, der skaber markante ændringer for autobranchens aktører.

– Autobranchen er under stor forandring i disse år. Mange bilister ejer deres bil i kortere tid, og rekordmange leaser i kortere perioder. Det betyder flere ejerskifter, og kravene fra både forbrugere og flådeejere til service, ydelser og convenience øges markant. Det gælder blandt andet inden for klargøring og bilpleje, hvor forretningspotentialet er for opadgående, og branchen skal udvikle nye tilbud til kunderne, forsætter Nicky Bobak, der er eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark.

Hos Byens Bilpleje har man også bemærket udviklingen, der forventes at bidrage væsentligt til en stigende efterspørgsel på virksomheden ydelser fremadrettet.

– Der er tale om en megatrend, hvor mange går fra at eje til at lease, hvilket vores koncept er skræddersyet til. For bare få år siden havde man sin bil markant længere, end tilfældet er i dag, og udviklingen fortsætter kun i samme retning. Det øger behovet for klar- og rengøring markant, og her kan vi levere en integrerbar løsning til flådeejerne og deres system, som kan løfte deres service, siger Dennis Odgaard, og bemærker:

– Vi ser en stigende efterspørgsel på klargøring, og vi leverer i stigende grad blandt andet til mange af de nyere bilmærker, som ikke har et eksisterende service-setup. Vi sikrer dem et godt supplement, som gør deres service og dermed kunderejse bedre.

bil bilvask bilpleje
Med opkøbet af aktiemajoriteten i SteamRex går Byens Bilpleje også efter privatkunderne, der i stigende grad efterspørger mobil bilpleje. (Foto: PR)

Læs også: Alt du bør vide om gløderør

Nyt fotoprojekt opfordrer til fred og fællesskab i dag

Seks kvinder står frem for fred på tværs af krig og konflikt i ny fotoudstilling. ‘Krig er ikke vejen frem. Det er dialog, men dialogen har det svært nu’. Sådan lyder det fra en af de seks kvinder, der er portrætteret i fotoudstillingen Peace&Togetherness, som KVINFO, Danmarks videnscenter for køn og ligestilling, offentliggør i dag fredag den 8. marts.

De seks kvinder har rødder i Sudan, Ukraine, Rusland, Israel og Palæstina og har krig og konflikt helt tæt inde på livet. Flere af de medvirkende kvinder oplever den offentlige samtale om konflikt som hård og fjendtlig frem for dialogsøgende.

– Det var ikke uden betænkelighed, at jeg sagde ja. Men hvis det ikke skulle være i dette projekt, hvornår så? spørger den israelske kvinde, Emma og fortsætter:

– Jeg tror og håber på sameksistens og på tostatsløsning i den konflikt, som jeg selv lever med. Det er det, jeg gerne vil pege på i projektet her.

Det er en rørende og inspirerende udstillingen, der gør opmærksom på, at vi også i Danmark lever med naboer, kolleger og venner, som er dybt og personligt berørte af de aktuelle konflikter. Samtidig understreger den det globale behov for at kunne leve i fred og forhåbentlig også fællesskab uanset ens nationalitet, etnicitet, religion eller køn.

– Jeg tror, mange af os er forfærdede over de mange krige i verden lige nu. Derfor tror jeg, at der er behov for at vise, at mennesker, som i teorien kunne hade hinanden på grund af deres landes konflik, også kan gøre noget helt andet: Se hinanden i øjnene i et fælles ønske om fred. Det er meget rørende og inspirerende for mig, siger KVINFOs direktør Henriette Laursen.

Hjerte bløder for begge sider … De kvinder, som er med på udstillingen, oplever på forskellig vis, hvordan konflikterne påvirker dem.

– I dag er faktisk første dag siden oktober, at jeg har tøj på med farver. Ellers har jeg været klædt i mørkt, for sådan er mit humør, lød det fra palæstinensiske Douad, da hun blev fotograferet.

For sudanesiske Safa Hamed var det en overvældende lettelse, da hendes familie i Sudan kom i sikkerhed væk fra borgerkrigens vold. Mens Anastasia, der har forældre født på hver sin side af Ruslands krig i Ukraine, lever med den

– Jeg har familie på begge sider. Mit hjergte bløder for begge sider, siger hun.

Olga, der er den russiske deltager i projektet, siger:

– Er det naivt at tale fred og fællesskab? Det mener jeg ikke. Jeg synes, det er stærkt, at en dansk organisation skaber dette projekt. Det viser et engagement i fred og et ønske om at knytte menneskere tættere sammen på tværs af ueningheder.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med fotograf Stine Heilmann, mens blomster og smykker er skabt af Anne-Mette Trolle fra Blooming og Edith Hgedus fra No. 10. Den vises første gang, når KVINFO markerer den 8. marts 2024 i Vega i København.

fotoudstilling kvinfo
Russiske Olga og Anastasia fra Ukraine i fotoudstillingen Peace&Togetherness, som KVINFO viser i anledning af 8. marts 2024. )Foto: Stine Heilmann. KVINFO og Stine Heilmann)

Læs også: Kulturguide for marts

Dagens video: Haiti i oprør

Fredagsfjol: Chin chin til alle

· Mere fra samme kategori ·