Læs også:

Close
kunstig intelligens videnskab

NEWS: Kunstig intelligens har store potentialer, men kræver ansvarlighed

Nyheder  | 

Kunstig intelligens har store potentialer, men kræver ansvarlighed · Elev sigtet for trusselslignende forhold · SF Studios sikrer filmatiseringsrettighederne til Sofie Lassen-Kahlkes krimidebut ‘Adams Arv ‘ · Fælles opråb fra danske NGOer: Situationen i Rafah kræver omgående politisk handling · 35-årig mand dømt for grov vold · Dagens foto: ‘Doomsday Glacier’ forudsigelse · Fredagsfjol: Blush failure 😂

Kunstig intelligens har store potentialer, men kræver ansvarlighed

Regeringens ekspertgruppe om tech-giganter præsenterede i går sine anbefalinger til, hvilke rammer der bør være for tech-giganters udvikling og anvendelse af kunstig intelligens.

Udviklingen og anvendelsen af kunstig intelligens er de seneste år accelereret betydeligt, og potentialerne ved teknologien er enorme. Det gælder blandt andet i forhold til at skabe økonomisk vækst, levere bedre velfærd og offentlig service og løse samfundsudfordringer som den grønne omstilling og mangel på arbejdskraft.

Det er potentialer, som regeringen ønsker at udnytte og realisere, så kunstig intelligens kan bidrage positivt til samfundet og dansk velfærd og økonomi.

Samtidig er det vigtigt at få sat de rette rammer for tech-giganternes brug og udvikling af kunstig intelligens, som kan håndtere de udfordringer, teknologien fører med sig. For kunstig intelligens kan også bruges til at skabe og sprede falsk og vildledende indhold og til at manipulere og fastholde brugerne – særligt børn og unge.

Derfor har regeringens ekspertgruppe om tech-giganter i dag præsenteret en række anbefalinger til at give kunstig intelligens den plads i samfundet, som gør det muligt at udnytte de gode muligheder og samtidig begrænse skadevirkningerne.

Erhvervsminister Morten Bødskov:

– Tech-giganterne skal sikre, at kunstig intelligens ikke bruges til at sprede misinformation og til at udnytte børn og unge. Samtidig giver kunstig intelligens store muligheder for vores samfund. I erhvervslivet, den offentlige sektor og i vores hverdag har kunstig intelligens stor betydning. Vi skal udnytte potentialerne. Danmark skal helt i front af udviklingen, så vi får del i den vækst og de job, udviklingen af kunstig intelligens nu skaber.

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling Marie Bjerre supplerer:

– Vi skal blive ved med at gribe gevinsterne ved kunstig intelligens. For på den måde kan vi som samfund blive rigere, grønnere og sikre mere borgernær velfærd. Vi skal bruge kunstig intelligens både ambitiøst og ansvarligt. Derfor er jeg glad for, at ekspertgruppen nu er kommet med nogle anbefalinger, så vi kan få sat de rette rammer for tech-giganternes brug af kunstig intelligens. Eksempelvis ved at skærpe tech-giganternes ansvar for misinformation fra deepfakes på sociale medier. Det er afgørende, at vi sikrer det enkeltes menneskes frihed til at træffe oplyste valg, og det kræver at tech-giganterne tager ansvar for vildledning og misinformation på deres platforme.”

Formand for ekspertgruppen, professor Mikkel Flyverbom afslutter:

– Kunstig intelligens er blevet tilgængelig og udbredt på måder, som kræver at vi som samfund reagerer handlekraftigt, nuanceret og ansvarligt. Det er især vigtigt at skabe en bedre balance mellem de kommercielle, teknologiske kræfter, der udruller kunstig intelligens i høj fart og uden fokus på rettigheder og beskyttelse, og de værdier og hensyn, der karakteriser vores samfund. Derfor må vi sætte nogle vigtige hegnspæle, som kan begrænse det værste og skabe plads til det bedste ved kunstig intelligens. Det er ekspertgruppens ambition med disse anbefalinger.

kunstig intelligens videnskab
Kunstig intelligens har store potentialer, men kræver ansvarlighed … (Foto: Pixabay)

Læs også: 8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens

Elev sigtet for trusselslignende forhold

En 16-årig dreng blev i onsdags anholdt på Varde Gymnasium​ … Det var Syd- og Sønderjyllands Politi, der i onsdags klokken 9.08 anholdte en 16-årig elev på Varde Gymnasium. Anholdelsen foregik roligt og drengen blev taget med til afhøring.

Den 16-årige blev sigtet for trusselslignende forhold og blev efter afhøring løsladt. Der er ikke sket personskade, men sigtelsen opretholdes og Syd- og Sønderjyllands Politi fortsætter efterforskningen. Den 16-åriges forældre og de sociale myndigheder er inddraget i sagen.

Af hensyn til efterforskningen har politiet i øjeblikket ikke yderligere kommentarer.

politi politibi
Elev sigtet for trusselslignende forhold … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Sådan valgte Laura gymnasium

SF Studios sikrer filmatiseringsrettighederne til Sofie Lassen-Kahlkes krimidebut ‘Adams Arv ‘

SF Studios har sikret sig de eftertragtede rettigheder til filmatiseringen af Sofie Lassen-Kahlkes krimidebut ‘Adams Arv’, som blev udgivet på Politikens Forlag i november sidste år. ADAMS ARV har allerede solgt over 20.000 eksemplarer og bliver i den kommende måned præsenteret for det internationale publikum på London Book Fair.

‘Adams Arv’ produceres af Filmchef og Producer Marcella Dichmann og nu starter arbejdet med at finde det kreative team til filmatiseringen.

Kun ganske få måneder efter udgivelsen af Sofie Lassen-Kahlkes anden bog ‘Adams Arv’ er det lykkedes SF Studios at købe rettighederne til filmatiseringen om den fraskilte advokat Ursula Madsen, der helt uventet bliver opsøgt af sin fortid, da hendes ungdomskæreste ligger bevidstløs efter et mistænkeligt fald på sin herregård i Gammel Rye.

SF Studios Filmchef, Marcella Dichmann, siger:

– Vi ser utrolig meget frem til samarbejdet og vi er enormt glade for, at vi trods den hårde konkurrence er lykkedes med at sikre rettighederne til SF Studios. Sofie har skabt en både forførende og dramatisk fortælling, hvor man som læser lynhurtigt bliver opslugt. Vi er overbeviste om, at der ligger materiale til en virkelig spændende film og glæder os nu til at finde det helt rigtige kreative team, som skal løfte universet ind i filmens vidunderlige verden.

Skuespilleren Sofie Lassen-Kahlke havde sin debut som skuespiller i 1993 med familiefilmen ‘Vildbassen’ og medvirkede herefter i en lang række børne- og ungdomsfilm. Hendes helt store folkelige gennembrud kom i 1999 med Tomas Villum Jensens ‘Kærlighed ved første hik’ – en massiv anmelder- og publikumssucces som blev en af årets mest sete film i de danske biografer. Sofie Lassen-Kahlke færdiggjorde sideløbende med sin skuespilkarriere sin jurauddannelse og besluttede i 2021 også at føje ‘Forfatter’ til CV’et. Her udgav hun nemlig sin første bog ‘Ramt – 39 historier om at fylde 40’.

– Jeg blev meget, meget glad, da SF Studios fortalte mig, at de så et potentiale for en filmatisering af min bog, og jeg er meget lykkelig for, at den er landet netop hos SF Studios og Marcella Dichmann, da jeg synes, at de i de seneste år har lavet nogle utrolig gode og flotte produktioner, fortæller Sofie Lassen-Kahlke.

Om ‘Adams Arv’:

Ursula Madsen opsøges uventet af sin fortid, da hendes ungdomsflirt, Adam, på tragisk vis er faldet ud over den store trappe på sin herregård i Gammel Rye. Adam er bevidstløs efter faldet, og på hans kontor finder man en forseglet konvolut, som kun Ursula må åbne. Ursula vendte både Adam og hans herregård ryggen som 18-årig, da hun tog til København for at blive advokat, og siden har de to kun haft sporadisk kontakt. Nu er Ursula 57, lykkeligt skilt og ikke synderligt begejstret for at blive trukket tilbage til sin fortid. Men snart vikles hun ind i et spind af familiekonflikter, hemmelige bankbokse og kærlighedsintriger.

sofie lassen-kahlke bog adams arv
En virkelig god bog – som du nu også på et tidspunkt kan se filmatiseret … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Læs og bogen ‘Adams Arv’

Fælles opråb fra danske NGOer: Situationen i Rafah kræver omgående politisk handling

Bag opråbet står følgende afsendere: Amnesty International Danmark, CARE Danmark, DIGNITY, DRC Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, International Media Support, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark, PlanBørnefonden, Red Barnet, SOS Børnebyerne og UNICEF Danmark

Flere end 1,5 millioner internt fordrevne – over 600,000 af dem børn – er lige nu fanget i Rafah i den sydlige del af Gazastriben på grænsen til Egypten. Desperate børn og voksne, som er tvunget ind på et meget lille område, hvor de bor i midlertidige telte, mange af dem uden adgang til mad, vand og medicin.

Nu er Rafah truet af en israelsk landoperation, der endnu engang vil tvinge befolkningen på flugt, og forårsage store menneskelige tab og lidelser. Men der er ikke nogen sikre steder at flygte hen. Grænsen til Egypten er lukket, og civilbefolkningen er fanget. En israelsk landoperation i Rafah vil få uhyggelige humanitære konsekvenser.

Den amerikanske regering åbner nu op for muligheden for en våbenhvile. Vi opfordrer derfor den danske regering, i samarbejde med EU og det internationale samfund, til at bakke op og sikre, at våbenhvilen ikke kun bliver midlertidig, men øjeblikkelig og varig. Uden en varig våbenhvile kan nødhjælp ikke nå frem til civile i nød, og det er ikke muligt at arbejde for en fredelig og retfærdig løsning på konflikten.

De civile i Gaza var allerede hårdt pressede før den 7. oktober – mere end to tredjedele af befolkningen var afhængige af nødhjælp distribueret af humanitære organisationer. Nu er den humanitære situation i Gaza katastrofal. På grund af den israelske regerings blokade af Gaza, samt checkpoints og israelske restriktioner inde i Gaza, kan humanitær hjælp som mad og vand ikke nå størstedelen af befolkningen.

Vi er nu vidner til en menneskeskabt sultkatastrofe direkte udløst af krig. Næsten hele befolkningen i Gaza sulter eller er truet af hungersnød. Den hastighed, underernæring blandt børn i Gazastriben stiger med, er uden fortilfælde på verdensplan, ifølge UNICEF. Stort set alle husholdninger må undvære mindst et måltid om dagen. Nogle familier går dage og nætter uden at spise. Mindst 17,000 børn anslås at være blevet adskilt fra deres forældre med langvarige psykologiske konsekvenser til følge.

Den Internationale Domstol har pålagt den israelske regering at bruge alle midler for at forhindre civile tab og sikre humanitær adgang. Men situationen er kun blevet værre den seneste måned. En udvidet militær landoperation i Rafah vil sende endnu flere mennesker på flugt og medføre yderligere tab af menneskeliv.

Som danske humanitære- og udviklingsorganisationer er vi dybt bekymrede for en udvidet Israelsk landoperation i Rafah, fordi det stiller civilbefolkningen i en endnu mere udsat og livsfarlig situation, og det kan meget vel blive det mest dødbringende og ødelæggende kapitel i krigen til dato.

Den danske regering har et ansvar for at stille krav om, at civile i Gaza skal beskyttes og international lov respekteres, herunder at humanitære organisationer og medicinske faciliteter beskyttes mod angreb. Den danske regering skal løfte sit internationale ansvar og insistere på en øjeblikkelig og varig våbenhvile – uden en våbenhvile risikerer vi en endnu større humanitær tragedie i Rafah.

libyen folkekirkens nødhjælp
Fælles opråb fra danske NGOer: Situationen i Rafah kræver omgående politisk handling … (Foto: Folkekirkens Nødhjælp)

Læs også: Kirkens Nødhjælp tager historisk klimaansvar

35-årig mand dømt for grov vold

Retten i Horsens har idømt en 35-årig mand en anbringelsesdom på ubestemt tid for at have begået grov vold mod en 35-årig mand fra Skanderborg den 10. maj 2023.

Den 35-årige årige mand blev af retten i Horsens frifundet for drabsforsøg, som han var tiltalt for, men han blev i stedet kendt skyldig i grov vold.

Den 10. maj 2023 opsøgte den 35-årige den jævnaldrende mand på 35 år på dennes bopæl i Skanderborg, og her stak den nu dømte blandt andet den 35-årige mand flere gange med en kniv. Den forurettede 35-årige var dog ikke i livsfare som følge af dette.

Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi havde forud for retssagen nedlagt påstand om dom til anbringelse i psykiatrisk afdeling, og den påstand fulgte retten.

Den dømte udbad sig betænkningstid i forhold til, om han ønsker at anke dommen, og han blev efter dommen fængslet i surrogat.

For Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi mødte specialanklager Anna Holm Christensen.

domstol dom retssal
35-årig mand dømt for grov vold … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dømt for grov vold mod kæresten

Dagens foto: ‘Doomsday Glacier’ forudsigelse

Fredagsfjol: Blush failure 😂

· Mere fra samme kategori ·