Læs også:

Close
forskning viden videnskab

NEWS: Ny computermodel forudsiger, om kemikalier på arbejdspladsen kan forårsage brystkræft

Nyheder  | 

Ny computermodel forudsiger, om kemikalier på arbejdspladsen kan forårsage brystkræft · To personer kørte på scooter fra røveri – politiet søger vidner · Her løber de kongelige ved Royal Run · Regeringen modtager anbefalinger om fremtidens erhvervsstøtte · Mand sigtet for blufærdighedskrænkelse · Dagens video: Den vilde natur

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny computermodel forudsiger, om kemikalier på arbejdspladsen kan forårsage brystkræft

Ph.d.-studie danner basis for en ny computermodel, der gør det nemmere at forudsige om kemikalier kan øge risiko for brystkræft.

Det kan være svært at finde frem til, om kemikalier i arbejdsmiljøet kan give kræft. Men et nyt ph.d.-studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har bidraget til udviklingen af en computermodel, der kan bruges til at teste, om forskellige kemikalier kan øge risikoen for brystkræft.

– Det er meget spændende, at det er lykkedes at udvikle en computermodel til at screene titusindvis af kemikalier. Det betyder, at vi ikke behøver at undersøge hvert enkelt kemikalie i laboratoriet for at finde ud af, om det potentielt er kræftfremkaldende. I stedet kan vi få computeren til at lave forudsigelser for en masse kemikalier på samme tid, fortæller ph.d.-studerende Jacob Ardenkjær-Skinnerup, der står bag studiet.

Han håber, at resultaterne fra studiet kan bidrage til at opdage og efterfølgende forhindre udsættelse for kemikalier i arbejdsmiljøet, der potentielt kan føre til brystkræft.

Protein spiller ind på udvikling af brystkræft … Det er forskere fra DTU, der har udviklet computermodellen med input fra Jacob Ardenkjær-Skinnerup.

Han har som en del af sit ph.d.-projekt undersøgt, hvordan eksisterende data kunne anvendes til at udforme modellen. Dernæst har han testet, om den kan forudsige om kemikalier kan virke hormonforstyrrende ved at hæmme proteinet PPAR-γ.

PPAR-γ spiller en vigtig rolle i fedtvævet, hvor det er med til at sikre, at fedtceller udvikler sig rigtigt. Jacob Ardenkjær-Skinnerups forskning er med til at bekræfte, at når PPAR-γ hæmmes og dermed ikke kan støtte fedtcellernes udvikling, kan det øge produktionen af østrogen i fedtceller og derved give større risiko for brystkræft.

Håber på at kunne teste kombinationer af kemikalier … Som en del af ph.d.-studiet blev over 100.000 kemikalier screenet i computermodellen, der forudså, at mange tusind af disse med høj sandsynlighed kunne hæmme PPAR-γ. Fem af de forudsagte PPAR-γ-hæmmere blev testet i laboratoriet for at afprøve computermodellens pålidelighed. Og det er kun første skridt.

– I arbejdsmiljøet er man oftest udsat for en blanding af flere kemikalier. Derfor håber jeg at arbejde videre med computermodellen, så vi kan begynde at teste, hvordan forskellige kombinationer af kemikalier kan påvirke risikoen for brystkræft. Derudover vil vi gerne forbedre computermodellen, så den kan forudsige PPAR-γ-hæmmere med endnu større pålidelighed, siger Jacob Ardenkjær-Skinnerup.

Jacob Ardenkjær-Skinnerup forsvarede sin ph.d. 18. januar 2024.

Om undersøgelsen:

Ph.d.-studiet verificerede resultater fra et amerikansk projekt (Tox21), som omhandler toksikologi i det 21. århundrede, og hvori mere end 9.000 miljørelevante stoffer er blevet screenet for hæmmere af PPAR-γ. En computermodel (QSAR-model) blev derefter udviklet ved brug af Tox21-datasættet med det formål at forudsige potentielle PPAR-γ-hæmmende stoffer, som endnu ikke har været testet eksperimentelt.

Jacob Ardenkjær-Skinnerup udførte også forsøg med humane fedtceller, som viste, at eksponering for både kendte og nye PPAR-γ-hæmmere (fx alkohol) forhindrede korrekt udvikling af fedtceller og øgede ekspressionen af det enzym, der producerer østrogen. Disse resultater tyder på, at kemiske stoffer, som hæmmer PPAR-γ, kan forårsage øget østrogensyntese og derved øge risikoen for brystkræft.

Styrker og begrænsninger
En vigtig begrænsning ved den nye QSAR-computermodel er, den skal efterprøves eksperimentelt med mange flere kemikalier for at kunne vurdere modellens pålidelighed. Dette vil også føre til en bedre forståelse af de biologiske virkningsmekanismer og årsagssammenhæng.

forskning viden videnskab
Spændende forskning okring brystkræft … (Foto: Getty Images)

Læs også: Sådan tjekker du dine bryster

To personer kørte på scooter fra røveri – politiet søger vidner

Kvinde har været udsat for røveri ved sit hjem i Esbjerg, hvor to personer kørte derfra på sort scooter.

En kvinde blev natten mellem søndag og mandag omkring klokken 1.42 udsat for røveri ved sit hjem i Esbjerg Ø. Kvinden vågnede ved puslelyde i huset og kunne se, at der var rodet og forsvundet flere ting, hvorefter hun gik udenfor. Her så hun en kvinde med nogle af hendes ting og en mand foran kvinden.

Hændelsen udviklede sig til et røveri, da kvinden forklarer, at den formodede indbrudstyv gav hende to knytnæveslag i ansigtet og dernæst tog kvælertag på hende. De to personer kørte derfra på en sort scooter. Den kørte op ad Stenkrogen og ud på Stengårdsvej.

Syd- og Sønderjyllands Politi arbejder videre på sagen og søger i den forbindelse vidner.

De to personer beskrives som:

Kvinde, dansk af udseende, 25-30 år, 160-165 centimeter høj. Hun var spinkel og havde brunt, mellemlangt hår.

Mand, dansk af udseende, 30-35 år, 170-175 centimeter høj. Han var spinkel, havde brunt, kort hår og var iført en sort dunjakke.

Har du set de to personer eller en sort scooter mellem klokken 1.00 og 2.00 natten mellem søndag og mandag i området ved Stenkrogen og Stengårdsvej i Esbjerg Ø, vil Syd- og Sønderjyllands Politi gerne høre fra dig på telefon 1-1-4.

politi
Politiet efterlyser vider til røveri i Esbjeg … (Foto: PR)

Læs også: Varetægtsfængslet for hæleri

Her løber de kongelige ved Royal Run

Det bliver et helt særligt Royal Run ’24, der finder sted 2. pinsedag i fem byer på tværs af landet. H.M. Kongen skyder årets motionsfest i gang i Fredericia, mens H.K.H. Kronprinsen for første gang i Royal Runs historie tager ud i landet for at besøge én af værtsbyerne og løbe med.

For sjette gang trækker Hans Majestæt i løbetøjet, når han endnu en gang står i spidsen for Royal Run, der i år har slået deltagerrekord med 95.000 solgte startnumre. Kongen begynder løbefesten i Fredericia og fortsætter efterfølgende i Aarhus og København/Frederiksberg.

I Fredericia, der for første gang er værtsby, er glæden stor over, at Royal Run begynder i den jyske fæstningsby.

– Vi glæder os helt utroligt meget til, at H.M. Kongen åbner løbet her hos os i den kongeligt anlagte by, Fredericia. Vi er godt i gang med planlægningen, og vi kan love en motionsfest ud over det sædvanlige, fortæller Steen Wrist (A), der er borgmester i Fredericia Kommune.

H.M. Dronningen deltager også i Royal Run, når hun stiller til start i Kalundborg.

H.K.H Kronprinsen kommer til Nordjylland … Hele Kongefamilien har siden begyndelsen i 2018 vist stort engagement i Royal Run, men for første gang tager Kronprinsen større del i Royal Run, når han tager til Brønderslev og løber i selskab med de 9.000 tilmeldte deltagere i det nordjyske. Dét er noget, der vækker stor begejstring i byen:

– Det er virkelig stort for os, at Kronprinsen kommer til Brønderslev for at deltage i Royal Run. Vi lover, at vi nok skal lægge os i selen for at give ham en god oplevelse på sin første tur ud i landet på denne måde, afslutter borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (V).

De kongeliges deltagelse i Royal Run kommer til at foregå således:

H.M. Kongen sætter Royal Run i gang i Fredericia
H.K.H. Kronprinsen deltager i Royal Run i Brønderslev
H.M. Kongen deltager i Royal Run i Aarhus
H.M. Dronningen deltager i Royal Run i Kalundborg
H.M. Kongen deltager i Royal Run i København/Frederiksberg

Hos arrangørerne bag Royal Run er det naturligvis en stor fornøjelse at kunne afsløre, hvordan de kongelige kommer til at deltage i Royal Run:

– Vi sætter som altid stor pris på Kongeparrets engagement i Royal Run, men det, at vi nu også får selskab af Kronprinsen på en ny måde, bliver noget helt særligt. Vi har jo heldigvis haft fornøjelsen af Kronprinsens deltagelse i København tidligere, men det, at han nu vælger at tage til Brønderslev, sætter vi stor pris på,” siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund og med i Royal Runs styregruppe.

Administrerende direktør i DGI, Jens Otto Størup, der ligeledes sidder i Royal Runs styregruppe tilføjer:

– Kongeparrets, og nu også Kronprinsens, deltagelse har stor betydning for os og for vores værtsbyer. Det er netop deres deltagelse, der er med til at gøre Royal Run særlig, slutter han.

kong frederik royal run
H.M. Kongen til Royal Run ’23 i Herning. (Foto: Lars Horn/Royal Run)

Læs også: 13 ting du (måske) ikke vidste om Kong Frederik

Regeringen modtager anbefalinger om fremtidens erhvervsstøtte

I går afleverede Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte sine anbefalinger til regeringen.

Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte præsenterede i går sin sin rapport med blandt andet anbefalinger om principper for fremtidens erhvervsstøtte og anbefalinger til sanering af erhvervsstøtten.

Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:

– Jeg er glad for i dag at modtage anbefalingerne fra Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte. På vegne af regeringen vil jeg gerne takke ekspertgruppen for det store arbejde med at udarbejde rapporten og anbefalingerne. Regeringen har endnu ikke taget stilling til arbejdsgruppens anbefalinger. Vi vil nu læse rapporten grundigt igennem, og vil i den kommende tid indkalde Folketingets partier til drøftelser om ekspertgruppens anbefalinger.

Rapporten, der blev præsenteret tirsdag, markerede afslutningen på ekspertgruppens fase 1, som blev stillet i det opdaterede kommissorium for ekspertgruppen i juni 2023.

Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte består af Christian Frigast (formand), der blandt andet er bestyrelsesformand i Axcel, CEO i Heartland Lise Kaae, professor i økonomi Niels Johannesen og lektor i økonomi Jeppe Druedahl.

nyuddannet, dagpenge, arbejde, jobsøgning, akasse, ansvar, voksen
Regeringen modtager anbefalinger om fremtidens erhvervsstøtte. (Foto: Pexels)

Læs også: Hovedstadsturisme i solidt corona-comeback

Mand sigtet for blufærdighedskrænkelse

En 49-årig mand er sigtet for at have sat et kamera op i Svømmestadion Danmark i Esbjerg. Midt- og Vestjyllands Politi har overtaget efterforskningen.

Syd- og Sønderjyllands Politi fik søndag klokken 13.56 en anmeldelse om, at to gæster i Svømmestadion Danmark havde fundet et videokamera skjult under en håndvask på et toilet på et fællesområde. Personalet lod kameraet sidde og ventede på, at det blev afhentet af en 49-årig mand og tilkaldte herefter politiet. Den 49-årige blev anholdt og sigtet for blufærdighedskrænkelse, som han erkender.

Syd- og Sønderjyllands Politi har herefter ransaget mandens bolig. Under ransagning har politiet sikret elektroniske enheder, som politiet nu skal undersøge nærmere.

Politiet er fortsat på et meget tidligt stadie i efterforskningen, der nu skal klarlægge omfanget og grovheden. Ved første gennemgang er der umiddelbart intet, der tyder på, at den 49-årig har delt materialet med andre.

Efterforskningen er overtaget af Midt- og Vestjyllands Politi, da der kan være tale om, at ansatte ved Syd- og Sønderjyllands Politi er blandt de forurettede. Kan der identificeres forurettede ud fra materialet, vil politiet tage kontakt til de pågældende.

svømning svømme svømmehal
Mand sigtet for blufærdighedskrænkelse …  (Foto: Pexels)

Læs også: Træt af redigerede kroppe – så gå en tur i svømmehallen

Dagens video: Den vilde natur

· Mere fra samme kategori ·