Læs også:

Close
tivoli fyrværkeri

NEWS: Tivoli afholder historisk hyldestfyrværkeri på søndag

Nyheder  | 

Tivoli afholder historisk hyldestfyrværkeri på søndag · Politiet advarer mod telefonbedragerier · Visa uddeler legater til tre kvindelige iværksættere i Danmark · Historisk mange gæster på Københavns Museum · Vigtig information til borgerne om den 14. januar · Dagens video: Skræmmende overtagelse

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tivoli afholder historisk hyldestfyrværkeri på søndag

Du kan se historisk stort hyldestfyrværkeri i 180 meters højde i Tivoli i anledning af tronskiftet 14. januar …

Den 14. januar 2024 krones Kong Frederik d.10. og kl. 18.00 vil Tivoli affyre det største fyrværkeri i Tivolis historie. Både for at fejre den nye Konge og Dronning og for at takke Hendes Majestæt, Dronning Margrethe den 2. Fyrværkeriet forventes at kunne ses over hele hovedstaden samt i en række forstæder.

Der er udsigt til en længerevarende fyrværkerihyldest på himlen, hvor der også affyres raketter op til 180 meters højde. Fyrværkerishowet i Tivoli indeholder blandt andet særlige ladninger, der danner røde hjerter på himlen, og finalen er holdt i Dannebrogs rød-hvide farver. Borgerne i København og omegn kan se frem til, at forlystelseshavens fyrværkerimester blandt andet affyrer 1251 stjerner, 2.651 bombetter og 1251 store romerlys med mere.

Tivolis direktør Susanne Mørch Koch fortæller:

– Med Tivolis store fyrværkeri byder vi det nye kongepar velkommen og takker Hendes Majestæt Dronning Margrethe for den scenografi, der igennem de sidste 52 år har fortalt historien om Danmark til hele verden inklusive danskerne selv. Dronningen har med sikker hånd tegnet en ramme om Danmarkshistorien, der blander og balancerer tradition og fornyelse. Det kræver en særlig kunstnerisk følsomhed at farvelægge historien som en fortælling med både tyngde og humor. En lyst til at overraske og forundre. Ja, til altid at være som aldrig før. Den lyst til at regere med al den magi og fantasi, der gør vores kongerige til noget særligt, genkender vi hos den kommende Kong Frederik og Dronning Mary. Og selv om vi ikke er Kongens Have, er både Kongen og Dronningen altid velkommen i vores. Tillykke til Kong Frederik og Dronning Mary.

En særlig omstændighed gør det muligt at lave hyldestfyrværkeriet endnu mere iøjnefaldende end sædvanligt, nemlig at Tivoli holder vinterlukket. Derfor kan Tivolis fyrværkerimester bruge både Koncertsalens tag og Plænen som affyringsramper. På den måde kan der bruges mere krudt på fyrværkeriet, så det på den måde kommer højere op og giver større lyseffekter på himlen.

Tivolis fyrværkerimester Gunnar B. Knudsen siger:

– Der er tale om det største enkeltstående fyrværkerishow i min tid i Tivoli. Det kan kun lade sig gøre fordi, at der ikke er gæster inde i forlystelseshaven. Alene det, at vi kan affyre fra Plænen giver os nogle usædvanlige muligheder for et større og mere iøjnefaldende fyrværkeri, så opfordringen herfra må være at kigge mod Tivoli, for der kan gå årtier, før vi igen kan lave en så markant fejring.

Der er tale om det største fyrværkeri i hele Tivolis 180-årige historie. Det 12 minutter lange fyrværkeri forventes at kunne opleves over hele hovedstaden samt i en række forstæder, hvis vejret arter sig.

tivoli fyrværkeri
Er du klar til at se et historisk fyrværkeri på søndag … (Foto: PR)

Læs også: 180 år med Tivoli

Politiet advarer mod telefonbedragerier

Politiet advarer og opfordrer: Pas på telefonbedragerier – og tal med dine ældre …

I går klokken 12 blev en ældre kvinde fra Søllested ringet op af en mand, der udgav sig for at være fra banken. Han fortalte, at der var nogle problemer med hendes konto. Først var kvinden noget skeptisk, men da hun talte med mandens ‘overordnede’, blev hun overbevist om, at de talte sandt. Kort efter kom et bud fra ‘banken’ og hentede hendes kort og pinkode. Lidt senere opdagede kvinden, at der var blevet hævet et beløb fra hendes konto. ‘Bankbuddet’ beskrives som 20-25 år, 180 centimeter høj, spinkel, lys i huden, sort hættetrøje, sorte joggingbukser og han var kørende i en sort Tesla med hvid skrift.

Lidt senere klokken 16.23 skete nogenlunde det samme for en anden ældre kvinde fra Nakskov. Også her fik bedrageren overbevist kvinden om enten at udlevere sit kort og kode til en ‘medarbejder’, der kom forbi og hentede det. Og også her blev der hævet et kontant beløb på kortene.

Disse historier er desværre langtfra enestående, og svindlerne kan være meget svære at gennemskue. Derfor advarer politiet endnu en gang: Husk, at hverken banken, politiet, kommunen eller andre myndigheder ringer og efterspørger betalingskort, MitID, pin-koder eller lignende – og de kommer slet ikke ud til din bopæl for at hente dit kort. Det er snyd, fup og bedrag, og risikoen for at bankkontoen bliver tømt, er overhængende.

Udlever aldrig kort eller koder. Afbryd straks samtalen og lav et kontrolopkald til bankens hovedtelefonnummer eller til politiets servicecenter på telefon 1-1-4.

Se mere på Sikker Digitals hjemmeside og tal med dine ældre.

ældre kvinde pensionist
Ældre kvinder bedraget … (Foto: Pexels)

Læs også: Ældre har svært ved at følge med den digitale udvikling

Visa uddeler legater til tre kvindelige iværksættere i Danmark

Tre kvindeejede virksomheder i Danmark får Visa-legater – hver får 10.000 euro … Visa ønsker at skabe bedre vilkår for kvindelige iværksættere. For andet år i træk støtter virksomheden, der er globalt førende inden for digitale betalinger, kvindeligt ejede virksomheder gennem Visas She’s Next-legatprogram. Det er nu blevet besluttet, hvilke tre danske virksomheder, der hver vil modtage 10.000 euro.

Som et betalingsnetværk med global rækkevidde og stærk lokal tilstedeværelse spiller Visa en vigtig rolle i at støtte nordisk og baltisk handel. Visa ønsker at styrke enkeltpersoner, virksomheder og lokalsamfund i Norden og Baltikum med det mål at skabe mere inkluderende og bæredygtige økonomier.

I løbet af efteråret kunne kvindelige iværksættere, der ejer små virksomheder, ansøge om Visas She’s Next-legatprogram. Programmet har til formål at hjælpe kvindelige iværksættere med at få deres virksomheder til at vokse, øge synligheden og forbedre deres adgang til ekstern finansiering og give adgang til erhvervscoaching. I alt tre kvindeejede virksomheder i Danmark har nu hver fået tildelt 10.000 euro samt adgang til coaching gennem Feminvest – en nordisk organisation, der støtter kvindelige iværksættere i deres bestræbelser på at udnytte deres fulde potentiale.

For at være berettiget til at ansøge om tilskuddet skulle virksomheden være registreret i Danmark, have været aktiv i mindst et år, have en fysisk eller digital tilstedeværelse og have et kvindeligt ejerskab på mindst 51 procent. Da ansøgningsperioden sluttede den 28. september, var der kommet mange ansøgninger fra virksomheder over hele landet.

– Hos Visa tror vi på styrken ved inkluderende økonomier. Små virksomheder har haft det svært på det seneste, hvor de har kæmpet med udfordrende økonomiske forhold, ændret forbrugeradfærd og inflation. Jeg er glad for, at Visas She’s Next-legatprogram, som er en vigtig del af vores engagement i kvindelige iværksættere, kan hjælpe gennem finansiering og erhvervscoaching, og at det på andet år har fået så stor respons. Som et globalt digitalt betalingsnetværk med en stærk lokal tilstedeværelse sørger vi for at videreformidle viden og værktøjer til at skabe bedre muligheder for flere iværksættere og ejere af små virksomheder,” siger Bente Josefsen, Landechef for Visa i Norge, Danmark og Island.

En lokal jury har nu truffet sin beslutning. Modtagerne af Visa She’s Next-legatet 2023 i Danmark er:

The 0-Mission

Mange virksomheder sigter mod at reducere deres strømforbrugs miljøpåvirkning og støtte udviklingen af grøn strøm. Men nogle gange er det kun de største virksomheder, der har råd til at gøre det. Anna Riis Hedegaard, der tidligere arbejdede hos en udvikler af vedvarende energi, måtte ofte sige nej til mindre kunder. Derfor grundlagde hun The 0-Mission sammen med sin dygtige samarbejdspartner Thomas Granhof. Deres mål er at hjælpe alle virksomheder til at kunne bidrage til transformationen af elnettet.

Go Dogo

I 2015 jonglerede Hanne Jarmer, der er institutleder på Danmarks Tekniske Universitet, med arbejde og familieliv, herunder pasning af sin whippet, Leo. Da hun fik endnu en whippet, Louis, i 2016, blev det en udfordring at sørge for daglig mental stimulering til begge hunde. Hanne udnyttede sin ingeniørbaggrund til at udtænke en teknisk løsning. Hun spekulerede på, om tv’et kunne bruges, og efter mange overvejelser og tests blev Go Dogo skabt. Hun fik efterfølgende følgeskab af tre dygtige ingeniører, som delte hendes entusiasme og arbejdede flittigt på at udvikle de første prototyper.

VAER

VAER sneakers er manifestationen af ideen om, at gamle tekstiler kan forvandles til nye sneakers, og VAER er den første virksomhed i verden, der producerer, upcyclede sneakers i stor skala. Idéen om at lave sneakers af tekstilaffald startede, da grundlæggeren, Lili Dreyer, skrev om det i sit specialeprojekt. Hendes næste skridt var at gøre produktionen skalerbar.

Er du interesseret i at få mere at vide om She’s Next og Visas indsats for at støtte ejere af små virksomheder? Læs mere her.

visa iværksættere
Hæder og penge til kvindelige iværksættere … (Foto: PR)

Læs også: Mød en sej iværksætter

Historisk mange gæster på Københavns Museum

I 2023 satte Københavns Museum publikumsrekord: Mere end 110.000 lagde vejen forbi i Stormgade 18, hvor museet siden 2020 har haft til huse– det er 20.000 flere gæster end i 2022, som også var det hidtidige rekordår.

Det nye Københavns Museum nåede at have en stor åbningsbegivenhed med Hendes Majestæt og havde åbent en måned, før museet blev lukket ned sammen med resten af Danmark i marts 2020. Siden har museet sat alle sejl for at gøre københavnere, besøgende danskere og turister opmærksomme på, at museet er det sted, man skal gå hen for at få byens historie og blive klogere på, hvem københavnerne er.

– Store dele af året har vi i haft én ny aktivitet pr. uge om alt fra arkæologisk nytårskur og workshops med historisk strik til queer-byvandringer og byggeaktiviteter for børn. Også de skiftende særudstillinger er vigtige for, at københavnerne til stadighed kan få nye oplevelser; her var udstillingen ‘Stamsteder – Københavns sidste værtshuse’ et tilløbsstykke, udtaler Louise Jacobsen, museumschef på Københavns Museum.

84.000 af de 110.000 har indløst billet til museets udstillinger eller aktiviteter.

– Der en del, der kommer for at benytte museets populære café, hvis lækre kager og indbydende morgenmadsplatter er svære at modstå. Og så har også det seneste år haf en markant fremgang i omsætningen i vores museumsbutik ved simpelthen at satse på ikonisk københavnerdesign og bøger om byen, så der både er kvalitets-souvenirer til turisten og fine københavnergaver til den lokale. Såvel butik som café er med til at sikre en helstøbt museumsoplevelse. Vi glæder os til at tage imod igen i 2024, afrunder Louise Jacobsen.

københavns museum kultur
Folk strømmede til Københavns Museum på Kulturnatten 2023. (Foto: Flemming Bo Jensen)

Læs også: Januar måneds kulturguide

Vigtig information til borgerne om den 14. januar

I forbindelse med tronskiftet på søndag den 14. januar 2024 i København beder Københavns Politi borgerne om at være opmærksomme på en række ting.

Når Hendes Majestæt Dronningen søndag den 14. januar 2024 abdicerer, og H.K.H. Kronprins Frederik overtager tronen, er forventningen, at mange mennesker vil søge mod hovedstaden for at deltage i den historiske begivenhed.

Kongehuset har offentliggjort program og rute.

– Vi forventer, at rigtig, rigtig mange mennesker vil være en del af folkefesten og derfor vil vi selvfølgelig også være talstærkt til stede, så alle andre kan koncentrere sig om den historiske begivenhed. Men for at det hele skal fungere, har vi behov for befolkningens hjælp, forklarer leder af beredskabet i Københavns Politi, Peter Dahl.

Helt konkret vil der blandt andet være en række ting, som befolkningen bedes være opmærksomme på op til og under begivenheden den 14. januar.

Trafikale udfordringer

Trafikken omkring Kgs. Nytorv vil være påvirket allerede fra tirsdag den 9. januar, da DR og TV 2 afholder en stor hyldestkoncert til Dronning Margrethe fredag den 12. januar om aftenen. Københavns Kommune har udsendt information om trafikpåvirkningen.

Særligt i weekenden og i særdeleshed den 14. januar vil dele af indre by være ufremkommelige i bil, så planlæg derefter.

Man kan også løbende følge med hos såvel Københavns Politi på X og Københavns Kommunes trafikinformation og trafikændringer og afspærringer og hos Vejdirektoratet.

Parkeringsforbud

Den 14. januar vil der en del af dagen være standsnings- og parkeringsforbud langs den rute, som de kongelige benytter til karetturen frem og tilbage mellem Amalienborg og Christiansborg. Der vil blive opsat skiltning om de nærmere detaljer langs ruten.

Københavns Politi opfordrer også til, at cykler – i særdeleshed ladcykler – ikke medbringes på Slotsholmen og parkeres andre steder end langs ruten og omkring Christiansborg Slotsplads, så der er plads til de dem, der ønsker at være en del af begivenheden.

Kom med det offentlige og til fods

Det er som nævnt forventningen, at rigtig mange mennesker vil deltage i tronskiftet den 14. januar – både langs ruten fra Amalienborg til Christiansborg og retur og på og omkring Christiansborgs Slotsplads. Ønsker man at deltage, er opfordringen derfor, at man ankommer i god tid og til fods eller med det offentlige.

Hvis for eksempel Christiansborg Slotsplads bliver fyldt til kapacitet kan det blive nødvendigt at lukke for adgangen. Se adgangsforhold til fods herunder:

Følg løbende med hos Rejseplanen for ændringer i den offentlige transport.

Restriktioner i forhold til droneflyvning

Af sikkerhedshensyn vil der øgede restriktioner mod droneflyvning langs ruten og omkring Christiansborg Slotsplads hele dagen den 14. januar. Som altid bør man holde sig opdateret angående droneflyvning på droneregler.dk.

Tag hensyn og pas på hinanden

Københavns Politi kan ikke sætte et estimat på, hvor mange mennesker, der forventes at deltage:

– Vi kan ikke spå om, hvor mange vi bliver i København på søndag, men vi forventer, at rigtig, rigtig mange mennesker vil være i byen for at deltage i fejringen. Derfor håber vi også, at alle vil være i den festlige stemning, som lejligheden indbyder til og tage hensyn til hinanden, så vi alle kan være her, siger Peter Dahl.

Københavns Politi er sat i spidsen for den politimæssige indsats og for bordenden af koordinationen mellem myndigheder og eksterne samarbejdspartnere, og det er i den grad en operation, som kræver et godt samarbejde på tværs, understreger Peter Dahl.

– Vi er heldigvis gode til at samarbejde på tværs af myndigheder i Danmark og har god træning i store arrangementer her i København. Denne gang får vi – som tidligere – også assistance fra en række af de andre politikredse. Vi vil være forholdsvis omfangsrigt til stede i byen, og jeg vil da opfordre alle til at hilse på os, når man møder os i gadebilledet, afslutter Peter Dahl.

Amalienborg, Danmark, København (Foto: Unsplash)
Skal du til København på søndag, så vær lige opmærksom på ovenstående. (Foto: Unsplash)

Læs også: 2023 – året der gik

Dagens video: Skræmmende overtagelse

· Mere fra samme kategori ·