Læs også:

Close
havet vand sten natur

NEWS: Mere vand i Danmark vil koste samfundet mange penge

Nyheder  | 

Mere vand i Danmark vil koste samfundet mange penge · 16-årig dreng anholdt for forsætlig brandstiftelse · Snart er der premieren på Copenhagen Gaming Week · Mand tiltalt for Emilie Meng-drab og drabsforsøg på 13-årig pige · 1 år og 3 måneders fængsel for knivvold · Dagens billede: Flotte priser til flotte produktioner

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Mere vand i Danmark vil koste samfundet mange penge

Vandmasser som følge af klimaforandringerne kommer til at udfordre samfundets økonomiske råderum. Det mener vandsektorens brancheorganisation, DANVA, der imødeser krav om investeringer i milliardklassen for at kunne leve op til samfundets behov for håndtering af vandmasserne.

2023 blev det historisk vådeste år i Danmark, og også starten af 2024 har budt på rekordstore mængder nedbør. De stadig større vandmasser stiller stigende krav til vandselskabernes systemer og metoden til at håndtere vandet på for at holde det ude af kloaknettet og minimere skader som følge af oversvømmelser.

– Fælles håndtering af vand, der er finansieret kollektivt, er til enhver tid bedst og billigst. Men vi skal indstille os på, at samfundets økonomiske råderum de kommende år bliver udfordret gevaldigt på grund af vand, der kommer fra oven, fra neden, inde fra land og ude fra havet. Samfundet står foran milliard store investeringer for at kunne følge med de stigende vandmasser. Derfor skal det sikres, at vandselskaberne har adgang til finansieringen, der både giver mere kapacitet og nye løsninger, så vandet holdes ude af spildevandsystemerne, der ikke er dimensioneret til klimaforandringernes voldsomme regnmængder, forklarer direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Det er vandkunderne, der kollektivt betaler for vandselskabernes drift og anlæg. I nogle områder er der mere brug for at dæmme op for højtstående grundvand, mens der i andre er behov for ekstraordinære værn mod både skybrud og stormflod.

– Vand kan have en ødelæggende kraft, hvis systemerne ikke er gearet til at kontrollere det. Vi oplever et stigende krav fra samfundet om at investere i løsninger, der kan minimere de skadelige effekter af klimaforandringerne. Men det er dyrt, uanset om det er statslige midler, der skal finansiere dem, eller de skal tages over vandtaksten. Der er logisk kun en lomme, hvor pengene kan komme fra. Om pengene skal gives til staten eller til vandselskabet, det er sådan set underordnet, for det er stadigvæk den samme lomme. Men vi kan lige så godt se i øjnene, at samlet set vil udgiften komme til at påvirke samfundets råderum, siger Carl-Emil Larsen.

Miljøminister, Magnus Heunicke, præsenterede i efteråret Klimatilpasningsplan 1, som giver vandselskaberne nye muligheder for at håndtere vandmasser. Planen skal udmøntes og have tid til at virke, for der er ingen tvivl om, at de danske byer er presset af de øgede mængder nedbør, stigende grundvand, oversvømmelser fra vandløb og stormflod.

– Vi ved, at der er behov for yderligere tiltag, og dem ser vi frem til. Men det er også vigtigt at få implementeret én plan, før den næste kan prioriteres. Vi ser ind i et klima, hvor vi endnu ikke kender konsekvenserne af ændringerne, så det er en god strategi at implementere løsningerne trinvist, afslutter Carl-Emil Larsen.

Når regeringens seneste tiltag er implementeret, vil vandselskaberne sammen med de kommunale myndigheder få hjemmel og mulighed for at reducere oversvømmelser i byerne ved at:

Adskille spildevand og regnvand i kloaksystemerne

Håndtere regnvand på overfladen

Afhjælpe områder med højtstående grundvand

Afskære vandløb opstrøms for byerne (vandparkering).

vand vandmasser motorvej oversvømmelse
Det kræver store, fremtidige investeringer for at kunne klare de voldsomme vandmængder … (Foto: PR)

Læs også: DANVA bakker op om politiske drikkevandsudspil

16-årig dreng anholdt for forsætlig brandstiftelse

Sydøstjyllands Politi har anholdt en 16-årig dreng fra Kolding og sigtet ham for 9 forhold af forsætlig brandstiftelse i Kolding.

I perioden mellem den 10. december 2023 og den 2. januar 2024 har Sydøstjyllands Politi modtaget flere anmeldelser om en række mindre brande opstået i blandt andet containere og skraldespande i området omkring Warmingsgade, Tøndervej, Vejrupsgade, Rosengade og Vestre Ringgade i Kolding.

Politikredsens efterforskning har nu ført til, at en 16-årig dreng onsdag den 3. januar omkring klokken 11.00 blev anholdt og afhørt i sagen.

– Vi har arbejdet målrettet med disse sager, hvor vi mistænkte, at den samme gerningsperson kunne stå bag brandene, og det er blandt andet borgerhenvendelser og gennemgang af videoovervågning, som nu har ført til anholdelsen af den sigtede, udtaler vicepolitiinspektør Mikkel Ross fra Sydøstjyllands Politi.

Den 16-årige er blevet løsladt efter afhøring, og på grund af den mistænktes alder vil sagen blive behandlet og afgjort i Ungdomskriminalitetsnævnet. De sociale myndigheder er ligeledes orienteret og inddraget i sagen. Sydøstjyllands Politi har ikke yderligere oplysninger i sagen, der kan deles med offentligheden.

Fakta:
Ungdomskriminalitetsnævnet er et uafhængigt nævn, som medvirker til at forebygge ungdomskriminalitet ved at fastlægge målrettede, individuelle forebyggende indsatser for kriminalitetstruede børn og unge i alderen 10-17 år.

Forhold: 
De ni forhold om forsætlig brandstiftelse omhandler brande den:

• 10. december 2023, Rosengade i Kolding
• 11. december 2023, Vejrupsgade i Kolding
• 20. december 2023, Warmingsgade i Kolding
• 22. december 2023, Rosengade i Kolding
• 27. december 2023, Vejrupsgade i Kolding
• 30. december 2023, Warmingsgade i Kolding
• 1. januar 2024, Warmingsgade i Kolding
• 2. januar 2024, Tøndervej i Kolding
• 2. januar 2024, Vester Ringgade i Kolding

ild pyroman
Ung mand anholdt for mange brandstiftelser i Kolding … (Foto: Unsplash)

Læs også: 14-årig tilstår på satte brande og hærværk

Snart er der premieren på Copenhagen Gaming Week

Ovenpå en festlig jule- og nytårsperiode står danskerne nu ansigt til ansigt med en lang, grå og kold januar måned. Så hvad kunne være mere perfekt end at tage familien og vennerne med til en ekstraordinær indendørs festival? Copenhagen Gaming Week er stedet, hvor passionerede gamers og legesyge sjæle i alle aldre og genrer samles til en hel weekend fyldt med adrenalinpumpende indhold og overraskelser.

På fredag den 12. januar 2024 skydes Københavns nye, internationale gaming- og esportsfestival i gang, og det officielle program for Copenhagen Gaming Week ligger nu klar til at blive udforsket. Med over 125 unikke oplevelser og aktiviteter fordelt over 3 dage i 4 unikt designede verdener er der noget at komme efter for gaming-entusiaster i alle afskygninger.

Festivalens program dækker alt lige fra en storstilet Counter-Strike 2-arenaturnering skabt af BLAST med deltagelse af danske Astralis og svenske NIP til FC24-kampe (tidligere kendt som FIFA) med åben tilmelding for alle gæster og vilde fodboldpræmier på højkant. Dertil kommer byt af Pokémon-kort, cosplay-parade, lærerig LEGO-leg for hele familien og fordybelse i spilklassikere som Warhammer og Dungeons & Dragons.

De mange aktivitetsområder, oplæg, indslag og konkurrencer sikrer, at der er noget for enhver smag, ligesom madaktører fra Joe & The Juice til GORMs Pizza er i spil. I forældreloungen på balkonen vil der være rig mulighed for afslapning og mobilopladning i bløde sofaer.

Mød esport-, gaming- og youtube-idolerne … Bella Arena og Bella Center Copenhagen på Amager danner rammen om den allerførste udgave af Copenhagen Gaming Week, hvor også nogle af de mest prominente skikkelser inden for den danske esports-, gaming-, fodbold- og YouTube-scene vil samles:

Mød blandt andet Alexander Husum, Eiqu Miller, Judex, SpørgCasper, RobinSamse, Thomas Bense, Dingo, Ash fra Pokémon, David Guldager, Wonderbai, Pimp, 3F Superliga-spillere som Brøndbys Ohi Omoijuanfo og Oscar Schwartau og mange flere.

Foruden internationale esports-favoritter og hobevis af kendte ansigter byder Copenhagen Gaming Week på spiloplevelser lige fra basket- til teqball på de indendørs streetbaner skabt af gadeidrætshuset GAME, coaching til forældre om digital sikkerhed direkte fra Politiets onlinepatrulje, fremvisning af den nyeste tech hos Power og fede talks og optrædener kurateret af Pixel.tv.

Nostalgiske sjæle kan gå på opdagelse i det vildeste gaming-museum med spilkonsoller fra 1970’erne og frem, eller følge udviklingen til de nyeste spiloplevelser præsenteret af Nintendo og et helt område for spillekortsentusiaster båret frem af ildsjælene fra det hypede Nordic Card Show.

Fakta:

Hvor? Bella Arena og Bella Center Copenhagen på Amager
Hvornår? Den 12.-14. januar 2024
Hvem? For alle. Dog skal besøgende under 13 år være i følgeskab med en voksen
Hvor meget? Billetter fra 215 kroner
Hvordan? Billetsalg, program og information på copenhagengamingweek.dk.

Gå på opdagelse i det fulde program til Copenhagen Gaming Week her

bella centret arena
Den første udgave af Copenhagen Gaming Week finder sted i Bella Arena og Bella Center Copenhagen. (Foto: PR)

Læs også: Esport bidrager med milliarder til dansk industri

Mand tiltalt for Emilie Meng-drab og drabsforsøg på 13-årig pige

Den 32-årige mand er af anklagemyndigheden nu tiltalt for Emilie Meng-drab og for drabsforsøg på 13-årig pige fra Kirkerup udenfor Slagelse samt overfaldet en 15-årig efterskoleelev i Sorø. I flere af tilfældene har manden ifølge politiet udsat unge piger for langvarige frihedsberøvelser. Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse, hvor det også fremgår det, at han er tiltalt for langvarig frihedsberøvelse af den dengang 17-årige Emilie Meng fra Korsør. Han er derudover tiltalt for voldtægt af hende.

– Tiltalen er rejst på baggrund af en grundig og objektiv vurdering af sagens omfattende materiale. Med tiltalerejsningen og i forbindelse med den kommende retssag, der starter op i Retten i Næstved i maj, vil hidtil ikke kendte oplysninger fra straffesagen blive tilgængelige for offentligheden, siger chefanklager Marie Bindslev i pressemeddelelsen.

Mandens forsvarer, advokat Karina Schou, oplyser til DR Nyheder, at hendes klient nægter sig skyldig i sagen omkring Emilie Meng og overfaldet i Sorø. Da han blev fremstillet i grundlovsforhør i sagen omkring den 13-årige pige fra Kirkerup, nægtede han sig delvist skyldig i sigtelsen om frihedsberøvelse og voldtægt. Den holdning har han fortsat, lyder det fra Karina Schou. Det oplyses ikke nærmere, hvad det var, han erkendte.

Det var den 15. april 2023, at den kun 13-årige pige blev bortført, mens hun var ude på sin avisrute. Hun blev ifølge sigtelsen tilbage fra grundlovsforhøret kørt til to forskellige adresser, hvor hun blev udsat for voldtægt. Ifølge politiets pressemeddelelse mandag forsøgte den 32-årige også at dræbe den 13-årige pige. Det har ikke været oplyst før. Ifølge hans advokat nægter han sig skyldig i det forhold.

Efter 26 timers frihedsberøvelse slog politiet til mod en adresse i Korsør. Her anholdt de den 32-årige nu tiltalte mand. Det var på samme adresse som anholdelsen fandt sted, at den 13-årige pige blev fundet. Den 32-årige blev den 17. april 2023 fremstillet i grundlovsforhør. Han har siden siddet varetægtsfængslet.

Efter 10 dage efter anholdelsen oplyste politiet, at man havde sigtet ham i to nye sager, hvor der var tale om et gennembrud i sagen om den 17-årige Emilie Meng, som forsvandt efter en bytur den 10. juil 2016. Hun var forsvundet i et halvt år, inden man fandt hendes lig i en sø nær Borup, der ligger cirka 60 kilometer fra det sted, hvor hun sidst blev set i live.

Politiet mistænkte ham også for at stå bag et voldsomt overfald på en 15-årig efterskoleelev. Ifølge sigtelsen dengang overfaldt han den 15-årige pige og satte strips på hendes hænder. Han førte hende et stykke, men da pigen skreg op, flygtede han, efter han havde bedt hende om at tælle til 100. Den 32-årige har indtil videre nægtet sig skyldig i de to forhold.

I retten i maj kom det frem, at den 32-årige mand, på det tidspunkt hvor Emilie Meng blev dræbt, ejede en bil af samme model, som ‘på grundlag af videomateriale mistænkes at være anvendt af gerningsmanden’. Derudover var den 32-årige få timer før Emilie Mengs forsvinden tæt på Korsør Station. Det kan man se på kortoplysninger.

Retten lagde desuden vægt på, at den 32-årige havde lavet indkøb dagen før i Harald Nyborg, og de blev sammenholdt med indholdet af videoer og foto, der blev fundet på mandens computer. Derudover blev der gjort fund på sigtedes bopæl, herunder særligt DNA-spor, sammenholdt med de fund, der blev gjort på liget af den unge pige.

Retten i Næstved løftede også sløret for, hvilke beviser der er i sagen fra Sorø. Her lagde retten vægt på i sin fængslingskendelse, at den 32-årige mands DNA med højeste grad af sandsynlighed blev fundet på den 15-årige piges jakke, og at teleoplysninger viser, at hans telefon gik på telemaster omkring gerningsstedet.

Retssagen forventes at begynde i maj, og der forventes at komme en afgørelse i juni.

Ejer af ransaget hus i Emilie Meng-sagen søger erstatning
.Mand tiltalt for Emilie Meng-drab og drabsforsøg på 13-årig pige … (Foto: Privat)

Læs også: Sagen der rystede Danmark 

1 år og 3 måneders fængsel for knivvold

19-årig mand er dømt for knivstikkeri under slagsmål i Glostrup. Den unge mand havde deltaget i et større slagsmål i en bowlinghal i Glostrup den 22. april 2023. Under slagsmålet stak han to personer i ben og bagdel, og han blev i går i Retten i Glostrup idømt et år og tre måneders fængsel for grov vold.

– Manden blev anholdt kort efter slagsmålet på baggrund af effektivt politiarbejde. Han er tidligere dømt for vold – hvilket havde betydning for den straf, han blev idømt i går, siger sagens anklager Mathias Johannsen.

Den 19-årige tog betænkningstid i forhold til eventuelt anke af dommen.

vold knyttet hånd
1 år og 3 måneders fængsel for knivvold … (Foto: Pexels)

Læs også: To unge anholdt for knivstikkeri

Dagens billede: Flotte priser til flotte produktioner

· Mere fra samme kategori ·