Læs også:

Close
may december film

Filmanmeldelse: ‘May December’

Underholdning  | 
Det synes redaktionen: 5

‘May December’ er et højspændt psykologisk drama instrueret af Todd Haynes, som blandt andet er kendt for filmen Carol og fyldt med mesterlige skuespilpræstationer. Se den i biografen

may december
En vild film, du skal se i biografen … (Foto: PR)

‘May December’ er den slags film, man ikke helt kan glemme – ikke kun på grund af historien – men mest af alt fordi den er så intens og psykologisk, så man glemmer alt andet omkring en. Krydr det med eminente skuespilpræstationer, så får du en absolut seværdig film. ‘May December’ er en lille filmperle, som vi klart kan anbefale …

Det handler filmen om

Parret Gracie (Julianne Moore) og Joe (Charles Melton) indledte en skandaløs affære, da Joe var blot 13 år gammel. Vi møder dem så igen 20 år senere, hvor de lever et tilsyneladende perfekt forstads- og familieliv og skal til at sende børnene afsted på college.

Men nu vil Hollywood lave en film om den kontroversielle romance, og derfor har den berømte skuespillerinde Elizabeth (Natalie Portman) fået lov til at komme på besøg hos familien som research til rollen som Gracie. Men hendes tilstedeværelse og deres samtaler fremprovokerer fortidens spøgelser, og særligt Joe begynder at se sin historie i et nyt lys. Et liv – en fortid, nutid og fremtid der pludselig kommer ekstra lup …

may december film
Julianne Moore som Gracie Atherton-Yoo med Charles Melton som Joe. (Foto: Cr. Courtesy of Netflix)

Filmfakta

Instruktør: Todd Haynes

Manuskript: Samy Burch & Alex Mechanik

Medvirkende: Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton, Chris Tenzis med flere

Længde: 117 minutter

Genre: Drama

Originaltitel: May December

Sprog: Engelsk

Premiere: Dansk biografpremiere den 4. januar 2024

 Se trailer her:

Et psykologisk drama

‘May December’ er et højspændt psykologisk drama instrueret af Todd Haynes, som blandt andet er kendt for filmen ‘Carol’. Den foregår i smukke Savannah i staten Georgio, hvor de bor ned til vandet. Og det der er helt specielt ved filmen er, alt det er ligger bag og under overfladen på det egentlig perfekte familieliv, som nu hvor Joe er blev voksen egentlig kunne fungere fint. Men fortidens historie og spøgelser ligger gemt og også delvist glemt – og det er det som Elizabeth Berry får åbnet for. 

Der ligger hele tiden en stemning – en vibe – af noget udefinerbart. Dette er ikke mindst skuespillernes fortjeneste, for de spiller fantastisk. Den er både dragende – eftertænksom – fin og også lidt trist. Kærlighedens veje er jo uransagelige – det ser man også her.

may december film
Her ses Natalie Portman som Elizabeth Berry og Julianne Moore som Gracie -Yoo. (Foto: Cr. François Duhamel / Courtesy of Netflix)

Den kontroversielle historie

Det er set før – og det bliver altid enormt stort i medierne – for at indlede et forhold til så ungt et menneske, er på mange måder noget, folk ikke bryder sig om eller accepterer. Og når Joe var SÅ ung, da de startede i forhold, så bliver det på ingen måder accepteret, men også svært for andre at forstå – ikke mindst Gracies daværende børn og mand.

Forholdet mellem Natalie Portman og Julianne Moore er magisk og intenst. Og det er uhyggelig,t som filmen skrider  frem, hvor meget Natalie Portman ligner Julianne Moore mere og mere (eller er det omvendt) – som tvillinger – udseende – mimik og sprog bliver nærmest synkrone. Den dynamik der lå mellem dem, blev nærmest uhyggelig at se på. Men der ligger hele tiden sådan et filter over filmen, der skifter mellem foruroligende og en underspillet humor, som er svær at forklare, men som blandt andet kommet fra de små og knivskarpe replikker og skuespillernes glimt i øjnene bare sidder i en hele tiden.

Men alle spillede eminent – og det er sådan en slags film, hvor man både sidder lidt yderligt på stolen og må holde vejret – for man ved aldrig, om der sker noget absurd – vildt eller endegyldigt. Psykologiske dramaer kan være utrolig uhyggelige meget mere end dem, hvor man ‘ser ting ske’. For de sniger sig ind under huden på en – får ens egne tanker, konklusioner og fantasier til at køre på fuldt højtryk. Det er en god film – se den i biografen …

may december film
Tvillinger – nej men Julianne Moore og Natalie Portman ligner hinanden mere og mere som filmen skrider frem …(Foto: Cr. Francois Duhamel / courtesy of Netflix)

Læs også:

Filmanmeldelse: ‘Bedre Tider’

bedre tider film

· Mere fra samme kategori ·