Læs også:

Close
bil kørsel køre

NEWS: Tag bilnøglerne fra dem der har drukket

Nyheder  | 

Tag bilnøglerne fra dem der har drukket · 13 års fængsel for besiddelse af kokain · Danmark og Kina underskriver samarbejdsaftale om grøn skibsfart · Ilse Crawford står bag flere nyheder i IKEA · Ung kvinde sigtet efter påkørsel af 51-årig mand · Dagens billede: Det varmeste årti

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tag bilnøglerne fra dem der har drukket

På 20 år er der sket et kraftigt fald i antallet af spritulykker på vejene. Men i de sidste seks-syv år er udviklingen stagneret. I forbindelse med julefrokostsæsonen opfordrer Rådet for Sikker Trafik flere til at blande sig, når en beruset person vil køre (regionale ulykkestal).

Skal du til julefrokost i den kommende tid, så aftal på forhånd, hvordan I kommer sikkert hjem. Og vil en person i selskabet alligevel køre efter at have drukket, så allier dig med andre i selskabet og bland jer.

Opfordringen kommer fra Rådet for Sikker Trafik her ved indgangen til julefrokostsæsonen. For selv om antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne personer i spritulykker på vejene er faldet kraftigt i de seneste 20 år, så er udviklingen stagneret de sidste seks-syv år, viser ulykkestal fra Vejdirektoratet.

– Der sker stadig alt for mange meningsløse ulykker på grund af alkohol i trafikken, som kunne have været forhindret. Skal du til julefrokost i den kommende tid, så planlæg på forhånd, hvordan du kommer sikkert hjem, og grib ind, hvis en person finder sine bilnøgler frem efter at have indtaget flere genstande, udtaler Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gennem de sidste 20 år har kampagner gjort det mindre acceptabelt at køre spritkørsel og sat fokus på, at det er vigtigt at blande sig, hvis en person vil køre efter at have drukket.

Straffen for spritkørsel er også skærpet kraftigt, og det samme er reglerne for konfiskation af bilen efter spirituskørsel. Desuden har politiet fået bedre kontrolmuligheder, så de kan teste flere for spritkørsel i hver kontrolperiode, ligesom flere spritbilister med et alkoholmisbrug hjælpes i behandling, så de ikke kører spritkørsel igen og igen.

Og når man vil generhverve sit kørekort, skal man i dag gennemgå et kursus, hvor man lærer om risikoen ved at køre påvirket i trafikken. Det har alt sammen været med til at reducere antallet af ulykker med dræbte og tilskadekomne i spritulykker på vejene, vurderer Rådet for Sikker Trafik.

Men vi er ikke i mål endnu. For i omkring hver femte tilfælde, hvor en person bliver dræbt i trafikken, er der alkohol involveret. Og hvert år sigter politiet omkring 7.000 personer for spritkørsel.

– Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Spirituskørsel kan have fatale følger, for den der sætter sig bag rattet eller de uskyldige, som bliver impliceret i et uheld, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation, og fortsætter:

– Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, selv om det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.

For at få antallet af spritulykker endnu længere ned har Rådet for Sikker Trafik sat gang i en flerårig indsats, der skal få flere unge til at lade være med at køre, når de har drukket.

De 17 – 24-årige bilister er valgt som en særlig målgruppe, da de oftere tager chancen og kører, selv om de er i tvivl om deres promille, sammenlignet med den øvrige del af befolkningen. Og det kan også ses i ulykkesstatikkerne, hvor bilister i alderen 17-24 år er årsag til cirka hver tredje dræbte eller alvorligt tilskadekomne i spritulykker i bil.

Hvad sker der med kroppen, når du drikker alkohol og hvad er straffen for at køre spritkørsel

Få gode råd til at stoppe en spritbilist her.

bil kørsel køre
Rådet for Sikker Trafik opfordrer:  Tag bilnøglerne fra dem der har drukket … (Foto: Unsplash)

Læs også: Halvdelen af trafikanter har udfordring med syn i vintermørke

13 års fængsel for besiddelse af kokain

En 38-årig mand fra Horsens er idømt 13 års fængsel for sin rolle i forbindelse med modtagelsen af 40 kilo kokain.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i en tilståelsessag ved Retten i Aarhus fået idømt en 38-årig mand fra Horsens 13 års fængsel for besiddelse af 40 kilo kokain. Den 38-årige erkendte i retten, at han i september 2020 sammen med flere medgerningsmænd var med til at modtage 40 kg kokain, der var blevet smuglet til Danmark. Det hele blev arrangeret på det krypterede kommunikationsnetværk SKY ECC.

Den 38-å rige havde til opgave at holde øje med uvedkommende og herefter tage imod kokainen, efter en kurér i netværket havde modtaget kokainen fra en hollandsk lastbil. Politiet fik dog forhindret overleveringen til den 38-årige, da kuréren blev anholdt med de 40 kilo kokain. Kuréren blev i 2021 idømt 13 års fængsel for besiddelse af kokainen.

Foruden kuréren er fem andre personer tidligere dømt i samme sagskompleks, herunder bagmanden, der blev idømt 17 års fængsel. Ud over fængselsstraffen har retten konfiskeret 20.000 kroner fra den dømte. Den dømte har anket dommen til formildelse.

Specialanklager hos NSK, Jacob Gents, siger:

–Sagskomplekset her er endnu et eksempel på optrevlingen af de organiserede narkonetværk, der over tid har opereret i det skjulte ved indførsel af store mængder hård narkotika til Danmark. Det er selvfølgelig tilfredsstillende, at den 38-årige nu også er dømt i sagen, da han sammen med bagmanden indtog en vigtig rolle i netværket.

narko kokain
13 års fængsel for besiddelse af kokain … (Foto: Unsplash)

Læs også: 23 ransagninger i Tramadolsag

Danmark og Kina underskriver samarbejdsaftale om grøn skibsfart

Erhvervsminister Morten Bødskov har onsdag underskrevet en samarbejdsaftale med Kina om grøn skibsbygning og grønne maritime teknologier. Aftalen er et vigtigt skridt i indsatsen med den globale skibsfarts grønne omstilling.

Onsdag den 6. december mødtes erhvervsminister Morten Bødskov med JIN Zhuanglong, der er minister for det kinesiske Ministry of Industry and Information Technology, i Beijing. Her har Danmark og Kina underskrevet en opdateret samarbejdsaftale, en såkaldt Memorandum of Understanding, mellem Danmark og Kina om grøn skibsfart.

– Danmark og Kina har allerede et tæt samarbejde på det maritime område. Det styrker vi nu med grøn skibsbygning og grønne maritime teknologier i fokus. For Kina er et vigtigt marked for den danske maritime industri og en nødvendig samarbejdspartner i at bane vejen for skibsfartens globale grønne omstilling i 2050. Vi har et godt fundament I Danmark, hvor vi allerede er langt fremme og bygger skibe med grønne værktøjer og grønne teknologier. Men vi må ikke læne os tilbage. For skibsfart er globalt af natur. Og derfor er samarbejde på tværs af landegrænser helt afgørende for at nå i mål med den grønne omstilling af skibsfarten, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Danmarks og Kinas samarbejde på det maritime område strækker sig tilbage til 1974, hvor landene indgik den første bilaterale aftale om maritim transport. Myndighedssamarbejdet mellem den danske søfartsstyrelse og det kinesiske Ministry of Industry and Information Technology har eksisteret siden 2017.

Erhvervsminister Morten Bødskov deltager i denne uge i messen Marintec China 2023 i Shanghai, hvor Danmark er medvært. Det er første gang, at et land er blevet inviteret til at være medvært for Marintec China.

skib
Flot samarbejdsaftale indgået mellem Danmark og Kina … (Foto: Unsplash

Læs også: Skibsfarten skal være klimaneutral

Ilse Crawford står bag flere nyheder i IKEA

Den britiske designer Ilse Crawfords står bag flere kollektioner i IKEA, der efterhånden kan betegnes som klassikere. Nu er der blevet tilføjet flere nye produkter til Crawfords IKEA-sortiment af tidløst tilbehør til hjemmet, hvor fokus er på ærlige materialer i god kvalitet, der er til at betale.

At indrette et hjem med personlighed afhænger af det boligtilbehør og interiør, man vælger at fremhæve. Lampen, urtepotteskjuleren og stegepanden er alle med til at sige noget om, hvem der bor der. Derfor er IKEA og den britiske designer Ilse Crawford gået sammen for at skabe enkle og tidløse kollektioner, der består af langtidsholdbare kvalitetsmaterialer.

– Med en stærk forbindelse til naturen og naturlige materialer, skaber Ilse Crawford hjemlige miljøer, som får de fleste til at føle sig godt tilpas. Hendes design har en positiv indvirkning på mennesker og deres omverden, og det er nogle værdier, som vi kan spejle os i hos IKEA, siger Sandra Gøthler, indretningsekspert i IKEA Danmark.

Moderne IKEA-klassikere … IKEA og Ilse Crawford har i mange år haft et tæt samarbejde, som er blevet til en række kollektioner indenfor boligtilbehør, hvor der løbende bliver tilføjet nye produkter. Ambitionen for samarbejdet er at skabe boligtilbehør i god kvalitet i smukt og tidløst design til en pris, der er til at betale.

Senest er der kommet nye produkter til Ilse Crawford kobber-køkkenserien FINMAT, der udvides med en stegepande, som både tilføjer eksklusivitet til køkkenet og gør madlavningen til en oplevelse. Derudover tilføjes også bl.a. en pincet, en spatel og et piskeris til kollektionen, der giver ethvert køkken et professionelt udtryk.

Derudover er der også tilføjet endnu en glasvase til KONSTFULL-serien. Den brune vase er fremstillet af mundblæste glasrester, der giver overfladen en unik struktur, som kan give de elegante buketter et rustikt modspil.

Første gang Ilse Crawford samarbejdede med IKEA var tilbage i 2015 med kollektionen SINNERLIG. Loftslampen fra kollektionen er i dag stadig en del af IKEAs sortiment og anses som et IKEA-ikon. Derudover står hun bag kollektionerne ÄROFULL, CITRUSFRUKT og BRUNBÄR, der med deres enkle udtryk passer ind i de fleste hjem og er med til at skabe hygge og en hjemlig følelse.

Find de nyeste IKEA produkter designet af Ilse Crawford her.

ikea crawford
IKEA har tilføjet nye produkter fra dygtige Ilse Crawford … (Foto: PR)

Læs også: Sjove IKEA-hacks

Ung kvinde sigtet efter påkørsel af 51-årig mand

Syd- og Sønderjyllands Politi har anholdt føreren af den bil, der i fredags påkørte en 51-årig mand i Haderslev.

Politiet anholdte føreren af den bil, der fredag den 1. december kort før midnat påkørte en 51-årig mand, der efterfølgende afgik ved døden. Påkørslen fandt sted i Laurids Skaus Gade i Haderslev kort før midnat fredag.

Den unge kvinde tog mandag aften gennem sin familie kontakt til politiet og blev efterfølgende anholdt. Under afhøring tirsdag erkendte kvinden påkørslen, men forklarede, at hun ikke var klar over, at det var en person, hun havde påkørt.

Politiet anser sagen for opklaret og har sigtet kvinden for uagtsomt manddrab og for at have efterladt en anden person i hjælpeløs tilstand. Anklagemyndigheden vurderer, at der ikke er grundlag for en varetægtsfængsling.

politi politibil
Ung kvinde sigtet efter påkørsel af 51-årig mand … (Foto: Niclas Jessen)

Læs også: Unge spritbilister er årsag til mange dræbte og alvorligt tilskadekomne

Dagens billede: Det varmeste årti

· Mere fra samme kategori ·