Læs også:

Close
jul motatos

NEWS: Mange overvejer et anderledes julebord for at spare 

Nyheder  | 

Mange overvejer et anderledes julebord for at spare · Ung mand påstod, han samlede ind · Regeringen lancerer målrettet støtteordning til grøn industri · Store forventninger til Black Friday blev mere end indfriet · Julen er hjerternes fest: Undgå, at den også bliver indbrudstyvens · Dagens video: Militæret griber ind · Fredagsfjol: Sejlende julemænd 🎅

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Mange overvejer et anderledes julebord for at spare

40 procent af danskerne overvejer et anderledes julebord for at mindske omkostningerne på maden. For de høje madpriser fortsætter med at være en udfordring for danske husstande. I en ny undersøgelse angiver 40% af danskerne, at de planlægger at gøre noget anderledes sammenlignet med sidste år for at holde deres mad omkostninger nede under julen. 24% planlægger at købe mad på tilbud i forvejen og fryse det ned, mens kun 1% overvejer at erstatte julebordet ud med en tre retters menu.

Motatos’ forretningsmodel er baseret på at redde mad og andre produkter fra at blive smidt ud. Det kan for eksempel være produkter med fejl-printede etiketter, udgående sortiment eller varer med korte udløbsdatoer. Produkterne sælges derefter til reducerede priser. I forbindelse med inflationen og de stigende madpriser har Motatos kunne observere en stigning i antallet af nye kunder.

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik kan danskerne forvente at betale ekstra for julemaden i år*. I en undersøgelse, som Kantar Sifo har udført på vegne af Motatos, oplyser 40% af danskerne, at de vil gøre noget anderledes sammenlignet med sidste år for at holde omkostningerne til julemaden nede. Flere kvinder (47 %) end mænd (34 %) planlægger at ændre, hvad som findes tilgængeligt af mad på juledagene.

– Danskerne tænker på økonomien, når de handler ind til mad. Vores nye undersøgelse viser, at 18% er bekymrede for at få økonomien til at løbe rundt omkring julen. Mere end 40% af danskerne planlægger faktisk i år at afvige fra, hvordan de tidligere har haft deres julemad. Selvom det naturligvis er trist at skulle fravige den sædvanlige måde at fejre jul på, er der heldigvis mange smarte løsninger, der kan hjælpe med at spare penge. Og det bedste af det hele er, at det også kan bidrage til at reducere madspildet, som typisk stiger i julen. Alt, hvad der kræves, er at tænke lidt anderledes, uden egentlig at skulle gå på kompromis med traditionerne alt for meget. Siger Björn Gent, Nordisk Marketingchef hos Motatos.

Blandt de mest populære løsninger for at skære ned på omkostningerne er at købe maden i forvejen på tilbud og fryse den ned (24%), købe billigere råvarer (14%) og at lave flere retter fra bunden (11%). Kun 1% procent kan finde på at ændre maden til en tre retters menu og kun 2% vil invitere færre gæster.

– Resultaterne viser tydeligt, hvor vigtig vores juletraditioner er for os. Der er næsten ingen, som kan forestille sig at spise en 3-retters menu end det traditionelle julebord, og lige så få ønsker at invitere færre personer til deres julefejring. Derfor bliver smarte løsninger, såsom at dele retterne ud imellem gæsterne, ekstra vigtige denne jul. Andre muligheder er også, at have færre retter og mindske kødforbruget. Det er ikke kun fordelagtigt for planeten, men også for pengepungen. Den største gevinst opnås selvfølgelig ved at undgå at smide en masse mad ud, siger Björn Gent.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen blev gennemført af Kantar Sifo mellem den 4-12 december 2023 og havde 1.018 respondenter i alderen 18-79 år.

Spørgsmålene som der blev spurgt om:

Kommer du/I at gøre noget af følgende for at mindske omkostningerne til julemaden?

Reducer antallet af retter af julemaden: 8%

Reducer mængden af mad per ret på julebordet: 8%

Købe billigere råvarer: 14%

Købe mad på tilbud i forvejen og fryse det ned: 24%

Erstat julemaden med en treretters menu: 1%

Inviter færre gæster: 2%

Hold fællesarrangement (dele retterne imellem sig): 7%

Server mindre kød: 5%

Lav flere retter selv fra bunden: 11%

Ingen af ovenstående/planlægger samme julebord som sidste år: 52%

Usikker/Ved ikke: 8%

Vi bruger ikke kun penge på julemaden:

Er du generelt bekymret for at få økonomien til at løbe rundt i julen 2023?

Ja: 18%

Nej: 79%

Usikker/Ved ikke: 3%

Se mere om undersøgelsen her.

jul motatos
Synes du også julen er dyr … (Foto: PR)

Læs også: Fem billige retter til en person

Ung mand påstod, han samlede ind

Et ældre ægtepar fra 9000 Aalborg var ikke sådan at narre, da parret ellers formentlig blev forsøgt svindlet fredag den 8. december klokken 19.30. En nydelig ung mand var dukket op på parrets adresse denne dag og oplyste, at han var fra lokalafdelingen i Danmarks Naturfredningsforening og i øvrigt boede tæt på parret. Det genfortalte den ældre kvinde til Nordjyllands Politi, da hun anmeldte hændelsen den 13. december.

Den unge mand talte om pesticider og problemer med vandet, men da det ældre ægtepar erfarede, at manden ville samle penge ind, blev de mistænksomme og afslog at betale. Den unge mand forlod bopælen, og helt i overensstemmelse med politiets anbefalinger valgte de at kontakte Dansk Naturfredningsforening. Og herfra lød meldingen, at man ikke kendte noget som helst til den unge ‘indsamler’. Men Nordjyllands Politi opfordrer dog til at være opmærkesomme personer.

kultur, kulturguide, odense, aalborg, aarhus
Aalborg har mange dejlige ting at byde på – men også personer der forsøger at bedrage – så pas på … (Foto: PR)

Læs også: Mand dømt for telefonsvindel overfor 12 personer

Regeringen lancerer målrettet støtteordning til grøn industri

Regeringen præsenterede onsdag en ny grøn investeringsordning, der er direkte målrettet den grønne industri i Danmark.

Danske virksomheder leverer en række af de løsninger og teknologier, der er nødvendige for at komme i mål med den grønne omstilling.

Men Danmarks grønne styrkeposition trues af statsstøtte i andre lande. Både USA, Kina og lande i EU bruger statsstøtte til at tiltrække investeringer i fremtidens grønne produktion. Senest har EU midlertidigt frem mod udgangen af 2025 åbnet for statsstøtte til produktion af grønne teknologier.

Derfor vil regeringen forsvare og forstærke de grønne styrkepositioner ved at afsætte 1 mia. kr. i 2024 til en midlertidig, målrettet og grøn investeringsordning. I 2024 ser man på behovet i 2025 og finansiering heraf. Ordningen er målrettet der, hvor Danmark er mest udfordret, hvilket betyder produktion af vindteknologi og elektrolyseteknologi til Power-to-X.

Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:

– Verden er forandret, og vores grønne styrkeposition er udfordret. Kampen om grønne løsninger er voldsomt skærpet med statsstøtte til grøn industri i både USA, Kina og andre EU-lande. Statsstøtte er bestemt ikke noget, der er groet i en dansk baghave. Men regeringen vil forsvare og forstærke vores grønne styrkeposition, for fremtidens danske produktionsarbejdspladser er på spil. Derfor investerer vi nu 1 mia. kr. i produktion af de grønne teknologier som vi både skal bruge i Danmark og eksportere til resten af verden. Det handler om at sikre europæisk uafhængighed, når det kommer til fremtidens energiteknologi og sikre danske styrkepositioner i fremtiden.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fortsætter:

– Vi står i en tid med helt nye geopolitiske spilleregler og det stiller nye krav til, hvordan vi skruer handels- og industripolitikkerne sammen. Vi er nødt til at forholde os realistisk til, at vi står over for en ny slags globalisering, hvor vi i Europa er nødt til at ramme en anden balance imellem at handle globalt og have regional selvforsyning, uden at vi lukker os om os selv. Især når det kommer til den grønne omstilling, skal Europa kunne mere selv på kritiske områder. Derfor præsenterer vi nu en ny grøn investeringsordning, der skal støtte produktion og udvikling af grønne teknologier.

Den grønne investeringsordning målrettes etablering af produktionsfaciliteter inden for vindmøller og elektrolysatorer (teknologi til Power-to-X) samt produktion af komponenter hertil, fx naceller, vinger e.l.

Ordningen er et vigtigt led i den grønne, danske industripolitik, hvor det er afgørende for regeringen, at der arbejdes aktivt for at understøtte grønne produktionsarbejdspladser på tværs af hele landet. Det forventes, at ordningen åbner for ansøgninger i løbet af januar 2024.

jorden klima verden jordklode natur
Regeringen lancerer målrettet støtteordning til grøn industri …  (Foto: Unsplash)

Læs også: Vi skal turde sats stort på den grønne omstilling

Store forventninger til Black Friday blev mere end indfriet

Black Friday-salget 2023 fulgte den positive tendens fra sidste år, da over halvdelen af alle danskere (55 procent) foretog indkøb. I år var det særligt de 30-39-årige, der tog del i årets tilbudsjagt, hvor andelen af shoppere i denne aldersgruppen steg med hele 10 procentpoint, og nået således op på en samlet andel på 77 procent.

Tøj, sko og tilbehør, personlig pleje og elektronik og el-udstyr var fortsat de tre mest solgte produktkategorier i år. Alligevel har der været en stigende interesse for produkter indenfor sports- og hobbyudstyr og rejser og ophold, som begge er gået frem med 3 procentpoint, sammenlignet med et samlet gennemsnit for 2020-2022.

En overraskende udvikling er, at flere danskere har benyttet sig af de fysiske butikker, når de skulle jagte tilbud på Black Friday. I år foretog 40 procent af forbrugerne mindst ét køb i fysiske butikker, hvilket svarer til en stigning på 5 procentpoint i forhold til Black Friday 2022. Det tyder altså på, at Black Friday ikke kun er et online fænomen, men også noget som kommer de fysiske butikker til gavn. Det kan særligt kan være til gavn for de mindre, lokale butikker.

– Black Friday blev en rigtig god dag for både forbrugerne og for virksomhederne. Faktisk viser vores undersøgelse, at vi er tilbage på niveau med årene før corona. Og det er værd at bemærke. Flere kunder henlagde tilbudsjagten til de fysiske butikker, og derfor er det vigtigt at handelsvirksomhederne fortsat udvikler deres online og  offline salgskanaler til at spille endnu bedre sammen, fortæller Jacob Kjeldsen, Branchedirektør, DI Handel.

De fleste danskere brugte længere tid på at researche deres muligheder, inden de foretog deres køb. Her viser tallene, at 72 procent af alle køb involverede research, mens kun 23 procent var impulskøb. Derudover fremgår det af analysen, at 84 procent af forbrugerne handlede i butikker, de tidligere havde handlet i, hvilket tyder på, at danskerne foretrækker butikker, de kender på forhånd. Dog nævnte 70 procent prisen som afgørende for valget af butik.

Både den stigende interesse for sports-& hobbyudstyr og danskernes tilbagevenden til de fysiske butikker bemærkes i Eventyrsport, der sælger fritidsudstyr og -tøj:

– Det har været en særdeles tilfredsstillende Black Friday for os. Vi vækster mere, end hvad vi havde turde at håbe på både online og i de fysiske butikker. Det, vi er mest begejstret over, er de ekstra mange kunder i vores fysiske butikker i år. Væksten i de fysiske butikker har nemlig været væsentligt større i år end sidste år, siger Lars S. Sørensen, CEO, Eventyrsport.

Undersøgelsen viser også, at sjællænderne og nordjyderne brugte færrest penge under årets Black Friday, mens midtjyderne topper denne liste. Den gennemsnitlige danske Black Friday-shopper brugte 2.528 kr. i år, en stigning på 300 kr. sammenlignet med sidste år. Sjællænderne brugte i gennemsnit 544 kr. mindre end dette beløb, hvor nordjyderne lå på 524 kr. under gennemsnittet. I Midtjylland lå det gennemsnitlige forbrug på mere end 1.000 kroner over de laveste regionale mål, med et gennemsnit på 3.025 kroer pr. forbruger.

Undersøgelsen viser også, at mænd brugte flest penge med et gennemsnit på 3.006 kr., mens kvinder brugte knap 30 procent mindre med et samlet gennemsnitligt beløb på 2.126 kroner. Heraf havde de 40-49 og 50-59-årige det højeste forbrug med samlet forbrug på henholdsvis 3.452 kroner. og 3.029 kroner.

Black Friday har cementeret sin position som startskuddet til julehandlen, men med denne succes er også opstået bekymringer om, hvorvidt det store Black Friday-salg kan svække den generelle julehandel. DI Handel Black Friday-måling viser dog, at der har været en markant stigning i andelen af Black Friday-køb, der er dedikeret til personlige fornøjelser, mens andelen af køb til andre er faldet.

Specifikt viser tallene, at 51 procent af alle Black Friday-køb været rettet mod personlige indkøb, en stigning på 7 procentpoint fra 2022. Dette betyder naturligt et fald i andelen af køb, der var tiltænkt som gaver,  hvorfor årets julegaveindkøb fortsat kan forventes at komme til udtryk i salgstallene for december.

sale shopping black friday
Store forventninger til Black Friday blev mere end indfriet … (Foto: Unsplash)

Læs også: IKEA tidobler priserne på udvalgte varer Black Friday

Julen er hjerternes fest: Undgå, at den også bliver indbrudstyvens

Det er ikke sjovt at komme hjem fra juleferie og opdage, at man har haft indbrud. Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer borgerne til at følge gode råd, der kan forebygge indbrud.

Julen står for døren, og for mange borgere betyder det nogle dages hyggeligt samvær med venner og familie. Desværre ved vi også, at der over juledagene er en risiko for, at nogle borgere efter juelferien kommer tilbage til et hjem, hvor der har været ubudne gæster.

I sommeren 2023 ramte en bølge af indbrud flere steder lokalt i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Politiet har efterforsket sagerne og har i mange tilfælde rejst sigtelser mod indbrudstyvene.

– Vi vil gerne undgå en gentagelse. For selv om politiet lykkes med at retsforfølge indbrudstyvene, så ændrer det jo ikke på, at en del borgere har fået en rigtig ærgerlig oplevelse ved at have indbrud i hjemmet, siger Erik Hykkelbjerg fra forebyggelsesafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

2022  Uge 48: 23  Uge 49: 31  Uge 50: 23  Uge 51: 28  Uge 52: 18
 2023  Uge 48: 9  Uge 49: 30  Uge 50: 28  Uge 51:  Uge 52:

(Antallet af anmeldelser om indbrud i private boliger uge 48-52 2022 og uge 48-50 2023 – opgjort den 18.12.2023)

Ud over at følge de gode råd om indbrudsforebyggelse opfordrer Erik Hykkelbjerg borgerne til at kontakte politiet, hvis de bemærker noget anderledes eller mistænkeligt i nabolaget.

– Der kan måske være en lidt tilbageholdende tilgang hos nogle borgere, hvor man tænker, at dét man har set og studset over, nok ikke er relevant for politiet at vide. Men ring hellere en gang for meget end en gang for lidt, fortsætter Erik Hykkelbjerg.

Mistænkelige observationer kunne eksempelvis være ukendte personer, der går rundt i villakvarteret eller ukendte biler i gadebilledet, som ikke rigtigt har noget formål med at køre rundt i kvarteret.

– I en del af de sager fra sommerferien, hvor vi har fået fat på gerningsmænd, skyldes det, at borgere i nabolaget har været kvikke til at komme med tip, når de har oplevet noget anderledes. Så det kan både gøre en forskel at følge de gode råd, og så hjælper det også helt konkret i opklaringen, når borgerne er gode til at holde et vågent øje med, hvad der foregår, afslutter Erik Hykkelbjerg.

Husk de gode råd:

  • Hils på andre i nabolaget og ønsk dem en glædelig jul – også dem du ikke kender. Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Tyven vil hverken ses eller genkendes, og et simpelt ‘hej’ kan være nok. Monter lamper med bevægelsessensor uden for ved dit hus, så lyset tænder, når en tyv nærmer sig.
  • Få huset til at se beboet ud, når du ikke er hjemme. Tænd lys i et par værelser. Lad lyset og radioen tænde og slukke ved hjælp af et tænd-og-sluk-ur. Du skal ikke lade lyset være tændt konstant – det afslører, at du ikke er hjemme.
  • Overvej at klippe hækken, så tyven ikke kan arbejde i skjul i din have.
  • Lås døre og vinduer forsvarligt og sørg for at værdifulde ting ikke kan ses ude fra.
  • Hjælp naboen. Hold et vågent øje med naboens hus og parkér din bil i deres indkørsel, hvis ikke de er hjemme. Du kan også smide affald i deres skraldespand og tømme deres postkasse, hvis de er udenbys.
  • Lås skuret og ryd op i haven, så der ikke ligger redskaber fremme. Nogle indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet.
  • Tilmeld dig Nabohjælp på nabohjælp.dk. Nabohjælp forebygger op til hvert fjerde indbrud, og det tager blot 5 minutter at tilmelde sig.
jul juletræ julepynt
Julen er hjerternes fest: Undgå, at den også bliver indbrudstyvens … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fem ting som folk mest bange for at stjålet i julen

Dagens video: Militæret griber ind

Fredagsfjol: Sejlende julemænd 🎅

 

· Mere fra samme kategori ·