Læs også:

Close
lucia kayakbar kajak ju

Kulturguide: Oplevelser i december 2023

Kultur  | 

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige og spændende oplevelser og begivenheder i december 2023, så er du kommet til det helt rette sted.

Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke altid at være. Her har vi samlet gode og prisvenlige oplevelser i december 2023 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.

Oplevelser i december 2023 i København

‘Luciaoptog i Kajak’ i København

Luciaoptog i Kajak, den 13. december fra klokken 15.00 men 17 er der afgang, gratis, Kayak Bar og Kayak Republic.

lucia kayakbar kajak ju
En magisk oplevelse, du skal opleve den 13. december … (Foto: PR)

Midt i nattemørket kan du opleve et utrolig smukt og magisk Luciaoptog i havkajak i de Københavns kanaler.

Traditionen tro arrangerer Kayak Bar & Kayak Republic Lucia optog for havkajakroer samt tilskuere fra kajen. Igen i år den 13. december.

Det flydende Santa Lucia optog hvor Havkajakroerne dekoreret deres havkajakker med julelys, små juletræer og masser af kulørte lyskæder, sågar julemands outfit er at finde.

Det smukke syn er med til at gøre det til et af de mest populære juleevents i København. Og de sidste par år er tilføjet en kanalrundfartsbåd fra Stromma, hvor koret Tritonus synger på hele ruten med fem stop, hvor publikum kan nyde flere smukke sange. Der forventes endnu flere kajakker dette år, vil ro igennem kanalerne til glæde for de mange tusinder tilskuere, der kommer fra ind og udland for at opleve den helt særlige juletradition.

Kayak Bar og Kayak Republic havde sidste år besøgte Tv-stationen National Geographic, der med mere end 200 millioner følgere, at optage og dokumentere ’Lucia i Kayak’ og sammenklippe det til en cirka 10 minutter reportage, der blev sendt fra august som ‘Norden fra oven’ i 2023.

Ruten går igen i år fra Kayak Bar og Kayak Republic ved Børskaj 12 med afgang klokken 17 til Nyhavn, hvorfra det flydende optog fortsætter til Christianshavn, Blox og Højbro plads, inden det igen slutter ved Børskaj klokken 18:45.

Programmet er:

Fra klokken 15.00 er der mulighed for at hygge med glögg og æbleskiver

Kl. 16.00 – Klargørelse af kajakkerne
Kl. 17.00 – Afgang fra Kayak Bar og Kayak Republic
Kl. 17.15 – Sang i Nyhavn (ror samlet flok ind i bunden af Nyhavn)
Kl. 17.45 – Sang med stop ved Christianshavns torv
Kl. 18.10 – Sang ved Blox
Kl. 18.30 – Sang ved Højbro Plads
Kl. 18.45 – Slut ved Kayak Bar

Afslutning på Kayak Republic / Kayak Bar med mere gløgg og æbleskiver og mulighed for at dele en dejlig middag med venner og familie på Kayak Bar, hvor vi servere en god varm Bouillabaisse med brød til (der er også en vegetar alternativ.) fra klokken 18:45 til 22:00.

Der vil være DJ og musik på kajen fra klokken 19:00 til 22.00. Den fineste kajak kåres og vinder en flaske af Kajens bedste bobler.

Læs mere her.

Stand-up monolog på Det Kongelige Teater

‘Nina er sjov’ forestilling, har premiere på Mellemgulvet i Skuespilhuset den 29. november og spiller indtil den 14. december, forventet varighed: 1 time og 15 minutter uden pause, pris 140 kroner,  Mellemgulvet i Skuespilhuset.

monolog det kongelige teater
‘Nina er sjov’ havde premiere på Mellemgulvet den 29. november. (Foto: PR)

Det Kongelige Teater sætter usikkerhed, had og kærlighed på spidsen, når Nina Rask optræder i stand-up monologen ‘Nina er sjov’, der vender den klassiske stand-ups konventioner på hovedet.

– Lad mig bare konstatere, at det eneste alle i verden har tilfælles er angst for døden og had til kvinder, konstaterer Nina Rask, der står på scenen med sit eget stand-up show dedikeret til forelskelsen i Julie. Men har Nina og Julie en chance for en lykkelig fremtid? Eller kommer Julie mon til at vælge ekskæresten Kaspar (stavet med a), en gennemsnitlig, hvid, ciskønnet, heteroseksuel mand, der går til klatring og læser retorik, fremfor Nina?

Nina har altid været ‘ham den sjove’, men er det nok i den københavnske dating-jungle anno 2023, når man bliver stillet til ansvar for sin egen narcissisme og sit had til verden, helt alene og forelsket med en mikrofon i hånden.

På scenen flyder queer-personaen Nina imellem køn, grupper og sociale forpligtelser, mens han indvier publikum i sine inderste tanker af både skam og glæde.

Nina er sjov er et stykke ny dansk dramatik om kærlighed, skam, had, toksisk maskulinitet og fremtidsdrømme og -scenarier – på godt og ondt. Forestillingen er en stand-up monolog, hvor Nina Rask tager stand-up genren under satirisk behandling og vender den klassiske stand-ups konventioner på hovedet.

For hvad sker der, når man sætter et queer stand-up show ind på teaterscenen, hvor det normalt er Romeo og Julies kærlighed, det handler om, og ikke Julie og Ninas.

Nina er sjov er en samproduktion med Blaagaard Teater og er udviklet i Det Kongelige Teaters dramatikerlaboratorium KGL Dansk. Forestillingen er skrevet af dramatiker Marie Bjørn i samarbejde med Nina Rask og iscenesat af Jennifer Vedsted Christiansen, som er en del af det præmierede kunstnerstudio ‘How to kill a dog’. Nina Rask spiller Nina Rask.

Læs mere her.

Jul i Tivoli

Jul i Tivoli, den 19. november – den 31. december, almindelig entrebillet, Tivoli, København.

tivoli jul
Er du klar til at julehygge i Tivoli … (Foto: PR)

Julen i Tivoli 2023 er præcis, som den plejer at være, hvilket betyder, at der er garanti for hygge, sjov og overraskelser. Julemandens hus vender tilbage på Plænen med udsigt julelandsbyen; Bjældevang. Der er gensyn med balletklassikeren Snedronningen i Koncertsalen med kostumer og scenografi af Dronning Margrethe, og så kan man smage noget så unikt som svensk Michelin-mad tilberedt over åben ild i Det japanske Tårn. Jul i Tivoli slutter Nytårsaften med stort fyrværkerishow.

Jul i Tivoli kan opleves fra den 19. november til og med Nytårsaften, der afsluttes med festfyrværkeri.  

Når kulden og mørket sænker sig over København, Danmark, tændes der for hyggen i Tivoli, og duften fra hyacinter blander sig lifligt med gløgg, nyristede mandler og frisk pyntegran. Lyden af barnelatter, bjældeklang og knasende julegodter fylder luften. Julesæsonen bliver med sne på grantræerne for alvor skudt i gang, når Julemanden tænder lysene på det store juletræ i Springvandet, mens Tivoli-Gardens Band og Eventyrteatrets nisser underholder.

I Julemandens hus, ikke langt fra et smukt pyntet Hotel Nimb, kan gæsterne se frem til at møde Julemanden i hyggelige omgivelser, og børnene kan få taget billeder eller smugkigge ind i julegaveværkstedet. Fra huset er der også smuk udsigt til landsbyen Bjældevang og dens mange små hyggelige juleboder.

Der er igen i år mulighed for at opleve Tivolis spektakulære jule-scenografier, velpyntede juletræer, nisser, glaskugler, julelys, samt skønne dufte af gran og juleknas. Det er en velpyntet have, der også indbyder til gavekøb i boderne, hvor handlende fra hele landet sælger pynt, lækkerier og lokale specialiteter.  Alle Tivolis forlystelser kører også hele julen.

Der er også en gastronomisk overraskelse i vente i Det japanske Tårn, hvor den 1-stjerne svenske Michelin-restaurant, Knystaforsen, laver gourmetmad over åben ild. Er man mere til det hurtige, kan man for eksempel spise i de mange juleboder eller gå på opdagelse i Tivoli Food Hall. Restauranterne Grøften, Påfuglen, Kilden og Fru Nimb byder på mere klassisk dansk julemad. Har man brug for et luksuriøst afbræk fra julejaget, byder Nimb Hotel på juletræer, ild i pejsen og julegodter.

Tivolis gæster kan også opleve Tivoli-Garden gå juleparade gennem Haven lørdage i julesæsonen eller høre Tivoli-Gardens julekoncert. Samme dag er der traditionen tro det stemningsfulde og smukke Lucia-optog, hvor op mod 100 luciasangere, bærer lys gennem Tivoli. I år sluttes julen i Tivoli af med fyrværkeri, når Tivoli holder åbent Nytårsaften. Gæsterne bydes på god mad, bobler og feststemning på flere af restauranterne og et fyrværkerishow klokken  23.

Læs mere her.

Magasin Christmas Market

Magasin Christmas Market, fra den 30. november – den 23. december klokken 12-19, gratis, Kgs. Nytorv 13, 1095 København. 

christmas market magasin
Vil du have noget at varme dig på, så ligger de små boder lige ved Metro på Kgs. Nytorv og Magasin … (Foto: MY DAILY SPACE)

Du inviteres til julehygge i midten af København hos Magasin Christmas Market på Kgs. Nytorv! Kom og julehyg og få lidt ekstra julestemning og hygge.

Der er åbent alle dage til juleaften, og man kan tage del i den hyggelige juleatmosfære og nyde smagsfulde julespecialiteter og godter fra blandt andet bageriet ‘Flere Fugle’, ‘Hviids Vinstue’, Tullamore Brew og Cointreau. Mon ikke der vil være magisk julestemning, så en tur til København bliver endnu hyggeligere.

Hvis du har Magasins Goodieapp kan du holde øje med, hvad der sker i hver uge.

Læs mere her.

Julekoncert på Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teaters julekoncert, den 12. og 13. december, pris 300, Den Gamle Scene på Det Kongelige Teater.

julekoncert det kongelige teater
Måske en hyggelig julekoncert var noget … (Foto: PR)

Det Kongelige Teater ønsker glædelig jul med musik, sang og dans ved en hyggelig julekoncert for hele familien på den stemningsfulde Gamle Scene.

Det er blevet en juletradition at tage børn og børnebørn med ind på Gamle Scene og give dem en stemningsfuld juleoplevelse med skøn julemusik og dans i det smukke, historiske teaterrum.

En lang række kunstnere fra Den Kongelige Opera, Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Teaters Balletskole og Malmö Operas børnekor tryller magiske og musikalske øjeblikke frem på scenen, så julestemningen og humøret kommer helt i top.

Publikum kan blandt andet møde operasolisterne Laura Helene Hansen, Kyungil Ko og Marcus Dawson, og de to værter ved koncerten er Andrea Lykke Oehlenschlæger og Gert Henning-Jensen.

Juleprogrammet byder på julemusik og på julesange fra flere verdenshjørner, og det er både de kendte og klassiske samt sange, som publikum nok ikke har hørt før.

Dirigent: Magnus Fryklund
Instruktør: Johanna Hybinette og Line Kromann
Scenografisk konsulent: Sven Dahlberg

Medvirkende:
Andrea Lykke Oehlenschlæger, vært
Gert Henning-Jensen, vært
Laura Helene Hansen, sopran
Kyungil Ko, bas
Marcus Dawson baryton
Børn fra Det Kongelige Teaters Balletskole
Det Kongelige Kapel
Det Kongelige Operakor
Malmö Operas Børnekor

Læs mere her.

Jul på BaneGaarden

Jul på BaneGaarden, alle lørdage og søndage fra den 26. november – den 17. december, gratis, Otto Busses Vej 45 København.

jul banegaarden
BaneGaarden er et hyggeligt sted at besøge en dag i december … (Foto: PR)

Der er Jul på BaneGaarden 2023 og den lille fortryllende oase er forvandlet til et julelandskab gennem hele december, hvor magien skal fylde luften! Gårdspladsen vil emme af jul, når der afholdes temabaserede julemarkeder og workshops. Gårdspladsen er pyntet op, og serveres håndlavede småkager og lune æbleskiver, drikke med varm kakao med flødeskum og man kan  samles om de hyggelige bålfade.

Der er også gode madboder og bageri, hvor der serveres alt, hvad dit julesultne hjerte begærer. Og du kan også købe dit juletræ …

Læs mere her.

Oplevelser i december 2023 i Aarhus

Lucia i Kajak

Lucia i Kajak, den 13. december fra klokken 18, gratis, Havnepladsen, Nordhavnsgade 12, Aarhus.
aarhus lucia kajak
Der er masser af hygge den 13. december i Aahus … (Foto: PR)

Hvis du er i Aarhus den 13. december, så kom ned på havnen og vær med, når man traditionen tro ror lyset frem i den mørke vinteraften – fra bugten til byen. Der er præmier til de flotteste kajakker, og historisk har opfindsomheden været imponerende.

Klokken 18.00: Optoget starter ved Aarhus Kano- og Kajakklub, Kystpromenaden 4, og man ror ud i lystbådehavnen. Byens stemningsfulde ‘Juldamper’ følger roerne ud på den første del af turen, indtil man runder Sejlsportscentret og Træskibshavnen. Derefter fortsætter de tilbage gennem lystbådehavnen ind gennem kanalen og vender ved Dokk1.

Der er to stop på Luciaruten, hvor man synger Luciasangen:

18.45: Havnepladsen – ved Juldamperen (Aya Vedige fra Aarhus Kano- og Kajakklub synger for)

19.15: Det Lille Hus på Havnen, Flemming Bamse Jørgensens Plads (Her er der sanghjælp af ‘De unge stemmer’ fra Aarhus Efterskole) og der er præmieoverrækkelse til de flotteste kajakker.

Den bedste Luciahygge får du ved Det Lille Hus på Havnen – her kan du købe gløgg, æbleskiver og varm kakao hos Det rullende hjerterum, hvor alt overskuddet går til de hjemløse i Aarhus. Den bedste udsigt får du på hele ruten.

Læs mere her.

Jul i Tivoli Friheden

Jul i Tivoli Friheden, den 18. november – 30. december, entre 175 kr., Skovbrynet 5, Aarhus.

tivoli friheden aarhus

Der er masser af jul i Tivoli Friheden … (Foto: PR)

Fra den 18. november kan man igen i år bevæge sig ind i et ægte juleeventyr, når lysene tændes til Jul i Friheden.

Traditionen tro, byder Tivoli Friheden indenfor til julens velkendte dufte, magiske lysoplevelser og stemningsfulde juleboder, når parken fejrer den eventyrlige højtid på udvalgte dage fra den 18. november – 30. december.

Det er ikke kun parken, der trylles om til et funklende juleeventyr med kilometervis af juleranker, listige nisser og masser af julelys. Julestemningen spreder sig i særdeleshed også gennem kreative og hyggelige events, der som noget nyt i år vil være foregår i en stor tipi ved sceneområdet. Jul i Friheden vækker med garanti julemagien i store og små.

Julemagien omslutter hele parken … Når Jul i Friheden endelig slår dørene op til et magisk juleunivers, kan man se frem til at blive mødt af en overvældende symfoni af lys med det samme, man træder ind i parken. Intet mindre end en 70 meters lang lystunnel står klar til at byde besøgende velkommen, hvor mere end 50.000 glitrende LED julelys sætter rammerne for en uforglemmelig oplevelse. I hver en krog af parken er der fordelt mere end 16 kilometer granranker, 3.000 julekugler, 900 juletræer og 1.800 kilo sne; alt sammen for at skabe Aarhus’ hyggeligste julemarked.

Læs mere her.

Oplevelser i december 2023 i Odense

HCA Julemarked

HCA Julemarked, åbent weekender fra lørdag den. 2. december fra 8.45 – 17.45, gratis, Sortebrødre Torv, Odense.

odense
Der er også jul i Odense … (Foto: PR)

Det tilbagevendende Hans Christian Andersens Julemarkedet er igen åbent. Kom og besøg de forskellige hygger lige overfor Comwell Hotel. Du kan blandt andet møde Forever Living i hytte 10.

Læs mere her.

Hesbjerg julemarked i Blommenslyst

Hesbjerg julemarked i Blommenslyst, den 2. og 3. december klokken 11 – 17, gratis, Hesbjergvej 50 5491 Blommenslyst.

hesbjerg blommenslyst

Hesbjerg Julemarked 2023 er igen klar til endnu et hjerteligt og hyggeligt julemarked med skov og slot som baggrunds kulisse.

Den 2. og 3. december kan du opleve arbejdende værksteder, spændende boder med kunsthåndværk, håndlavet træting/træ legetøj , strik vare, keramik, smykker, bøger, tekstiler, julepynt og lokale musikere der spreder lidt hygge.

Så tag din familie med på en tur i vinterskoven og nyd bagefter varmen fra det gnistrende bål, køb lidt jule- og kalendergaver, smag friskbagt æblekage, varm vintersuppe, samt lækker julekrydret gløgg og nyd den hyggelige stemning.

Læs mere her.

Landsbyens fortællinger

Den Fynske Landsby – landsbyens fortællinger, lørdag den 9. december 11 – 15, pris 145 – børn gratis, Den Fynske Landsby, Sejerskovvej 20, Odense.

landsby
Kom og hør spændende fortællinger … (Foto: PR)

Vidste du, at alle husene engang har haft deres egne beboere? Kom og hør historier om livet i gamle dage i de huse, der er blevet til Den Fynske Landsby.

Landsbyens fortællere byder indenfor i nogle af landsbyens huse og fortæller om det liv, der blev levet her engang.
Selvom livet på landet i 1800-tallet virker som meget lang tid siden, så har der faktisk boet virkelige mennesker i alle disse huse, – folk som os med tanker og drømme for fremtiden. Folk som vi kan lære meget af i dag, når det handler om cirkulær levevis og dét at leve mere i pagt med naturen og efter årstidernes gang. Kom og lær dem lidt bedre at kende.

Læs mere her.

Oplevelser i december 2023 i øvrige byer

Julemarked i Aalborg

Aalborg Julemarked, åben fra den 17. november – den 23. december, åbningstider se længere nede, gratis, Gammeltorv Aalborg.

julemarked aalborg
Er du i Aalborg må du lige forbi Gammeltorv … (Foto: PR)

I år afholdes der Aalborg Julemarked på Gammeltorv fra fredag den 17. november til og med lørdag den 23. december. Julemarkedet i Aalborg emmer og dufter af jul. Her er alt hvad julehjertet begærer. Lige fra gløgg, brændte mandler og lune æbleskiver samt et væld af andet skønt julemad og drikke. Juletræer, julesweaters, kunst mm. er også af finde på julemarkedet.

Alt dette finder man i de små hyggelige julehytter på Gammeltorv. Man har også mulighed for at komme en tur op i det store pariserhjul, hvor man kan skue ud over hele julemarkedet og en stor del af byen, samt prøve den hyggelige børnekarrusel. Alle byens gader er klædt i den smukkeste julebelysning med grangrene og store røde julehjerter.
Juletoget kører rundt i byen i butikkernes åbningstider. Man kan stå på toget ved Gammeltorv.

Åbningstider er:

Mandag – fredag fra 12.00 – 18.00
Lørdag & søndag fra 10.00 – 18.00
Fredag 24. november er der åbent fra kl. 12.00 – 22.00 i forbindelse med Black Friday.
Fra fredag 15. december til og med lørdag 23. december er der åbent hver dag fra kl. 10.00 – 19.00.

Læs mere her.

Frilandsmuseet åbner dørene til historisk julehygge i Lyngby

Hvad: Jul på Frilandsmuseet,  lørdag-søndag den 2. – den 17. december fra klokken 10-16 – og aftenjul den 13. december fra klokken  14 – 19, Frilandsmuseet, Kongevejen 100 2800 Kgs. Lyngby.

frilandsmuseet jul lyngby
Nisser ved huset fra Ødis-Bramdrup Frilandsmuseet. (Foto: PR)

Julestemningen spreder sig på Frilandsmuseet, brændekomfurerne buldrer og drillenissen driller. Programmet byder på julemagi i vintermørket og en ny juleoplevelse på museets herregård.

Der er dømt jul som i de gamle dage. Så tag med på en nostalgisk tidsrejse i museets mange huse og gårde og få et indblik i, hvordan julen blev fejret i de gamle dage. Kom med indenfor og se de smukke juletræer, der bugner af historisk julepynt fra museets enestående samling, og nyd julemagien når træerne lyser op i vintermørket.

Årets nyhed er en dramatisering, der er inspireret af klassiske julefortællinger som Peters Jul og som udspiller sig over en hel dag. Med hjælp fra professionelle skuespillere og museets frivillige bliver herregården gjort til et levende julelandskab. Julemagien spreder sig, og museets gæster er inviteret med indenfor, når stuerne bliver fyldt med liv og køkkenet dufter af julebag. Hele gården oser af god gammeldags julestemning, og man kan komme helt tæt på, mens familien Iuel forbereder sig til den store juletræsfest.

– Tanken med En Herregårdsjul er at vise forventningsglæden ved jul – samværet, hyggen og forberedelserne. Vi prøver at gengive den nostalgiske følelse af ikke at kunne være i sin egen krop af glæde og spænding. Og så er det selvfølgelig en historie om hvordan en juledag anno 1910 ville have været for en herregårdsfamilie og deres tjenestefolk. fortæller Frilandsmuseets leder af teater og aktiviteter Peter Darger.

Der er masser af juleaktiviteter på programmet. Gæster kan tage plads i halmen og lave halmpynt eller farve et julelys. Duften af julegodter og madboderne byder på alt fra økologisk flæskestegssandwich og risengrød til æbleskiver, gløgg og varm kakao.

I julen er drillenissen også på spil. Han driller den dumme gårdejer, der ikke giver ham julegrød, så han må lave nisse-streger for at få ham til at tro på nisser. Det populære tilbagevendende teaterstykke bygger på gamle sagn om nisser, indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet, så det hele er ganske sandt!

I 2022 introducerede Frilandsmuseet Aftenjul, som vakte stor interesse blandt museets gæster. Derfor gentages begivenheden den 13. december. Dermed kan gæsterne glæde sig til en helt særlig aftenoplevelse med huse og gårde, der lyser op i vintermørket – der er nemlig skruet op for julebelysningen med hjælp fra SIRIUS.

I år kan gæster som noget nyt opleve en julekoncert med Showkoret UNITED, der stiller op med et kor på 150 personer, som synger julen ind. Få varmen med lune æbleskiver og en kop gløgg, besøg julepyntede huse, klar juleindkøbene i museumsbutikken eller tag med på julevandringer, hvor museets værter fører gæster igennem julens historie i lanternens funklende lys.

Læs mere her.

Jul i LEGOLAND® i Billund

Jul i LEGOLAND®, fra  den 24. november til den 31. december – åbent fra klokken 10 – 18. Den 31. december er der åbent fra klokken 10-16, almindelig entre, Billund.

jul legoland
Kom til julehygge i BIllund … (Foto: PR)

Gæsterne i LEGOLAND® kan se frem til endnu flere juleaktiviteter, flotte julelys, magisk julestemning og ikke mindst en helt ny billettype, når LEGOLAND åbner porten og inviterer indenfor til julehygge for andet år i træk.

Der bliver det muligt både at suse ned ad de nye kælkebakker, man kan udfordre familien i indendørs sneboldkamp og besøge nissernes hyggelige værksted, hvor gæsterne blandt andet kan skrive et brev til julemanden.

Udover de tre nye juleaktiviteter kan gæsterne blandt andet også se frem til at opleve det 10 meter høje LEGO® DUPLO® juletræ, prøve parkens forlystelser, komme på glatis på skøjtebanen, nyde juleudsmykningen i hele parken, besøge de hyggelige boder med hjemmelavede julegodter og møde selveste julemanden.

Ikke nok med nye aktiviteter på juleprogrammet, så er det i år også muligt at komme ind til Jul i LEGOLAND® på en anden billettype end tidligere. En julebillet LIGHT giver adgang til at opleve den magiske julestemning, juleudsmykningen med de fantastiske julelys og de fire byggeoplevelser – DUPLO® FUN, LEGO® Ferrari Build & Race, The Great LEGO® Reef og LEGOLAND Gallery, men giver ikke adgang til forlystelserne.

– Med vores nye julebillet LIGHT håber vi at kunne give endnu flere en magisk oplevelse til Jul i LEGOLAND. Billetten giver mulighed for, at man kan komme på besøg og opleve julestemningen uden at prøve forlystelserne, og det glæder vi os til at prøve for første gang i rigtig mange år, siger Christian Woller.

Læs mere her.

Udstillingen ‘Årgang 2023’ på Frederiksberg

Årgang 2023-udstilling, den 2. – 21. december, Frederiksbergmuseerne, Kunsthallen Møsting, Andebakkesti 5 Frederiksberg.

frederiksberg
Kom til kunstudstilling på Frederiksberg … (Foto: PR)

Fra den 2. – 21. december præsenterer ‘Kunst På Arbejde’ og Frederiksbergmuseerne udstillingen ‘Årgang 2023’ i kunsthallen Møstings. Her kan man opleve et markant felt af 15 nyuddannede billedkunstnere præsentere værker, der tematisk kredser om alt fra mytologi, identitet og erindring over popkultur, krop og landskab til intimitet, teknologi og materialitet.

Overordnet tegner der sig et facetteret billede af de deltagende kunstnere på udstillingen, med en stor bredde i positioner og kunstneriske udtryk både formelt og indholdsmæssigt; her mødes det lavmælte, højtråbende, poetiske og konceptuelle.

Udstillingen er blevet til gennem et open call, hvor dimittender fra Det Jyske-, Det Fynske- og Det Kongelige Danske Kunstakademi har kunnet ansøge om at bidrage. I alt 15 kunstnere og 20 værker er kommet gennem nåleøjet. Det er unikt at kunne præsentere så mange kunstnere fra samme årgang på én fælles udstilling, inden værkerne de næste mange år vil rejse rundt mellem arbejdspladser i hele landet.

Udstillingens kunstnere er: Adele Marie Rannes, Ayesha Ghaoul, C Clement, Emil Krog, Gro Pechüle, Hannah Amalie Nielsen, Josefine Boel Johannessen, Kristina Fernos, Line Elkjær Frandsen, Mads Hyldgaard Nielsen, Mira Winding, Rebekka Hilmer Heltoft, Simon Ganshorn, Sabrina Lucia og Tobias Just.

Kunst På Arbejdes direktør Marie Louise Helveg Bøgh udtaler følgende om udstillingen:

– Kunst På Arbejdes medlemmer har en stor interesse i at se den nyeste kunst udstillet på deres arbejdsplads. Derfor giver det rigtig god mening, at vi som forening bidrager til at øge kendskabet til den nye generation af kunstnere ved at sammensætte en hel udstilling med nogle af de nyeste kunstneriske talenter. Vi håber, at udstillingen i Møstings vil skabe stor opmærksomhed om de nye interessante kunstnere, der er indenfor samtidskunsten netop nu.

Samarbejdet mellem Møstings og Kunst På Arbejde understøtter et fælles formål om at bringe kunsten tættere på det brede publikum og tilbyde en platform til nyuddannede kunstnere. Kunst På Arbejde er en non-profit kunstforening, der blev etableret i 1954. Alle kunstværker, som Kunst På Arbejde erhverver, cirkulerer blandt arbejdspladser i hele landet.

‘Årgang 2023’ er den anden ud af fem udstillinger, der alle er doneret af kunstmæcenerne Trine og Gunnar Kjems. Udstillingen vises efter Møstings i skulptursalen på Det Fynske Kunstakademi i Odense fra den 11.-24. januar og Art Herning fra den 26.-28. januar, før den går i cirkulation på arbejdspladser over hele landet.

Læs mere her.

Oplevelser i december 2023 i hele landet

Lydbogen ‘Mærket’

Mofibo’s lydbog ‘Mærket’, ude fra den 3. november.

mærket lydbog esben dalgaard kræft
En ærlig lydbog der trænger helt ind under huden … (Foto: PR)
En ærlig lydbog der trænger helt ind under huden … (Foto: PR)

‘Mærket’ er en bog om livets helt store kærlighed, der pludselig måske ikke længere er for altid. Om op- og nedture, om at se forgængeligheden i øjnene og prøve at lære, hvordan man lever med døden, som en uønsket tredjepart i ægteskabet. Charlotte og Esben sætter i denne mini-biografi ord på deres store forskelligheder, på noget af det vi allerhelst vil undgå at tale om og sammen prøver parret at gøre op med perfekthedskultur og tavshedstabuer.

Skuespiller Esben Dalgaard er uhelbredeligt syg. Men det er ikke kun Esben, der er ramt. I det øjeblik, han fik sin diagnose, spredte kræftens konsekvenser sig til hele familien.

I lydbogen sætter Esben Dalgaard og hans hustru Charlotte ord på, hvordan det er at være ramt sammen. Det er ikke alene en fortælling om kræft, men snarere om de ringe i vandet, kriser fører med sig – mens det hele sker. For familien Dalgaard står midt i forløbet lige nu.

De lukker os ind i et lukket, tabubelagt og mørkt rum, hvor ikke alt er lige smukt, når man tænder lyset. De er hudløst ærlige omkring, hvor forskelligt de har håndteret denne krise. Esben insisterer på at leve ‘nu’ og ikke fokusere på den fremtid, som lægen for to år siden fortalte ham ‘nok ikke blev særlig lang’. Charlotte reagerede modsat og blev bange og sortseende. De er mærket på hver deres måde: den syge, og den pårørende.

På trods af forskellighederne, der til tider er ved at rive dem i stykker, skinner kærligheden dog glimtvis …

Læs mere her.

 

Læs også:

 

Gaverne du kan give far, mor, din kæreste, veninde og selv ønske dig

 

pakker gaver jul

· Mere fra samme kategori ·