Læs også:

Close
billige, gratis, oplevelser, budget, guide, kultur, kulturguide,

NEWS: Få hjælp af chatbotten ’Omtænkeren’ til at give genbrug i julegave

Nyheder  | 

Få hjælp af chatbotten ’Omtænkeren’ til at give genbrug i julegave · 29-årig mand er anholdt og sigtet for at have eksponeret flere piger for ætsende væske · Rekordår i Cisterne · Der er stort fald i antallet af fattige børn i Danmark · 15 mænd anholdt i de tidlige morgentimer · Dagens billede: Måske der endelig er håb forude · Fredagsfjol: En god lur 😴

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Få hjælp af chatbotten ’Omtænkeren’ til at give genbrug i julegave

Træt af ønskelister, der nærmere er bestillingslister på julegaver? Og savner du at kunne give gaver, der er valgt med omhu og omtanke? Nu kan du få hjælp fra ‘Omtænkeren’, som er Røde Kors Genbrugs nye digitale hjælper, når du skal have inspiration til julegaveindkøbene

Dén og dén farve, i den størrelse – fås i denne butik. Genkendeligt? Ønsker til jul ligner efterhånden mere konkrete bestillinger med direkte links til tøj, smykker, telefoner og ting til hjemmet end at efterlade rum til fortolkning, hvor gavegiveren selv kan finde og udvælge en passende gave i en bestemt kategori. Det betyder, at det, der kan gøre en gave til noget ganske særligt, nemlig at der er brugt tid og omhu på at finde og vælge den, ikke længere er til stede. Og det kan få magien til at gå fløjten i gaveudvekslingen.

Hos Røde Kors Genbrug vil genbrugschef Tina Donnerborg have omtanke og personlighed tilbage i gaverne, og hun opfordrer til, at man giver mindst én genbrugsgave i år.

– Undersøgelser viser, at mange gerne vil have genbrugsgaver, og mange gerne giver genbrug. Det gavner klimaet, pengepungen, går imod overforbruget, og så viser genbrugsgaver tydeligt, at der er brugt tid og omtanke på at udvælge gaven, fortæller Tina Donnerborg.

Find genbrugsgaven, de ikke anede, de ønskede sig … Men det kan være svært at vide, hvad man skal give, da man sjældent på forhånd ved, hvad man kan finde brugt. Derfor kan man nu søge hjælp hos Røde Kors Genbrugs nye chatbot, ‘Omtænkeren’. Den hjælper med idéer til alternativer til nogle af de bestillinger, der kan stå på julens ønskelister.

På ‘Omtænkeren’ taster man først fornavn og alder ind på personen, man vil finde en gave til, hvorefter man skriver nogle gaveønsker ind fra vedkommende, fx høretelefoner, kokkekniv eller silkebluse.

‘Omtænkeren’ kommer så med et par alternative gaveforslag inden for samme kategori – forslag, som man kan give i stedet for, og som man sandsynligvis kan finde i en Røde Kors Butik.

– Vi skal tilbage til, at det er tanken, der tæller – især omtanken. Det med at finde den rette gave til dem, du holder af. Så kan det godt være, at det ikke er de helt specifikke vinglas, vedkommende oprindeligt ønskede sig, men i stedet en unik karaffel, fundet i den lokale genbrugsbutik. Det er en god og givende gestus på flere planer, fortsætter Tina Donnerborg, der godt ved, at der kan være en barriere i forhold til at give genbrug i gave. Men den skal man blot tage som en udfordring, opfordrer hun.

– Nogle af forslagene, som ‘Omtænkeren’ kommer med, kan sikkert være lidt spøjse, men det i sig selv viser, at der med genbrug er mulighed for at tænke lidt skæve tanker og gøre nogle helt unikke og personlige fund, som kan gøre glæde.

Det er ChatGPT, der er motoren bag ‘Omtænkeren’, som Røde Kors har lavet i samarbejde med det kreative bureau Nørgaard Mikkelsen.

Find Omtænkeren her.

genbrug røde kors
Der er masser af gode julegavefund at gøre i en genbrugsbutik. Foto: Nivikka Andersen/Røde Kors

Læs også: Second hand guide

29-årig mand er anholdt og sigtet for at have eksponeret flere piger for ætsende væske

Onsdag formiddag bleven 29-årig mand fra Horsens fremstillet i et grundlovsforhør ved Retten i Horsens. Han er sigtet for at have eksponeret tre piger for ætsende væske i en forretning i Horsens.

Over en periode på fire uger har tre piger i forbindelse med besøg i den samme forretning i Horsens oplevet at være blevet eksponeret for en ætsende væske. I alle tilfælde ætsede væsken hul i pigernes tøj, og i to tilfælde kom væsken på huden.

Episoderne er sket den 27. oktober, den 6. november og den 25. november.

Sydøstjyllands Politi har efterforsket sagen, og det har ført til, at en 29-årig mand fra Horsens er blevet anholdt. Han blev fremstillet ved et grundlovsforhør ved Retten i Horsens. Manden er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 245, der omhandler legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Manden har tilstået, at han har eksponeret pigerne for væsken.

Den foreløbige efterforskning tyder på, at der kan være yderligere personer, der er blevet eksponeret for ætsende væsker. Hvis man har mistanke om, at man er blevet eksponeret for ætsende væske – for eksempel i en butik i Horsens eller omegn, opfordrer Sydøstjyllands Politi til, at man hurtigst muligt kontakter politiet på telefon 1-1-4.

Efterforskningen tyder på nuværende tidspunkt ikke på, at der hverken er tale om terror, hadforbrydelser eller lignende. Sydøstjyllands Politi har ikke yderligere oplysninger at dele med offentligheden på nuværende tidspunkt.

retten court (Foto: Unsplash)
29-årig mand er anholdt og sigtet for at have eksponeret flere piger for ætsende væske … (Foto: Unplash)

Læs også: Mand sigtet for ulovlig fildeling

Rekordår i Cisterne

Et besøgstal på over 100.000 og endnu en anbefaling i New York Times! Udstillingsåret 2023 markerer sig som Cisternernes mest velbesøgte til dato, og det i går fejret med DJ og fri entré.

Siden marts har udstillingen ‘Weaving the Light’ af den internationalt anerkendte kunstner Kimsooja trukket et rekordhøjt antal besøgende til hovedstadens underjordiske kunsthal. Her har publikum i løbet af de sidste otte måneder kunnet opleve kunstnerens udforskning af lysets farvemønstre i en omfattende installation i de 4.320 underjordiske kvadratmeter, der tidligere fungerede som vandreservoir.

Året har også budt på anerkendelse fra store internationale medier som blandt andet Wallpaper Magazine og New York Times, der for tredje gang har fremhævet Cisternerne som et ‘must-visit’ ved et besøg i hovedstaden.

Om det begivenhedsrige år udtaler direktør for Frederiksbergmuseerne, Maria Gadegaard:

– Vi er dybt beærede over den overvældende opmærksomhed, som årets udstilling Weaving the Light har modtaget. Anerkendelsen og interessen understreger Cisternernes betydning som en kulturel oase for besøgende fra hele verden.

Borgmester for Frederiksberg Kommune, Michael Vindfeldt, udtaler:

– Cisternerne er en kunsthal i verdensklasse. Min store ros går til alle de dedikerede ansatte på Frederiksbergmuseerne, der har muliggjort denne milepæl. På Frederiksberg er vi enormt stolte, og vi glæder os til sæson 2024.

Udover udstillingen har året også budt på en række eksperimenterende events i Cisternerne, præsenteret i samarbejde med institutioner såsom Art Hub, Art Week Copenhagen, Bloom, Børn i byen, Copenhagen Architecture Festival og Golden Days.

I går torsdag den 30. november var det sidste chance for at opleve den populære udstilling Weaving the Light og besøge Cisternerne, inden der blev lukket for vinteren. For at fejre udstillingsåret var der være fri adgang for alle besøgende hele dagen, og fra klokken 18.00-20.00 genlød de underjordiske rum af sydkoreansk K-pop og 80’er klassikere, da kulturjournalist og musikkritiker ved Politiken, Lucia Odoom, dj’ede.

cisterne
Kimsooja: ‘Weaving the Light’ i Cisternerne har været en kæmpe succes. (Foto: Torben Eskerod)

Læs også: Kulturguide

Der er stort fald i antallet af fattige børn i Danmark

Der er stort fald i antallet af fattige børn, men stadig store kommunale forskelle.

I tre kommuner er mere end syv procent af børnene fattige, mens der i den anden ende af skalaen er tre kommuner, hvor under to procent af børnene lever i relativ fattigdom, viser analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Et historisk fald i antallet af fattige børn er dog bredt funderet og har indsnævret forskellene mellem kommunerne.

Børnefattigdom findes også i Danmark … I kommunerne Lolland, Brøndby og Guldborgsund lever mere end syv procent af børnene i relativ fattigdom.

I kommunerne Skanderborg, Dragør og Allerød er det mindre end to procent af børnene, der er fattige.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af netop udgivne registerdata fra Danmarks Statistik, der går frem til 2022.

På landsplan levede 4,2 procent af alle børn i relativ fattigdom i 2022. Det svarer til 47.200 børn. Dermed er der sket et fald i antallet af fattige børn på 6.600 fra 2021 til 2022. Det er det laveste antal fattige børn siden 2015.

– De gode takter på arbejdsmarkedet har betydet, at mange kontanthjælpsmodtagere har forladt ydelsessystemet til fordel for et arbejde. Det betyder, at mange børn er blevet løftet ud af relativ fattigdom, siger Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Det er positivt, at der er sket et stort fald i antallet af fattige børn, men 47.200 børn i relativ fattigdom er stadig mange, og når man ser på Danmarkskortet, er der stadig store forskelle på kommunerne, fortsætter Sune Caspersen.

– Vi ved, at blot ét år i fattigdom som barn kan have konsekvenser for ens arbejdsmarkedstilknytning og uddannelse som voksen. Så det er et problem, der skal tages alvorligt, siger Sune Caspersen.

Generelt er andelen af fattige børn højest på Syd- og Vestsjælland, på den københavnske vestegn, i Sydjylland samt enkelte øvrige kommuner.

Det er hovedsageligt i kommuner i Nordsjælland, i hovedstadsområdet og i Østjylland, at relativt få børn vokser op i fattigdom. Og forskelle er blevet indsnævret. For kun i fire kommuner er andelen af fattige børn steget (Skive, Rødovre, Egedal og Hillerød), mens andelen er uændret i fem kommuner (Allerød, Gribskov, Sorø, Assens og Odder). Det betyder også, at andelen faldt i 85 kommuner svarende til ni ud af 10.

Det største fald i andelen af relativt fattige børn er sket i Langeland Kommune, hvor andelen er faldet med 2,1 procentpoint til 5,5 procent. Herefter følger kommunerne Brøndby og Morsø med et fald på 1,8 procentpoint til henholdsvis 7,2 og 4,7 procent. Odsherred Kommune havde også et stort fald på 1,4 procentpoint til 5,5 procent.

– Udviklingen betyder, at når det kommer til fattige børn, så er forskellene mellem kommunerne blevet indsnævret. De største fald i andelen af fattige børn er nemlig sket i kommuner, hvor andelen i forvejen er høj, afslutter Sune Caspersen.

Læs analysen her.

Analysens hovedkonklusioner:

Antallet af relativt fattige børn har nu været faldende fem år i træk, og niveauet er kun lidt højere end i 2015, som er det første år i statistikkens historie.

Udviklingen i 2022 bød på et større fald i antallet af fattige børn end tidligere set. Hele 6.600 færre børn lever i familier under fattigdomsgrænsen, hvilket har bragt det samlede antal ned på 47.200.

I ni ud af ti kommuner faldt andelen af relativt fattige børn og de største fald fandt sted i kommuner, hvor andelen i forvejen var høj. Derfor er de kommunale forskelle blevet indsnævret. Der er dog fortsat store kommunale forskelle i omfanget af børnefattigdom.

Se tallet for din kommune her.

børn barn lege
Der er færre fattige børn i Danmark … (Foto: Unsplash)

Læs også: Røde Kors og Coca Cola samlede ind til julehjælpen

15 mænd anholdt i de tidlige morgentimer

I løbet af de tidligere morgentimer sørgede betjente fra Østjyllands Politis Hundesektion i sidste uge for, at i alt 15 mænd fik hjælp til at komme tidligt op og i gang med dagen.

Men hvad de 15 personer nok ikke havde regnet med, at de at skulle bruge dagen på, var, at de skulle møde i fogedretten. Fælles for dem alle er, at de i flere omgange er udeblevet fogedretten og ikke har reageret på hverken indkaldelser og rykkere. Derfor måtte politiet onsdag morgen hjælpe dem med at komme afsted.

Betjentene tog i de mørke morgentimer ud til en lang række adresser i Aarhus-området, hvor de 15 mænd blev vækket og anholdt og efterfølgende fulgt til retten, så de kunne få klaret deres udestående med det danske retssystem.

Du kan blive indkaldt til fogedretten, hvis du eksempelvis skylder penge, og den der har penge til gode, beder om fogedrettens hjælp til at få inddrevet gælden fra dig. Du har pligt til at møde, og hvis du ikke gør, så risikerer du altså at blive afhentet af politiet.

Vi opfordrer derfor til, at du sørger for at møde op i retten som aftalt eller får lavet en aftale om, hvornår du kan møde op – så slipper vi også for at skulle ud at hente dig.

Østjyllands Politi vil også fremadrettet løbende afholde indsatser rettet mod borgere, der af den ene eller anden årsag udebliver fra fogedretten.

politi politibil
15 mænd anholdt i de tidlige morgentimer … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 40 personer anholdt i fogedaktion i Horsens

Dagens billede: Måske der endelig er håb forude

Fredagsfjol: En god lur 😴

· Mere fra samme kategori ·