Læs også:

Close
klima

NEWS: 9 ud af 10 danskere er klima-bekymrede – ny klimafond tænder håb

Nyheder  | 

9 ud af 10 danskere er klima-bekymrede – ny klimafond tænder håb · 43-årig sørgede for uro flere steder · Hygiejnebind fremstillet af hamp og biofolie vinder stor bæredygtighedspris · Hæng en gave på juletræet og hjælp udsatte børn · Politiet og Toldstyrelsen beslaglægger 1.478 kanonslag · Dagens video: Kong Charles’ tale

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

9 ud af 10 danskere er klima-bekymrede – ny klimafond tænder håb

Verden er på vej mod en temperaturstigning på 2,9 grader, og danskerne er bekymrede. I en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Folkekirkens Nødhjælp fremgår det, at 9 ud af 10 danskere bekymrer sig for de globale konsekvenser af klimaforandringerne.

Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, er ikke overrasket over danskernes dybe panderynker:

– Jeg kan godt forstå, at danskerne er bekymrede. Konsekvenserne af klimaforandringerne er her allerede, og de er alvorlige. Vi mærker dem i stigende grad i Europa og Danmark, men i verdens fattigste lande er konsekvenserne allerede nu helt uoverskuelige. Vi er helt klart ikke på rette klimakurs.

Ifølge Epinions-undersøgelsen er danskerne pessimistiske omkring, hvorvidt COP-forhandlingerne kan blive et vendepunkt. Cirka halvdelen af danskerne svarer, at de i lav grad eller slet ikke stoler på, at der på klimatopmøder tages beslutninger, der begrænser klimaforandringerne.

Birgitte Qvist-Sørensen er klar med en konkret bøn til verdens lederes:

– COP’en må og skal blive et vendepunkt. Mens verdens ledere samles i Dubai til topmøde fordrives mennesker fra hus og hjem på grund af oversvømmelser, tørke og skovbrænde. Jeg er lige kommet hjem fra Sydsudan, der er plaget af massive oversvømmelser i den ene del af landet og vedvarende tørke i den anden del. Sydsudan er blot ét eksempel på, hvordan klimaforandringerne forandrer hele regioner til at være komplet ubeboelige. Verdens ledere bliver simpelthen nødt til at skrue op for ambitionsniveauet.

Det fremgår af undersøgelsen, at 72 procent af danskerne finder det vigtigt, at Danmark hjælper fattige lande med at tilpasse sig klimaforandringerne. Og det giver håb.

– Det er opløftende, at danskerne er villige til at gå forrest og hjælpe de mest sårbare befolkninger med at tilpasse sig klimaforandringerne. Danmark og andre rige lande bør gå forrest og hjælpe de fattigste og mest udsatte lande i verden med at omstille sig til en virkelighed, hvor klimaforandringerne afkræver nye måder at indrette os på, siger generalsekretæren.

Hvis det stod til danskerne, så var den danske regering endnu mere ambitiøs i forhold klimaindsatsen – 69 procent mener, at regeringen i højere grad bør prioritere klimahandling.

– Danskerne er bekymrede og kræver handling. Og med massive investeringer i både klimatilpasning, reduktion og udfasning af fossile brændstoffer ude og hjemme, så kan Danmark gå i spidsen og være et foregangsland. Vedtagelsen af en ny klimafond på klimatopmødets første dag i Dubai er et godt eksempel. Den har vi presset på for i mange år, og aftalen om klimafonden skaber håb, afslutter Birgitte Qvist-Sørensen.

klima
9 ud af 10 danskere er klima-bekymrede – ny klimafond tænder håb … (Foto: PR)

Læs også: COP28 starter med en sejr for de mest klimaudsatte

43-årig sørgede for uro flere steder

En 43-årig mand uden fast bopæl sørgede i løbet af mandagen for uro flere steder i politikredsen. Klokken 13.08 fik politiet den første anmeldelse om, at den 43-årig var på banegården i Nykøbing, hvor han optrådte både højtråbende og truende i ventesalen. Han blev sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og bortvist.

Klokken 16.12 var han nået til Næstved, hvor han stjal ikke færre end ni flasker vodka fra et supermarked. Han blev dog standset af nogle andre kunder og stillede de våde varer fra sig. Han gik derefter i retning mod et andet supermarked i nærheden, hvor han stjal to flasker whisky, men her blev han standset af en medarbejder, som tilkaldte politiet.

Den 43-årige blev sigtet for de to tilfælde af butikstyveri. Lidt senere gentog sceneriet sig på banegården i Næstved, hvor han forsøgte at stjæle varer fra 7-Eleven, men da han blev afsløret, råbte han op. Den 43-årige blev sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og anholdt klokken 16.30. Han blev efterfølgende kørt til sygehuset og løsladt.

politi politibi
43-årig sørgede for uro flere steder ... (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Her er de fem ting vi frygter at få stjålet i juleferien

Hygiejnebind fremstillet af hamp og biofolie vinder stor bæredygtighedspris

Plantebaserede hygiejnebind, energivenlige websites og et miljøvenligt alternativ til pasteurisering løb med priserne, da der sidste onsdag aften for første gang blev uddelt tre helt nye bæredygtighedspriser i forbindelse med REBOOT i Odense.

Hygiejnebind fremstillet af hamp og biofolie hjemtog hovedpræmien, da der sidste onsdag aften blev uddelt tre bæredygtighedspriser i forbindelse med bæredygtighedseventet REBOOT, som afholdes for første gang i disse dage i Odense.

Vinderen af hovedpræmien og 250.000 danske kroner blev Odense-startuppen Mewalii, der udvikler og sælger et mere miljøvenligt alternativ til traditionelle hygiejnebind i form af bind fremstillet af hampefibre og biofolie.

– Mewalii er en fortjent vinder på grund af deres innovative og banebrydende arbejde med at gøre et hverdagsprodukt som hygiejnebind meget mere miljøvenligt. Samtidig er de et fantastisk godt eksempel på det, vi gerne vil med REBOOT – at fremhæve dem, der går forrest i den grønne omstilling, forklarer Enrico Augustinus, administrerende direktør i Odense Sport & Event, som sammen med Odense Klimapartnerskab står bag de tre priser.

Bag Mewalii står iværksætterne Simone Westergaard og Frederikke Dahl. Virksomheden udspringer af de to kvinders fælles frustration over manglen på miljøvenlige hygiejnebind på abonnement. Bind er et af de plastikprodukter, der oftest havner i naturen, men Mewaliis produkter indeholder hverken plastik, bomuld eller pesticider – men i stedet europæisk produceret hamp, som samtidig kræver meget færre mængder vand end eksempelvis bomuld.

Ud over Mewalii kunne to andre virksomheder gå glade hjem fra REBOOTs netværksmiddag. Den ene var webvirksomheden TypoConsult, der via et strategisk fokus på bæredygtighed arbejder for at udvikle mere energivenlige website og dermed bidrage til at nedbringe IT-sektorens klimaaftryk. For det hjemtog TypoConsult Inspirationsprisen og 100.000 kroner.

Aftenens tredje vinder var Aalborg-virksomheden Lyras, der vandt Innovationsprisen for sin såkaldte raslyseringsteknologi, der markant kan reducere energi- og vandforbruget i blandt andet fødevare- og sundhedssektoren. Raslysering er en procesteknologi, der via UV-lys kan inaktivere de mikroorganismer, som kan fordærve eksempelvis drikkevarer. Dermed er teknologien et alternativ til pasteurisering men bruger anslået 60-90 procent mindre energiforbrug og 60-80 procent mindre vand end den verdenskendte pasteuriseringsteknik.

De tre bæredygtighedspriser blev uddelt i forbindelse med bæredygtighedseventet REBOOT, der afholdes for første gang den 29.-30. november i Odense. Bag eventet står Odense Congress Center og Odense Klimapartnerskab.

Reboot har som mål at inspirere virksomheder og organisationer på tværs af alle brancher på deres bæredygtighedsrejse og give dem konkrete værktøjer eller idéer til at komme i gang med det grønne arbejde. I løbet af de to dage får udstillere og gæster mulighed for at se og høre om bæredygtige produkter og løsninger, hente inspiration og rådgivning, møde førende eksperter, udvide deres netværk og udforske det store konferenceprogram.

reboot bæredygtig bæredygtighedspris
Flot hæder til Mewalii, der udvikler og sælger et mere miljøvenligt alternativ til traditionelle hygiejnebind i form af bind fremstillet af hampefibre og biofolie … (Foto: PR)

Læs også: København indfører plantebaseret valgmulighed i kommunale køkkener

Hæng en gave på juletræet og hjælp udsatte børn

Vil du hjælpe med at give udsatte børn en god jul? På Crowne Plaza har de igen i år reserveret plads under juletræerne til gaver, som skal ud til udsatte børn i Danmark.

Er dine børn vokset fra noget af deres legetøj? Og er det stadig i god stand? Så vær med til at gøre julen lidt sjovere for nogle af de mange udsatte børn i Danmark ved at give dit barns brugte legetøj videre.

Hvem får gaverne? Crowne Plaza samarbejder med Frelsens Hær Nørrebro om at indsamle legetøj til børn i alderen 0 – 13 år. Det indsamlede legetøj vil blive givet som julegaver til familier og børn i nød.

Se hvordan du gør på Crowne Plaza’s hjemmeside her.

Den seneste dato for aflevering er den 17. december 2023. Det uindpakkede legetøj kan afleveres alle ugens dage, på alle tidspunkter af døgnet i hotellets reception: Crowne Plaza Copenhagen Towers – Ørestads Boulevard 114 – 118, 2300 København S (lige ved Ørestad Station).

Hotellet sørger for at pakke legetøjet ind og sikrer, at gaverne når frem til Frelsens Hær som vil formidle det videre til familier og børn i nød.

Som tak for hjælpen modtager man en voucher på 50% rabat til morgenmad i Storm, der gælder i weekender til og med februar 2024.

crowne plaza juletræ
Måske du har noget legetøj, andre kan få glæde af … (Foto: PRI)

Læs også: Kendte danskere hjælper udsatte børn og unge i julen

Politiet og Toldstyrelsen beslaglægger 1.478 kanonslag

​Tysk bil stak af fra kontrol ved grænseovergangen ved Pebersmark ved Rens, men blev standset syv kilometer fra grænsen​.

Politi og Toldstyrelsen fandt lørdag den 1. december en større mængde ulovligt fyrværkeri i en tysk indregistreret bil. Bilen forsøgte at passere grænsen ved Pebersmark-overgangen, da køretøjet blev udtaget til toldkontrol. Føreren stak af fra kontrollen, men blev bragt til standsning af politiet syv kilometer fra grænseovergangen.

Medarbejdere fra den fælles politi- og toldgruppe under udlændingekontrolafdelingen UKA Vest og Toldstyrelsen ransagede bilen og fandt 1.478 kanonslag med en samlet NEM-vægt på omkring 300 kilo. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet.

Den 23-årige fører af bilen blev anholdt og sigtet for indsmugling af ulovligt fyrværkeri.

Fakta om fyrværkeri:

Godkendt fyrværkeri er CE-mærket. Det betyder, at producenten har fået det testet og har sikret sig, at fyrværkeriet lever op til reglerne.

Hvis ikke det er CE-mærket, eller hvis det er købt i eller er fra udlandet, er det ulovligt at bruge i Danmark.

Ulovligt fyrværkeri kan anmeldes til politiet på 1-1-4.

Straffene er blevet skærpet, hvis du udsætter andres liv og førlighed for fare ved at affyre for eksempel kanonslag mod andre.

Det er ulovligt og strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri.

Man må højst transportere fyrværkeri med 5 kilo NEM – nettoeksplosivmængde.

Men må også højst opbevare fyrværkeri med samlet 5 kilo NEM.

fyrværkeri
Politiet og Toldstyrelsen beslaglægger 1.478 kanonslag … (Foto: Pexels)

Læs også: Dyrenes beskyttelse ønsker forbud mod fyrværkeri for private

Dagens video: Kong Charles’ tale

· Mere fra samme kategori ·