Læs også:

Close
spanien spanske flag

NEWS: Kongebesøg er startskud til lovende grønt samarbejde mellem Spanien og Danmark

Nyheder  | 

Kongebesøg er startskud til lovende grønt samarbejde mellem Spanien og Danmark · Anholdelsesaktion mod familienetværk, der står bag massiv svindel mod ældre medborgere · Regeringen: Endnu flere penge til iværksætteri · Her er ‘Årets plantebaserede supermarked’ 2023 · 26-årig sigtet efter fyrværkeriloven · Dagens billede: En klog, ung mand

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kongebesøg er startskud til lovende grønt samarbejde mellem Spanien og Danmark

Spaniens Kong Filipe VI og Kronprins Frederik blev modtaget af administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen til et royalt erhvervsarrangement på Hotel NH Collection Copenhagen, der skal være startskuddet til omfattende grøn samarbejde.

Spanien er et nærmest perfekt land til produktion af grøn strøm – masser af sol, masser af vind. Og Danmark har omfattende af viden om, hvordan grøn strøm bliver lavet om til brændsel. Derfor er der store forventninger til det samarbejde mellem de to lande omkring PtX og grøn brint, som det royale erhvervsarrangement skyder i gang.

– Besøget fra det spanske kongehus kommer ikke tilfældigt – det er erhvervsmæssigt på det helt rigtige tidspunkt. Spanien har masser af grøn energi fra vind og sol og har brug for Danmarks ekspertise på omdannelsen af den grønne energi til brændsel. Besøget skal være startskuddet til givtigt grønt samarbejde for begge lande. Det royale besøg vil således blive fulgt op i de kommende år af øget korrespondance og delegationsbesøg, som givetvis vil øge handelssamarbejdet, siger international direktør i DI Thomas Bustrup, der fortsætter.

– Kong Filipe og Kronprins Frederik deltog i det store erhvervsarrangement med cirka 50 spanske og 100 danske topledere. Det er altså et stort og ambitiøst samarbejde, der begynder på højeste niveau i disse dage. Det er af betydning, at det er topledere fra begge sider, der indleder samarbejdet med netværk og samtaler i dag, og der er ingen tvivl om, at besøget betyder øget samhandel i de kommende år.

Danmark og Spanien er tætte samarbejdspartnere i EU, og grøn omstilling har en meget høj prioritet i begge lande. I marts 2023 underskrev Danmark og Spanien en erklæring om samarbejde vedrørende grøn energi, og det spanske erhvervsfremstød fokuserer på netop grøn omstilling, PtX og grøn brint, og derudover også på shipping og medicinalindustrien.

Ud over de royale gæster deltager de to udenrigsministre Jose Manuel Albares og Lars Løkke Rasmussen sammen med cirka 50 spanske og 100 danske virksomheder.

Eksporten til Spanien er efter en lang periode på et stabilt niveau steget med lidt over 80 pct. siden 2020 og har nu rundet 40 milliarder kroner, fortæller en ny analyse fra DI. Spanien er nu Danmarks 12.-største eksportmarked. Det spanske marked har i en lang årrække været udfordret af ekstrem svag vækst, men spanierne er ved at genrejse økonomien. Blandt eksportmarkeder, der er større end Spanien, er det kun Kina, USA og Polen, der forventes at vokse hurtigere end Spanien.

Så frem mod 2030 er Spanien et af Danmarks eksportmarkeder med udsigt til den højeste vækst.

– Kongebesøget lægger sig oven på en i forvejen imponerende udvikling i samhandlen med Spanien. Den gode økonomiske udvikling i Spanien i de seneste og forhåbentlig også i de kommende år giver store muligheder. Sammen med de mange penge, som Spanien ventes at få fra EU’s strukturfonde, så kan der komme ekstra turbo på samhandlen mellem Danmark og Spanien generelt. Kongebesøget er med til at skubbe kraftigt på den gode udvikling.

spanien spanske flag
Kongebesøg er startskud til lovende grønt samarbejde mellem Spanien og Danmarkt … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dansk økologisk eksport sætter ny rekord

Anholdelsesaktion mod familienetværk, der står bag massiv svindel mod ældre medborgere

NSK har fredag ved en koordineret anholdelsesaktion anholdt fem personer fra et familienetværk, der efter NSK’s opfattelse står bag massiv kontaktbedrageri målrettet ældre sårbare borgere i Nordsjælland. De fem personer blev sidste fredag aften anholdt i Nordsjælland.

Tre af personerne, der alle er mænd i alderen 18 til 28 år og har en familiær relation, blev lørdag fremstillet ved Retten i Hillerød. Her valgte retten efter anklagemyndighedens begæring at varetægtsfængsle dem frem til den 30. november. De to øvrige anholdte blev løsladt uden fremstilling i retten.

Fire af de anholdte er sigtet for i 15 tilfælde i forening at have udøvet kontaktbedrageri, som primært er begået i oktober måned 2023 og er rettet mod ældre kvinder i Nordsjælland. De forurettede er i de 15 forhold blevet franarret 180.000 kr.

NSK mistænker ligeledes de anholdte for at stå bag en lang række øvrige forhold af omfattende kontaktbedrageri begået mod ældre i 2022 og 2023 i store dele af landet. Disse sager efterforskes fortsat af NSK.

– Efter et tæt samarbejde med flere politikredse kunne vi fredag slå til mod et familienetværk, der efter vores opfattelse har udnyttet en række sårbare ældres tillid på det groveste ved skruppelløs kontaktbedrageri. Her har de over telefonen udgivet sig for at være fra banken og koldt og kynisk kørt ud og hentet de forurettedes kreditkort og hævet så mange penge, som det har været muligt. Det er selvsagt noget, vi tager meget alvorligt og slår hårdt ned på. Jeg er derfor også tilfreds med, at vi med anholdelserne har bremset netværket, udtaler vicepolitiinspektør i NSK, Lars Feldt-Rasmussen.

Som en del af aktionen ransagede NSK flere adresser i Nordsjælland og i Sverige.

Kresten Munksgaard, der er sektionsleder for forebyggelse og analyse i NSK’s nationale center for IT-kriminalitet, udtaler:

– Vi ser desværre, at de kriminelle bliver mere og mere kyniske i deres fremgangsmåde og helt bevidst målretter deres kriminalitet mod ældre borgere. Når de kontakter ofrene, udgiver de sig typisk for at være fra en myndighed eller fra banken og med et påskud om, at de ældres konto er i fare. Vi opfordrer alle, og særligt de ældre, til at være ekstra kritiske og smække røret på ved denne type opkald. Bliver man i tvivl, om det virkelig er banken eller politiet, der ringer, så læg på og ring til hovednummeret og spørg. Endelig er det vigtigt, at vi alle sammen giver en hånd med til at hjælpe med at beskytte vores ældre – for eksempel ved at dele de her gode råd, om hvad man særligt skal være opmærksom på.

Gode råd mod telefonsvindel:

 • Læg på hvis du har mistanke om svindel. Du behøver ikke være høflig.
 • Udlever aldrig koder eller personfølsomme oplysninger. Banken eller myndigheder vil aldrig ringe og bede om dine bekræftelseskoder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen.
 • Hvis du er i tvivl, så søg selv myndighedens eller bankens telefonnummer frem på internettet og ring til dem.
ældre hænder stok
Stort politiaktion gav pote … (Foto: Pexels)

Læs også: Ældre har svært ved at følge med den digitale udvikling

Regeringen: Endnu flere penge til iværksætteri

Dansk konkurrenceevne er i verdensklasse. Selvom udgangspunktet er godt, så vil regeringen styrke betingelserne for virksomhedernes udvikling endnu mere. I 2030-planen er der derfor afsat én milliard kroner årligt fra 2030 til iværksætterindsatser.

Virkeligheden har de seneste år ændret sig for danske virksomheder, hvor uro på markederne og pressede forsyningskæder er en del af hverdagen. Heldigvis er fundamentet stærkt. Igen i år blev dansk konkurrenceevne kåret som verdens bedste, og dansk økonomi er solid. Men regeringen vil understøtte, at der i fremtiden er endnu bedre betingelser for at starte og drive virksomhed i Danmark.

Derfor vil regeringen give et markant løft til iværksætterindsatser. På finanslovforslaget for 2024 har regeringen allerede foreslået at sætte i alt 1,5 milliard kroner af i 2024-2027. Med 2030-planen har regeringen nu annonceret, at man vil afsætte 1 milliard kroner årligt fra 2030. Den konkrete indfasning frem mod 2030 vil blive fremlagt som en del af regeringens kommende iværksætterstrategi.

Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:

– Dansk erhvervsliv er stærkt. Men vi må ikke læne os tilbage i sædet. For vi skal følge med udviklingen. Det betyder blandt andet, at vi skal have flere iværksættere, for de er afgørende for, at vi får mere vækst og innovation. Vi har i forvejen afsat i alt 1,5 milliard kroner til de danske iværksættere fra 2024 og tre år frem. Nu vil vi sætte endnu flere penge af. Fra 2030 vil vi nemlig sætte 1 milliard kroner årligt af til iværksætterindsatser. Det er en kæmpe saltvandsindsprøjtning – og der er brug for det. For vi skal styrke iværksættermiljøer i hele landet, få flere kvinder til at gå iværksættervejen og sikre, at nye forretningseventyr får et rygstød på deres vækstrejse.

Regeringens 2030-plan Danmark rustet til fremtiden har blandt andet fokus på et stærkt dansk erhvervsliv. 2030-planen indeholder følgende prioriteringer, der understøtter et stærkt dansk erhvervsliv:

 • Regeringen vil præsentere en ny iværksætterstrategi, hvortil der prioriteres 1 mia. kr. årligt fra 2030 – ud over de i alt 1,5 milliard kroner, der er afsat i 2024-2027 med regeringens forslag til finanslov for 2024.
 • Regeringen vil fremlægge en globaliseringsstrategi for dansk erhvervsliv.
 • Regeringen vil understøtte eksisterende og udvikle nye danske styrkepositioner. Det skal blandt andet ske gennem målrettet brug af vækstplaner og på et fundament af gode, generelle rammevilkår, herunder som led i en kommende globaliseringsstrategi.
 • Regeringen ønsker at prioritere 250 millioner kroner årligt i 2024-2027 til kvanteteknologi, og 100 millioner kroner årligt frem mod 2027 til en forlængelse af life science-strategien.
 • Det er en prioritet for regeringen, at dansk erhvervsliv har gode rammer for at levere på den stigende globale efterspørgsel efter teknologier til den grønne omstilling. Regeringen arbejder for at styrke rammerne for produktion af grønne teknologier i Danmark, og fremme danske interesser i udviklingen af EU’s grønne industripolitik.
 • Regeringen vil nytænke og prioritere i erhvervsstøtten, så danske virksomheder understøttes bedst muligt og samfundet får mest værdi for pengene.
 • Regeringen arbejder aktivt for at nedbringe mængden af byrder på erhvervslivet og sikre et bedre samarbejde mellem offentlige myndigheder og erhvervslivet.
 • Regeringen vil fortsætte arbejdet med automatisering af bogførings- og regnskabsprocesser. Blandt andet gennem automatisk erhvervsrapportering, der skal understøtte, at erhvervslivet og samfundet kan realisere det fulde potentiale på op mod 3 milliarder kroner årligt.
 • Regeringen ønsker at forbedre den effektive konkurrence til gavn for produktiviteten, væksten og forbrugerpriserne. Konkret ønsker regeringen at indføre: 1) Et nyt markedsefterforskningsværktøj 2) En call-in option i forhold til skadelige fusioner 3) En ændring af principper for bødeberegning ved overtrædelse af konkurrenceloven.
 • I juli vedtog International Maritime Organization en ambitiøs målsætning om klimaneutral global skibsfart i eller omkring 2050. Danmark vil i lyset af klimastrategien arbejde for at fastholde og udbygge sin styrkeposition som grønt foregangsland på det maritime område.
computer arbejde job
Regeringen: Endnu flere penge til iværksætteri …  (Foto: Unsplash)

Læs også: Regerings plan for grøn luftfart

Her er ‘Årets plantebaserede supermarked’ 2023

For femte år i træk er det samme supermarked kåret som ‘Årets plantebaserede supermarked’. Desværre har Dansk Vegetarisk Forening i år noteret en generel nedgang i det plantebaserede sortiment i de danske supermarkeder.

De danske kostråd anbefaler, at vi spiser langt mere grønt, og hele 66 % af danskerne i alderen 18-74 år ønsker at spise mindre kød. Imidlertid har forbrugerne svært ved at finde inspiration til grønne måltider, når de køber ind. Derfor er det essentielt for supermarkeder at have et bredt sortiment af plantebaserede produkter på hylderne.

Dansk Vegetarisk Forening har gennem flere år testet de store danske supermarkedskæder og kåret dem, der er bedst på det plantebaserede område. I år har DVF testet 12 supermarkeder i flere forskellige landsdele, heraf et online supermarked. Butikkerne er blevet testet på 122 parametre såsom udvalg af en lang række plantebaserede varer, fysisk placering i butikken og normalpris på varerne.

Bilka er ‘Årets plantebaserede supermarked’ og ‘Bedst-i-pris’ … I år igen har Bilka taget prisen som ‘Årets plantebaserede supermarked’ med den højeste score – 83,3 point ud af 100 mulige – i undersøgelsen. Det er femte år i træk, at Bilka vinder prisen.

Bilka scorer især højt på, at butikkerne har et meget stort udvalg af plantebaserede produkter, herunder et godt økologisk udvalg, samt en god placering af produkterne og lave priser på mange basisvarer.

Marketingchef i Bilka Claus Frederiksen tog imod prisen på messen Plant Food Festival i Øksnehallen lørdag den 4. november. Han siger om hæderen:

– Vi er stolte over at vinde prisen for femte år i træk. Vi arbejder hårdt på at have et bredt sortiment, der opfylder alle kundernes behov.

Vinderen af ‘Bedst-i-pris’ er i år også Bilka. Det er tredje gang, at Bilka vinder denne pris. Netto og Føtex kommer ind på henholdsvis 2. og 3. pladsen. Der var 9 ud af de 12 testede supermarkeder, der havde alle 13 undersøgte basisvarer. Dette er en forværring i forhold til sidste år, da 10 af de nuværende supermarkeder havde alle 13 basisvarer på hylderne.

Hvad angår prisen var der en prisforskel på intet mindre end 137,74 kroner mellem det billigste og dyreste supermarked. Det er især på varer som økologisk tofu, hummus og falafler, at prisforskellen er størst.

Lidl er i år kåret som ‘Årets plantebaserede discountsupermarked’ med 59,8 ud af 100 point. Lidl udmærker sig især ved at have bredt sortiment særligt indenfor køderstatninger og slik, is og chokolade. Derudover har de blandt andet sin egen veganske serie, Vemondo. Priserne i Lidl er meget konkurrencedygtige, og kæden er ligeledes god til at placere de veganske produkter på logiske steder i butikkerne, således at f.eks. den veganske ost kan findes der, hvor de andre oste også er.

Spar er i år kåret som ‘Årets højdespringer’. Det skyldes især en udvidelse af sortimentet, og en forbedring i placering af produkterne, hvor flere af de plantebaserede produkter har fået plads ved siden af de animalske produkter, så de er nemme at finde.

Dette års undersøgelse har desværre vist en generel nedgang i det plantebaserede sortiment i de danske supermarkeder. Sidste års undersøgelse viste en gennemsnitlig stigning på 12,8% sammenholdt med resultaterne fra 2021. I år ses en gennemsnitlig nedgang i det plantebaserede sortiment på 6 % sammenlignet med resultaterne fra sidste års undersøgelse.

– Generelt scorer mange af supermarkederne lavere i undersøgelsen i år end sidste år grundet det store fokus på at konkurrere med andre supermarkeder om at have de laveste priser på produkterne. Dette tager desværre fokus fra at implementere flere plantebaserede produkter og løsninger, som kan hjælpe forbrugerne med at træffe grønnere valg i købssituationen, fortæller Marie Luja Rasmussen, der er projektleder for plantebaseret økologi til detailhandlen i Plantebaseret Videnscenter, om årets resultat.

Dansk Vegetarisk Forening håber, at nedgangen i sortimentet er et midlertidigt dyp, og at supermarkederne snart kommer tilbage i gear, så forbrugerne får lettere ved at træffe sunde, klima-, dyre- og miljøvenlige valg, når de handler.

– Vi indgår løbende i dialog med supermarkederne om mulighederne for at øge deres sortiment af plantebaserede økologiske fødevarer. Herudover hvordan de kan eksponere forbrugerne for de plantebaserede produkter gennem tilbud, placering ved siden af de animalske fødevarer, og ved at være en del af vores Grøn Januar-kampagne. Her synliggør og oplyser vi om udbuddet af plantebaserede måltider og produkter i samarbejde med supermarkeder, producenter, grossister og spisesteder, fortsætter Claire Demontreuil, der er kampagneleder for Grøn Januar i Dansk Vegetarisk Forening.

Også de bedste plantebaserede produkter blev fundet på Plant Food Festival. Her vandt Naturli’ Smørbar prisen som årets bedste plantebaserede produkt, mens Planteslagernes “Svampebøffen” vandt prisen som årets nye plantebaserede produkt.

Om undersøgelsen

I efteråret 2023 har Dansk Vegetarisk Forening undersøgt 12 supermarkeder, herunder 11 supermarkedskæder og et online supermarked. Undersøgelsen er foretaget af DVFs medarbejdere i 3 butikker i hver kæde i forskellige landsdele, hvor de respektive kæders butikker er placeret på samme områder i landet. Det online supermarked er ligeledes undersøgt ad 3 omgange, men på forskellige tidspunkter og af forskellige medarbejdere.

Supermarkederne er i alt blevet målt på 122 parametre, herunder er over 70 forskellige varer blevet undersøgt. Yderligere bliver størrelsen af udvalget, prisen, hvorvidt der er en økologisk variant samt placeringen vurderet for flere produktkategorier som plantedrikke og plantebaserede bøffer.

Varer som linser, bønner, nødder, kerner og økologisk dansk frugt og grønt i sæson er også en del af undersøgelsen.

vegetarisk
Repræsentanter fra Lidl, Bilka og Spar modtog priserne på Plant Food Festival i Øksnehallen lørdag den 4. november 2023. (Foto: PR)

Læs også: Opskrift på vegansk risalamande

26-årig sigtet efter fyrværkeriloven

Efter et tip om, at der formentlig var ulovligt fyrværkeri på en adresse i Fuglebjerg, svingede en politipatrulje i mandags klokken 18.16 forbi stedet. Ganske rigtigt blev der fundet både blandt andet en del kanonslag og flere luftbomber – alt sammen ulovligt fyrværkeri. Politiet sørgede for, at det ulovlige fyrværkeri blev forsvarligt destrueret, og den 26-årig mandlige beboer blev sigtet efter fyrværkeriloven.

Husk, at man kun må fyre fyrværkeri af i perioden den 27. december til og med 1. januar. Resten af året er det ulovligt at bruge fyrværkeri for privatpersoner. Det er kun fyrværkeri, der er CE-mærket, som kan sælges lovligt i Danmark. Hvis dit fyrværkeri ikke er CE-mærket, er det ulovligt og kan være farligt. Det er også ulovligt at sælge professionelt fyrværkeri til privatpersoner.

Når man køber ulovligt fyrværkeri, kan man nemlig ikke vide, hvad man har med at gøre, eller hvordan man håndterer det sikkert. Opdager man ulovligt fyrværkeri – for eksempel professionelt fyrværkeri, der sælges til private – skal man kontakte politiet på telefon 114.

fyrværkeri
26-årig sigtet efter fyrværkeriloven … (Foto: Pexels)

Læs også: Dyrenes Beskyttelse ønsker forbud mod fyrværkeri for private

Dagens billede: En klog, ung mand

· Mere fra samme kategori ·