Læs også:

Close
tøj tøjbutik genbrugsbutik (Foto: Unsplash)

NEWS: Dårlig økonomi påvirker gaveshoppingen for halvdelen af danskerne

Nyheder  | 

Dårlig økonomi påvirker gaveshoppingen for halvdelen af danskerne · 34-årig mand idømt forvaring for en række voldtægter · Så nemt kan vi skaffe 1.600 flere til ældreplejen · Fredag foretog Ukraine stort droneangreb på Krim · Dom i sag vedrørende organiseret handel med våben og narko · Dagens billede: En dum anklage

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dårlig økonomi påvirker gaveshoppingen for halvdelen af danskerne

Black Friday er dagen, hvor danskerne hvert år går i sort. Kalenderen kalder ind til den helt store juleshoppe-dag; Black Friday, men for mange danskers vedkommende bliver julen i år billigere. I en ny undersøgelse svarer omkring halvdelen af os, at vi til jul i år vil droppe gaverne, købe billigere gaver, købe brugte gaver og/eller købe færre gaver.

Hver femte julegave vil skuffe dig juleaften. Sådan kan man lidt kækt konkludere ud fra resultaterne af ny befolkningsundersøgelse:

21 % af danskerne, og dermed mere end hver femte, svarer nemlig i undersøgelsen, at deres stramme økonomi betyder, at de i år vil give billigere julegaver.

Undersøgelsen er udarbejdet for Norstat på vegne af DBA. Danskerne er blevet spurgt, om de stigende leveomkostninger såsom høje renter og dyrere fødevare vil påvirke deres jul. Det svarer 47 % af deltagerne ja til. Og den udvej, som flest af os tyer til, er altså at købe nogle billigere julegaver.

– Gaverne behøver bestemt ikke være dårligere, bare fordi omgangskredsens julegavebudget i år bliver sat lavere. Går man på brugtmarkedet, sparer man typisk halvdelen af prisen for sin vare, og dermed er der rig mulighed for at give gaver i samme størrelsesorden som sidste år – bare brugt – bare billigere, fortæller DBAs presseansvarlige, Julie Schoen.

Undersøgelsen viser, at der også er 13 %, der planlægger at købe færre gaver, mens 3 % vil købe julegaverne brugte, og 2 % dropper helt at give julegaver i år. Alt sammen som følge af den økonomiske udvikling i Danmark. Meget kunne dermed godt tyde på et mindre salg på fredag, hvor datoen siger ‘Black Friday’.

– Jeg er til gengæld spændt på, om trafikken på DBA ‘går amok’ på fredag. For vi ved samtidig fra samme undersøgelse, at 24 % i år planlægger at købe deres julegaver brugte. Men det er altså kun 3 %, der forventer at købe brugte julegaver som følge af deres pressede økonomi. Det fortæller noget om, at de danskere, der køber brugt til jul, ikke gør det af økonomiske årsager, konkluderer Julie Schoen.

Disse søgeord blev brugt ekstra flittigt sidste år i november på DBA (Black Friday faldt også i november sidste år).

1. Vinterdæk

2. Ski

3. Soundbar

4. Jordan 4

5. Märklin

6. Gamer PC

7. Canada Goose

8. Legekøkken

9. PlayStation
ugt
10. Ragdoll

11. Schleich

12. Dukkehus

13. Pladespiller

14. Nintendo

15. iPad Pro

16. Fjernsyn

17. Lego Technic

Listen kan være brugbar for dig, der vil vide, hvad du skal sætte til salg, for at få skaffet flest mulige penge til julebudgettet.

Mange danskeres økonomi er blevet påvirket af den økonomiske udvikling i Danmark det seneste års tid. For eksemepel er renterne steget og fødevarepriserne er højere end for et år siden.

Vil de stigende leveomkostninger påvirke din jul:

54 % – Nej, det spiller ingen rolle.

2 % – Ja, jeg dropper at give julegaver i år

13 % – Ja, jeg planlægger at købe færre julegaver

3 % – Ja, jeg planlægger at købe flere brugte julegaver

21 % – Ja, jeg planlægger at købe billigere julegaver

8 % – Ja, det påvirker på anden vis

6 % – Ved ikke

Hvor mange af de julegaver, du skal give den kommende jul, forventer du at købe brugt?

1 % – Jeg forventer at købe alle julegaverne brugt

3 % – Jeg forventer at købe en stor del af julegaverne brugt

20 % – Jeg forventer at købe en mindre del af julegaverne brugt

58 % – Jeg forventer ikke at købe nogen julegaver brugt

18 % – Ved ikke

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen er gennemført på vegne af DBA i perioden den 30. oktober- 3. november via Norstats panel. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse, og 1.000 danskere i alderen 18-75 år har medvirket.

tøj tøjbutik genbrugsbutik (Foto: Unsplash)
Dårlig økonomi påvirker gaveshoppingen for halvdelen af danskerne … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mågestellet har fået en revival

34-årig mand idømt forvaring for en række voldtægter

En nu 34-årig mand fra Viborg er dømt for voldtægter begået i en periode fra 2003 til 2008 mod tre forskellige børn og for en voldtægt begået sidste år mod en 17-årig kvinde.

Den 34-årige mand blev i onsdags ved Retten i Viborg dømt for en række seksuelle overgreb. I en periode fra 2003 til 2008 begik han talrige gange voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje mod en pige, der på det tidspunkt var mellem 10 og 14 år gammel. Han blev også fundet skyldig i voldtægt ved samleje mod samme pige. På det tidspunkt var pigen 14 år.

Herudover blev den 34-årige dømt for i en treårig periode fra 2005 til 2008 flere gange at have begået voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje mod en pige, der var 10-12 år gammel. Manden er også dømt for voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje og for forsøg på voldtægt ved samleje med samme pige på et senere tidspunkt, da pigen var 12-13 år gammel.

Retten fandt derudover den 34-årige viborgenser skyldig i et tilfælde af voldtægt ved samleje begået i 2008. Offeret var 14 år, da overgrebet fandt sted.

Ud over de mange seksuelle overgreb mod børn, da manden selv var mellem 15 og 19 år gammel, blev den 34-årige mand dømt for en voldtægt begået i februar 2022 mod en 17-årig kvinde.

Retten idømte manden forvaring. Det betyder, at han skal være frihedsberøvet på ubestemt tid. Herudover blev manden idømt et boligforbud. Dermed må han, når/hvis han bliver løsladt, ikke lade børn under 18 år tage ophold i hans hjem, ligesom han ikke selv må tage ophold i en bolig, hvor der opholder sig børn under 18 år.

– Jeg er meget tilfreds med, at den 34-årige – med undtagelse af et enkelt forhold – er dømt i overensstemmelse med anklageskriftet, og at retten har fulgt anklagemyndighedens påstand om, at en tidsubestemt straf i form af forvaring er det rigtige. Forvaring er – sammen med livstid – den mest alvorlige sanktion, vi har, og det siger selvfølgelig noget om sagens alvor, siger specialanklager Pia Koudahl, der har ført sagen for anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Manden, der har siddet varetægtsfængslet siden den 28. september 2022, har hele tiden nægtet sig skyldig i alle forhold. Han ankede dommen på stedet.

mand vinde psykisk syg psykiatrisk
34-årig mand idømt forvaring for en række voldtægter … (Foto: Unsplash)

Læs også: ‘TikTok-manden’ idømt forvaring for talrige overgreb på kvinder

Så nemt kan vi skaffe 1.600 flere til ældreplejen

Ældreplejen er ramt af massive rekrutteringsudfordringer. Alligevel får mange deltidsansatte FOA-medlemmer nej til at gå op i tid. Vi er nødt til at indføre en ret til fuldtid, hvis vi vil problemerne med manglende bemanding til livs, siger FOA-formand Mona Striib.

Manglen på medarbejdere i ældreplejen er stor, og den bliver kun større i årene, der kommer, i takt med at vi bliver flere ældre i samfundet. En del af medarbejdermanglen kan dog løses uden større anstrengelser.

For hver syvende deltidsansatte i ældreplejen vil gerne op i tid. Det viser en undersøgelse, FOA har foretaget blandt medlemmer, der arbejder i ældreplejen. Flere end 1.000 deltidsansatte medlemmer er blevet spurgt, og heraf svarer 14 pct., at de godt kunne tænke sig flere faste ugentlige timer, end de har nu.

– For mig at se er det helt hen i vejret, at arbejdsgiverne ikke udnytter denne her utroligt lavthængende frugt. Jeg vil gerne opfordre til, at vi sætter i gang med det samme, og hvis ikke arbejdsgiverne selv kan finde ud af det, så kunne vi passende indføre en ret til fuldtid, så de medarbejdere, der har lyst og overskud, kan få flere timer, udtaler Mona Striib, forbundsformand i FOA.

FOAs medlemsundersøgelse viser også, at størstedelen af de 14 pct., der ønsker flere timer, allerede har undersøgt muligheden for dette. Men godt og vel halvdelen har fået at vide, at det ikke er muligt på deres arbejdsplads.

– Det ene øjeblik skriger arbejdsgiverne efter kvalificeret arbejdskraft, og det andet øjeblik siger de nej til det samme. Rekrutteringsudfordringerne taget i betragtning giver det meget lidt mening på den måde at afslå den ekstra arbejdskraft, der tilbyder sig helt frivilligt, siger Mona Striib.

Ifølge FOA’s beregninger vil man kunne skaffe, hvad der vil svare til tæt på 1.600 flere fuldtidsansatte, hvis man tilbød 37 timer til alle de deltidsansatte i ældreplejen, der ønsker at gå op i tid. Selvom det ikke løser alle rekrutteringsproblemerne, bør man udnytte de muligheder, der tilbyder sig, mener FOA’s formand:

– Vi forsøger på alle mulige forskellige måder at komme medarbejdermanglen til livs. FOA har fx et fuldtidsprojekt sammen med Kommunernes Landsforening, og så er der de igangværende trepartsforhandlinger, der ligeledes har til formål at skaffe mere arbejdskraft. Men at arbejdsgiverne ikke udnytter det åbenlyse potentiale, der ligger lige for næsen af dem, giver simpelthen ingen mening, siger Mona Striib og peger på, at flere ansatte på fuldtid desuden vil sikre de ældre en bedre pleje, da der vil være større kontinuitet og færre nye ansigter i de ældres liv.

FOA afholder i dagene den 20.-23. november afholdt kongres, hvor retten til fuldtid blandt meget andet har været debatteret i forbindelse med udformningen af forbundets mål og visioner for de næste fire år.

ældre dagpleje
Så nemt kan vi skaffe 1.600 flere til ældreplejen … (Foto: Pexels)

Læs også: SOSU-medarbejdere slår ny rekord i sygefravær

Fredag foretog Ukraine stort droneangreb på Krim

I fredags foretog Ukraine et af de største droneangreb på Krim siden krigens start. Russiske embedsmænd udtalte fredag, at Ukraine havde foretaget et af de største droneangreb på Krim-halvøen, siden at krigen startede. Det skrev AP også. Ifølge det russiske forsvarsministerium har russiske styrker skudt samlet 16 ukrainske droner ned.

Samtidig rapporterer Ukraine, at Kreml har eskaleret deres forsøg på at erobre den østlige by Avdijivka. Kampene i Ukraine udspiller sig under hårdt vintervejr med sne og frostgrader. Det er den tredje bølge af angreb mod den omstridte by Avdijivka, som ligger i det sydøstlige Ukraine i Donetsk-regionen. Det skrevnyhedsbureauet AFP, som citerer chefen for Ukraines militære administration i byen, Vitaly Barabash.

Ukraine har indtil nu holdt stand i den krigshærgede by, som er blevet et symbol på ukrainsk modstand.

ukraine krig
Fredag foretog Ukraine stort droneangreb på Krim … (Foto: Pexels)

Læs også: Dansk Røde Kors har sendt mange millioner til Ukraine

Dom i sag vedrørende organiseret handel med våben og narko

Tre mænd skal i fængsel for deres rolle i en større sag om handel med våben og store mængder narkotika.

Tre mænd fra Struer på henholdsvis 32, 33 og 62 år er ved Retten i Holstebro den 21. november 2023 idømt ubetingede fængselsstraffe for salg af våben og narko. De to mænd på 32 og 33 år blev desuden udvist af landet for bestandig.

– Jeg er overordnet tilfreds med rettens skyldkendelse. Jeg er særligt tilfreds med, at retten lagde til grund, at Sky ECC-profilen blev benyttet af den 33-årige og at retten fandt, at politiagenternes ageren i sagen var i overensstemmelse med retsplejelovens regler, udtaler anklager Jakob Kjær Ratz fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Den 33-årige, som efter anklagemyndighedens opfattelse er hovedmanden i sagen, fik en dom på 12 års fængsel.

Den 33-årige er navnlig dømt for:

  • at have solgt 10 pistoler, hvoraf en del af pistolerne er solgt med tilhørende ammunition og lyddæmper.
  • at have været i besiddelse af yderligere fire pistoler med tilhørende ammunition, hvoraf to af disse blev brugt til at skyde med skarpt forskellige steder i Struer Kommune.
  • at have købt, besiddet og overdraget 5 kg kokain og forsøgt at købe 750 g kokain med henblik på videreoverdragelse.
  • at have forsøgt at sætte sig i besiddelse af 150 kg hash og forsøge at sælge 150 kg hash af to omgange.

Den 32-årige blev idømt 7 års fængsel for at have solgt i alt 3 pistoler med ammunition og en lyddæmper, at have besiddet yderligere 3 pistoler og at have været i besiddelse af cirka 200 gram kokain.

Den 62-årige blev idømt 2 år og 3 måneders fængsel for at have forsøgt at medvirke til en våbenhandel ved at have sat et møde op på sin bopæl mellem den 33-årige og to politiagenter, hvor den 33-årige og de to politiagenter drøftede en handel vedrørende to pistoler. Den 32-årige blev ligeledes dømt i dette forhold.

– For så vidt angår de udmålte straffe, så jeg er meget tilfreds med, at retten har udmålt fængselsstraf i overensstemmelse med anklagemyndighedens påstand på 7 år og 12 års fængsel til den 32-årige og 33-årige og at retten var enig med anklagemyndigheden i, at der var grundlag for at udvise dem for bestandig.

Efter retsplejelovens § 754 b, stk. 1, må agent-virksomhed ikke medføre en forøgelse af lovovertrædelsens omfang eller grovhed og de tiltalte havde gjort gældende, at politiagenterne havde overtrådt “provokationsforbuddet” og derved forøget lovovertrædelsens omfang eller grovhed. Retten fandt ikke, at politiagenternes ageren havde bevirket en forøgelse af lovovertrædelsens grovhed eller omfang.

Der skete desuden frifindelse i en række forhold. Den 32-årige ankede til frifindelse. Den 33-årige og 62-årige tog betænkningstid.

Efterforskning med brudt kryptering og politiagenter … Dommen er den foreløbigt sidste i et større sagskompleks, der udspringer fra den samme efterforskning. En efterforskning, der har udgangspunkt i handel med stoffer og våben via den krypterede beskedtjeneste Sky ECC.

Midt- og Vestjyllands Politi har fulgt flere forskellige efterforskningsspor. Dels har politiet over en periode fra begyndelsen af 2022 til august 2022 efterforsket mod hovedmanden og de to andre mænd fra Struer, som fik domme i byretten i Holstebro tirsdag.

I udløber-sagerne har anklagemyndigheden rejst tiltale, og det har også ført til domme og fængselsstraffe i sager om køb, salg og besiddelse af våben.

– Der er tale om virkelig organiseret kriminalitet. Det drejer sig om håndtering af ulovlige våben, der blev solgt i det kriminelle miljø. Det er mange våben og store mængder narkotika, siger politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Hans Roost.

Med brug af politiagenter har politiets efterforskning været i stand til at komme helt tæt på bagmændene.

– Det er bagmænd, der gør sig store anstrengelser for at undgå, at vi får fat på dem. Det er tung efterforskning at have med krypteret kommunikation at gøre, forklarer lederen af Central Efterforskning.

– Det samme kan man sige om brugen af politiagenter i efterforskningen. Det er tung og kompliceret efterforskning, så det er klart, at vi kan være tilfredse med, at vores arbejde resulterer i de domme, vi nu har set. Hver gang vi bruger specielle værktøjer i vores efterforskning, så giver det noget vigtig erfaring og nogle nye kompetencer. Det er den her efterforskning et rigtig godt eksempel på, udtale Hans Roost.

Overblik over domme:

I en række sager, der udløber af samme efterforskning, er der idømt fængselsstraffe for handel med våben eller besiddelse af våben.

30. september 2022
40-årig idømt 2,5 års fængsel i en straksdom for navnlig besiddelse af pistol og forsøg på at købe en pistol.

5. januar 2023
To mænd begge på 27 år idømt fængsel i 2 år og 3 måneder hver for at have hentet en pistol i København og overdraget til hovedmanden fra Struer. (dommen er anket)

25. januar 2023 og 29. juni 2023
Tre mænd på 19, 19 og 20 år idømt fængsel i 6 måneder for overtrædelse af våbenloven ved kortvarig besiddelse af en pistol.

26. april 2023
33-årig mand idømt en behandlingsdom for at have hentet en pistol i Struer og afleveret til personer i Østjylland.

13. september 2023
En 26-årig mand idømt fængsel i 2 år og 9 måneders fængsel for at have besiddet og skudt med en pistol.

amfetamin narko
Dom i sag vedrørende organiseret handel med våben og narko …. (Foto: Pexels)

Læs også: Kæmpe kokainsag afgjort med samlet dom på 122 års fængsel

Dagens billede: En dum anklage

· Mere fra samme kategori ·