Læs også:

Close
snedronningen ballet

Anmeldelse: ‘Snedronningen’

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

Årets store juleballet for hele familien er ‘Snedronningen’, som kan ses i Tivolis Koncertsal. En magisk forestilling og oplevelse. Læs vores anmeldelse her

Balletforestillingen, der byder på musik af Oh Land, koreografi af Yuri Possokhov samt scenografi og kostumer skabt af H.M. Dronning Margrethe, vil gøre sin stærke tilbagevenden. Repremieren for Snedronningen fandt sted her i aften den 30. november i Tivolis Koncertsal. Men forestillingen opføres til og med den 23. december 2023, så du kan nemt nå at se den. Med en billet til ‘Snedronningen’ får man også adgang til hele ‘Jul i Tivoli’ …

snedronningen tivoli ballet
Tag ind og se ‘Snedronningen’ … (Foto Henrik Stenberg)

En forestilling alle elsker

Snedronningen havde urpremiere i Tivoli i 2019 og blev mødt med begejstring fra anmeldere og publikum. Siden da har over 50.000 besøgende oplevet Gerda og Kays kamp mod den onde Snedronning.

Hovedkræfterne bag forestillingen inkluderer H.M. Dronningen, musikeren Oh Land og den prisbelønnede koreograf Yuri Possokhov. De samarbejdede også om opsætningen af Askepot, som er blevet opført på Pantomimeteatret i Tivoli. Oh Land, med det civile navn Nanna Øland Fabricius, at har til årets opførsel udviklet en ny vokal til musikken, som for første gang kan opleves til repremieren den 30. november.

‘Se så! Nu begynder vi’, begynder eventyret om Snedronningen, som H.C. Andersen skrev tilbage i 1845. Historien følger børnene Gerda og Kay, der står over for mange prøvelser, efter Kay får en splint fra et forhekset spejl i sit øje og bliver kidnappet af den iskolde Snedronning. Gerda, en modig og beslutsom ung pige, begiver sig ud på en farefuld færd for at befri sin ven. Undervejs oplever hun magiske haver, møder prinser og røvere, og træffer skæbnesvangre valg, før hun endelig når Snedronningens palads for at redde Kay.

snedronningen ballet
En smuk ballet og oplevelse .. (Foto: Henrik Stenberg)

H. C. Andersen i en nyfortolkning

Da balletten først blev opført, var målet at give H.C. Andersens rørende eventyr en nyfortolkning, der udforskede store temaer som kærlighed, mod, ondskab og uskyld. Kunstnerne bag forestillingen udfordrede sig selv og hinanden, og resultatet blev en balletfortælling om djævelskab, savn og venskab, skræddersyet til Koncertsalens store scene.

Snedronningen blev vel modtaget af både publikum og anmeldere, og en dokumentar med titlen ‘Snedronningen – en ballet bliver til’ fulgte skabelsesprocessen, hvilket tiltrak opmærksomhed fra internationale tv-stationer som CNN, BBC og EuroNews.

H.M. Dronning Margrethe har etableret sig som en erfaren scenograf inden for Tivolis balletverden og har bidraget til hele otte forskellige forestillinger. Hendes tidligere værker inkluderer Fyrtøjet, Svinedrengen, Askepot og den ikoniske Nøddeknækker, der indeholder over 100 kostumer og adskillige imponerende scenografier.

snedronningen tivoli
Et eventyr som man ikke andet end kan blive fascineret af … (Foto: Henrik Stenberg)

Se Oh Land og Dronningen arbejde på ‘kragescenen’ …

Musikeren Oh Land en del af holdet

Den populære sanger og musiker, Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, er hjernen bag musikken til Snedronningen. Det er anden gang, at hun komponerer musik til en ballet, den første var Askepot, som også havde Dronningen som scenograf og kostumedesigner. På det seneste har hun med succes medvirket som dommer i X Factor, og med en fortid som balletdanser har hun det rette mix af kompetencer til at skabe den musikalske ramme omkring Snedronningen.

Musikken er orkestreret og arrangeret af Nanna Øland Fabricius og hendes mand Adi Zukanovic, som også er forestillingens kapelmester. Musikere fra Tivoli Copenhagen Phil spiller tonerne til stykket.

snedronningen tivoli
Hun er ond – ‘Snedronningen’ … (Foto: Hendrik Stenberg)

Oh Land, som har lavet musik til balletten, har fået en sopran til at synge vokalen i 2023-opsætningen af Snedronningen:

– Da jeg var til den første prøvedag, der hørte vi et lille uddrag af forestillingen, hvor jeg med det samme fik lyst til at ændre vokalen på selve Snedronningen. Så nu har jeg lavet en genindspilning med en sopran, der hedder Sofie Lund. Nu er det jo tredje gang, at Snedronningen bliver opsat, så jeg har jo ikke nogen undskyldninger for ikke at ændre noget, hvis jeg er utilfreds. Jeg glæder mig til at høre det på scenen, det har jeg ikke hørt endnu, men jeg synes virkelig, at det giver en fed karakter til Snedronningen.

Peter Bo Bendixen, Balletchef i Tivoli, siger:

– For mange er det en fast tradition at opleve årets juleballet i Tivolis Koncertsal, og det er mig en stor glæde, at vi i år endnu en gang kan præsentere Snedronningen, Tivolis egen fortolkning af H.C. Andersens tidløse eventyr. I opførelsen af det udødelige og magiske eventyr medvirker, ud over Tivoli Balletteaters faste dansere, en række talentfulde balletbørn fra Tivolis Balletskole. Yuri Possokhov har stået for koreografien, Oh Land for musikken og H.M. Dronning Margrethe har skabt kostumer og scenografi. Vi glæder os i Tivoli til at byde både børn og voksne velkommen til endnu en uforglemmelig jul med Snedronningen.

snedronningen ballet dronning margrethe
H.M. Dronningen overværer prøver på ‘Snedronningen …(Foto: Keld Navntoft/Tivoli)

Fakta om ‘Snedronningen’ og Yuri Possokhov

‘Snedronningen’ er en poetisk og musikalsk familieforestilling efter H. C. Andersens eventyr. Det er en hjertevarm fortælling om venskab og mod. I forestillingen medvirker hele 35 dansere foruden balletbørn fra Tivoli Balletskole og musikere fra Tivoli Copenhagen Phil. Det er tredie gang, den opføres i Tivoli …

Yuri Possokhov er uddannet balletdanser i 1982. Siden danset 10 år på Bolsjoj-teatret, hvor han hurtigt blev solodanser. Senere i karrieren blev han solodanser i Den Kgl. Ballet og derefter i San Francisco Ballet frem til 2006. Sideløbende med dansekarrieren studerede han koreografi og debuterede som koreograf i 1997.

Han har siden skabt en lang række værker til førende kompagnier over hele verden, blandt andet San Francisco Ballet, Den Kgl. Ballet og Bolsjoj-balletten. I 2016 skabte han sammen med H.M. Dronningen og Oh Land balletforestillingen Askepot til Pantomimeteatret.

Den store nationaldigter

Hans Christian Andersen, der om nogen er Danmarks nationaldigter, blev født i Odense den 2. april 1805 som søn af en vaskekone og skomager. Det er en kendt sag, at unge Andersen fra barnsben var optaget af teater og havde store ambitioner. Han besluttede at søge lykken i København som 14-årig og havde i starten ikke ret meget held. Heldigvis var der andre som havde øje for det spirende talent. Han fik hjælp til at uddanne sig og snart begyndte skriverierne at tage over fra drømmene om et liv på de skrå brædder.

H.C. Andersen har skrevet sig ind i verdenslitteraturen med eventyr som Den grimme ælling, Fyrtøjet og Prinsessen på ærten mm. Han elskede ballet og han besøgte også Tivoli, hvor han fik inspiration til eventyret til Nattergalen. Han døde i 1875, og det blev bl.a. markeret med et stort fakkeloptog i København.

snedronningen tivoli
En magisk forestilling … (Foto: Henrik Stenberg)

Magi og mageløse timer

Timingen med kulde og sne der daler fint ned som florlette vatkugler og et juleoplyst Tivoli – kan det blive mere magisk … NEJ – absolut nej. Ikke mindst for en der både elsker Tivoli, jul og ‘Snedronningen’ i forvejen.

At skulle ind i Tivoli en torsdag aften – gå rundt blandt de mange lys, dufte og glade mennesker, er for mig så meget lig med jul. Jeg tager det hele ind. Og så oveni at skulle ind i Tivoli’s Koncertsal og se ‘Snedronningen’ – sammen med vores dronning, så bliver det ikke bedre.

Jeg har set forestillingen før. Og det gør den bestemt ikke dårligere. For den er magisk – og denne gang overgik den faktisk sig selv, for nøj hvor var de dygtige og betagende balletdanserne. Hele forestillingen er lige så fin og florlet iscenesat som de snefnug, der satte sig på min kolde næse. Jeg følte nærmest, jeg var en del af eventyret selv.

Den er både stærk, finurlig og fyldt med humor og ironi. Det er en farverig og velafbalanceret cocktail mikset med eventyrlige og unikke kostumer og en scenografi og lyssætning, der er let og legende. Og når du så til slut tilsætter musikken, der går fra at være let perlende til tung og insisterende, så tror jeg faktisk ikke, det kan blive bedre.

Du kan se, mærke og høre historien om Gerda og Kays kamp mod den Snedronningen. Og i disse både kolde og mærkelige tider, som vi og verden står i, så er et eventyr – på godt og ondt – faktisk lige hvad jeg havde brug for. Magisk og mageløs er den – nøjagtig som jeg også synes, Tivoli er …

Læs mere her.

tivoli koncertsal jul juletræ
Der var dømt julemagi – både inde i og udenfor koncertsalen … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også:

 

180 år med Tivoli

Culumbine og Harlekin fyrværkeri (3)

· Mere fra samme kategori ·