Læs også:

Close
skov natur træ

NEWS: Forskere kobler årstider og spisevaner

Nyheder  | 

Forskere kobler årstider og spisevaner · Mand sigtet for vold mod kvinde · Ledige bør mødes med udvikling og tillid frem for unyttige nyttejobs · Regeringen udpeger dansk vagthund til at tøjle techgiganter · Ung mand sigtet for forsøg på manddrab · Dagens billede: Coca-Cola mod grønnere flasker

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Forskere kobler årstider og spisevaner

Mængden af dagslys påvirker vores spisevaner og energiforbrænding, og den viden kan hjælpe os med at forstå sammenhængen mellem årstiderne og stofskiftet. Det fortæller Københavns Universitet – Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Mange tror måske, at deres helbred er bedre om sommeren, hvor solen skinner, vi får masser af D-vitamin, og dagene er lange.

Et nyt studie fra Københavns Universitet viser imidlertid, at vores spisevaner om vinteren ser ud til at have en større positiv effekt på vores helbred end vores spisevaner om sommeren – i hvert fald hvis man er en mus. Forskerne har undersøgt mus’ stofskifte og vægt, når de er udsat for henholdsvis ‘vinterlys’ og ‘sommerlys’.

– Vores forskning viser, at stofskiftet hos dyr, som ellers ikke påvirkes af årstiderne, varierer i forhold til mængden af dagslys. Det påvirkede deres kropsvægt, fedtprocent og mængden af fedt i leveren, forklarer postdoc Lewin Small fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet. Han tilføjer:

– Det gjaldt især mus, der var udsat for den mængde dagslys, vi har om vinteren. Deres vægtøgning og adipositas var reduceret. Samtidig spiste de mere regelmæssigt i løbet af døgnet, og det havde en positiv effekt på deres helbred.

Studiet er det første af sin slags, der undersøger, hvordan mængden af dagslys påvirker helbredet hos mus, der ligesom mennesker ikke betragtes som påvirket af årstiden, idet de yngler hele året. Dyr, som kun yngler en bestemt del af året, øger deres vægt lige før avlssæsonen for at opbygge ekstra energidepoter.

Mængden af dagslys påvirker stofskiftet … Den erkendelse, at forskellige dele af verden får meget forskellige mængder af dagslys, inspirerede forskerne til det nye studie.

– Vi har undersøgt, hvordan dagslys påvirker forskellige forhold med relation til stofskiftet, herunder motion, fedme og diabetes. De fleste andre studier, der har undersøgt sammenhængen mellem dagslys og stofskifte, er gået ud fra, at mængden af dagslys er konstant hele året rundt, forklarer Lewin Small.

Forskerne bag det nye studie ønskede i stedet at undersøge, hvordan de varierende mængder af dagslys, vi oplever i løbet af året, påvirker stofskiftet. De fleste mennesker i verden vil nemlig opleve, at mængden af dagslys svinger med minimum to timer hen over året.

– Jeg kommer fra Australien, og da jeg flyttede til Danmark, var jeg ikke vant til den store forskel, der er mellem mængden af dagslys henholdsvis om sommeren og om vinteren, og jeg var interesseret i at undersøge, hvordan det påvirker vores døgnrytme og stofskifte, siger Lewin Small og tilføjer:

– Vi har derfor udsat mus for forskellige mængder af lys svarende til forskellige årstider og målt, hvordan det påvirker deres døgnrytme og stofskifte.

Eftersom studiet er udført på mus, kan forskerne ikke konkludere, at det samme gælder for mennesker.

–Der er tale om det, vi kalder proof of principle. Påvirker mængden af dagslys stofskiftet? Ja, det gør det. Fremtidige studier vil måske vise, at øget anvendelse af kunstig belysning om natten eller dagslys hele året rundt er godt for vores metaboliske helbred, siger professor Juleen Zierath fra Novo Nordisk Center for Basic Metabolism Research, som er sidsteforfatter til studiet.

Lewin Small tilføjer, at den nye viden understøtter forskernes forståelse af, hvordan vores spisemønstre påvirkes af lyset og årstiden, hvilket måske kan forklare, hvorfor nogle mennesker tager mere på end andre, og om vores vægt generelt øges på bestemte årstider.

– Lysforskellen mellem sommer og vinter påvirker muligvis vores spisevaner, og hvornår på dagen vi føler os sultne, forklarer han.

Læs hele studiet “Seasonal light hours modulate peripheral clocks and energy metabolism in mice’ i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism her.

skov natur træ
“Vores forskning viser, at stofskiftet hos dyr, som ellers ikke påvirkes af årstiderne, varierer i forhold til mængden af dagslys. Det påvirkede deres kropsvægt, fedtprocent og mængden af fedt i leveren,” siger forsker bag nyt studie. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Fra sagogrød til smoothie – en snak om danskernes spis

Mand sigtet for vold mod kvinde

Østjyllands Politi fremstillede i mandags en 27-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Randers. Han er sigtet for grov vold begået mod en 25-årig kvinde, som han har en relation til.

Overfaldet fandt ifølge sigtelsen sted mellem lørdag aften og natten til lørdag sidste weekend på en adresse i Ulstrup.

Den 27-årige er sigtet for at have slået kvinden flere gange i ansigtet med knyttet næve og for at have taget kvælertag på hende, så hun på et tidspunkt besvimede.

Ved grundlovsforhøret blev den 27-årige varetægtsfængslet i fire uger. Han nægter sig skyldig og tog forbehold for at kære kendelsen.

psykisk vold forhold
Mand sigtet for vold mod kvinde … (Foto: Pexels)

Læs også: Find dit forsvar mod psykopater og andre idioter

Ledige bør mødes med udvikling og tillid frem for unyttige nyttejobs

Hvis vi skal videre med at hjælpe ikke-vestlige indvandrere i arbejde, er nyttejobs, arbejdspligt og mere bureaukrati ikke vejen. Vi har brug for fokus på uddannelse og kompetencer, det mener FOA.

Regeringen har sammen med dele af oppositionen aftalt at indføre en ny arbejdspligt på 37 timer for borgere i kontanthjælpssystemet med integrationsbehov. Arbejdspligten skal især gennemføres i såkaldte nyttejobs i kommunerne. Aftalen fremhæver blandt andet rengøringsjobs som en del af nytteindsatsen.

”Det er en forkert løsning på et vigtigt problem,” siger Helena Mikkelsen, forbundssekretær i FOA.

– Aftalepartierne fremhæver arbejdspligten som en vej ind i fællesskabet, men alt hvad vi ved, fortæller os, at de store barrierer for mange arbejdsløse indvandrere er mangel på faglige kvalifikationer og sproglige kompetencer. Det er svært at se, hvordan det at gøre offentlige toiletter rene eller samle affald ind på stranden løfter den opgave.

FOA er også kritisk over for, at aftalen ophæver det såkaldte rimelighedskrav, der betyder, at der skal være et rimeligt forhold mellem antallet af borgere i nyttejobs og andre ansatte.

– Hvis det handler om, at man mangler arbejdskraft, så synes vi, at man skal gå efter at ansætte folk direkte og til en overenskomstmæssig løn, siger Helena Mikkelsen.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har netop aftalt at forlænge den såkaldte IGU-ordning (integrationsgrunduddannelsen) i yderligere fire år. Den nye aftale betyder blandt andet, at der lægges mere vægt på danskundervisning og sikrer en bedre evaluering af ordningen.

– Det er svært at se logikken i, at man med den ene hånd indgår en aftale, der styrker danskundervisningen og netop ikke kun retter sig mod beskæftigelsen, og så mindre en måned efter med den anden hånd laver en ny aftale, der peger i den modsatte retning. Vi taler om en målgruppe, som har mange og forskellige udfordringer. Derfor har de også brug for en mere individuel indsats, mener Helena Mikkelsen.

Hun mener, at regeringen og aftalepartierne burde udnytte den høje beskæftigelse og den gode økonomi til at vægte positive incitamenter frem for en ny bureaukratisk ordning.

– Regeringen lægger op til et nyt lag af regler og bureaukrati på beskæftigelsesområdet. Jeg kan ikke se, hvordan det hænger sammen med, at man samtidig vil spare tre milliarder kroner på jobcentrene og lover at sætte kommunerne fri for statslige regler, afslutter Helena Mikkelsen.

Aftalen er et delelement i en større samlet kontanthjælpsaftale. FOA finder det positivt, at den overordnede aftale betyder en forenkling af et efterhånden uigennemskueligt system. Det er et fremskridt for mange udsatte borgere.

rengøring
Ledige bør mødes med udvikling og tillid frem for unyttige nyttejobs … (Foto: Pexels)

Læs også: Ny trepartsaftale sikrer ro om voksen- og videreuddannelse

Regeringen udpeger dansk vagthund til at tøjle techgiganter

Med et nyt lovforslag vil regeringen give Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen rollen som national vagthund i forhold til techgiganter, der udnytter deres magtposition til at indføre og fastholde uretfærdige vilkår for både forbrugere og virksomheder.

I en verden, hvor tech-giganternes platforme er en integreret del af mange menneskers hverdag, er det vigtigt, at brugerne og de mindre virksomheders rettigheder beskyttes.

Det er netop baggrunden bag den nye EU-lovgivning Digital Markets Act (DMA), der skal blandt andet skal sørge for, at tech-giganterne ikke udnytter deres magtposition til at indføre urimelige vilkår og betingelser. Det kan for eksempel være, når virksomheder, der sælger via techgiganternes platforme, begrænses i at vælge prisen på deres varer eller tjenester, eller når forbrugere ikke har kontrol over, hvordan deres data høstes eller bruges.

Lovgivningen er skelsættende og aldrig set før, og også herhjemme vil regeringen tage et skridt videre.

Med et nyt lovforslag, som blev 1. behandles i Folketingssalen i fredags, giver regeringen Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen rollen som vagthund inden for Danmarks grænser.

Det betyder, at de vil kunne lave undersøgelser af tech-giganters manglende overholdelse af loven. Samtidig vil både virksomheder og forbrugere kunne klage til styrelsen, hvis de oplever urimelige vilkår.

– Der er efterhånden ingen tvivl om, at techgiganterne har en dominerende rolle i vores samfund. Det så vi så sent som tidligere i denne uge, hvor EU måtte gribe ind over for en dominerende platform, hvis brugere spredte et hav af misinformation. Derfor er det så vigtigt, at vi har taget kampen op med techgiganterne på europæisk plan – og nu også i Danmark. For med det her lovforslag giver vi de danske konkurrencemuligheder muligheden for at gribe ind, så techgiganterne ikke får mulighed for at tryne danske forbrugere og virksomheder, forklarer erhvervsminister Morten Bødskov.

Det danske lovforslag betyder, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får mulighed for at tage danske klager videre til EU-Kommissionen, som så kan vælge at indlede en markedsundersøgelse.

Lovforslaget bliver i dag behandlet i Folketinget og loven forventes vedtager i starten af 2024.

tech teknologi mikrochips computer teknik
Regeringen udpeger dansk vagthund til at tøjle techgiganter … (Foto: Unplash)

Læs også: Krav til børns brug af tech-tjenester nødvendigt

Ung mand sigtet for forsøg på manddrab

Østjyllands Politi fremstillede sidste uge en 25-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Han er sigtet for forsøg på manddrab begået fredag aften i sidste uge mod en 20-årig mand.

Episoden fandt sted på Rolsøvej i Risskov, hvor den 20-årige mand blev stukket flere gange med kniv, da han blev overfaldet på gaden. Politiet modtog anmeldelsen omkring klokken 23.01, hvorefter flere patruljer blev sendt til stedet. Ved politiets ankomst til stedet var gerningsmanden flygtet fra området.

Den 20-årige blev kort tid efter meldt uden for livsfare, og den 25-årige blev anholdt i morges på en adresse i Højbjerg i forbindelse med et større efterforskningsarbejde i sagen.

Anklagemyndigheden anmodede om lukkede døre til dagens grundlovsforhør og Østjyllands Politi har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen.

dom retten
Ung mand sigtet for forsøg på manddrab … (Foto: Pexels)

Læs også: Seks års fængsel for forsøg på manddrab

Dagens billede: Coca-Cola mod grønnere flasker

https://www.instagram.com/p/CydiDNciw20/

· Mere fra samme kategori ·