Læs også:

Close
computer hacking hacke cyber

FOKUSNEWS: Digitale trusler bekymrer danskerne

Økonomi  | 

Digitale trusler bekymrer danskerne … Er du bekymret for at blive hacket eller for hvilke oplysninger, du giver fra dig, når du bruger internettet? Så er du langt fra den eneste

En ny undersøgelse viser nemlig, at danskerne i stigende grad er bekymrede for digitale trusler. I forbindelse med European Cyber Security Month peger ekspert på gode råd og vejledning som et vigtigt redskab i kampen mod digitale trusler.

computer hacking hacke cyber
Danskerne er bange for de digitale trusler … (Foto: PR)

Vores samfund gennemgår i disse år en rivende teknologisk udvikling, hvor flere og flere tjenester digitaliseres. Det gælder både i det offentlige og private. Mange af dagligdagens værktøjer er derfor rykket online, heriblandt e-Boks, Netbank og MitID, og det er noget, der bekymrer mange danskere. For når vi bevæger os rundt på internettet, afgiver vi en masse digitale fodspor og oplysninger, og med det stiger bekymringen for digitale trusler.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Danmarks førende varehuskæde Elgiganten. Ifølge undersøgelsen er næsten 40% af danskerne bekymrede eller meget bekymrede for at blive hacket. Men hvad skal der til for at minimere bekymringen og truslen om digital sikkerhed?

pige computer
Hvem skal sikre digital viden – det kan du læse mere om nedenfor … (Foto: Pexels)

Hvem skal sikre digital viden?

Undersøgelsen afslører en betydelig mangel på viden om digital sikkerhed. Næsten halvdelen af danskerne (45%) ved ikke, hvilke oplysninger de giver fra sig, når de bruger internettet. Mere end hver fjerde (27%) ved ikke, hvordan de finder de data, de har gemt i skyen. Og hvis man bliver hacket, ved 60% af danskerne ikke hvor de skal henvende sig.

Men hvem har ansvaret for at sikre den digitale viden og ruste os til digital sikkerhed? Ifølge undersøgelsen mener 28% af befolkningen, at ansvaret ligger hos politikerne. Derimod svarer mere end hver tredje (34%), at ansvaret ligger hos det enkelte individ. Spørger man Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed på Aalborg Universitet, er det et fælles ansvar at sikre digital viden, så vi alle kan begå os mere sikkert på internettet.

Jens Myrup Pedersen:

– Det er bekymrende, at så mange danskere ikke ved, hvordan de skal beskytte sig mod digitale trusler. Det er afgørende, at både individer og organisationer arbejder sammen for at uddanne og rådgive folk omkring digitale sikkerhedsforanstaltninger. Jo mere vi ved og forstår, desto bedre er vi rustet til at beskytte os selv og vores data online.

Og det er faktisk nogle simple trin, der skal til for at beskytte sig selv imod digitale trusler. ”Dét at man er opmærksom på risikoen for digitale trusler er et vigtigt første skridt. Men derudover er det en rigtig god idé at bruge stærke og unikke adgangskoder på alle sine online konti, at bruge tofaktorgodkendelse alle steder hvor det er muligt, og at holde sine digitale produkter opdaterede. På den måde kan man være med til at sikre, at uvedkommende hackere kan få adgang til ens personlige oplysninger,” fortæller Jens Myrup Pedersen.

Elgiganten tager ansvar

Hos Elgiganten er de vant til at rådgive deres kunder om produkterne. Men de oplever også en større efterspørgsel på rådgivning om sikkerhed ved brugen af disse. Det er derfor noget, de bruger mere tid på i deres rådgivning til kunderne, så de sikrer, at kunderne går derfra med det bedst mulige udgangspunkt for en sikker online færden.

Peder Stedal, administrerende direktør for Elgiganten, mener, at store organisationer som dem selv kan og bør spille en aktiv rolle i at rådgive danskerne i digital sikkerhed:

– Som markedsleder i branchen forstår vi vores ansvar over for samfundet. Tech Trouble-undersøgelsen bekræfter behovet for øget viden om digital sikkerhed. Elgiganten er engageret i at gå forrest i denne uddannelsesindsats. Vi tror på at give danskerne adgang til både produkter og ekspertise, der hjælper dem med at navigere sikkert i den digitale verden. Vores mål er at ruste folk med den nødvendige viden og værktøjer til at beskytte sig selv og deres data online. Tegner man for eksempel en supportaftale hos os, kan man som kunde altid komme forbi med telefon, laptop eller tablet for at få hjælp til vigtige opdateringer og råd om digital sikkerhed.

Computer, macbook, telefon, hygge, pige, online, skrive, e-mail, mail, tastatur
Nedenfor kan du få gode råd til at beskytte dig mod hacking. (Foto: Unsplash)

Sådan beskytter du dig selv mod hacking

Brug komplekse, unikke adgangskoder for hver online konto. En god adgangskode indeholder både tal, bogstaver (store og små) og specialtegn.

Hold alt elektronisk udstyr opdateret. Opdateringer indeholder ofte vigtige sikkerhedsrettelser.

Brug tofaktor-godkendelse.

Vær kritisk og opmærksom på hjemmesider og e-mails, du ikke kender.

Brug din sunde fornuft: Tjek links og afsender før du klikker dig videre, hvis noget virker for godt til at være sandt.

Er du blevet hacket?

Kontakt din bank, hvis du har oplyst bank- eller kreditkortoplysninger.

Skift straks din adgangskode på alle hjemmesider og tjenester, hvor din adgangskode bruges.

Anmeld ID-tyveri til politiet og banken. Anmod om en kreditspærring hos kreditoplysningsbureauerne.

Hacking på sociale medier kan rapporteres i de pågældende apps eller på en pågældende hjemmeside.

pige trist
Elgigante ønsker at bidrage til et mere inkluderende samfund og mindske den digitale eksklusion … (Foto: Pexels)

Om undersøgelsen

Undersøgelsen Tech Trouble er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Elgiganten. Der er i alt gennemført 1.018 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden den 17. – 20. april 2023. Data er indsamlet, så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med udgangspunkt i målgruppen.

Undersøgelsen frembringer indsigt i danskernes holdninger, viden og adfærd i forbindelse med teknologi og elektroniske produkter i hjemmet. Elgiganten har gennemført denne type undersøgelse siden 2008 med et ønske om at bidrage til et mere inkluderende samfund og mindske den digitale eksklusion.

Læs hele Tech Trouble-rapporten her.

Om European Cyber Security Month:

Den Europæiske Unions Agentur for Cybersikkerhed (ENISA) dedikerer hvert år hele oktober måned til at øge bevidstheden om cybersikkerhed med European Cyber Security Month. Årets motto er #BeSmarterThanAHacker, der henviser til den viden og de værktøjer, vi har brug for for at beskytte os mod cyberkriminelle.

Læs mere om tiltaget her.

Læs også:

 

Skræmmende ting din iPhone ved om dig

 

pokemon go, app, spil, mobilspil, iphone

· Mere fra samme kategori ·