Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til november måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på endnu en dejlig efterårsmåned. Perfekt at hygge og læse i …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de mørkere novemberdage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

fem på stribe bog bøger
Så er der fem gode bøger til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den overraskende krimi

Det her må være årets krimioverraskelse – en helt ny serie fra forfatterduoen bag Lars Kepler – og på nyt forlag.

Godsejer PG Mott vågner morgenen efter en våd familiesammenkomst og generalforsamling og finder et grusomt billede af en blodig mand på sin telefon. Mott kan ikke huske hverken manden eller billedet, og hvad der er sket. Hvad nu, hvis han selv er gerningsmanden?

Privatdetektiven Julia Stark tager sagen og beder sin eksmand, politimanden Sidney Mendelson, om hjælp, Sidney, som hun i øvrigt stadig elsker. Sammen rejser de til Motts fornemme herregård Mannheim for at tale med hver af de familiemedlemmer, der var tilstede, mens der formentlig blev begået et mord. Den har det der ‘old school’ mordgåde over sig – er bygget op på samme måde – nærmest i et Agatha Christie-univers. Det er mega fedt – og ja fornyende eller måske mere nytænkende – at det faktisk er muligt at genopfinde den krimigenre.

Alex Ahndoril er et nyt pseudonym for forfatterne bag Lars Kepler, nemlig Alexandra og Alexander Ahndoril, og denne bog markerer en helt ny serie af puslespilskrimier kaldet ‘Nøgleserien’. ‘Jeg skal finde nøglen’ er første del af tre bøger, bind 2 udkommer i foråret 2024. Og ja, der er lang tid til – for den var virkelig god og spændende og virkelig nem og hurtig at læse. Jeg er glæder mig allerede til næste …

bog bøger alex ahndoril jeg skal finde nøglen

‘Jeg skal finde nøglen’, 239,95 kr., saxo.com

Den julede

Jeg kan lige så godt indrømme det – jeg er pjattet med Sarah Morgans bøger – og når de så også omhandler jul, så kan jeg slet ikke styre mig, for så må jeg bare læse. Det er virkelig ultimativ julehygge for mig – som gerne starter tidligt – og med en god julebog …

De tre Miller-søskende har et fælles mål for denne jul – at undgå deres families nysgerrige spørgsmål. Ross, Alice og Clemmie har alle hemmeligheder, som de planlægger at holde for sig selv. Lucy Clarke står over for en ensom jul og udsigten til at miste sit job. Medmindre hun kan skaffe en større forretning fra Ross Miller, tegner sæsonen til at blive alt andet end festlig.

Da Lucy dukker op ved familien Millers snedækkede højlandshytte bliver hun forvekslet med Ross’ kæreste. Da forvirringen endelig er løst, er de alle sneet inde – hun kan ikke slippe væk, selv hvis hun ville! Men vil hun i virkeligheden det?

Læs den og kom i julehumør eller giv den til en, der elsker lige så meget som jeg …

sarah morgan sneet inde bog bøger jul

‘Sneet inde’, 149,95 kr., saxo.com

Den fængende spændingsroman

Det er midsommeraften, og langbordet på broen i den svenske skærgård er dækket med det fineste porcelæn. Forretningsmanden Olof Helander har inviteret vigtige internationale gæster, og alle sejl er sat for at vise dem en ægte svensk midsommerfest. Men da en åben speedbåd glider ind i vigen, og to maskerede mænd rejser sig op med maskingeværer i hænderne, forvandles det idylliske sceneri i næste nu til et blodbad.

Den tidligere politibetjent og nuværende krimiforfatter, Julia Malmros, befinder sig i sit sommerhus ikke langt derfra sammen med sin elsker, den atten år yngre hacker Kim Ribbing. De to er de første på stedet, og de finder Olof Helanders stærkt chokerede datter Astrid i vandet under bådebroen. Astrid har mirakuløst overlevet blodbadet og måske besidder hun nøglen til opklaringen af det, pressen hurtigt døber ‘Midsommermassakren’. Herefter starter en lang og intens kamp for politiet og ja også Julia og Kim for at finde ud af, hvad der egentlig skete – og hvem der står bag.

Svenske John Ajvide Lindqvist’s tidligere bøger (horror/gyser) har aldrig været min kop te – men her har han mig med fra første side – den er dejlig lang – velskrevet – gode personskildringer – intens handling – overraskende – og ja bare LÆS DEN. Var du vild med Stieg Larssons krimier, så er du også vild med her. Det er ikke sidste spændingsroman, der kommer fra John – og slet ikke i denne triologi – hvor dette er første bog i serien ‘Blodstormen’. Og mon vi ikke også får dem at se filmatiseret …

PS. Der ligger en ligger en lille sjov historie bag denne bog – og sammenhæng med Millennium-bøgerne – som i øvrigt er taget med ind i denne handling. Det synes jeg faktisk er ret sjovt …

john ajvide skriften i vandet bog bøger

‘Skriften i vandet’, 239,95 kr., saxo.com

Den der får os til at tænke lidt ekstra over vores liv

Kunne vi have været noget andet, hvis vi havde truffet andre valg i livet? Hvis vi var drejet til højre i stedet for til venstre?

Vi er i Danmark i 90’erne med klaphatte, prinsesse Diana i sladderbladene … und alles. Maja har via Arbejdsformidlingen fået job på den campingplads i Vestjylland, hun som ung i 70’erne boede på i sin sommerferie sammen med en veninde. Den sommer blev hun gravid med Mogens, men det har han aldrig fået at vide. Resultatet blev Sille, men hun er nu flyttet hjemmefra, og Maja er tilbage, hvor det hele begyndte.

I en telefonbog finder Maja ud af, at Mogens, nu gift med Gitte, stadig bor i byen. Det bliver begyndelsen på Majas besættelse; hun begynder at stalke familien for at se, hvad hun kunne have fået, eller hvem hun kunne have været, hvis og hvis … hendes røv altså havde været spids … og hun måske ikke var gået glip af sit eget liv?

Med ‘Rende og hønse’ udstiller Linda Skaaret igen en almen, eksistentiel vejløshed og spidder det danske sindelag, vi er rundet af. Det får os til at se nye sider af os selv, andre og historien. DET er hun absurd god til – en mesterlig fortæller.

rende og hønse linda skaaret bog bøger

‘Rende og hønse’, 194,95 kr., saxo.com

Den sjove om at være single

Henriikka R. børster glitteret af single-glansbilledet og viser, hvordan enhver single kvinde har brug for mindst én fantasikæreste. I bogen møder vi både Brysthårmanden, hr. Steril og Manden med den lille pik. Hovedpersonen bevæger sig fra den ene flirt til den anden, fra hjertesorg til en ny forelskelse, alt imens hun analyserer de fundamentale spørgsmål i livet som singlekvinde.

Uddrag fra romanen:

Det finske sprog mangler et vigtigt ord: udflipning. Det betyder en følelsesmæssig reaktion forårsaget af et objekt for en forelskelse, som udflipperen ikke kan kontrollere. Symptomer på udflipning er stalking, manisk afsendelse af sms’er til objektet og udpensling af monstrøse fantasibekymringer. Stalking er ofte hovedårsagen til monstertanker, blandt andet den konklusion, at hver gang den anden IKKE sidder med sin telefon eller ved en social medie-kanal, så dyrker han formentlig vanvittigt vild og frisindet sex med talrige fantastiske mennesker. Det første symptom på udflipning kan anses for at være, at udflipperen kender til objektets ekser, venner, familiemedlemmer, familiemedlemmernes kæledyr og alle de førnævntes adresser, og hvor de holdt ferie sidste sommer, alene på baggrund af stalking. Objektets personnummer er den nye kode til udflipperens telefon. Alle forelskede mennesker flipper ud i et vist omfang, for det er en del af forelskelsesdiagnosen, men når udflipning ryger ud af kontrol, begynder objektet for forelskelsen at blive angst over udflipperens adfærd. På dette tidspunkt forstår udflipperen ikke, at hun faktisk skubber den anden væk fra sig med sin opførsel. Udflipperen tror nemlig, at objektet synes, det er rart, når man sender eksempelvis 30 sms’er i rap for sjov. Sjove sms’er. For sjov …

Allerede når man læser ovenstående, synes jeg, man ved, hvad man går ind til at læse i denne sjove, skøre og faktisk meget rammende bog om den svære kærlighed – så man sidder med lige dele krummede tæer og småfnisende ansigt …

bog bøger fantasikæresten henriika rönkkönen

‘Fantasikæresten, 229,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

 

Blondie med hvid chokolade og hindbær

 

blondie mummum

 

· Mere fra samme kategori ·