Læs også:

Close
gekko

NEWS: Nyopdaget gekko er mester i at camouflere sig

Nyheder  | 

Nyopdaget gekko er mester i at camouflere sig · To mænd dømt for drugging · Københavns Politi skærper indsatsen i bandekonflikt · Armenien træner soldater med USA · 6 års fængsel for drabsforsøg · Dagens billede: Klimaet udfordres

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nyopdaget gekko er mester i at camouflere sig

Forklædt som træstamme og en anden art: Nyopdaget gekko er mester i at camouflere sig …

Et internationalt forskerhold, med en forsker fra Københavns Universitet – Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, har opdaget en ny gekkoart fra Madagaskar, der om dagen ligner barken på et træ og i årtier blev forvekslet med en beslægtet art. Dyret er truet, og forskerne kommer nu med en usædvanlig appel til kæledyrs-entusiaster: ‘Hjælp os med at blive klogere på det truede dyr’.

Om natten vågner den for at luske rundt på de fine grene i skovbunden på udkig efter hvirvelløse byttedyr, som insekter og andet kryb. Men om dagen er den forklædningens mester. Her gemmer den sig på træstammer, som den med en fladtrykt krop, nogle særlige frynser og de samme farver går i ét med, og det gør den næsten umulig at få øje på.

Bladhalede gekkoer slår kamæleonen, som mestre i camouflage. Den nye art Uroplatus garamaso fra det nordlige Madagaskar er ingen undtagelse. Faktisk er arten så dygtig, at det har taget forskerne 23 år at give den sit eget navn og en plads på livets træ.

– Bladhalede gekkoer er fantastiske dyr. De er så mærkelige, og de ser totalt anderledes ud end alle de andre krybdyr. For mere end 23 år siden begyndte vi at mistænke, at denne Uroplatus fra det nordlige Madagaskar var en anden art. Siden da har vi gennemført mange ekspeditioner og studeret det mere detaljeret. Nu er vi endelig sikre på, at det er en ny art, forklarer Ph.D. Mark D. Scherz, kurator for herpetologi ved Statens Naturhistoriske Museum og medforfatter til den artikel, der beskrev fundet i sidste måned. Han har selv fundet den nye gekko tre forskellige steder i det nordlige Madagaskar.

Forskerholdet indsamlede data om artens genetik, morfologi og udbredelse. Og den 15. august blev opdagelsen så officiel i det videnskabelige tidsskrift Salamandra. Afsløret af sin lyserøde tunge … En udfordring for forskerne har været, at U. garamaso er bemærkelsesværdigt lig en anden bladhalet gekko, Uroplatus henkeli, som den hidtil er blevet forvekslet med. Det lykkedes dog med tiden forskerne at finde nogle kendetegn, der adskiller de to arter.

– Det afgørende spring var opdagelsen af, at spidsen af ​​tungen er lyserød på den nye art, modsat hos slægtningen U. henkelis, hvor den er sort. Det var nøglen til at bestemme U. garamaso som selvstændig art,” forklarer Mark D. Scherz.

Med en længde på 20 centimeter er den nye art også lidt mindre end U. henkeli og har en smallere hale. Den nye art er den seneste i en serie af nye Uroplatus gekkoer fundet på Madagaskar i løbet af de seneste år. Men U. garamaso er en sjælden art bestående af få individer, og betragtes af forskerne som svært truet. Og så er det en art vi indtil videre ved meget lidt om.

– Vi er tæt på at færdiggøre den taksonomiske opgørelse over slægten, men det er kun begyndelsen på vores forståelse af deres evolution og økologi, Mundfarven, som har været så nyttig til at identificere forskellige arter, har en helt ukendt funktion. Der er meget, vi stadig ikke ved om de her gekkoer, lige fra deres bredere evolutionære forhold til deres adfærd, siger Mark D. Scherz.

Truede dyr, der eksporteres som kæledyr, er normalt noget, som enten er strengt ulovligt eller i hvert fald stærkt reguleret – og ofte en trussel for udsatte dyrearter. Med U. garamaso, der i mere end 20 år været handlet som kæledyr i den tro, at der var tale om dens slægtning U. henkeli, forholder det sig faktisk omvendt.

Forskerne bag opdagelsen af den nye gekkoart understreger at arten er svært truet, og meget lidt vides om den. De anbefaler også at der indledes mere langvarige feltstudier af udvalgte bestande af bladgekkoerne. Ligesom det på sigt kan det blive nødvendigt med avlsprogrammer for at bevare den sjældne art.

Men i mellemtiden mener de, det er en fordel for det lille væsen, hvis private entusiaster for lov at fortsætte med at holde dyrene og blive klogere på dens levevis og behov mens de passer dem. Den viden kan nemlig blive afgørende for fremtidige forsøg på at redde arten.

Forskerne opfordrer derfor til, at der fortsat vil blive givet tilladelse til at et lille antal af gekkoerne kan blive eksporteret under det madagaskiske CITES-kvotesystem, som styrer handlen med vilde dyr.

– Det vil give private, der holder dyrene som hobby, mulighed for at bidrage til vores forståelse af ​​livshistorien og adfærden hos de her fascinerende gekkoer, siger Mark D. Scherz, der sammen sine forskerkollegaer opfordrer private ejere af dyret til at fortsætte med at dokumentere deres oplevelser med dem.

– Det er vigtigt, at de bliver ved med at offentliggøre deres erfaringer med at holde og opdrætte gekkoerne. Også eventuelle fejl, fordi den slags data vil blive afgørende, hvis avlsprogrammer skal etableres i fremtiden, slutter Mark D. Scherz.

gekko
Sådan ser Uroplatus Garamaso ud. (Foto: Jörn Köhler)

Læs også: De dygtigste studenter vil på universitetet i København og Aarhus

To mænd dømt for drugging

To 36-årige mænd er sidste uge dømt for grov vold ved at have drugget en kvinde på en natklub ved at have puttet narkotika i kvindens drink, uden hun vidste det.

Københavns Byret har  dømt to 36-årige mænd for at have drugget en kvinde på en natklub i Indre By i København den 10. januar 2023. De to mænd er dømt efter den grove voldsparagraf ved at have blandet stoffer i kvindens drink, uden hun vidste det.

Den ene 36-årig blev idømt fem måneders fængsel og fik en advarsel om udvisning. Den anden blev idømt 7 måneders fængsel, da han fik straffen forhøjet, da han tidligere er dømt for grov vold.

Kvinden blev under sin bytur med de to mænd pludselig dårlig. Hun blev svimmel, fik besvær med at se og gå, fik muskelsmerter og tvangstanker og hendes krop begyndte at ryste. Dagen efter henvendte hun sig på skadestuen, hvor der i hendes urin blev fundet spor af amfetamin og metamfetamin.

Københavns Politi opfordrer alle, der mistænker, at de er blevet udsat for drugging, til at anmelde det hurtigst muligt på 1-1-4 eller ved at møde op på Københavns Politis ekspedition på Hovedbanegården. Nogle stoffer forsvinder hurtigt ud af kroppen, så for at politiet kan dokumentere, at en forurettet er blevet drugget, skal vedkommende testes hurtigst muligt.

Sagen mod de to mænd var sat til at køre som en tilståelsessag i maj, men anklagemyndigheden valgte at trække sagen, da anklageren ikke vurderede, at de to mænd kom med en fuld tilståelse i retten.

bar bartender
To mænd dømt for drugging … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mexico vil afkriminalisere narko

Københavns Politi skærper indsatsen i bandekonflikt

For at skabe tryghed og dæmme op for den verserende bandekonflikt lukker Københavns Politi tre rocker-/bandetilholdssteder. Samtidig forlænges de to visitationszoner, der blev etableret den 28. august.

Det er fortsat politiets vurdering, at der udspiller sig en konflikt mellem to grupperinger i rocker- og bandemiljøet. Sprængningen på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter lørdag morgen efterforskes som en bevidst handling og som et led i konflikten.

For at forhindre lignende hændelser og for at skabe tryghed for beboerne i områderne har Københavns Politi besluttet at lukke tre rocker-/bandetilholdssteder. Det sker i medfør af lov om forbud mod ophold i bestemte ejendomme – bedre kendt som rockerloven.

– De meget voldsomme hændelser, vi har været vidne til, er helt uacceptable. Borgerne skal kunne være trygge i deres nabolag og i resten af politikredsen, og vi tager nu et af de helt tunge værktøjer i brug for at lægge maksimalt pres på grupperingerne og for at forebygge flere voldelige angreb, udtaler politidirektør Anne Tønnes.

Der er tale om følgende adresser:

  • Svanevej 5, 2400 Kbh. NV
  • Tømmerup Stationsvej 8B, 2770 Kastrup
  • Siljangade 10, 2300 Kbh. S

Lukningerne betyder, at det i perioden fra den 11. september 2023 klokken 19.00 til foreløbig den 25. september klokken 19.00 er forbudt at opholde sig på de tre adresser.

Københavns Politi har samtidig besluttet at forlænge de to visitationszoner, der blev etableret den 28. august 2023. Den ene zone dækker Christiania og et område af Amager, mens den anden dækker et område af Nørrebro og Nordvest.

Visitationszonerne opretholdes foreløbig indtil tirsdag den 26. september 2023 klokken 18. Københavns Politi fortsætter desuden det synlige og tryghedsskabende arbejde.

– Vi har en omfattende indsats, hvor vi arbejder sammen med kommunerne, gadeplansmedarbejdere og andre aktører. Desuden prioriterer vi at være til stede på gaden, så folk kan føle sig trygge, og så man kan komme i dialog med os. Derudover fortsætter efterforskningen af de banderelaterede hændelser, der har været i de seneste uger, slutter politiinspektør Tomas Marko Juhl.

Fakta: Visitationszonen for Christiania og en del af Amager dækker følgende område:

Prinsessegade – Refshalevej – Forlandet – Kløvermarksvej – Raffinaderivej – Prags Boulevard – Strandlodsvej – Lergravsvej – Østrigsgade – Øresundvej – Amagerbrogade – Christmas Møllers Plads – Torvegade – Prinsessegade

Visitationszonen for dele af Nørrebro og Nordvest dækker følgende område:

Mågevej – Glasvej – Frederiksborgvej – Bisiddervej – Lygten – Tagensvej – Rovsingsgade – Vermundsgade – Lersø Parkallé – Jagtvej – Tagensvej – Blegdamsvej – Fælledvej – Nørrebrogade – Peblinge Dossering – Åboulevard – Ågade – Jagtvej – Borups Allé – Mågevej

I en visitationszone har politiet udvidede muligheder for at visitere personer og undersøge køretøjer for at finde eventuelle våben.

rocker vold enough
Københavns Politi skærper indsatsen i bandekonflikt… (Foto: Pexels)

Læs også: Fyns politi slår igen til mod bandemiljøet

Armenien træner soldater med USA

Det er kommet frem, at Armenien nu træner soldater med USA, hvilket Rusland reagerer skarpt på. Det sker i forbindelse med en militærøvelse med amerikanerne samt en ‘førstedame’ på tur til Kyiv, hvilket blot er nogle af tegnene på, at Armenien ikke vil underlægge sig Rusland.

‘Eagle Partner’ kaldes træningssessionen, og den tæller 85 amerikanere og 175 armenske soldater, der sammen skal øve sig i internationale fredsoperationer. Dette reagerer præsident Putin skarpt på og præsidentens talsmand Dmitrij Pesjkov udtaler, at en sådan øvelse ikke bidrager til at stabilisere situationen.

Armenien har altid haft et stærkt bånd til Rusland, og er en af de tidligere sovjetrepublikker. Men Armenien er for eksempel i gang med at anerkende Den Internationale Straffedomstol, ICC, og bliver den proces gennemført, så kan det betyde, at Armenien skal udlevere Putin, hvis han dukker op på armensk territorium.

En mere moderat men noget russerne er opmærksomme på er, at premierministerfruen dukkede op til ‘Førstedamernes tredje topmøde’ i Kyiv. Det er et internationalt forum, stiftet af den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs kone. emnet var  ‘global sundhed på internationalt plan’, men den blotte tilstedeværelse vakte dog opsigt – ikke mindst i Rusland.

Armenien armeniere bjerge by storby Yerevan Jerevan (Foto: Unsplash)
Her ses byen Jerevan i Armenien … (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 ting du ikke vidste om Armenien

6 års fængsel for drabsforsøg

En 44-årig mand dømt for drabsforsøg i Brøndby. Manden var tiltalt for at have forsøgt at dræbe en 45-årig mand i en lejlighed i Brøndby den 30. oktober 2022. Den 45-årig blev ramt af flere knivstik og overlevede alene, fordi han modtog livreddende førstehjælp.

Umiddelbart efter drabsforsøget blev den 44-årig anholdt af politiet og blev efterfølgende varetægtsfængslet. Han har været fængslet siden.

I sidste uge idømte Retten i Glostrup ham seks års fængsel for drabsforsøg.

– Som udgangspunkt idømmes der seks års fængsel i sager om drabsforsøg. Det var min påstand i sagen – og det valgte retten at følge, forklarer sagens anklager Krisoffer Bruun Hansen.

Den 44-årige mand modtog dommen.

dom dømt retten
6 års fængsel for drabsforsøg … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand anholdt for knivstikkeri i Horsens

Dagens billede: Klimaet udfordres

· Mere fra samme kategori ·