Læs også:

Close
uddannelse skole

NEWS: Ny trepartsaftale sikrer ro om voksen efter- og videreuddannelse

Nyheder  | 

Ny trepartsaftale sikrer ro om voksen efter- og videreuddannelse · Politiet lukker rockerklubhus i Rødovre og Taastrup · Stort økonomisk råderum i kommunerne · Copenhagen Half Marathon 2023 afholdes på søndag · Kom gratis på poppens og rockens magiske museum · Dagens billede: Ryanairs CEO angribes · Fredagsfjol: Frem med smilet 😁

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny trepartsaftale sikrer ro om voksen efter- og videreuddannelse

FOA ser gode takter i den netop indgåede trepartsaftale om voksen videre- og efteruddannelse, VEU, der blandt andet sikrer ro omkring økonomien.

Voksen- efter- og videreuddannelsessystemet (VEU) spiller en afgørende rolle for, at medarbejderne i både den offentlige og private sektor løbende kan uddanne og omstille sig og udvikle deres kompetencer gennem arbejdslivet.

Derfor glæder forbundssekretær Helena Mikkelsen fra FOA sig over den netop indgåede VEU-trepartsaftale. FOA har deltaget i forhandlingerne om trepartsaftalen. Den afsætter 360 millioner kroner årligt til at sikre efter- og videreuddannelse til ufaglærte og faglærte.

– Man kunne godt ønske sig flere penge til aftalen, men i FOA er vi glade for, at der er tale om varige midler, der ikke skal genforhandles. Det skaber ro og sikkerhed på området. For eksempel sikkerhed i forhold til økonomien, når man planlægger uddannelse for medarbejdere ude på en arbejdsplads, siger Helena Mikkelsen.

I FOA glæder man sig blandt andet over, at aftalen styrker adgangen til almen- og erhvervsrettet voksen videre- og efteruddannelse og en forbedret uddannelsesøkonomi for ufaglærte og faglærte.

– Vi skal sikre, at folk kan holde fast i arbejdslivet, når udviklingen hamrer derudaf med 100 kilometer i timen. Der er stadig mange kollegaer ude på arbejdspladserne, som ikke har så meget uddannelse, men som har et behov for at bygge oven på deres kompetencer, pointerer Helena Mikkelsen.

– Det kan være mennesker, der tumler med ordblindhed. Her indeholder aftalen fx en ambitiøs plan for screening og opkvalificering i forhold til basale færdigheder og ordblindhed. Der er også en massiv investering i digital opkvalificering. Der ligger en virkelig vigtig opgave i at sikre, at folk har adgang og mulighed for at løfte sig via efter- eller videreuddannelse.

I forhold til den erhvervsrettede del af VEU-aftalen peger Helena Mikkelsen på, at man er afhængig af et velfungerende og styrket AMU-system, hvilket indebærer en mere bæredygtig VEU-økonomi. På det område er FOA også tilfreds med, at aftalen blandt andet betyder, at midlertidigt forhøjede takstniveauer til udbydere af AMU-kurser permanentgøres.

Til gengæld ærgrer det Helena Mikkelsen, at den såkaldte sporskifteordning, der gør det muligt at skifte branche, ikke blev mere ambitiøs:

– Der er afsat meget få midler til sporskifte, og vi synes ikke, at det afspejler behovet. Når det er sagt, rummer aftalen også andre elementer, der formentlig kan forventes at trække i den anden retning. Det gælder for eksempel en udvidelse af, hvor meget uddannelse, man kan få, og længere tid til at gennemføre sporskiftet, slutter Helena Mikkelsen.

uddannelse skole
Ny trepartsaftale sikrer ro om voksen efter- og videreuddannelse … (Foto: Pexels)

Læs også: 8 ud af 10 danskere forventer at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens

Politiet lukker rockerklubhus i Rødovre og Taastrup

Der er nu opholdsforbud i to rockerklubhuse på Vestegnen. Københavns Vestegns Politi har tirsdag udstedt opholdsforbud på adressen Hvidsværmervej 119 – 2610 Rødovre og Ole Rømers Vej 67 – 2630 Taastrup. Politiet forbyder således enhver adgang til adresserne.

Opholdsforbuddet træder i kraft fra den 12. september 2023 klokken 13.30 og gælder indtil videre frem til den 26. september 2023 klokken 13.30. Overtrædelse af forbuddet kan straffes med fængsel i op til to år.

Baggrunden for forbuddet er, at politiet på grundlag af en verserende, voldelig konflikt mellem rockergruppen Hell Angels MC og bandegrupperingen Loyal To Familia BGP, er af den opfattelse, at der er en betydelig risiko for et angreb på ejendommen, som tjener som opholdssted for Hells Angels MC, hvilket kan være til fare for personer, der bor eller opholder sig i nærheden.

Københavns Vestegns Politi vil i den næste tid have en skærpet patruljering i området.

bande vold tegn rocker
Politiet lukker rockerklubhus i Rødovre og Taastrup … (Foto: Unsplash)

Læs også: Nattelivszoner i København forlænges

Stort økonomisk råderum i kommunerne

Ny CEPOS-analyse viser, et stort økonomisk råderum i kommunerne … Landets 98 kommuner kunne tilsammen spare cirka 38,3 milliarder kroner – svarende til cirka 10 procent af deres samlede nettodriftsudgifter – hvis de havde prioriteret og anvendt ressourcerne ligesom den mest udgiftseffektive kommune, som igen i 2022 var Vejle.

Det viser beregningen af ‘kommunepotentialet’, som sammenligner hver kommunes faktiske udgifter med udgiftsbehovet. Udgiftsbehovet er beregnet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet baseret på kommunens befolkningssammensætning som for eksempel antallet af skolebørn, plejekrævende ældre, førtidspensionister, sygedagpengemodtagere samt mange andre parametre.

Kommunepotentialet udtrykker dermed, hvor meget en given kommune kunne spare årligt, hvis den havde indrettet sig som den mest udgiftseffektive kommune.

– Vores analyse viser, at der i langt de fleste kommuner er et betydeligt potentiale for at omprioritere og effektivisere i kommunerne, uden bunden går ud af den lokale velfærd set i forhold til niveauet andre steder i landet. Det er ellers en helt anden historie man hører fra en lang række kommuner i øjeblikket, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS og fortsætter:

– Det er naturligvis også det nemmeste for kommunerne, hvis de kan få regeringen til at give dem endnu flere af skatteydernes penge. Det er derimod langt vanskeligere at løse den primære kommunalpolitiske kerneopgave med at foretage lokalpolitiske prioriteringer og drive kommunen effektivt, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Siden 2011 har Vejle været den mest udgiftseffektive kommune, og det er også tilfældet i 2022. De mindst effektive kommuner er Ballerup, Hvidovre, Halsnæs, Lolland og Hjørring kommuner, der alle ville kunne spare mellem 15 og 18 procent af deres udgifter. Det svarer til, at skatteprocenten er 6,5 til 9,7 procentpoint højere end nødvendigt, eller at en arbejderfamilie betaler mellem 32.000 kroner til 48.000 kroner ’for meget’ i skat.

– Den enkelte kommunes udgiftseffektivitet har stor betydning for borgernes skattebetaling og dermed for deres privatøkonomi. Derfor burde der i den lokale kommunalpolitiske debat være langt mere fokus kommunens effektivitet og beskatningsniveauet, slutter Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Du kan se din egen kommune her.

kurve økonomi tal
Stort økonomisk råderum i kommunerne … (Foto: Unsplash)

Læs også: Flere kommuner skal op i et grønnere gear

Copenhagen Half Marathon 2023 afholdes på søndag

På søndag den 17. september afholdes der Copenhagen Half Marathon 2023 i København. Få et hurtigt overblik over de trafikale påvirkninger her.

Et løb med plads til naboer … Arrangørerne, Sparta Atletik & Løb, anbefaler, at man orienterer sig på løbets digitale trafikunivers, hvor man blandt andet kan finde et interaktivt kort. Her kan man få et nemt og hurtigt overblik over, hvor man finder de mange forskellige gangpassager, kørselsveje, krydsningspunkter og meget mere, som er lavet for at gøre det så let og gnidningsfrit som muligt for naboer og tilskuere at bevæge sig rundt i byen.

Det interaktive kort kan tilgås her, og derudover anbefaler arrangørerne, at man går ind her og tjekker, hvor man kan læse meget mere om, hvordan løbet påvirker trafikken på Frederiksberg og i København.

– Det er altid en kæmpe begivenhed, når et af verdens hurtigste halvmaraton finder sted i København. Det gælder ikke mindst i år, hvor løbet er totalt udsolgt med 27.000 deltagere. Vi anstrenger os som altid for at gøre byen så fremkommelig som mulig, men vi anbefaler også, at man tager afsted i god tid, og at man orienterer sig på vores hjemmeside. Især det interaktive trafikkort giver et hurtigt og godt overblik for tilskuere og beboere langs ruten, lyder det fra den administrerende direktør for arrangørerne, Dorte Vibjerg.

Benyt offentlig transport ,,, Mens flere busruter på dagen vil være omlagt, så er Metro, S-tog og regionaltog ikke berørt af arrangementet. Især Metroen, som CPH Half samarbejder med, er en god mulighed for at komme rundt eller på tværs af ruten under hele eventen.

Giver de trafikale ændringer anledning til spørgsmål til Copenhagen Half Marathon søndag den 18. september, er du velkommen til at kontakte arrangørerne på +45 2223 8333 fra torsdag den 14 september og indtil klokken 15.00 på løbsdagen, hvor afspærringerne ophæves løbende.

Fakta om Copenhagen Half Marathon:

Siden etableringen i 2015 har CPH Half haft til mål at være blandt verdens hurtigste halvmaraton

Løbet er udsolgt med 27.000 deltagere

Copenhagen Half Marathon er et World Athletics Road Race Gold event

Løbet arrangeres af Sparta Atletik & Løb og Dansk Atletik

halvmarathon sparta
På søndag er der halvmarathon i København … (Foto: PR)

Læs også: Danmarks ældste halvmarathon er også det grønneste

Kom gratis på museum

Alle mellem 18 og 27 år kan komme gratis på museum som en del af K7-week fra den 11. til den 17. september. Der er nemlig fri entré på 180 museer og udstillingssteder over hele landet, for alle mellem 18-27 år. Og som noget helt nyt kan du også købe billetter til kun 40 kroner på udvalgte spillesteder for klassisk musik. Og på en lang række teatre kan du købe billetter til 40 kroner, hvis du er mellem 18-25 år.

Du kan læse mere om de forskellige tilbud og steder her.

Men et oplagt bud på en gratis oplevelse er museet om populærmusikkens historie i Roskilde. RAGNAROCK er for dig, der vil underholdes, danse, skrue på knapperne og blive klogere på dig selv, musik og ungdomshistorie. Og det kan du som sagt nå i dag og i weekenden. Væk er ‘shhhh’ og ‘ikke røre’-skilte. I stedet blæser pop- og rockhits ud af højtalerne, og de besøgende må røre ved mixere, styre lysshow, danse og synge. Det er ovenikøbet meningen at de gør det.

– RAGNAROCK er faktisk den komplette modsætning til forestillingen om et traditionelt museum, fortæller Tine Moberg, der er projektleder på RAGNAROCK og ansvarlig for museets samarbejder med unge.

RAGNAROCK leverer den både seriøse og underholdende fortælling om dansk musik- og ungdomskultur fra 1950’erne og frem. Og kommer man i uge 37 kan man stadig lige nå at opleve særudstillingen om Roskilde Festival og få fortællingen om, hvordan festivalen gennem 50 år har fornyet sig sammen med de unge – og gjort dem til hovednavnet.

Tine Moberg fremhæver tre oplevelser på museet, der især plejer at appellere til unge besøgende:

1. Oplev magien af koncerternes lysshow
Farverigt lys, projektører og lysglimt er det første, du møder under et besøg på RAGNAROCK. I temaet LYS får du fortællingen om lysshowets oversete betydning for musikhistorien. Her kan du opleve alt fra 1960’ernes psykedeliske effekter til nutidens computerstyrede lys. Og så kan du lave dit eget lysshow.

2. Mød fankulturens fantasifulde skabertrang
Med temaet HACK IT åbner RAGNAROCK døren til fortællinger om fankultur, hvor oftest hyper-dedikerede unge udfolder deres store skabertrang. Oplev den hånddekorerede jakke, der er skabt som en hyldest til Michael Jackson, og se, hvordan D-A-D kommer helt ind under huden på en fan – som tatoveringer på overarmen.

3. Intet hit uden produceren
Skru på knapperne i en mixerpult, og find ud af, hvordan lyden ændrer sig, når du justerer lidt på vokalen eller skruer lidt op for bassen. Temaet JAGTEN PÅ DEN FEDE LYD giver dig fortællingen om musikproduktion gennem årtier, fra primitive lydstudier over eksklusive pladestudier til hjemmestudiet, hvor man kan lave musik på sin computer.

RAGNAROCK er en udstillingsoplevelse fuld af indtryk. Får du brug for et pusterum, kan du tage dig en slapper på den gigantiske, roterende pladespiller. Eller tage et smut i cafeen, hvor du kan se direkte ind i øjnene på 51 kvindelige danske musikere – fra Brimheim til Annisette – i fotoudstillingen 50/50.

Så skaf dig et K7-kort og få en gratis museumsoplevelse. Det eneste, det kræver, er et K7-kort. Bestil din gratis indgangsbillet til RAGNAROCK og 179 andre museer og udstillingssteder i hele landet her.

ragnarock romu
Der er mange gode grunde til at kigge forbi RAGNAROCK i uge 37 – ikke mindst hvis man er ung og har et K7-kort i hånden. Så kommer man gratis ind. (Foto: Rikke Reves Andersen /ROMU)

Læs også: September måneds kulturguide

Dagens video: Ryanairs CEO angribes

Fredagsfjol: Frem med smilet 😁

· Mere fra samme kategori ·