Læs også:

Close
æble æbler

NEWS: Fynboerne tog på æblerov

Nyheder  | 

Fynboerne tog på æblerov · 20-årig mand varetægtsfængslet for besiddelse af større mængde piller · Nu afsløres værtsbyer for Royal Run 2024 · The Minds of 99 tilbage i Parken · Virksomhed idømt bøde på 100.000 kroner i sag om uagtsomt manddrab · Dagens billede: Protest i London

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Fynboerne tog på æblerov

Fynboerne samlede cirka 6 millioner haveæbler, som blev til 500.000 liter æblemost. Nu er det igen muligt at bytte æbler til most …Fynboerne holder en gammel tradition i live og øger indsatsen mod madspild i privaten. I 2022 blev der nemlig samlet 590 tons eller cirka 6 millioner haveæbler, som blev lavet om til 500.000 liter æblemost hos Ørbæk Mosteri. Det var 200 tons æbler mere end året før. Og igen i år bugner haverne med æbler. Traditionen tro, kan overskudsæblerne byttes for æblemost hos Ørbæk Mosteri fra den 11. september 2023.

De seneste 85 år har fynboerne byttet deres haveæbler til most hos Ørbæk Mosteri. I gamle dage for at forlænge råvarernes holdbarhed. I dag for at minimere spild i haven. Gennem årene er mange tusinde tons æbler blevet byttet for most. Og i år er ingen undtagelse, når Ørbæk Mosteri tager imod æbler fra private haver fra den 11. september 2023.

Siden 2016 er de modtagne haveæbler blevet brugt i æblemosten ‘Årets Ævlerov’, da Ørbæk Mosteri gik sammen med REMA 1000 og foreningen Stop Spild Af Mad om at sætte fokus på madspild. Siden da har 2.836 tons eller ca. 30 millioner haveæbler fået nyt liv som Årets Ævlerov.

Hos Ørbæk Mosteri er man begejstrede over fynboernes fortsatte glæde ved den gamle tradition:

– Der bliver samlet rigtig mange æbler rundt om i haverne. Sidste år fik vi 590 tons haveæbler ind, der kunne presses til cirka500.000 liter æblemost. Vi er stolte af, at fynboerne prioriterer at bruge deres tid på at samle og komme til os med deres haveæbler. Det vidner om, at fynboerne tager bevidste valg og tænker over at udnytte havens udbytte fremfor at lade gå til spilde, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, salgsdirektør hos Ørbæk Mosteri.

Hos foreningen Stop Spild Af Mad er der også stor glæde over samarbejdet med Ørbæk Mosteri og REMA 1000, der er en aktiv del af Stop Spild Af Mads vedvarende arbejde mod madspild.

– ‘Årets Ævlerov’ giver altid god smag i munden. Fynboerne går forrest i kampen mod madspild, når det handler om at redde haveæblerne og passe på jordens ressourcer. Ifølge den nyeste undersøgelse fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad angiver hele 94 % af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Så er det dejligt at se, at flere og flere bliver engageret i kampen mod madspild – både i havene og derhjemme hos sig selv, siger Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand for Stop Spild Af Mad, og fortsætter:

– Derudover taler Årets Ævlerov 2023 også ind i den nationale og internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW), som fejres den 29. september verden over”.

Fra den 11. september kan man bytte haveæbler til most hos Ørbæk Mosteri fra klokken 9-12 og 13-17 på alle hverdage frem til slut oktober. Årets Ævlerov 2023 fås i alle REMA 1000-butikker fra oktober.

ørskov æble
Mange, mange æbler er reddet … (Foto: Ørskov Mosteri)

Læs også: Selina Juul og kampen mod madspild

20-årig mand varetægtsfængslet for besiddelse af større mængde piller

Retten i Holstebro har sidste uge varetægtsfængslet en 20-årig mand for besiddelse af en større mængde piller af typen Tramadol.

Midt- og Vestjyllands Politi har anholdt en 20-årig mand, sigtet for besiddelse af mere end 18.000 piller af typen Tramadol med henblik på videreoverdragelse. Manden er blevet fremstillet i grundlovsforhør for lukkede døre og er varetægtsfængslet i fire uger

I sidste uge fandt en gruppe skoleelever en pose med piller i et skovområde i tilknytning til Nørre Boulevard Skolen i Holstebro. Eleverne handlede meget ansvarsbevidst og kontaktede personalet på skolen, der straks tilkaldte politiet.

Midt- og Vestjyllands Politi iværksatte omgående en efterforskning i området og kunne samme eftermiddag anholde den formodede ejer af pillerne i forbindelse med, at vedkommende indfandt sig i området.

– Det er naturligvis alvorligt, når man finder så stor en mængde piller – ikke mindst, når det sker så tæt på en uddannelsesinstitution. Derfor handlede vi også resolut og iværksatte omgående en efterforskning af sagen og det er derfor meget tilfredsstillende, at vi allerede få timer efter anmeldelsen, kunne anholde den formodede gerningsmand,  udtaler politikommissær Knud Lauridsen efter anholdelsen og roser samtidig eleverne og skolen:

– Eleverne handlede helt efter bogen ved omgående at kontakte skolens personale uden selv at kigge nærmere på posens indhold. Elevernes og skolens hurtige reaktion er uden tvivl medvirkende årsag til, at vi så hurtigt får anholdt den formodede gerningsmand.

Midt- og Vestjyllands Politi efterforsker fortsat sagen.

piller
20-årig mand varetægtsfængslet for besiddelse af større mængde piller … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung kvinde sigtet for narkohandel

Nu afsløres værtsbyer for Royal Run 2024

Royal Run afslører de kommende værtsbyer for 2024: Her er den første afsløring … Efter et succesfuldt event i 2023 er Royal Run glad for at kunne offentliggøre de kommende værtsbyer for 2024. Royal Run vil løbende i denne uge afsløre de fem værtsbyer, der skal danne rammen om det royale motionsevent.

Den første værtsby der bliver offentliggjort er Brønderslev:

– Vi er så glade for at kunne vende tilbage til Nordjylland efter et enkelt års fravær. Vi ved, at mange nordjyder var kede af, at vi ikke kom til det nordjyske til Royal Run ’23, så derfor er vi glade for at kunne imødekomme deres ønsker for næste års Royal Run, siger Jens Otto Størup, der er administrerende direktør i DGI og medlem af Royal Runs styregruppe.

Det populære motionsevent, med Hans Kongelige Højhed Kronprinsen som hovedperson, er arrangeret af idrætsvisionen Bevæg dig for livet– et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI og Dansk Atletik, hvis ambition er at gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation.

– Nu er første by på plakaten, og når vi kommer til torsdag, har vi præsenteret hele holdet af nye Royal Run-værtsbyer. Det betyder også, at vi nu for alvor kan komme i gang med at inspirere danskerne i nye dele af landet til lidt mere bevægelse, siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i DIF og medlem af Royal Runs styregruppe.

Salg af startnumre vil forventeligt ske i løbet af november måned.

Om Royal Run

Royal Run fandt sted første gang i 2018 i anledning af H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag. Siden da har eventet fundet sted hvert år 2. pinsedag.

I 2024 vil Royal Run således blive afholdt den 20. maj 2024 fem forskellige steder i landet.

Royal Run arrangeres af idrætsvisionen Bevæg dig for livet – et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Atletik. TV 2 og Regionerne er mediepartner på Royal Run, og Trygfonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er strategiske partnere.

Royal Run ’23 opnåede deltagerrekord ved 93.679 tilmeldte i de fem værtsbyer: Herning, Aabenraa, Nyborg, Nykøbing Falster og København/Frederiksberg.

Der er endnu ikke åbent for tilmelding til Royal Run ’24, det forventes at ske i løbet af november måned.

brønderslev royal run frederik
I denne uge vil de kommende værtsbyer til Royal Run ’24 løbende blive offentliggjort. Brønderslev er først på listen. (Foto: Matthew James/Royal Run)

Læs også: Royal Run var en kæmpe succes

The Minds of 99 tilbage i Parken

The Minds of 99 gør hvad ingen danske artister har gjort før: De spiller to koncerter i Parken …

The Minds of 99 har vokset sig større end nogen, nogensinde, inklusive bandet selv, havde tænkt muligt. I morgen torsdag den 7. september klokken 10.00 sættes to stadionkoncerter – i alt 70.000 billetter – i salg.

The Minds of 99s seneste indendørsturné endte med dansk salgsrekord og sammen med deres historiske, udsolgte koncert i Parken, solgte bandet mere end 130.000 billetter samlet. Næste sommer vender Danmarks måske største band tilbage til Parken.

– Sidste gang The Minds of 99 spillede i Parken var koncerten så vellykket og markant, at jeg tror, at vi kunne have fyldt Parken en gang til, hvis man havde annonceret en ny koncert dagen efter. Det er imponerende hvor meget publikum lever sig ind i bandets live koncerter. Det er blevet et fænomen. Derfor tror vi også på, at efterspørgslen vil være stor nok til at The Minds of 99 kan skabe to helt særlige sommeraftener i Parken, fortæller Ulrik Ørum fra Live Nation.

Da The Minds of 99 senest spillede i Parken var koncerten udsolgt i flere måneder inden og de satte derfor deres Infinity Action Tour, der ramte arenaer i hele landet, i salg inden koncerten var afholdt. Samlet solgte koncerterne 130.000 billetter. The Minds of 99s koncerter er altså blandt de absolut mest eftertragtede på landsplan. Bandet udgav ny musik i starten af 2023, da de udsendte EP’en Infinity Action: Kult & B-sider.

Det officielle billetsalg starter i morgen torsdag den 7. september klokken 10.00 på livenation.dk og ticketmaster.dk.

minds of 99 koncert
Måske du vil sikre dig en af de mange billetter, så skal du sidde klar i morgen klokken 10 … (Foto: PR)

Læs også: The Minds of 99 triumferede i Parken

Virksomhed idømt bøde på 100.000 kroner i sag om uagtsomt manddrab

Der var tale om en ulykke, der fandt sted den 28. juni 2022, hvor en 29-årig mand afgik ved døden på en gocart-bane i Esbjerg.

Virksomheden Bowl’N’Fun i Esbjerg blev sidste uge ved Retten i Esbjerg idømt en bøde på 100.000 kroner for uagtsomt manddrab.

På et retsmøde  erklærede virksomheden sig skyldig i uagtsomt manddrab og erkendte at være ansvarlig for, at gocart-banen ikke var tilstrækkeligt vedligeholdt og efterset forud for ulykken. Ved ulykken blev den 29-årige ramt af et metalrør og afgik efterfølgende ved døden.

Dommer, dømt, hammer, sigtet, lov, politi, retten
Virksomhed idømt bøde på 100.000 kroner i sag om uagtsomt manddrab … (Foto: Pexels)

Læs også: Mand idømmes 12 års fængsel på kone

Dagens billede: Protest i London

https://www.instagram.com/p/CwhuL9PpelL/

· Mere fra samme kategori ·