Læs også:

Close
par, kaffe, hygge Foto: Unsplash)

Danskerne savner nærvær, og løsningen er noget, vi ikke tør

Mit liv  | 

Danskerne savner nærvær, og løsningen er noget, vi ikke tør … Det viser ny undersøgelse. Bliv klogere på danskerne og deres forhold til nærvær

Danskerne er ikke blevet bedre til at være sammen. En ny undersøgelse foretaget af Merrild i samarbejde med Rybner Analyse afslører, at knap halvdelen af danskerne føler, at de i høj eller nogen grad mangler nærvær med andre. For mange skyldes det mangel på tid og derved også overskud.

par, kaffe, hygge Foto: Unsplash)
Danskerne savner nærvær, og løsningen er noget, vi ikke tør … Det viser ny undersøgelse.  (Foto: Unsplash)

Ifølge hjerneforsker Jon Sigurd Wegener er det et problem, som man kan gøre noget ved med mere ro og ved at turde tale om sine følelser. Men undersøgelsen viser, at det er noget, danskerne har særligt svært ved.

Merrild har gennem årene samlet danskerne om kaffe og stiller i en ny undersøgelse skarpt på danskernes evne til at være til stede med hinanden. Der har længe tegnet sig et billede af, at en hektisk hverdag fyldt med mange gøremål påvirker de sociale fællesskaber. Derfor har Merrild kortlagt danskernes nærvær og samvær og slået sig sammen med hjerneforsker Jon Sigurd Wegener for at blive klogere på situationen. Resultat viser, at problemet er grundlæggende og vil kræve en langsigtet indsats at ændre.

Dem midt i livet mangler også nærvær

I undersøgelsen er der blevet stillet en række spørgsmål til 2.005 danskere i alderen +15 år om deres hverdag i forhold til tid, prioriteter, nærvær og relationer til andre mennesker. Mange danskere mener selv, at de er nærværende. Hele 93% har i undersøgelsen svaret, at de prioriterer nærvær med andre og 74% oplever, at de har tid nok til nærvær. Alligevel oplever 51% af danskerne ofte eller af og til, at de mennesker, som betyder noget for dem, ikke er nærværende.

I alt føler knap halvdelen (45%), at de i høj eller nogen grad mangler nærvær med andre i deres liv. Og overraskende nok, er det en følelse mere eller mindre halvdelen føler på tværs af aldersgrupperne. Det er ikke kun unge og ældre, der mangler nærvær, hvilket der ellers indtil nu har været mest fokus på. Det er faktisk også dem midt i livet. Blandt danskere i alderen 30 til 49 år er der for eksempel en større mangel på nærvær end sammenlignet med danskere over 50 år. Faktisk falder tallet til hver tredje, når vi kommer over de 60 år.

– Vi har ekstrem dårlig selvindsigt, og vi er ikke bevidste om, at vores krop kræver ro for at være nærværende. Ro gør os i stand til at være opmærksomme på andre. Vi er ikke nødvendigvis nærværende, fordi vi er midt i for eksempel leg med vores børn, er på en løbetur med vores ven eller har sex med vores partner. Aktiviteten kan resultere i ro efterfølgende, men under aktiviteten har vores hjerner fokus på noget andet. Det kan bl.a. være en af grundene til, at dem vi normalt sætter i bås med familieliv og samvær, i alderen 30 til 49 år, også føler, at de mangler nærvær, forklarer Jon Sigurd Wegener.

arbejde computer pige barn hjem
Vi mangler tid … (Foto: Unsplash)

Mangel på tid og lyst til at tale nærvær

Omkring hver fjerde (26%) oplever, at de ikke har tid nok til nærvær. På tværs af aldersgrupperne skyldes det primært manglende overskud efterfulgt af praktiske opgaver i hjemmet og arbejde. Værst står det til hos småbørnsforældre med børn under 6 år, hvor hele 76% ofte eller af og til føler sig fanget af hverdagens rutiner og gøremål og 83% oplever, at der ofte eller af og til er mange praktiske opgaver at tage sig af. Ifølge Jon kan vi selv gøre noget for at blive mere nærværende:

– Vi er nærværende, når vi har ro til og tør vise os fra vores sårbare side. Det behøver ikke at være de store alvorlige følelser, men vi skal turde fortælle, hvordan vi har det og ikke mindst anerkende hinandens følelser. Når vi åbner os op over for hinanden og føler os forstået, opstår der et rum for tillid og tryghed, og så er vi mere til stede. Derfor er det ekstremt vigtigt at turde være sårbar for at opnå nærvær, fortæller Jon.

Og her er danskerne udfordret. Ifølge undersøgelsen har danskerne svært ved at tale om manglende nærvær med dem, de holder af – og det er uanset alder. 59% af danskerne har meget eller lidt svært ved at tale om problemet. Faktisk er det danskere i alderen 20 til 29 år og 30 til 39 år som har sværest ved det. Her har henholdsvis 23% og 22% givet udtryk for, at de har meget svært ved at tale om manglende nærvær. Og ifølge Jon, er det en vigtig øvelse at turde italesætte vores egne følelser og mangel på nærvær, hvis man skal skabe de bedste forhold for nærvær.

–  Vi har i årtier samlet danskerne om kaffe, og mange af os forbinder kaffe med tid, fordybelse og samtaler. Selvom kaffen ikke er løsningen på danskernes ønske om mere nærvær, så kan vi i det mindste gøre vores for at sætte fokus på nærvær og guide danskerne til, hvordan de med små ændringer i hverdagen kan opnå mere nærvær. Det er tydeligt i undersøgelsen, at det ikke kun er folk uden en partner eller omgangskreds, men det er i lige så høj grad dem med familier og venner, der stadig føler et savn på nærvær, og det er virkeligt tankevækkende, fortæller Bjarke Møller, Senior Brand Manager, Merrild Lavazza Danmark.

piger hygge sammen hjem
Har corona ikke lært os noget … Her er gode råd til at søge nærvær … (Foto: PR)

6 råd til mere nærvær

Danskerne mangler konkrete råd til at blive mere nærværende. Sådan lyder det fra omkring halvdelen af dem under 40 år og cirka hver tredje dansker over 40 år. Merrild har spurgt Jon om de bedste råd til at skabe situationer, hvor man kan være mere nærværende:

1. Sænk paraderne over for dine nærmeste og gør dig sårbar: En af de vigtigste forudsætninger for nærvær er, at man tør fortælle om sine følelser til sine nærmeste. Det behøver ikke at være store eller alvorlige følelser, men en start kan være at fortælle, hvordan du har det nu og her. I den proces skaber man tillid og tryghed, som giver den ro, der skal til for at opnå nærvær.

2. Hjælp hinanden med de praktiske ting i hverdagen: Hvis I er sammen om at løse opgaverne i for eksempel hjemmet eller omkring børnene, så har begge parter mere overskud og derved er der større chancer for rolige stunder til nærvær.

3. Minimer forstyrrelser: Skab ro til nærvær ved for eksempel at lægge mobiler væk ved middagsbordet. Når I ikke bliver forstyrret af fx notifikationer, får I ro til at være sammen om middagen og de samtaler, der måtte opstå. Det giver nærvær.

4. Find øjeblikke for dig selv: Giv dig selv mig-tid, hvor du ikke forstyrres af andre og deres indtryk. Det kan give dig ro, når du har gået en tur alene eller dyrket sport.

5. Tid til dit åndedræt: Find små huller i hverdagen til at lave åndedrætsøvelser. Fokuser på dybe vejrtrækninger og sørg for at puste ud i lange træk, da det har en afslappende effekt på kroppen at puste ud i længere tid, end du trækker vejret ind.

6. Ingen skærmtid inden sengetid: Prioriter roen inden sengetid og få en god nattesøvn, så du har de bedste forudsætninger for overskud næste dag.

piger veninder
Husker du at bruge tid på at se og være sammen med dine venner, veninder og familie … (Foto: Unsplash)

Fakta fra analysen

Presset er størst midt i livet …

• Undersøgelsen viser, at opgavebyrden er størst midt i livet, hvor mange både skal jonglere karriere,
venner, familie og praktiske opgaver. Blandt de 30-39-årige oplever hele 70%, at de ofte eller af og til
ikke har tid nok, efterfulgt af de 20-29-årige hvor tallet af 68%.

• 76% af forældre med børn i alderen 0-6 år føler sig ofte eller af og til fanget af hverdagens rutiner og
gøremål, mens 83% oplever, at der ofte eller af og til er mange praktiske opgaver af tage sig af.

• Undersøgelsen viser, at 32% af danskerne ikke synes, at de ser deres venner nok. Dette tal er især højt
blandt de 40-49-årige (42%) og 30-39-årige (39%).

Top tre over største hindringer for nærvær:

• Manglende overskud (57%), praktiske opgaver (45%), arbejde (44%).

pige seng sove træt
Vi har et travlt liv – og nærnær er noget danskerne rent faktisk mangler … (Foto: Unsplash)

 

Læs også:

 

Bliv klogere på mentalisering og om kærlighed rent faktisk gør os blinde

 

kærlighed holde i hånden

· Mere fra samme kategori ·