Læs også:

Close
lattergas lattergaspatroner (Foto: MY DAILY SPACE)

SOMMERNEWS: Nu bliver lattergas ulovligt

Nyheder  | 

Nu bliver lattergas ulovligt · To mænd dømt for salg af knap 14 millioner ulovlige cigaretter · Uroligheder i Frankrig fortsætter · Nordisk Film Biografer er kåret til årets europæiske biografkæde · Thomas Thomsen idømt forvaring · Dagens video: Vragrester fra Titanic · Sommerpostkort: Kendissommer 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu bliver lattergas ulovligt

Fra i lørdags den 1. juli er det strafbart at besidde og sælge lattergas som rusmiddel, og fremover venter der store bøder, hvis man besidder eller sælger lattergas som rusmiddel. Folketinget har nemlig bestemt, at det nu skal være strafbart for almindelige borgere at besidde de sundhedsskadelige gasser for at hindre, at det bliver sniffet og anvendt som rusmiddel.

Det betyder blandt andet, at det er forbudt at besidde lattergaspatroner på offentlige steder, skoler og institutioner og lignende.

– Vi træffer ind i mellem især unge i boligområder, parker eller i biler med store lattergaspatroner, som sandsynligvis skal anvendes som rusmiddel. Nu bliver det strafbart, og derfor kommer vi selvfølgelig til at skride ind, når vi møder det. Jeg kan kun opfordre til, at man holder sig fra det, udtaler vicepolitiinspektør Claus Bardeleben, Københavns Vestegns Politi.

Ulovlig besiddelse udløser en konfiskation af lattergassen plus en bøde, hvis størrelse er afhængig af mængden:

• 3.000 kroner i bøde for at besidde op til 1.349 gram gas
• 5.000 kroner i bøde for at besidde mellem 1.350 og 2.699 gram gas
• 50.000 kroner i bøde for at besidde over 2.700 gram gas (den store mængde anses for at være med henblik på salg)
• Det kan koste over 10.000 kroner i bøde for at besidde lattergas i køretøjer (der er særlige regler for transport af farlige beholdere under tryk)

Iltmangel, nerveskader og forfrysninger … Ifølge Sundhedsstyrelsen kan snifning medføre iltmangel (hypoksi) og i yderste konsekvens for eksempel ved blandingsmisbrug med andre rusmidler, føre til kvælning. Misbrug af lattergas kan give skader på hjerne og nervesystem med føleforstyrrelser, koordination- og balanceproblemer og nerveskader til følge. Den ekstremt kolde gas kan desuden forårsage forfrysninger i mund, lunger og stemmebånd.

Læs mere her: Brug og misbrug af lattergas som rusmiddel (Sundhed.dk) og FAQ om lattergas som rusmiddel (Sundhedsstyrelsen, 2019)

De nye regler giver dog fortsat virksomheder og private med et såkaldt ’anerkendelsesværdigt formål’ mulighed for at købe, besidde og anvende lattergas lovligt. Et anerkendelsesværdigt formål kan for eksempel være, at en virksomhed anvender lattergas industrielt, til medicinske formål eller at en lille mængde – maksimalt 17 gram ifølge loven – sælges til private for eksempel til brug for visse typer af madlavning.

Loven forbyder al salg af lattergas som rusmiddel uanset mængde.

Det er fortsat helt forbudt for udsalgssteder, som blandt andet sælger alkohol, tobak og andre rygeprodukter at sælge lattergas. Ulovligt salg medfører i udgangspunkt en bøde på 50.000 kroner plus konfiskation af lattergaslagret uanset om sælger er en privat person, en kiosk eller en virksomhed.

Her kan du læse om Lov og ny lovændring:

Lov om salg og markedsføring af lattergas til forbrugere (nr. 800 af 9/6-2020)

Lov om ændring af lov om salg og markedsføring af lattergas til forbrugere og lov om markedsføring (nr. 732 af 13/6-2023)

Information om salg til private og virksomheder med videre (Sikkerhedsstyrelsen, juni 2023)

lattergas lattergaspatroner (Foto: MY DAILY SPACE)
Nu er lattergas ulovligt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Bred aftale om lattergas

To mænd dømt for salg af knap 14 millioner ulovlige cigaretter

To mænd fra Tønder- og Aarhusområdet blev torsdag samlet idømt godt otte års fængsel ved Retten i Sønderborg.

En 55-årig mand fra Tønder Kommune og en 59-årig mand fra Aarhus Kommune blev i dag idømt henholdsvis fire og 4 1/2 års fængsel for at have solgt millioner af ulovlige cigaretter.

De to mænd blev dømt for dels salg, dels besiddelse med henblik på videresalg, af mindst 13,9 millioner ulovlige cigaretter fra udlandet. I tabt afgift repræsenterer cigaretterne en samlet værdi på over 24,5 millioner kroner. Den 59-årige blev idømt en tillægsbøde på 24 millioner kroner, mens den 55-årige blev idømt en tillægsbøde på 2,9 millioner kroner.

Mændene blev dømt for i alt 33 forhold, begået fra sommeren 2020 til den 14. september 2021, hvor begge blev anholdt i forbindelse med en koordineret aktion, og efterfølgende varetægtsfængslet. De har siddet varetægtsfængslet under hele sagen, men de blev løsladt efter domsafsigelsen.

I dommen indgår unddragelse af afgifter til statskassen, samt en historisk stor sag om overtrædelse af varemærkeloven, da de to mænd også blev dømt for at have benyttet cigaretpakker med falske logoer til de mange ulovlige cigaretter.

Alt i alt har der været tale om 695.772 falske cigaretpakker, der dels har været brugt som emballage til de ulovlige cigaretter, der nåede at blive solgt, dels har været på lager til senere brug. Dertil kommer tre mindre sager, to vedrørende lov om euforiserende stoffer, og en sag vedrørende besiddelse af dopingmidler.

Den 55-årige modtog dommen, mens den 59-årige tog betænkningstid i forhold til en anke. Yderligere 26 personer er sigtede i sagen. Deres sager behandles særskilt.

I Syd- og Sønderjyllands Politi har sagen været efterforsket af Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i samarbejde med Central Efterforskning. Derudover har der i forbindelse med sagsbehandlingen været et tæt samarbejde med andre myndigheder. Det gælder dels den nationale politikreds National Enhed for Særlig Kriminalitet, dels Skattestyrelsen.

smøg cigaret cigaretter
To mænd dømt for salg af knap 14 millioner ulovlige cigaretter … (Foto: Pexels)

Læs også: Polsk mand dømt og udvist i stor sag om ulovlige cigaretter

Uroligheder i Frankrig fortsætter

På tværs af Frankrig er uroligheder brudt ud efter drabet på en 17-årig teenager. Det skyldes blandt andet to forhold; at der ligger en tikkende bombe over dele af befolkningen og at politiet anses som statsmagtens forlængede og meget hårdhændede arm. Disse to ting både protesterer og gør folk oprør imod.

En betjent skød og dræbte sidste tirsdag en 17-årig dreng med afrikansk baggrund i forstaden Nanterre tæt på Paris. Drengen var fører af en bil, der blev standset af færdselspolitiet. En fransk anklager har åbnet sag mod betjenten, men episoden har udløst voldsomme protester og uroligheder i flere byer i Frankrig – også til Marseille, hvor det nu ikke blot drejer sig om drengens død.

I torsdags gik den 17-åriges mor med i en stor protestmarch i Nanterre. Ved afslutningen endte nogle af demonstranterne i sammenstød med politiet, og flere biler blev sat i brand. Politiet affyrede tåregas for at sprede uromagerne.

Herefter tog urolighederne rundt om i landet, imens lokale myndigheder forsøgte at komme ødelæggelser og vold i forkøbet ved at lukke ned for offentlig transport i de sene aften- og nattetimer. I flere af Paris’ forstæder har myndighederne ligefrem indført udgangsforbud.

Frankrig har et velkendt problem med frustrerede unge i udsatte boligområder, hvoraf mange har afrikansk baggrund – ligesom den dræbte 17-årige. Og dette har man med mellemrum set eskalere – som nu, hvor de også bruger muligheden for at protestere mod deres svære kår i det fransk samfund.

paris uroligheder
Efter drabet på den 17-årge dreng er Frankrig gået amok, og urolighederne har også spredt sig til andre dele af landet – som Marseille. (Foto: Pexels)

Læs også: Demonstrationer i Myanmar

Nordisk Film Biografer er kåret til årets europæiske biografkæde

I torsdag meddelte Nordisk Film Biografer, at de er vinder af den prestigefyldte pris ‘International Exhibitor of the Year’. Prisen uddeles hvert år til en europæisk biografkæde, som har skabt stærke resultater, vækst og innovation.

popcorn biograf film
Måske du skal en tur ind i en af Europas bedste biografer … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Filmanmeldelse: ‘Englemageren’

Thomas Thomsen idømt forvaring

Den 38-årige Thomas Thomsen, der i onsdags og torsdags blev både dømt skyldig og idømt forvaring i sagen om drabet på Mia Skadhauge Stevn, vælgte at anke dommen. Hans forsvarsadvokat Mette Grith Stage meddelte efter dommen var afsagt, at den ankes til frifindelse eller alternativt formildelse.

Et nævningeting havde kort forinden ved Retten i Aalborg i torsdags valgt at idømme Thomas Thomsen forvaring efter blot en times votering. Han er dømt skyldig i forsøg på voldtægt, drab og partering af Mia Skadhauge Stevn.

Anklagemyndigheden gik onsdag efter at få den tiltalte idømt fængsel på livstid, mens forsvarsadvokat Mette Grith Stage argumenterede for en tidsbestemt fængselsdom på ikke over 16 år.

Det var dog et enigt nævningeting, der kendte nordjyden Thomas Thomsen skyldig i både drab, forsøg på voldtægt og usømmelig behandling af lig i onsdags, hvor der også blev læst op fra skyldskendelsen.

Anklageren fortalte også, at hvis retten ikke kunne følge hende i, at en livstidsstraf er den rigtige, bør retten følge retslægerådets anbefaling om at idømme Thomas Thomsen en forvaringsdom.

Thomas Thomsens forsvarer Mette Grith Stage mente derimod, at anklagerens strafniveau var for højt, da det er kutymen i danske straffesager, at man får såkaldt rabat, hvis man bliver dømt for flere forhold, ligesom hun henviste til tidligere domme, som hun mente mindede om denne sag. Derfor var hendes påstand, at hendes klient skulle dømmes til 16 års fængsel.

Thomas Thomsen skal desuden også betale sagens omkostninger og en erstatning til de efterladte på 327.000 kroner.

thomas thomas mia skadhauge stevn drab
I torsdags blev strafudmåling afgjort for den 38-årige elektriker, der dræbte Mia Skadhauge Stevn. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Mand lang fængselsdom for at dræbe samlever

Dagens video: Vragrester fra Titanic

Sommerpostkort: Kendissommer 😎

· Mere fra samme kategori ·