Læs også:

Close
coca cola zero

SOMMERNEWS: Aspartam indstillet til kræftliste

Nyheder  | 

Aspartam indstillet til kræftliste · Udbyttesag: Endnu en tiltalt er udleveret til Danmark · Ukrainsk forfatter død efter russisk angreb · Laurtiz.com kæmper for overlevelse · 27-årig anholdt for blufærdighedskrænkelse · Dagens billede: Australien legaliserer MDMA · Sommerpostkort: Skagen er dejlig 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Aspartam indstillet til kræftliste

Et af verdens mest almindelige kunstige sødestoffer, aspartam, vil her i juli blive erklæret som et muligt kræftfremkaldende stof af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det har nyhedsbureauet Reuters meldt ud, der også citerer to kilder, der siges at være bekendt med sagen.

Beslutningen, der blev afsluttet tidligere på måneden, tager ikke højde for, hvor meget aspartam en person sikkert kan indtage. Den rådgivning kommer fra et særligt WHO-ekspertudvalg for fødevaretilsætningsstoffer. Aspartam findes i forskellige typer sukkerfri sodavand, øl, slik og tyggegummi, herunder blandt andet Coca-Cola Zero og Stimorol.

Aspartam øger risiko for sygdomme og dødelighed … Den melding kommer blandt andet i kølvandet på WHO’s udtalelse i maj om, at organisationen fraråder brugen af alle sødestoffer som en måde at leve sundere på. Det fremgår af nye retningslinjer fra WHO offentliggjort i en pressemeddelelse.

– At erstatte sukker med NSS (kunstige sødestoffer, red.) hjælper ikke med vægtkontrol på lang sigt. Folk er nødt til at overveje andre måder at reducere sukkerindtaget på, såsom at indtage mad med naturligt forekommende sukker som frugt eller usødede mad- og drikkevarer, siger Francesco Branca, WHO-direktør for ernæring og fødevaresikkerhed i pressemeddelelsen.

Anbefalingen gælder ikke for mennesker, der allerede har diabetes. Derudover gælder anbefalingen kun for føde- og drikkevarer og ikke produkter som tandpasta, hudcreme og medicin. Heller ikke kaloriefattige mad- og drikkevarer er omfattet. De kunstige sødemidler, der frarådes, er acesulfam K, aspartam, advantam, cyklamat, neotam, sakkarin, sukralose og stevia.

coca cola zero
Aspartam indstillet til kræftliste … (Foto: PR)

Læs også: Seks klassiske snacks der faktisk er gode for dig

Udbyttesag: Endnu en tiltalt er udleveret til Danmark

En britisk statsborger er tirsdag udleveret til National enhed for Særlig Kriminalitet og bragt til Danmark, hvor han onsdag vil blive fremstillet i grundlovsforhør og søgt retsforfulgt for at medvirke til at have bedraget den danske stat for mere end ni milliarder kroner.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har tirsdag fået udleveret en 52-årig britisk statsborger fra Storbritannien. Det er sket med henblik på at fremstille ham i grundlovsforhør i Retten i Glostrup, hvor han er tiltalt i udbyttesagens hovedspor.

Manden er tiltalt for at medvirke til bedrageri af særlig grov beskaffenhed for mere end ni milliarder kroner og forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed for over 500 millioner kroner.  Den udleverede er sammen med en anden britisk statsborger tiltalt for på vegne af en række selskaber at have indsendt mere end 3.000 falske ansøgninger om refusion af udbytteskat for at få udbetalt over ni milliarder kroner fra den danske statskasse.

Den tiltalte blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup i går onsdag. Den medtiltalte, en 52-årig britisk statsborger, bosiddende i Dubai, er på nuværende tidspunkt ikke udleveret til Danmark.

Chefpolitiinspektør i NSK, Mikael Wern, siger:

– Der er tale om meget omfattende kriminalitet og bedrageri for adskillige milliarder mod den danske stat. Det er derfor også meget glædeligt, at vi med endnu en udlevering i komplekset er kommet et skridt videre med at få bragt de tiltalte for en domstol.

nyuddannet, dagpenge, arbejde, jobsøgning, akasse, ansvar, voksen
Udbyttesag: Endnu en tiltalt er udleveret til Danmark. (Foto: Pexels)

Læs også: Britisk statsborger er udleveret til Danmark i udbyttesag

Ukrainsk forfatter død efter russisk angreb

Prominent ukrainsk forfatter er afgået ved døden efter russisk angreb på Kramatorsk …

Det er med stor sorg, at vi meddeler, at den ukrainske forfatter Viktorija Amelina døde den 1. juli på Mechnikov Hospital i Dnipro. Hendes død skyldtes de fatale skader, som hun pådrog sig under den russiske missilbeskydning af en restaurant i Kramatorsk den 27. juni 2023. Det har Ukraine House in Denmark offentliggjort, efter alle Victorias familiemedlemmer har hørt om dette, og med deres samtykke.

Den 27. juni var Viktorija Amelina, ukrainsk forfatter og medlem af PEN Ukraine, som har dokumenteret russiske krigsforbrydelser med menneskerettigheds-initiativet Truth Hounds, i Kramatorsk sammen med en delegation af colombianske forfattere og journalister. Da de spiste middag på restauranten Ria Lounge i centrum, lancerede russerne et missilangreb på restauranten. Viktoria blev alvorligt såret. Læger og paramedicinere i Kramatorsk og Dnipro gjorde alt, hvad de kunne for at redde hendes liv, men skaderne var fatale og hendes liv stod ikke til at redde. I de sidste dage af Victorias liv var hendes nærmeste mennesker og venner hos hende.

Baseret på interviews med vidner har PEN Ukraine og Truth Hounds tidligere sagt, at den russiske beskydning af et civilt objekt i en ukrainsk by var endnu en krigsforbrydelse begået af den russiske hær i Ukraine. Analysen af ødelæggelserne og vidneudsagnene viser, at russerne anvendte et Iskander-missil med høj præcision i angrebet. De vidste tydeligvis, at de beskød et sted med mange civile indeni. 13 er bekræftet døde og omkring 60 sårede under angrebet.

ukraine
Ukrainsk forfatter død efter russisk angreb … (Foto: PR)

Læs også: Vi skal turde tale fredens sag i Ukraine

Laurtiz.com kæmper for overlevelse

Auktionshuset meddelte onsdag i sidste uge, at det var gået ind i en rekonstruktionsfase og dermed i betalingsstop, hvilket gjorde, at folk, som har solgt ting på deres hjemmesiden, ikke umiddelbart kan få de penge, som de har til gode. Flere kunder, der har penge til gode hos auktionshuset Lauritz.com, har fået tilbudt at få dem i form af tilgodehavendebeviser til at købe varer hos auktionshuset.

Det skriver mediet Finans.

Penge indsamlet til krigsofre i Ukraine er også strandet hos kriseramt auktionshus …

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan sælgere gennem Lauritz.com har ventet måneder på at få deres penge. Og i maj frarådede Forbrugerrådet Tænk forbrugere mod at handle gennem auktionshuset. En rekonstruktion er et forsøg på at redde et selskab fra at gå konkurs.

Formålet med Lauritz.coms rekonstruktion er at sikre selskabets drift, mens der findes ny kapital eller finansiering til blandt andet at tilbagebetale gamle udeståender til sælgere. Lauritz.com oplyste desuden i et skriftligt svar til Ritzau i sidste uge, at en tredjedel af auktionshusets medarbejdere var blevet fyret, hvormed medarbejderstaben er blevet reduceret fra 120 til 80 medarbejdere, hvilket skal nedbringe de samlede personaleomkostninger med omkring 30 procent.

lauritz.com
Et presset auktionshus der kæmper for overlevelse … (Foto: PR)

Læs også: Det søgte folk på på DBA

27-årig anholdt for blufærdighedskrænkelse

En 27-årig mand fra Esbjerg er sigtet for blufærdighedskrænkelser i Varde og Tistrup. Politiet har med borgernes hjælp i går anholdt en 27-årig mand fra Esbjerg, som mistænktes for blufærdighedskrænkelser i Varde-området.

Den 27-årige er sigtet for at have krænket to kvinder i Varde og Tistrup i løbet af den seneste uge. Den sigtede har delvis erkendt forholdene og er løsladt efter endt afhøring. Den sigtede er ikke umiddelbart mistænkt for hændelsen i Outrup.

blotter blufærdighedskrænkelsemand tunnel
27-årig anholdt for blufærdighedskrænkelse … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung mand anholdt for mistanke om krænkelser

Dagens billede: Australien legaliserer MDMA

https://www.instagram.com/p/CuKE8CNt5h2/

Sommerpostkort: Skagen er dejlig 😎

https://www.instagram.com/p/CuEfTS6NgUX/

· Mere fra samme kategori ·