Læs også:

Close
elbil ladestander

SOMMERNEWS: Antal offentlige ladestandere fordoblet på et år

Nyheder  | 

Antal offentlige ladestandere fordoblet på et år · Fem år og seks måneders fængsel i sag om narkotika og forsøg på hæleri · PensionDanmark kåret som årets europæiske pensionsselskab · Indbrudstyve anholdt takket være naboen · Film på Plænen på søndag · Dagens video: Dagens billede: Den store sejr · Fredagsfjol: Ikke så lækkert 💩 · Sommerpostkort: Sommerudflugt 🦢 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Antal offentlige ladestandere fordoblet på et år

Der er vækst i antallet af ladepunkter i Danmark. Det er positivt, men den stigende elektrificering af bilparken kræver flere ladestandere og bedre konkurrencevilkår på lademarkedet.

I juni måned steg antallet af offentlige ladepunkter på landsplan til 13.151, hvilket var en stigning på 100,5 procent sammenlignet med juni 2022, hvor antallet af ladepunkter var 6.559.

Antallet af offentlige lynladepunkter steg ligeledes markant. Ved udgangen af juni 2023 var der således 1.144 offentligt tilgængelige lynladepunkter på landsplan. I juni 2022 var dette tal kun 561, hvilket betyder, at der er sket en stigning på 104 procent.

For første halvår af 2023 er antallet af ladepunkter steget med 95,3 procent sammenlignet med første halvår af 2022.

Salgsudviklingen for elbiler er i samme periode steget med 106,6 procent, så selvom antallet af ladestandere er stigende, følger det endnu ikke med væksten af elbiler. Udviklingen er dog positiv og betyder at hvor der i udgangen af juni 2022 var knap 13,5 elbiler pr. ladestander, er der nu 11,1 elbil pr. ladestander. Det betyder at færre biler skal deles om de enkelte ladestandere, altså at der langsomt kommer bedre vilkår for at oplade sin elbil offentligt.

– Jo flere ladepunkter pr. elbil jo bedre står vi i den grønne omstilling, det siger sig selv. De enkelte kommuner et stort ansvar for at udbyde den nødvendige ladeinfrastruktur til kommunens borgere og udefrakommende pendlere. Særligt by-, pendler- og turistkommunerne har en stor opgave foran sig ift. at få udbredt flere offentlige ladestandere til de borgere, der ikke har mulighed for opsætning af private ladestandere, siger Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører.

Når salget af opladelige biler nu fylder næsten halvdelen af nysalget er der ikke kun behov for bedre offentlig ladeinfrastruktur, men også for gennemskuelige og fair markedsvilkår når det kommer til betaling for opladning.

Det er vigtigt at sikre, at elbilsejere ikke står dårligere stillet, når det kommer til betaling for opladning, end hvad ejere af fossile biler tilsvarende betaler for tankning. De Danske Bilimportører foreslår derfor, at udbredelsen af den danske ladeinfrastruktur følges op af politisk handling, der understøtter et fair og frit lademarked.

– Det er vigtigt at der ikke er tvivl om, hvad en opladning koster, når man står ved standeren, samt hvad en tilsvarende opladning koster andetsteds. Udrulningen af den grønne omstilling gavner kun af, at lademarkedet er baseret på konkurrencefrihed og gennemsigtighed, slutter Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører.

elbil ladestander
Antal offentlige ladestandere fordoblet på et år … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: København har fald i forurenende stoffer

Fem år og seks måneders fængsel i sag om narkotika og forsøg på hæleri

En 54-årig mand og en 50-årig kvinde, begge fra Sønderborg Kommune, blev hver idømt to år og ni måneders fængsel ved Retten i Sønderborg.

En 54-årig mand og en 50-årig kvinde, begge fra Sønderborg Kommune, blev onsdag ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg hver idømt to år og ni måneders fængsel i en sag om blandt andet besiddelse af narkotika med henblik på videreoverdragelse.

De to personer blev anholdt den 29. november 2022, efter at Syd- og Sønderjyllands Politi i forbindelse med en ransagning på bopælen fandt 18,4 kilo hash, 532 gram amfetamin samt 214 gram metamfetamin.

De to personer blev også dømt for forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed, da de opbevarede 216.500 kroner på bopælen, som stammede fra salg af narkotika eller anden kriminalitet.

Yderligere en 29-årig mand er sigtet i sagskomplekset om besiddelse af de euforiserende stoffer. Han er varetægtsfængslet i en anden sag, og hans sag behandles særskilt.

De to personer var også tiltalt for at have overtrådt straffelovens bestemmelse om ulovlig våbenbesiddelse, men blev frifundet for dette forhold.

Sagen har været efterforsket af Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest). De to personer har under sagen nægtet sig skyldige.

Den 50-årige kvinde ankede dommen på stedet, mens den 54-årige mand udbad sig betænkningstid med hensyn til anke.

piller amfetamin narko
Fem år og seks måneders fængsel i sag om narkotika og forsøg på hæleri … (Foto: Unsplash)

Læs også: 24 års fængsel i stor narkosag

PensionDanmark kåret som årets europæiske pensionsselskab

Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab blev hædret ved European Pension Awards i London.

PensionDanmarks arbejde udløser nu en international hæder ved 2023-udgaven af European Pension Awards, som t blev uddelt i London.

Ved prisuddelingen modtog Danmarks største arbejdsmarkedspensionsselskab prisen for European Pension Fund of the Year.

– Vi er meget glade for at modtage det skulderklap, der ligger i en pris som denne. Det er en international anerkendelse af vores arbejde, og det er en stor cadeau til vores dygtige og dedikerede medarbejdere, udtaler administrerende direktør Torben Möger Pedersen.

pensiondanmark award
Flot hæder og pris til PensionDanmark … (Foto: PR)

Læs også: PensionDanmark rejser skov som erstatning for træ brugt til bæredygtig byggeri

Indbrudstyve anholdt takket være naboen

Tre mænd blev i tirsdags anholdt og sigtet for indbrud. Det var en vaks nabo, der så mændene luske rundt og derfor tippede politiet. Og netop nabohjælp er en af de helt centrale ting, når politiet giver gode råd om indbrudsforebyggelse.

Midt- og vestjyderne bliver stadigt bedre til at passe på hjemmet, når de tager på ferie. De gør livet surt for indbrudstyven med blandt andet god belysning og sikring af døre og vinduer, og de får naboen til at holde ekstra øje.

Netop en opmærksom nabo var i går, tirsdag den 11. juli, afgørende, da nogle mænd pludselig luskede rundt i en have i Bording. Naboen alarmerede politiet og var også så vaks at notere nummerpladen på den bil, der holdt parkeret i nærheden. Det betød, at betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi kunne anholde tre mænd og sigte dem for indbruddet. To af mændene var fra Sønderjylland, mens den tredje var fra lokalområdet. I bilen fandt politiet tyvekoster fra indbruddet.

Også i weekenden kunne politiet mærke, at indbrudstyvene var vågnet. Her fik Midt- og Vestjyllands Politi i alt 34 anmeldelser om indbrud eller indbrudsforsøg fra fredag morgen til mandag morgen. Særligt Viborg-området var hårdt ramt med ti indbrud/indbrudsforsøg i alt.

– Sommerferieperioden ér en højtid for indbrudstyvene, og vi opfordrer alle til at få huset til at se beboet ud, når man tager på ferie, ligesom det er en rigtig god idé at lave aftaler med naboen om at holde ekstra øje, smide lidt affald i skraldespanden og så videre, siger politikommissær Mette Bundgaard fra forebyggelsesafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Følg de fem indbrudsforebyggende råd

Det Kriminalpræventive Råd og Bo Trygt har formuleret fem gode råd, som kan forebygge indbrud:

1. Bliv nabohjælper

Godt naboskab og et opmærksomt blik for, hvad der foregår i nabolaget, gør kvarteret mindre attraktivt for indbrudstyve og dermed tryggere for dig. Hils på dem, du møder, og fortæl det til dine naboer, hvis du aner uråd. Ved at bruge Nabohjælp aktivt kan samarbejdet mod indbrud blive mere effektivt. Hent Nabohjælp-app’en i App Store eller på Google Play og læs mere på nabohjælp.dk.

2. Tænd lys udenfor og klip hækken

Skab god belysning uden for huset. Lys med sensor øger chancen for, at tyven bliver set af naboerne og forstyrres i sit arbejde. Undgå høje træer, hække og mørke gemmesteder omkring dit hjem. Dermed bliver det sværere for tyven at komme uset ind i huset.

3. Gør døre og vinduer svære at bryde op

Gør det svært for tyven at bryde ind i dit hjem. Brug gode, solide låse, døre og sikrede vinduer, så er det ekstra besværligt for tyven at bryde ind. To låse på hoveddøren gør det mere end dobbelt så besværligt for tyven at bryde ind. Og sørg for at låse værktøj og haveredskaber inde i skur eller garage, så det ikke kan bruges til at bryde ind i huset med.

4. Undgå tyvekoster – brug sikre betalingsformer

Hvis ingen købte tyvekoster, var der ingen indbrud. Du er med andre ord med til at nedbringe antallet af indbrud, hvis du undgår at købe stjålne varer. Brug altid MobilePay, og tjek om sælger er valideret med MitID eller NemID, når du køber brugt. Begge betalingsformer er knyttet til cpr-nummer, som kan spores tilbage til sælger, og det ønsker kriminelle ikke.

5. Ring 114 ved mistanke om indbrud

Politiet kan opklare flere indbrud med din medvirken. Hvis du ser personer med en mistænkelig adfærd i dit nabolag, eller hvis du har haft indbrud, så ring 114. Dine oplysninger kan være afgørende for politiets opklaring, og selv mindre detaljer kan være vigtige.

Få mere at vide på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.

tyveri indbrud
Desværre stiger antallet af indbrud i takt med temperaturerne, og forsikringen dækker ikke fuldt ud, hvis tyven får adgang via et åbent vindue eller dør … (Foto: PR)

Læs også: Tyverier stiger i takt med temperaturen

Film på Plænen på søndag

Nyd en sommersøndag med Sofie Gråbøl i den danske film ‘Rose’

Den 16., 23. og 30. juli kan Tivolis gæster opleve den populære kombination af lune sommeraftener, sprøde popcorn og gode film til Film på Plænen. På søndag den 16. juli kan Tivolis gæster se Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Søren Malling, Anders W. Berthelsen, Peter Gantzler og Karen-Lise Mynster indtage det store lærred på Plænen i den danske film ‘Rose’Filmen starter klokken 20.00. Tivolis gæster kan altså slå sig ned i en liggestol med et tæppe, en kold drink og en snack og se en god film i de lune sommeraftener, hver søndag i juli måned.

I filmen spiller Sofie Gråbøl rollen som Inger, der sammen med søsteren Ellen og svogeren Vagn rejser med bus til Paris. Ingen af de andre passagerer ved dog, at Inger har skizofreni, og det kommer som lidt af et chok, da hun fortæller det til sine medpassagerer. Det bliver en underholdende busrejse og tur til Paris, hvor Inger viser sig at have en skjult agenda. Undervejs beviser Inger også, at man ikke skal dømme hende på forhånd.

I år er temaet for Film på Plænen danske film, og programmet er et mix af nyere danske filmklassikere.

Sommeren er måske ikke det, der indbyder allermest til at sidde og se film, men filmkiggeri i de lune danske sommeraftener, kombineret med popcorn, fadøl og en liggestol på Plænen i Tivoli, er allerede blevet en sommerklassiker. Når filmene på skærmen så ovenikøbet er store danske film som ‘Druk’, ‘Rose’ og ‘Italiensk for begyndere’, får Tivolis gæster den perfekte kombination, som kan opleves hver søndag i juli måned.

Frederik Wiedemann, som er kulturdirektør i Tivoli, siger om Film på Plænen:

– Film på Plænen er en dejlig afslutning på ugen i Tivoli efter en masse koncerter, forestillinger, stand-up og andre kulturoplevelser. Så er det rart at skrue tempoet ned søndag aften og slappe af med en god film under åben himmel, mens mørket falder på, og Tivolis lys tændes.

tivoli sommer på plænen
Se en god film på Plænen i sommer … (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Hvad skal du lave af kulturelle ting i juli

Dagens billede: Den store sejr

Fredagsfjol: Ikke så lækkert 💩

Sommerpostkort: Sommerudflugt 🦢

 

 

· Mere fra samme kategori ·