
Filmanmeldelse: ‘Englemageren’
‘Englemageren’ er en intens psykologisk thriller baseret på en original idé af Julie R. Ølgaard, der samtidig er konceptuerende instruktør, i samarbejde med Esben Tønnesen. Se den i biografen

Julie’s film
Julie R. Ølgaard både medvirker og instruerer filmen udover også at have skrevet og produceret filmen, der er en thriller om kriminalbetjenten Laura, der er specialiseret indenfor cyberkriminalitet. Hun har været sygemeldt med en psykose efter en fødselsdepression, men under sin sygemelding bliver hun involveret i en sag om en sadistisk seriemorder.
Sammen med sin nye makker, Jesper, kæmper de for at opklare den brutale sag, men jo mere involveret de bliver, des mere står det klart, at hun selv gemmer på en mørk hemmelighed.
Julie R. Ølgaard har samlet et imponerende cast omkring sig. Udover Julie medvirker Roland Møller (‘R’, ‘Kapringen’, ‘Nordvest’, ‘Under sandet’), Christopher Læssø (‘The Square’, ‘De frivillige’), Stine Stengade (‘En kærlighedshistorie’, ‘Prag’), Niels Anders Thorn, Andrea Vagn Jensen, Neel Rønholt, Christian Halken og Marc Harpsøe med flere. Englemageren består af et partnerskab mellem Julie R. Ølgaard, Marc Harpsøe, Brian Sean Tange og Yusuf Othman, og er finansieret i samarbejde med Film Invest ApS og Vækstfonden. Filmen distribueres af SF Studios.

Tankerne bag filmen
‘Englemageren’ er som sagt en psykologisk thriller om destruktiv kærlighed, psykisk sygdom og jagten på en sadistisk morder. Men filmen er først og fremmest en dybt personlig skildring af en kvinde i en umulig situation.
Idéen til filmen udspringer af Julie R. Ølgaards egne oplevelser i forbindelse med et for tidligt født barn, hvor særligt mødet med de mange skæbner omkring komplicerede graviditeter og fødsler gjorde det klart, at det var emner, vi måtte dykke dybere ned i. De psykologiske konsekvenser og traumer ved for eksempel fødselsdepressioner er – om ikke tabubelagte – så i hvert fald omgivet af tavshed og manglende forståelse, som alt for ofte efterlader kvinder alene med deres sorg.
Laura, som er filmens hovedkarakter, er skabt ud fra et ønske om at skildre netop dén situation. Instruktørens samarbejde har derfor i høj grad taget udgangspunkt i at forme historien omkring karakteren Laura og finde en måde at skildre hende på, så hun ikke bliver et passivt offer. Lauras evner som cyber-ekspert og hele hendes fysik er skildret med tanke på at skabe en stærk hovedkarakter, som netop på overfladen virker stærk og i kontrol, dog med mange sprækker, da der under overfladen lurer en mere dyster sandhed.
Filmen er et ærligt billede af at være kvinde i nutidens Danmark og en afspejling af, hvordan de krav omverdenen (og vi selv) stiller, kan påvirke os og i værste tilfælde ødelægge os. Thriller-elementerne i historien og jagten på morderen er fra manus-plan tænkt som en dramatisk ‘motor’ for at skabe spænding og give fremdrift til historien. Både Jule og Esben er vilde med stærke og stilistiske genre-film og fortællinger, men det har været vigtigt at bevare en grundtone af menneskelighed og fejlbarlighed.
Lauras makker, Jesper, er med vilje en underspillet og relativt blød mand, selvom han er en erfaren drabsefterforsker, netop for at bytte lidt rundt på de stereotype kønsroller. I den tid filmen har været i produktion, er historien blevet overhalet af virkeligheden: Roe vs. Wade (red. Roe v. Wade, 410 U.S. 113, var en skelsættende afgørelse fra USA’s højesteret, hvor domstolen fastslog, at USA’s forfatning beskytter en gravid kvindes frihed til at vælge at foretage en abort uden overdreven regeringsbegrænsning) er blevet omstødt. Dét, der begyndte som en personlig fortælling om Lauras udvikling, er pludselig blevet sørgeligt aktuelt på et politisk niveau.
Det har hele tiden været meningen at slutte lykkeligt med, at Laura kommer styrket gennem fortællingen. Men efter lange overvejelser og utallige omskrivninger nåede vi frem til en slutning, som vi mener, afspejler det samfund, vi lige nu er på vej imod. Slutningen er blevet en del mere barsk og fornemmelsen af håb mindre … Man skal turde kigge sine dæmoner i øjnene og tilgive sin fortid, før vi kan leve vores fremtid. Sådan forklarer Julie og Esben det selv …

Det handler filmen om
Kriminalbetjenten Laura, der er specialiseret indenfor cyberkriminalitet, har været sygemeldt efter en fødselsdepression, og hun er stadig ikke klar til at arbejde og er stadig sygemeldt.
Men en dag ringer hendes chef og beder om hjælp, og det der blot var tænkt som en lille opgave med en computer, som hun nemt kunne klare, det udvikler sig, så hun ikke kan sige nej, og sammen med sin makker Jesper bliver involveret i en sag om en sadistisk seriemorder, hvor det står mere og mere klart, at hun selv gemmer på en mørk hemmelighed som hun gennem sagen bliver mindet mere og mere om.
Vi følger derefter makkerparret i hælene på en psykopatisk morder, der går efter yngre kvinder, der har fået abort. En jagt der hele tiden virker som om parret er et skridt bagefter …
Filmfakta
Instruktion: Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen
Medvirkende: Julie R. Ølgaard, Roland Møller, Christopher Læssø, Stine Stengade med flere
Premiere: Torsdag den 8. juni
Varighed: 94 minutter
Censur: Tilladt for børn fra 15 år

Spænding, gys og grusomme dæmoner
Der er langt mellem de der gode danske psykologiske thriller- eller krimifilm, der når lærredet – og som IKKE udspringer fra en bog og dermed ‘blot er en filmatisering’. Denne film er født og lavet til lærredet. Der er både spænding – gys – tunge dæmoner og fart på i de halvanden time, filmen varer.
Som Julie også selv har udtalt, har man ‘pakketeret’ et tung emne, nemlig abort og fødselsdepression, i en hæsblæsende jagt på en morder, der ingen midler skyr. Det synes jeg faktisk fungerer ganske godt. Det er ikke noget, man tænker over, før bagefter. Den er godt lavet – de spiller stærkt – der er gode scenografier og effekter, og der er reelt ‘bare’ tale om en god spændingsfilm, hvor man lader sig underholde (altså hvis man underholdes af gys og grusomme dæmoner) på det store lærred.
Virkelighed eller fantasi
Jeg er stor fan af at læse krimier, og det vrimler med nye forfattere med velskrevne plots og hæsblæsende tempo og geniale vinkler og historier i bogverdenen. De kommer i en lind strøm, og når man også er bogblogger, så læser jeg mange. Derfor kan det være svært at hamle op med disse i film. Film kan noget andet – det er mere momenter og intensitet kogt ned – du får slet ikke så mange detaljer med – det er en helt anden indlevelsesevne og oplevelse. Så jeg er altid lidt ‘bange’, når jeg skal ind og se en film, for ofte er ikke lige så intense som bøger.
Sådan havde jeg det også denne gang. Men jeg syntes synopsis lød spændende og et godt cast var sat. Jeg synes faktisk også, at både skuespillere og manuskriftet var ganske godt. Jeg blev holdt fangen – jeg blev overrasket – jeg måtte blive til sidste sekund, fordi der hele tiden kom ‘skift jeg ikke havde forudset’, og jeg havde på ingen måde set handlingen eller for den sags skyld slutningen for mig.
Der er steder, hvor jeg tænkte ‘ahhhh’ – og ‘det kunne ikke ske i virkeligheden’ eller ‘hvad med det’ … Men jeg er måske lidt nørdet, fordi jeg læser så mange bøger. Og da jeg kom hjem kom der politirapport, der fortalte, at ‘Tik Tok’-manden’ i dag (sidste fredags) er dømt for overgreb på 23 piger og kvinder, der på gerningstidspunkterne var i alderen 12 til 28 år. I DANMARK – ganske virkeligt – ganske ufatteligt … Dømt i Københavns Byret blot måske 700 meter fra, hvor jeg samtidig var i biografen.
Vi tror det ikke altid – eller forstår det – men der er masser af mærkelige mennesker og freaks derude. Så pas på – og bliv mindet om det, når du går ind og ser ‘Englemageren’. Heldigvis er få så psykopatiske – men ja filmen viser jo også, at vi alle ‘struggler med et eller andet’ – stort som småt. Og ja, filmen er på mange måder vild men ja viser også glimt af mennesker og en verden, vi måske ikke kender eller har lyst til at vide findes. Her dog heldigvis blot i en film …

Læs også: