Læs også:

Close
anima pels

NEWS: EU på vej med forbud mod pels

Nyheder  | 

EU på vej med forbud mod pels · Grundlovsforhør om bortførelse af søn · Fokus på ’nøjsomhed’ i grøn drift skaber nye samarbejdsformer · Langelandsfestival er gået konkurs · Kgs. Nytorv blev afspærret · Dagens video: En vild sværm

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

EU på vej med forbud mod pels

I onsdags blev borgerinitiativet ‘Fur Free Europe’ officielt indsendt med 1,5 millioner godkendte underskrifter. Initiativet har til formål at forbyde pels i hele EU og har fået massiv opbakning. Det er en historisk milepæl, og et vigtigt skridt mod en mere medfølende og bæredygtig modeindustri.

Danskerne er færdige med pels – og blandt de mange underskrivere er ikke færre end 52.178 danskere, der kræver en pelsfri fremtid. En af de danskere, der støtter forslaget, er jægersoldat og tv-vært Thomas Rathsack. Han deltog sammen med 10 kendte danskere i dyreværnsforeningen Animas kampagnevideo, hvor følelserne kom helt uden på tøjet.

– Det er jo smertefuldt at se på, fordi det er fuldstændig forsvarsløse væsener, som lever i et levende helvede på vores præmisser, og bliver slået ihjel på den mest voldelige og brutale måde. Det er barbari, det er uciviliseret, og der er ingen undskyldning for det her, udtalte Thomas Rathsack efter at have set optagelser fra pelsindustrien.

Medlem af Europa-Parlamentet Kira Peter-Hansen fra SF mener også, at tiden for længst er løbet fra at spærre dyr inde i bittesmå bure. Hun er en af dem, som vil arbejde for, at initiativet bliver til virkelighed. I et interview med Anima har hun tidligere udtalt:

– Pelsavl er et fortidslevn, og det har mange andre lande heldigvis opdaget. De er for længst gået foran og har indført forbud mod pelsdyravl, og jeg håber selvfølgelig, at vi følger efter – allerhelst med et forbud på EU-niveau.

Et uundgåeligt udfald … Danmark har tidligere forbudt at holde ræve på pelsfarme, men hvis dette initiativ går igennem, vil det også betyde et endeligt farvel til de danske mink- og chinchillafarme. Direktør i Anima, Joh Vinding, er dog ikke i tvivl:

– Det er ikke længere et spørgsmål om vi får et forbud, men snarere hvornår. Flertallet af EU’s medlemslande har allerede forbud mod pelsavl, og EU har forpligtet sig til at udfase alle former for bure i landbruget. På den baggrund ville det mildest talt være inkonsistent at vende det blinde øje til en brutal og unødvendig industri, som holder rovdyr indespærret i små trådbure.

Afsløringer på pelsfarme har gang på gang vist, at dyrene ikke kan tilpasse sig et liv i fangenskab. De springer rundt i burene og prøver at bide sig ud af trådnettet. Optagelser har afsløret at dyrene skader sig selv og nogle lever endda med store, åbne sår eller manglende lemmer.

Arrangørerne bag initiativet skal nu mødes med Europa-Kommissionen og derefter deltage i en offentlig høring i Europa-Parlamentet. Derefter skal Europa-Kommissionen behandle initiativet inden årets udgang.

Fakta: Hvad er et europæiske borgerinitiativ?

Det europæiske borgerinitiativ er et officielt EU-initiativ til at påvirke lovgivere i EU. Det europæiske borgerinitiativ skal nå 1 million verificerede underskrifter fra EU-borgere. Hvis dette sker, så er EU-kommissionen forpligtet til at behandle forslaget.

Derudover vil forslaget også blive fremsat for Europa-Parlamentet, som derved har mulighed for at udtrykke sin støtte til forslaget.

Det europæiske borgerinitiativ har derfor stort potentiale til at skabe forandring i EU.

anima pels
Måske pels skal forbydes i EU … (Foto: PR)

Læs også: Modebranchen er færdig med pels

Grundlovsforhør om bortførelse af søn

Østjyllands Politi fremstillede i sidste uge en 44-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Han er sigtet for unddragelse af forældremyndighed ved at have bortført sin 14-årige søn, som er anbragt uden for hjemmet.

Episoden fandt sted mandag eftermiddag den 12. juni, hvor faderen i bil samlede sin søn op på en adresse i Risskov foran flere øjenvidner, som anmeldte episoden til politiet. Den 44-årige blev efterfølgende efterlyst i politiets systemer, da der var mistanke om, at han ville føre sin søn ud af landet.

Tirsdag aften klokken 21.30 blev den 44-årige og den 14-årige fundet sammen i en lejlighed på en adresse i Brabrand, hvorefter faderen blev anholdt nogle hundrede meter derfra efter et kortvarigt flugtforsøg. Han blev i første omgang indhentet af en hundepatrulje, inden han blev anholdt med den fornødne magt af flere betjente fra Østjyllands Politi.

På adressen blev også mandens 15-årige datter truffet. De sociale myndigheder er inddraget i forhold til den videre håndtering af børnene. Anklagemyndigheden anmodede om dørlukning til dagens grundlovsforhør, og Østjyllands Politi har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen.

Ved  grundlovsforhøret ved Retten i Aarhus blev den 44-årige mand varetægtsfængslet i foreløbigt fire uger frem til onsdag den 12. juli 2023. Han kærede kendelsen til landsretten og nægter sig skyldig.

politi, 112, udrykning, 911, nødsituation, hjælp, kriminel, ulovlig, anholdt, dom, dommer
Mand i grundlovsforhør for bortførelse af søn … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Færre børn vokser op i længerevarende fattigdom

Fokus på ’nøjsomhed’ i grøn drift skaber nye samarbejdsformer

Landsdækkende anlægsgartnervirksomhed OKNygaard tilbyder traditionelle ydelser som serviceopgaver og pleje af grønne områder for bl.a. kommuner, virksomheder, boligforeninger og forsyningstjenester, men virksomheden rummer også stort fokus på bæredygtighed og naturbaserede løsninger, hvilket bl.a. ses i samarbejdet med Odense Kommune og Vandcenter Syd.

Grønne områder er ikke længere ‘bare’ græsarealer. Der er nytænkning i gang blandt både kommuner, virksomheder, boligselskaber og forsyningstjenester. Udviklingen sker hele tiden og en virksomhed som OKNygaard må også udvikle sig, da de efterspurgte løsninger i dag er nogle andre end for blot fem til 10 år siden, siger Stig Hvelplund, der er tilbudschef for OKNygaards driftsafdeling. Han ser tydeligt, at fremtidens anlægsgartneropgaver vil ændre sig, så der i højere grad er fokus på nøjsomhed i arbejdet:

– Jeg hørte første gang om begrebet ’degrowth’ på et kursus, jeg tog ved CBS (red: Copenhagen Business School), men det dækker ret godt over en spirende tankegang i vores arbejde med pleje af grønne arealer. Det handler om at gøre så lidt som muligt for ikke at ’forstyrre’ det naturlige miljø og i stedet få mere ud af netop det bestående, fortæller han.

Hos Odense Kommune arbejder man også efter en lignende tilgang. Stig Hvelplund fra OKNygaard fremhæver blandt andet. et konkret eksempel fra en odenseansk børnehave, hvor et stort træ skulle fjernes. Det sker som regel ved fældning, hvilket giver store mængder grønt affald til bortkørsel og behov for genetablering efter de store maskiner.

– Sammen med Odense Kommune valgte vi at gribe opgaven anderledes an. Vi fjernede træets grene og brugte dem som et kvashegn, mens stammen fik lov til at stå, så den kan fungere som levested for en masse spændende smådyr. Det sparer CO2 til maskiner og bortkørsel, og det bringer noget meget værdifuldt frem i form af herlighedsværdi for børnene og større biodiversitet. Vi skal være gode til at se – og fortælle – om mulighederne for at gøre mindre, men bedre, udtaler Stig Hvelplund og tilføjer, at OKNygaard lige nu også tager del i et pilotprojekt med Vandcenter Syd om mere nøjsom drift af forsyningsselskabets LAR-bede.

Sammen med Vandcenter Syd har OKNygaard udarbejdet en incitamentsmodel, der har fokus på kun at udføre arbejde, der skaber værdi – for eksempel i forhold til funktion, æstetik eller trafiksikkerhed.

– For at kunne drifte LAR-bede bedst muligt skal plejeindsatsen varieres fra år til år. Derfor har vi – sammen med Vandcenter Syd – etableret et samarbejde og en driftsmodel, der giver rum til udvikling og løbende justering af vores opgaveløsning. Det kræver samtidig konstant fokus på at frasortere de opgaver, der ikke skaber værdi’, fortæller Stig Hvelplund.

Anlægsgartner og klimaentreprenør OKNygaard oplever stigende efterspørgsel på mere bæredygtige løsninger, men kunderne ved ofte ikke, hvad de specifikt skal bede om. Virksomheden har derfor oprustet deres rådgivning inden for naturbaserede løsninger og en mere datadrevet tilgang til grøn drift, så kunderne kan få målbar data om værdien af deres grønne arealer – for eksempel i form af CO2- binding og biodiversitet.

– Når begge parter er villige til at ’trække i arbejdstøjet’ og gerne vil samarbejdet, så kan vi finde de bedste og mest rentable løsninger, som også er til gavn for naturen, afslutter Stig Hvelplund og fremhæver, at OKNygaard gerne indgår i dialog og erfaringsudveksling om fremtidens samarbejdsmodeller med andre interesserede.

Læs mere her.

oknygaard have
Fokus på ’nøjsomhed’ i grøn drift skaber nye samarbejdsformer … (Foto: PR)

Læs også: OKNygaard og Q8 sætter kulør på en række tankstationer

Langelandsfestival er gået konkurs

Langelandsfestival er aflyst i år. Nu har selskabet bag indgivet en konkursbegæring til Sø- og Handelsretten. Ledelsen i selskabet bag Langelandsfestival har indgivet en begæring om konkurs til Sø- og Handelsretten i København. Det oplyste Sø- og Handelsretten til Ritzau i sidste uge.

Allerede tilbage i december meddelte Langelandsfestival, at festivalen ikke vil blive afholdt i 2023. Det skyldes økonomiske problemer. Og Langelandsfestivals regnskab for 2022 er heller ikke blevet offentliggjort endnu, men i forbindelse med aflysningen sidste år meddelte festivalen, at der ville forventes et ‘stort millionunderskud’ i 20222.

Festivalejer Allan K. Pedersen har forsøgt at finde en køber til Langelandsfestival frem mod konkursen, hvilket fremgår af et brev fra den 3. marts til Langelands Kommune, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i. Det fremgår desuden af korrespondancen, at festivalejeren og kommunen er uenige om nogle økonomiske spørgsmål.

Kommunen mener, at Langelandsfestival skylder 313.125 kroner for manglende leje de tre foregående år. Allan K. Pedersen mener derimod, at kommunen skylder festivalen 1,3 millioner kroner for manglende betaling af markedsføringstilskud. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Om Langelandsfestival genopstår vides stadig ikke …

bohemian pige festival (Foto: Unsplash)
Langelandsfestival er gået konkurs … (Foto: Unsplash)

Læs også: Festivaltyper

Kgs. Nytorv blev afspærret

Københavns Politi var talstærkt til stede onsdag formiddag, og der blev også afgivet skud mod en person på Kgs. Nytorv midt i København. Derefter blev store dele af pladsen afspærret. Området omkring Magasin, Metroen samt McDonald blev også afspærret.

Grunden skyldtes, at en mand havde opført sig truende med en kniv, hvorfor skud (formentlig i ben) blev affyret. Efterfølgende blev den sårede taget under lægelig behandling. Men et godt stykke tid var hele området afspærret og mange politibiler og politi var at se i gadebilledet.

Den sårede mand blev kort inden episoden set ankomme til pladsen oppe fra Strøget, som munder ud i Kongens Nytorv ved metrostationen. Her gik manden og råbte ad en hund. Flere øjenvidner har også beskrevet manden, som om han virkede mentalt forstyrret.

Flere har fortalt, at folk løb skrigende bort fra området, da skudene lød. Tumult var der også, da en sølvgrå varebil – som viste sig at være en politibil – afskar manden vejen – som han derefter slog voldsomt til og råbte højt. Her gik han frem mod betjentene, da de kom ud af varebilen, hvorefter de skød ham.

Københavns Politi skriver endvidere på Twitter, at sagen er overdraget til Den Uafhængige Politimyndighed, som det er standard, når politiet har afgivet skud.

– Derfor har Københavns Politi ikke mulighed for at gå i yderligere detaljer om sagen, skriver politiet.

kgs kongens nytorv københavn politi afspærring
Kgs. Nytorv blev i en periode afspærret i torsdags … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Københavns Kommune indfører kørselsforbud i nattelivszoner

Dagens video: En vild sværm

https://www.instagram.com/p/CtU9mAOL8G9/

· Mere fra samme kategori ·