Læs også:

Close
tøj vasketøj hænder

Danskerne har ændret deres vaskevaner

Økonomi  | 

Der er sket en spændende ændring i danskernes vaskevaner. For nu viser det sig faktisk, at de koldere vasketemperaturer er blevet et hit blandt danskerne

Flere danskere skruer i dag temperaturen ned under 40 grader, når de vasker tøj. Det viser tal fra en ny, stor rapport udarbejdet af Electrolux.[1] I løbet af blot to år er antallet af danskere, der foretrækker vask ved 30 grader, steget med 7 pct., svarende til mere end 400.000. Stigningen afspejler en øget bevidsthed om miljømæssige og økonomiske fordele ved mere bæredygtige vaskevaner.

tøj vasketøj hænder
Hvordan vasker du dit tøj … (Foto: Unsplash)

Klimaforandringer og energikrisen fylder meget i dagens mediebillede, og det kræver øget bevidsthed og handling fra os alle. Vi skal foretage generelle ændringer i vores daglige adfærd og vaner – også vores vaskevaner.

Flere danskere har ændret deres vaskevaner de seneste to år til det bedre, viser en ny, stor rapport fra Electrolux. Et stigende antal danskere vasker i dag tøj ved 30 grader fremfor de traditionelle 40 eller 60 grader, sammenlignet med data fra 2020. Andelen af danskere, der vasker ved 30 grader, er steget fra 26 pct. til 33 pct. – en stigning, der svarer til, at knap 400.000 flere danskere har valgt at skrue vasketemperaturen ned til 30 grader. Denne ændring afspejler en øget bevidsthed om de miljømæssige og økonomiske fordele ved mere bæredygtige vaskevaner, da det forlænger tøjets levetid og reducerer CO2-udledningen markant.

electrolux tøjvask
Electrolux har set på danskernes vaskevaner … (Foto: PR)

Hos Electrolux har vi store bæredygtige ambitioner, men for forbrugerne er det nemmest at starte i det små. Mere end 3 ud af 4 danskere er dog klar til aktivt at gøre en forskel for at hjælpe miljøet. Vi ser en positiv udvikling i danskernes og europæernes vaskevaner, som vi fortsat ønsker at forbedre og påvirke. De små skridt, vi tager i flok, er med til at gøre en stor forskel, udtaler Vanessa Butani, direktør for bæredygtighed hos Electrolux.

I Europa er antallet af husholdninger, der primært vasker ved 30 grader eller lavere, steget fra 35 pct. til 44 pct. siden 2020. Det svarer til at 35 millioner europæiske husstande oftest vasker ved 30 grader eller under, hvilket årligt reducerer CO2-udledningen med knap én million tons.

vaskemaskine tøj electrolux
Det er faktisk helt ok at vaske på lavere grader … (Foto: Electrolux PR)

Skepsis forhindrer halvdelen i at vaske ved 30 grader

Trods fremskridt vasker lige under halvdelen af danskerne fortsat oftest tøj ved 40 grader. En vane, der ifølge rapporten skyldes manglende viden på området og skepsis overfor vask ved koldere temperaturer.

Når vi vasker tøj, er de vigtigste parametre for mange af os nemlig, at det skal fjerne dårlig lugt, pletter og bakterier. Og netop dét er årsagen til, at mange fortsat undgår at skrue temperaturen ned på 30 grader. Ifølge tal fra rapporten er:

  • Knap 4 ud af 10 er ikke sikre på at tøjet bliver rent
  • 3 ud af 10 er usikre på om tøjet bliver fri for bakterier
  • Omtrent 3 ud af 10 er bange for at tøjet ikke bliver fri for lugt
baggård vasketøj bredgade københavn (Foto: MY DAILY SPACE)
Koldere vasketemperaturer giver samme vaskekvalitet, viser det sig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Koldere vasketemperaturer giver samme vaskekvalitet

Med en moderne vaskemaskine og det rette vaskemiddel, kan du dog sagtens sænke vasketemperaturen til 30 grader uden at gå på kompromis med vaskekvaliteten. René Meng, der er produktspecialist hos Electrolux, opfordrer derfor fortsat flere forbrugere til at tænke over deres forbrug og vælge mere bæredygtige vaskemetoder, som kan hjælpe med at reducere energiforbruget og beskytte miljøet.

Det er fantastisk at se en stigende bevidsthed om energiforbrug i vores daglige rutiner, men der er fortsat plads til forbedring. Moderne vaskemaskiner har nu funktioner, der er designet til at opnå optimale vaskeresultater ved lave temperaturer. Ved at udnytte disse funktioner og skrue vasketemperaturen ned på 30 grader, kan vi forlænge tøjets levetid og hjælpe miljøet, slutter René Meng.

Electrolux’ The Truth About Laundry rapport, er den største af sin slags i hele Europa. Det er tredje år i streg, at Electrolux udgiver rapporten, der undersøger miljøpåvirkningen af europæernes vaskevaner. Læs mere om The Truth About Laundry og Electrolux’ bæredygtige visioner for fremtiden her.

Danskernes vaskevaner i tal:

  • 76 pct. er meget eller ret villige til at gøre ting, der kræver deres personlige indsats, for at hjælpe med at bekæmpe klimaforandringerne.
  • 47 pct. er meget eller delvist enige i følgende udsagn: ‘Jeg har ofte dårlig samvittighed over den indvirkning, som tøjvask har på miljøet/planeten’.
  • 41 pct. er villige til oftere at vaske ved 30 grader eller koldere, hvis det betyder, at tøjet holder længere.
  • 27 pct. beholder normalt den forudindstillede temperatur, og ved ikke, at den kan ændres.
  • 32 pct. forsøger at vaske tøj på en mere miljøvenlig måde.
  • 33 pct. anvender oftest 30 grader, når de vasker tøj. Det svarer til en stigning på 7 pct. siden 2020.

[1] Electrolux, The Truth About Laundry Report, 2023. Læs den her.

 

vasketøj vask
Måske du nu er blevet lidt klogere på det at vaske … (Foto: Unsplash)

Læs også:

 

Hjæææælp vasken er stoppet

 

kvinde pige sur stres ondt i hovedet sur gal (Foto: Pexels)

· Mere fra samme kategori ·