Læs også:

Close
tivoli tivolirevyen

Anmeldelse af Tivolirevyen

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 5

Vi kommer vidt omkring i Tivolirevyen. Der er både statsministre, oppustelig gris, bollecoach og en Irmapige. Det er revy både i den traditionelle stil og med et lille nymodens twist

Lisbet Dahl er og bliver dronningen over revy. Og det er på alle måder et hit, at hun står bag Tivolirevyen. Det er som at træde ind i en tidslomme at sætte sig i Glassalen – at se revy – se de både laver fejl – bliver hylet ud af den selv – at forestilling kort må stoppe fordi en tilskuer bliver dårlig – at orkestret spiller – at tæppet går op og i – ja bare at lade sig blive underholdt og ikke tager det for mere end det er – god dansk underholdning – der både indeholder plat humor (jo mere plat – jo mere griner og klapper folk) – dumme og sjove bemærkninger – satire og parodier (ikke mindst hvor politikkere står for skud) og så den levende musik og sangene.

At gå i Tivoli en fredag aften – lige se lidt Rasmus Walter på Plænen til et glas kølig hvidvin inden – gå ind at se Tivolirevyen og komme ud derefter til Magtens Korridorer der giver den maks smadder – på en lækker mild sommeraften – så kan man næsten ikke ønske sig mere … DET er det Tivoli (også) kan.

tivoli tivolirevyen
Der er dømt grin og parodier af den bedste slags i årets Tivolirevy … (Foto: Bax Lindhardt)

Fakta:

Instruktør, skuespiller og kunstnerisk leder af Tivolirevyen: Lisbet Dahl

Kapelmester: James Price

Skuespillere: Linda P., Andreas Bo, Carsten Svendsen, Nicolai Jørgensen og Lisbet Dahl

Scenograf: Rikke Juellund

Designer af åbnings- og finalekostumer: Søren Le Schmidt

Premiere: Den 1. juni

Spilleperiode: Fra den 1. juni – den 5. august

Billetpriser: fra 375 kr. – 650 kr.

tivolirevy
Årets Tivolirevy spiller netop nu … (Foto: MY DAILY SPACE)

Tivolirevyen i Glassalen

Når Tivolirevyen i Glassalen får premiere i 2023, er der tale om en genoptagelse af en lang revy-tradition i Tivoli. Første gang Tivoli kunne præsentere revy var helt tilbage i 1884 under navnet Sommerrevyen, hvor Vilhelm Petersen med så stor succes lancerede revy i Haven.

Siden har navne som Dirch Passer, Liva Weel, Poul Reichhardt, Jørgen Ryg, Claus Ryskjær, Helle Virkner, Ulf Pilgaard, Kirsten Norholt, Trine Dyrholm, Preben Kristensen, Bodil Jørgensen, Carl Alstrup, Søs Egelind og mange andre af tidens store skuespillere og selvfølgelig Lisbet Dahl sat deres humoristiske fingeraftryk på revyerne. Senest indtog revyen Tam Tam Glassalen i 2014 til 2016. I løbet af Tam Tam-årene kunne man bl.a. opleve stjernerne Søs Egelind, Bodil Jørgensen, Henrik Koefoed, Mads Knarreborg, Ole Thestrup, Ditte Gråbøl og Niels Olsen.

Nu bygges der så igen videre på morskabstraditionerne anført af Lisbet Dahl, naturligvis også med et stærkt musikalsk islæt. Lisbet Dahl medvirkede første gang i Tivolirevyen i 1981 og senest i 1998. Og nu gør hun det altså igen – står i spidsen for både rutineret men også god, dansk revyunderholdning i den genopstået Tivolirevyen, der er en revy – ja – og som ja lidt kan det Cirkusrevyen kan eller kunne – men det er jo netop det de fleste kommer ind for at se – nemlig en klassisk sommerrevy med kant, hvor sange og satire binder forestillingen sammen til tonerne af James Prices musik. Ambitionerne har været att håndplukke det bedste fra den klassiske Lisbet Dahl-revy samtidig med, at der findes på noget sjovt der er oppe i tiden … Det synes jeg fint er lykkedes.

Legendariske Lisbet

Var det ikke for Lisbet, så havde det ikke været det samme. Hun høstede også de største bifald i løbet af aftenen. Og man må tage hatten af for, at hun stadig orker det. Man kan også mærke de andres (og ikke mindst publikums) respekt. Om hun er Irmapige – Lars Rasmussen eller bare Lisbet, så er hun på en eller anden måde blevet folkeje …

Lisbet Dahl som IRMA-pigen - Foto af Camilla Winther
Lisbet Dahl som IRMA-pigen – indslaget indeholdt også en lille sanghyldest …  (Foto af Camilla Winther)

Lystige Linda P.

Jeg elsker hende – og jeg elsker hende som bollecoach som ganske enkelt er episk. Linda P. har det over sig, at hun bare elsker at være sjov – fræk og grim på en gang – hvilket sjovt nok gør hende endnu skønnere. Hun mestrer stand up, men hun mestrer bestemt også revy, og hun gav revyen det nye og ekstra som virkelig var dejligt.

Vi talte med Linda P. sidste år, da Tivoli afslørede Tivolirevyen. Og vi spurgte lidt ind til hende og det at spille revy, og hvad Tivoli betyder for hende. Og som hun sagde:

– Når Lisbet spørger om noget, så siger jeg ja. Og jeg håber, jeg kan få de lidt yngre generationer til at komme ind og se revyen. Og jeg håber også, at jeg får noget af ‘mig’ med – jeg er jo vant til at skrive mine egne tekster, så det ville være mærkeligt, hvis ikke det jeg står for og kan også kommer frem og med i revyen.

– Og faktisk har jeg en gammel sjæl i mig, der for eksempel altid har været vild med Dirch Passer. Jeg så Cirkusrevyen første gang i 1995, hvor Lisbet og Ditte Gråbøl gjorde indtryk på mig. Der var noget, jeg kunne identificere mig med – de har også den der stoneface og ligefremhed, som jeg jo også har.

– Humor kan noget – og det kan også få folk til at reflektere over noget, man måske blot har set i nyhederne. Alt kan gøres med et smil. Det er meget dansk – vores ironi.

– Og jeg elsker Tivoli – det sted er som mit andet hjem. Jeg ‘vader’ tit rundt herinde sammen med min datter. Det elsker vi – og for eksempel spise rejer i Grøften og bare hygge. Jeg glæder mig til det hele – jeg er vild med hele teamet og glæder mig til at være en del af et hold – bortset lige fra Andreas – ham hader jeg … (Og der brød Andreas Bo så ind, for han sad lige ved siden af og hørte det … Man kan se det for sig – det crew, der aldrig bliver trætte af at drille – irritere hinanden på den venskabelige måde – og helt sikkert har fået alle de mange øvetimer til at være en fest. Tror netop det, at alle har en stor portion selvironi gør den helt store forskel …)

Og ja, mon ikke de andre også har haft det på samme måde – elsker Tivoli (som de også starter ud med at hylde på hver dages måde) – og ja elsker Lisbeth – for det er og bliver en ære og også en slags hædersbevisning at være en af dem, Lisbeth udvælger. Vi synes Linda P. er et genialt valg …

linda p
Linda P gør det godt som bollecoach i hudfarvede støttestrømper og tykke briller – og hele salen elskede hende … (Foto: Bax Lindhardt)

Karismatiske Carsten

Carsten er en irriteret gris – godt oppustet – og ja sikkert også varm at være i. Men Carsten er så meget mere. Han er den måske lidt underspillede i revyen – men på alle måder uundværlige, der også er med til at tilføje noget nyt til genren. Han synger også godt – og det er jo ikke nyt, at han har et revytalent – allerede i 2017 blev han kåret som Årets Revytalent.

carsten svendsen
Carsten Svendsen som en lidt sur og skuffet gris … Foto Bax Lindhardt)

Altoverskyggende Andreas Bo

Han er kongen om parodier – og han gør det også igen og igen – og også her. Ikke alene som statsminister Mette Frederiksen, der både har fået større bryster end i virkeligheden og her bruger størrelse 44 i pumps – og ja har en næse i pap. Han har ind imellem selv svært ved at holde en grimasse der kan passe – og heldigvis for det. Han er lidt som Dirch Passer og Preben Kaas i gamle dage – at når bare de trak op til at sige noget – kiggede på en – måske begyndte de første fnis og grin at komme.

Andreas Bo har også et super indslag om Tivolis 180 års fødselsdag – få ville kunne klare så mange (lige i skabet) parodier på så kort tid) … Han er en ener.

andreas bo trump
Orange hår og rødt slips – så ved vi, hvem Andreas Bo imiterer … (Foto: Camilla Winther)

Naturtalentet Nicolai

Det er som om, det bare ligger ham let – om han skal stå i glitrende rød pailletjakke og sort hårmanke og ligne en kloning mellem Elvis, Rudi S Kløjsner (red. Tommy Kenter sketch) og blot en medvirkende i Wallmanns. Han kan synge, han kan lave komik – han har en smittende aura og autencitet over sig. Og han gør en bare glad i låget at se og høre på.

nicolai jørgesen
Nicolai Jørgensengiver den gas … (Foto Bax Lindhardt)

Jazzende James

James Price er trukket tilbage i showet som kapelmester … Men som altid med revy så er musikken – sangene og teksterne evidente – også her. Og som altid så leverer han bare … Han er med til at holde niveauet oppe – der hvor det bør og skal være …

James og Lisbet 2 - Foto Bax Lindhardt
To – eller rent faktisk tre store personliheder … (Foto Bax Lindhardt)

Læs også:

 

Juni måneds kulturguide

 

Copenhagen roséfestival 2

· Mere fra samme kategori ·