
NEWS: Nu kan danske virksomheder for første gang sætte videnskabelige mål for deres naturindsats
Nu kan danske virksomheder for første gang sætte videnskabelige mål for deres naturindsats · 30-årig mand får 14 års fængsel for at distribuere store mængder hård narkotika · Royal Run en kæmpe succes · Første Ocean Race-båd ankom til Aarhus ved daggry · Sigtet for vold i nattelivet · Dagens billede: Spændende ny viden
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Nu kan danske virksomheder for første gang sætte videnskabelige mål for deres naturindsats
Nu suppleres de videnskabelige klimamål, SBTI, som mange danske virksomheder har tilsluttet sig, med videnskabelige mål for naturen (SBTN). Det er helt afgørende for at løse både klima- og naturkrisen, at virksomhederne nu får mulighed for at tilslutte sig langsigtede mål og forpligte sig til at investere i en fremtid, hvor også naturen har bedre vilkår, mener WWF, der er en af hovedkræfterne bag initiativet.
Størstedelen af Danmarks store virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning. Samtidig er der bred videnskabelig enighed om, at vi kun kan nå Paris-aftalens mål om en global opvarmning på højst 1,5 grader, hvis vi også får stoppet vores tab af natur. Nu lanceres for første gang videnskabelige globale metoder, som alle virksomheder kan bruge til at sætte mål for netop deres naturindsats.
Science Based Targets Network (STBN) skal supplere de eksisterende videnskabelige klimamål, Science Based Targets Initiative (SBTi) – og det er der behov for. De danske virksomheder sætter nemlig – på tværs af brancher – et stort fodaftryk på naturen både herhjemme og i udlandet. Ifølge World Economic Forum udgør tab af biodiversitet den tredjestørste globale risiko for verdensøkonomien over de næste ti år.
– Klima- og naturkrisen er indbyrdes afhængige, og vi kan ikke løse den ene uden at løse den anden. Det er dog meget mere kompliceret for virksomhederne at kortlægge og sætte mål for deres aftryk på naturen og biodiversiteten. Derfor er det en kæmpe game changer for planetens fremtid, at virksomhederne nu får nogle fælles anerkendte videnskabelige mål for, hvordan de udregner deres aftryk på naturen og lægger en plan for at reducere deres fodaftryk. Dermed kan virksomhederne tage deres del af opvasken i forhold til de fælles mål for naturen, som verdens lande vedtog i den såkaldte Kunming-Montreal-aftalen sidste år, forklarer Bo Øksnebjerg, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden.
I Kunming-Montreal-aftalen – der også kaldes for ’Naturens Paris-aftale’ – forpligter verdens lande sig til i fællesskab at standse og vende tabet af biodiversitet inden 2030. Kunming-Montreal-aftalen indeholder også en række målsætninger for virksomheder og finansielle institutioners bidrag til at nå de globale mål. Dette inkluderer, at der leveres de nødvendige private investeringer og udvikles nye forretningsmodeller, der kraftigt reducerer det skadelige fodaftryk på naturen fra produktion og forbrug.
– Den nye globale aftale slår fast, at naturen nu er så presset, at alle er forpligtet til at gøre noget, inden det er for sent. Der er ingen vej udenom, siger Bo Øksnebjerg og understreger samtidig, at en undersøgelse fra WWF og Bain & Co. viser, at cirka 70 procent af de danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men at kun 10 procent af dem har sat konkrete mål til at adressere krisen. Med de nye videnskabelige naturmål og det risikofilter for biodiversitet, som WWF Verdensnaturfonden lancerede tidligere på året, er det nu muligt for alle danske virksomheder at få sat gang i arbejdet med biodiversitet og dermed fremtidssikre deres forretning.
– I januar lancerede WWF et nyt online værktøj, der kan hjælpe danske virksomheder med at kortlægge de risici, som naturkrisen medfører for netop dem. Med SBTN får virksomhederne endnu et værktøj til at måle og rapportere på deres fodaftryk på naturen. Det vil få stor betydning for virksomhederne i fremtiden, bl.a. fordi der allerede er lovgivning på vej, som stiller krav til reduktioner, men også fordi vi må forvente, at mange kunder i fremtiden ikke vil købe produkter, der for eksempel har regnskov på samvittigheden. De nye målemetoder gør det muligt for virksomhederne at vise, at de gør noget for naturen. Men de vil også afsløre, hvis de ikke gør noget, fortsætter Bo Øksnebjerg.
Omkring 5.000 internationale virksomheder har allerede tilsluttet sig SBTi og dermed forpligtet sig på ambitiøse klimamål. Herhjemme har de fleste danske C25-virksomheder tilsluttet sig SBTi, og vi ligger i Danmark næsthøjest over andelen af virksomheder der har tilsluttet sig SBTi. Skal vi nå Paris-aftalens klimamål skal vi dog også stoppe naturtabet. Naturen absorberer omkring halvdelen af vores årlige CO2-udledninger og samtidig er mere end halvdelen af den globale BNP afhængig af naturen.
– De danske virksomheder står i en sårbar situation, når naturen forsvinder. Tabet af natur globalt vil medføre stigende råvarepriser, manglen på ressourcer og vand samt et behov for at skifte til nye produktionsmetoder. Hvis vi ikke får vendt udviklingen, vil naturtabet derfor blive både dyrt og besværligt for mange virksomheder – og befolkningen som helhed. Heldigvis er det også en rigtig god forretning at tage ansvar og indføre løsninger, der er i pagt med naturen og ikke i kamp med naturen, slutter Bo Øksnebjerg.
Hvor Science Based Targets Initiative (SBTi) udelukkende sætter mål for virksomhedernes klimaindsats udvider Science Based Target Network (SNTN) målene til også at indbefatte naturområder som land, ferskvand, biodiversitet, hav og byer. Dermed kan virksomheder nu definere deres ambitioner og mål på både klima og natur.
I første omgang lanceres metoder til at sætte videnskabeligt baserede mål for ferskvand og landnatur. Over de næste to år vil der løbende lanceres flere metoder og sektorer og i 2025 vil alle metoder og dermed et samlet STBN være tilgængelige.
Alle virksomheder kan bruge metoderne til at begynde at sætte mål, men selve målvalideringsprocessen vil blive testet med en pilotgruppe på 17 virksomheder. WWF har været involveret i hele metodeudviklingsprocessen.
Læs mere om SBTN her.
Læs mere om WWF’s risikofilter for biodiversitet her.

Læs også: Nye planer skal vende biodiversiteten i Danmark
30-årig mand får 14 års fængsel for at distribuere store mængder hård narkotika
En 30-årig mand har fået en langvarig fængselsstraf efter at have tilstået distribution af store mængder hård narkotika.
Blot en måned efter at en 30-årig mand blev anholdt under en politiaktion i Randers-området, har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) fået ham idømt 14 års ubetinget fængsel for at have besiddet og videreformidlet 121,5 kilo amfetamin og 5,5 kilo kokain samt besiddet 9,6 kilo hash.
NSK har efterforsket sagen og har blandt andet blotlagt krypteret kommunikation til brug for bevisførelsen. Sagen har relation til et større narkotikanetværk, hvor en række personer fortsat sidder varetægtsfængslet efter, de blev anholdt i efteråret 2022.
I fredag ved Retten i Randers tilstod manden, at han i perioden fra juli 2020 til marts 2021 har videreformidlet de store mængder hårde stoffer. Han erkendte også besiddelse af 9,6 kilo hash, der blev fundet på bopælen i Randers.
Specialanklager i NSK, Jhin Lee, er tilfreds med den hurtige dom i sagen:
– Jeg er særdeles tilfreds med, at det grundige efterforskningsarbejde har ført til, at manden bare én måned efter anholdelsen har tilstået, og nu er blevet idømt en lang fængselsstraf, siger han.
Den 30-årige modtog dommen og blev fortsat varetægtsfængslet efter domsafsigelsen.

Læs også: Mænd anholdt for at sælge narko til børn og unge
Royal Run en kæmpe succes
Mere end 93.000 danskere løb med, da kronprinsparret og deres fire børn, prins Vincent, prins Christian, prinsesse Josephine samt prinsesse Isabella løb det årlige Royal Run over hele landet i mandags 2. pinsedag. Det var et rekordhøjt antal løbere, der deltog i Royal Run i de fire byer Aabenraa, Nyborg, Herning, Nykøbing Falster og i København.
Også kronprinsparret deltog selv i alle fem løb – det samme gjorde deres børn prins Vincent (der var familiens hurtigste), prins Christian, prinsesse Josephine samt prinsesse Isabella, der var med i både one mile-, fem- og 10 kilometer-løbet. Løbet er på blot fem år blevet en kæmpe succes og folkefest, hvor alle – både de professionelle og ‘familien Danmark’ – kan deltage. Alle er velkomne om man løber, går eller bare hygger på turen, hvor solen i mandags skinnede omkamp med smilene på folks læber.
Kronprins Frederik annoncerede også datoen for næste års løb, hvilket skete umiddelbart efter at han passerede målstregen ved Amalienborg. Datoen bliver atter 2. pinsedag, hvilket betyder, at Royal Run 2024 løber af stablen mandag den 20. maj 2024.
Læs også: Gratis bananer til alle løbsdeltagere
Første Ocean Race-båd ankom til Aarhus ved daggry
Det blev amerikanske 11th Hour Racing Team, som mandag tog en flot sejr på den transatlantiske etape fra Newport (USA) til Aarhus.
Et piskende tempo og utallige 24-timers fartrekorder fra Ocean Race-bådene undervejs gjorde etapen mellem USA og Danmark til en hurtig affære. Det tog amerikanske 11th Hour Racing Team med skipper Charlie Enright blot lidt over én uge at tilbagelægge distancen fra det nordøstlige USA til Smilets By, og det resulterede i en ankomst klokken 04:56:49 om morgenen 2. Pinsedag.
I det tidlige morgengry stod en blanding af morgenfriske danske og internationale fans klar på Havnepladsen til at hylde vinderne for den flotte præstation. Ude på vandet lå der små 50 både, som også var stået tidligt op for at byde velkommen.
Senere på morgenen ankom Team Holcim-PRB med skipper Kevin Escoffier og tog en flot andenplads. På tredjepladsen kom Team Malizia med skipper Boris Hermann. Biotherm-båden med skipper Paul Meilhat har været plaget af uheld undervejs og forventes at ankomme til Aarhus inden for de næste dage.
Etaperesultatet har rykket rundt på stillingen i løbet, og top-3 i The Ocean Race er nu:
11th Hour Racing Team – 28 point
Team Holcim-PRB – 27 point
Team Malizia – 24 point
Mandag var den officielle åbningsdag for The Ocean Race Stopover i Aarhus, og der var aktiviteter i hele Ocean Live Park på Havnepladsen og på Pier 2, som midlertidigt er omdøbt til Sustainability Island. Blandt andet kom den klassiske type Ocean Race-både, VO65’erne, ind samlet om eftermiddag. De ’hoppede ind i racet’ igen i Aarhus og deltager i den nystiftede The Ocean Race VO65 Sprint Cup, som omfatter etaperne Alicante til Kap Verde, Aarhus til Haag og Haag til Genova. Om aftenen var der for første gang i Danmark et storstilet droneshow.
Fakta om The Ocean Race:
Siden 1973 har topatleter sejlet jorden rundt i det race, som tidligere hed Whitbread Round the World Race og Volvo Ocean Race. Aarhus er det første danske stopover i racets 50-årige historie.
To forskellige bådklasser stævnede ud i Alicante. Fem besætninger i IMOCA-klassen, og seks besætninger i VO65-klassen. IMOCA-klassen tager turen jorden rundt, mens VO65-klassen deltager The Ocean Race VO65 Sprint Cup, som omfatter etaperne Alicante til Kap Verde, Aarhus til Haag og Haag til Genova.
Sailing Aarhus og Aarhus Internationale Sejlsportscenter er centrale partnere i projektet.
Blandt de offentlige partnere er Aarhus Kommune, Sport Event Denmark og Region Midtjylland.
Den Aarhus-baserede IT-virksomhed Trifork er officiel Stopover Presenting Partner.
Salling Fondene støtter folkefesten.
Ruten i denne udgave besøger fire kontinenter fordelt over ni byer:
Alicante, Spanien
Kap Verde
Cape Town, Sydafrika
Itajai, Brasilien
Newport, USA
Aarhus, Danmark
Kiel, Tyskland (Fly-by)
Haag, Holland
Genova, Italien

Læs også: Biotherm i spændende samarbejde
Sigtet for vold i nattelivet
En 27-årig mand blev natten til tirsdag anholdt og sigtet for vold ved at have overfaldet to mænd i nattelivet i Aarhus C. Klokken 3.45 fik Østjyllands Politi en anmeldelse om, at flere personer var oppe at slås ud fra en beværtning på Frederiksgade.
Da politiet kom frem, var slagsmålet overstået, men der lå en 36-årig mand på jorden, og han havde flere buler og blod i ansigtet. En 29-årig mand, der også havde flere skrammer og sår i ansigtet, forklarede, at både han og den 36-årige var blevet slået ned af en anden mand efter nogle uoverensstemmelser. Begge blev kørt til behandling på skadestuen.
Ud fra vidneforklaringer på stedet anholdt en patrulje en 27-årig mand, som kortvarigt forsøgte at flygte væk fra Frederiksgade, da han så politiet. Han blev dog hurtigt indhentet, lagt i håndjern og sigtet.
Under anholdelsen forstyrrede en 18-årig kvinde gentagne gange politiets arbejde ved at råbe af betjentene, mens hun forsøgte at hjælpe den 27-årige mand fri. Derfor blev hun til sidst også anholdt – sigtet for at forstyrre den offentligt orden.

Læs også: Flere betjente skal styrke trygheden i nattelivet