Læs også:

Close
grøn energi klima miljø

NEWS: Indvandrere trækker stor del af jobfremgangen

Nyheder  | 

Indvandrere trækker stor del af jobfremgangen · To anholdt for drab på Vesterbro · Spotifys lyttedata antyder vinderen af Eurovision 2023 · Djurs Sommerland på førsteplads · 14 års fængsel for håndtering af narkotikaorganisations kontanter · Dagens billede: Kedelig sammenhæng

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Indvandrere trækker stor del af jobfremgangen

En ny analyse fra Dansk Metal viser, at indvandrere trækker en stor del af jobfremgangen i industrien. Det er en rigtig god nyhed for dansk økonomi, industrien og for dem, der har fået et arbejde.

Industrien har lige nu den højeste beskæftigelse i 13 år. Manglen på arbejdskraft har det seneste år været så stor, at virksomhederne i høj grad kigger mod personer med udenlandsk baggrund. En ny analyse fra Dansk Metal viser, at 80 procent af jobfremgangen det seneste år er trukket af udenlandsk arbejdskraft.

– Det er en fantastisk solstrålehistorie om integration og beskæftigelse i Danmark. Der har i flere år været rift om danske faglærte, og mange steder skal man kigge langt efter ledige medlemmer af Dansk Metal. Derfor er virksomhederne nødt til også at tage dem ind, som måske ikke taler perfekt dansk til at begynde med. Næsten 80 procent af jobfremgangen det seneste år er trukket af udenlandsk arbejdskraft, siger Dansk Metals cheføkonom Erik Bjørsted.

Heraf er næsten 40 procent personer, som enten har fået asyl, permanent opholdstilladelse, er blevet familiesammenført eller ukrainere, som er flygtet fra krigen. Zoomer man ind på de ikke-vestlige indvandrere, har de trukket mere end 27 procent af jobfremgangen det seneste år i industrien. Stigningen i den udenlandske arbejdskraft i industrien skyldes altså ikke kun, at flere får tilladelse til at komme til Danmark for at arbejde, men også i høj grad at integrationen af indvandrerne fungerer godt – de kommer ganske enkelt i beskæftigelse.

Alene det seneste år er beskæftigelsen i industrien vokset med 6.800 personer, og sammenlignet med tiden før pandemien er beskæftigelsen i dag næsten 18.000 personer højere. Indtil videre er manglen på arbejdskraft i industrien til en vis grad blevet fyldt ud med udenlandsk arbejdskraft, men Dansk Metal advarer mod, at der rundt omkring i verden bliver fortsat større kamp om den faglærte arbejdskraft.

– Den grønne omstilling kræver faglært arbejdskraft overalt i Europa, så hvis vi ikke skifter gear og får uddannet mange flere faglærte herhjemme, så får danske produktionsvirksomheder store problemer, og vi kan heller ikke lave den grønne omstilling i Danmark. Manglen på faglært arbejdskraft er uden sammenligning den største udfordring herhjemme i de kommende år, slutter Erik Bjørsted.

Arbejdsløsheden er meget lav i industrien – den har i lang tid ligget på omkring 1,5 procent. Der er pt. kun cirka 1.100 medlemmer af Dansk Metal, der er arbejdsløse.

grøn energi klima miljø
Indvandrere trækker stor del af jobfremgangen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Rekordhøj beskæftigelse er drevet af seniorer og indvandrere

To anholdt for drab på Vesterbro

Københavns Politi efterforsker sagen om en mand, der natten til onsdag blev fundet død på Vesterbro, som en drabssag. To mænd er tirsdag eftermiddag blevet anholdt og sigtet for drab.

En 48-årig herboende somalisk statsborger blev i nat fundet død på Vesterbro, og Københavns Politi vurderer, at manden har været udsat for en forbrydelse. Sagen efterforskes derfor som en drabssag, og på baggrund af en intens efterforskning har Københavns Politi her til eftermiddag anholdt og sigtet to mænd. De blev anholdt i København, men det er endnu uvist om begge vil blive fremstillet i grundlovsforhør.

Politiet modtog anmeldelse om sagen klokken 02.54, og både i nat og i morges var politiet til stede i området nær Cirkeline Plads, som ligger i krydset ved Enghavevej og Ny Carlsbergvej. Det er blandt andet gennemgang af videoovervågning, der har ført til dagens anholdelser.

– Vi har foretaget en række efterforskningsmæssige skridt, som har ledt os i retning af de to anholdte. Vi mistænker dem for at have slået den 48-årige ihjel, formentlig i nærheden af det sted, hvor han blev fundet, men vi kan ikke udtale os om de nærmere omstændigheder, siger vicepolitiinspektør Brian Belling fra Københavns Politi.

De pårørende til den afdøde er underrettet. Af hensyn til den fortsatte efterforskning vil anklagemyndigheden begære om lukkede døre ved onsdagens grundlovsforhør.

Derudover vil nærpolitiet onsdag morgen være til stede på Enghave Plads og ved Tove Ditlevsens Skole, hvor beboere og forældre til skoleeleverne kan komme forbi og tale med nærbetjentene om episoden.

ny carlsbergvej carlsberg vesterbro
To anholdt for drab på Vesterbro … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Mand dømt for drabsforsøg

Spotifys lyttedata antyder vinderen af Eurovision 2023

Nedtællingen til Eurovision, som finder sted på lørdag, er begyndt. Og mens vi gør klar til at heppe på færøske Reiley, der skal repræsentere Danmark med sin sang “’Breaking My Heart’, har Spotify dykket ned i data fra den seneste måned (fra den 25. marts til den 25. april) om deltagerne.

Ifølge Spotifys data, som tager udgangspunkt i antallet af streaminger fra alle deltagende lande, tyder det på, at Loreen fra Sverige med sin sang ‘Tattoo’ kan tage en anden sejr i Eurovision, efter hun også vandt i 2012. På andenpladsen over de mest streamede sange er Italiens Marco Mengoni med sin sang ‘Due Vite’, og på tredjepladsen er Norges Alessandra med sin sang ‘Queen of Kings’.

Også i Danmark antyder Spotifys lyttedata, at Loreen er en klar favorit. På andenpladsen over de mest streamede sange i Danmark er Alessandra, mens den finske Käärijä med sangen ‘Cha Cha Cha’ indtager en tredjeplads. Loreen er også en klar favorit, hvis man kigger på streaming-vanerne på tværs af generationerne (0-17, 18-24, 25-29, 35-54 og 55+).

Ser man på vinderne fra de sidste 10 år, som har fået streaminger på Spotify, så har sangen ‘Arcade’ af Duncan Laurence fået flest streaminger det sidste år.

I år kan Spotify-brugere komme i stemning med den officielle Eurovision-playliste og hub. Man kan også lytte til Emmelie de Forests playliste Emmelie de Forests Presents: The Sound of Denmark og høre de sange, som hun har udvalgt for at varme op til Eurovision 2023.

Top 10 mest streamede 2023 Eurovision-deltagere i Danmark:

Sverige: Loreen – Tattoo
Norge: Alessandra – Queen of Kings
Finland: Käärijä – Cha Cha Cha
Storbritannien: Mae Muller – I Wrote A Song
Frankrig: La Zarra – Évidemment
Holland: Dion Cooper, Mia Nicollai – Burning Daylight
Østrig: TEYA, SALENA – Who the Hell is Edgar?
Tjekkiet: Vesna – My Sister’s Crown
Israel: Noa Kirel, כאן – תאגיד השידור הישראלי – Unicorn
Italien: Marco Mengoni – Due Vite

Top 10 mest streamede 2023 Eurovision-deltagere i alle deltagende lande:

Sverige: Loreen – Tattoo
Italien: Marco Mengoni – Due Vite
Norge: Alessandra – Queen of Kings
Finland: Käärijä – Cha Cha Cha
Holland: Dion Cooper, Mia Nicollai – Burning Daylight
Storbritannien: Mae Muller – I Wrote A Song
Polen: BLANKA – Solo
Frankrig: La Zarra – Évidemment
Israel: Noa Kirel – Unicorn
Østrig: TEYA, SALENA – Who the Hell is Edgar?

eurovision 2023 good luck loreen
Held og lykke – til alle .. (Foto: PR)

Læs også: Nostalgi trender på Spotify

Djurs Sommerland på førsteplads

Djurs Sommerland kan nu brøste sig af titlen ‘Europe’s best value theme park in 2023’. Det er kommet frem i undersøgelse foretaget af touchcasino.com, der står bag den europæiske undersøgelse.

Mange bruger deres weekender og ferier på at besøge temaparker rundt om i både Danmark og udlandet. Og denne undersøgelse bygger på en række faktorer såsom online voksenbilletpris og Trip Advisor-bedømmelse for at skabe et pointbaseret indeks, der bestemmer de forlystelsesparker, der er mest dine penge værd. Og her render Djurs Sommreland altså med førstepladsen. På en andenplads ligger Energylandia i Polen og på en tredieplads Paultons Family i England.

Danmark har endnu en fin placering på listen, i det Tivoli ligger på en flot 16. plads.

Djurs Sommerland i Danmark er Europas bedste forlystelsespark med en score på 7,84 ud af 10 mulige. Temaparken er hjemsted for Danmarks største rutsjebaner og mere end 60 forskellige attraktioner at nyde (0,83/1), og Djurs Sommerland tilbyder også gratis parkering til alle kunder med en topscore på 1/1.

djurs sommerland
Djurs Sommerland ligger på en flot førsteplads .. (Foto/grafik: PR)

Læs også: Maj måneds kulturguide

14 års fængsel for håndtering af narkotikaorganisations kontanter

En omfattende aktion på baggrund af internationalt politisamarbejde førte sidste år til, at National enhed for Særlig Kriminalitet kunne optrevle et netværk bag indsmugling af store mængder hård narkotika og hash. En person, der varetog narkotikaorganisationens millioner af kroner i kontanter, har nu fået en lang fængselsstraf.

En 27-årig har som den femte ud af de 10 mænd, der den 6. april 2022 blev varetægtsfængslet i forbindelse med en stor, koordineret politiaktion dagen forinden, fået afgjort sin sag.

Det er sket ved Retten i Randers, hvor National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fået den 27-årige idømt fængsel i 14 år for sin rolle i en narkotikaorganisation, der har stået bag indsmugling af 157 kilo kokain og 3,4 tons hash.

Den nu dømte mand tilstod over for en dommer, at han i en periode fra efteråret 2019 til foråret 2022 modtog, vekslede og transporterede mindst 53 millioner kroner i kontanter samt et større beløb i udenlandsk valuta som led i narkotikaorganisationens virke.

Narkotikaorganisationen var anført af en 33-årig mand, der i februar blev idømt 17 års fængsel for at være den centrale person bag indsmuglingen af de store mængder narkotika. Dommen sprængte den sædvanlige strafferamme på 16 år for denne type forbrydelse.

Sagen begyndte, da NSK med assistance fra Fyns Politi, Sydøstjyllands Politi, Østjyllands Politi, spansk politi og Skattestyrelsen slog til i en omfattende aktion mod indsmugling af store mængder hård narkotika og hash. Under aktionen den 5. april 2022, hvor 20 adresser blev ransaget, beslaglagde politiet omkring ét ton hash samt en mindre mængde hård narkotika, ligesom der blev beslaglagt værdier svarende til omkring seks millioner kroner.

Specialanklager ved NSK, Lise Hebsgaard, udtaler:

– Det har krævet et omfattende politiarbejde at efterforske og klarlægge denne sag. Retten har fundet det bevist, at den dømte har haft en vigtig og central rolle i håndteringen af millioner af kroner i kontanter, idet han har indsamlet penge fra kunder, vekslet penge og afleveret penge til organisationens leverandører i ind- og udland. Der er tale om en alvorlig sag, og jeg er derfor meget tilfreds med, at der er udmålt en lang fængselsstraf.

Retten konfiskerede som følge af dommen 900.000 kroner samt pengetællere og en vakuumpakker brugt til kontanter.

Den 27-årige blev af Retten i Randers udvist af Danmark for bestandigt. Den dømte har udbedt sig betænkningstid.

kontanter penge sedler pengesedler
Mange mange kontanter er nu i politiets varetægt … (Foto: Politi)

Læs også:

Dagens billede: Kedelig sammenhæng

· Mere fra samme kategori ·