Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til maj måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

fem på stribe bog bøger
Så er der boginspiration til dig … (Foto: MY DAILY SPACE)

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en endnu skøn forårsmåned. Perfekt at hygge og læse i …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de lysere majdage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

Den fængende

‘Drengen i mørket’ af Anne-Sophie Lunding-Sørensen er en fængslende thriller om detektiven Vivian Storm, der kommer på sporet af den københavnske underverden.

Advokat Vivian Storm er den liberale grundlægger af detektivbureauet Storm Consulting i Sydhavnen. I det skjulte døjer hun med sin tidlige overgangsalder og sit crush på assistenten den unge Bjørn Molin, som sidder fast i sit antropologispeciale.

Storm Consulting er tæt på konkurs, da der endelig kommer en stor opgave. Vivian Storm skal finde den velhavende polske arving Olga Dragas forsvundne halvbror Ludomir. Han er en ung mand med en farlig og dekadent livsstil, der har indbragt ham mange fjender. Deres efterforskning i København tager Bjørn og Vivian dybt ind i Københavns underverden af immigranter, sugardatere, narkohandlere og farlige mænd med masser af magt …

Med humor og indlevelse udfolder Anne-Sophie Lunding-Sørensen en medrivende krimi i ‘Drengen i mørket’ med Vivian Storm, der godt kunne blive min (og sikkert også mange andres) nye yndlingsdetektiv! Er vild med hendes bøger – måde at skrive på og hele universet. Eneste problem er at jeg læser den for hurtigt.

‘Drengen i mørket’, 199,95 kr., saxo.com

Den lidt tankevækkende

I ‘Linneas bog’ møder Linnea Erik i Stockholm i 1959. Han er flot, høj og spændende og lidt mystisk med sin finske baggrund og den svære barndom som krigsbarn, han ikke taler om. Han er netop blevet ansat i det nye kontor for EDB i den virksomhed, hvor hun selv er telefonpige. Når han kommer ned i telefonrummet, banker Linneas hjerte hårdt i brystet, så da de forlover sig, er hun sikker på, at hun kan danse gennem resten af livet fra nu af.

Men Linneas liv og ægteskab bliver alt andet end det. Mest af alt fortæller bogen om prisen, man betaler for kærlighed og om kampen for et lykkeligt liv.

Mikael Rauno Lindholm er dansk og finlandssvensk journalist og har arbejdet som politisk reporter, udenrigskorrespondent og chefredaktør på flere landsdækkende medier. Sammen med sin hustru Lisbeth Zornig udgør han desuden forfatterduoen Lindholm & Zornig, som har skrevet en lang række populære kriminalromaner, men her er han altså alene …

En velskrevet og læsværdig bog.

‘Linneas bog – Vinter uden sne 1’, 239,95 kr., saxo.com

Den fine

‘Stuepigen og kranføreren af Bent Haller er en fin bog. Børge med tilnavnet ‘Kran’ tager på kirkegården for at sige farvel til sin afdøde kone Tove, før han for sidste gang går gennem Frederikshavns gader, hvor det hele begyndte, og det hele skal slutte. Bevæbnet med seks elefantøl, en flaske Gammel Dansk og en pose Sweet Dublin Mixture klatrer han højt til vejrs i sin elskede kran nede på havnen, hvor skibsværftet engang lå, og han har arbejdet hele sit liv. I tågerne fra en pibe tobak ser han tilbage på sit liv, som han har besluttet sig for at ende her oppe under himlen, hvor han har haft nogle af sine mest lykkelige stunder.

Børge er vokset op på en gård langt ude på landet, dér hvor kragerne flyver baglæns for ikke at få sand i øjnene, men flytter under krigen til Frederikshavn, hvor han får arbejde som rigger på værftet. Han flytter ind i kælderen hos grosserer Villadsen, og oppe i privaten huserer den frejdige og frimodige Tove som stuepige. Hun er involveret i modstandskampen, det samme bliver Børge – og stormende forelsket bliver han også. Og stuepigen og den kommende kranfører bliver et par, forlovede og gift.

Sådan starter romanen om en ungdom, et samliv, et familieliv, børn og venner – og opbrudstider med rockmusik, kvindefrigørelse og diverse elskere. Tove er et uregerligt gemyt, rastløs og frisindet, men hendes sind rummer også mørkere undertoner – måske farvet af en dyster hemmelighed fra krigens år.

Bogen forener provinshistorie, danmarkshistorie og arbejderklassehistorie i en stærk historie om et parforhold, et ægteskab, og et familieliv på godt og ondt …

Den er fin – den er lang – det fik mig til at knibe en tåre – tænke på gamle dage – livet – at miste – at leve og tusind andre ting. Men Bent Haller kan om nogen skrive historier så nøgternt – fint og sobert, at man ikke kan andet end tage den og dem (personerne) ind og blive suget ind i deres liv og tid.

‘Stuepigen og kranføreren’, 259,95 kr., saxo.com

Den spændende

Den syttenårige Livia Seigel er på en farlig mission. Hun er yngste skud på stammen i den indflydelsesrige stockholmske skibsrederfamilie Seigel, der er på randen af økonomisk ruin efter børskrakket i Wall Street i 1929.

Livia jagter sandheden om, hvad der i virkeligheden skete med hendes elskede onkel Henrik, Seigelfamiliens overhoved, der pludselig forsvandt sporløst. Var det selvmord? Flygtede han? Eller blev han myrdet? Det eneste spor, hun har, er en lædermaske formet som et ravnenæb.

Samtidig i Venedig er den rodløse Calvin de Laval flyttet ind i et af byens smukke palazzoer hos den mand, han elsker. Men et oprørende telegram fra Stockholm vender op og ned på idyllen, og de to mænd har ikke andet valg end straks at forlade Venedig og begive sig til Sverige.

I Stockholm viser det sig, at flere i familien Seigel vil gå uhyggeligt langt for at forhindre, at familiens allerdybeste hemmeligheder kommer frem. Kriminalromanen ‘Den niende kreds’ er den svenske forfatter Victoria Larms første roman og første bind i en trilogi. Jeg kan næsten ikke vente til næste bog i serien …

‘Den niende kreds’, 199,95 kr., saxo.com

Den om loooooove

Bee Königswasser lever efter én simpel regel: Hvad ville Marie Curie gøre? Hvis NASA tilbød hende en lederpost på et prestigefyldt forskningsprojekt – ville Marie sige ja uden at tøve. Klart. Men den moderne fysiks moder har så heller aldrig været tvunget til at arbejde sammen med Levi Ward.

Godt nok er Levi lækker på sådan en høj-og-mørk-med-dybe-brune-øjne-måde. Men Levi var også meget tydelig omkring sine følelser for Bee, da de gik på uni sammen – og allerede første dag på det nye job er det tydeligt for Bee, at intet har ændret sig der. Levi Ward afskyr hende.

Nu er Bees laboratorieudstyr forsvundet, de mandlige kolleger modarbejder hende og tilsyneladende er hendes hjerne også begyndt at fucke med hende, for er det ikke, som om at Levi er begyndt at opføre sig mere som ven end fjende? Bee aner ikke, hvem hun tør stole på og snart må hun indse, at spørgsmålet ikke er, hvad Marie Curie ville gøre, for hvad har Bee Königswasser tænkt sig at gøre?

Det er en vittig og vidunderlig romance med et sjovt twist, der får genren til at føles forfriskende – særligt i en tid, hvor vi elsker historier om stærke, kloge kvinder.

Ali Hazelwoods bøger kan binges som en rom-com film og fanger og fastholder læseren fra allerførste side. Romanerne foregår i et spændende, akademisk miljø, og udover at være romantiske og underholdende, har de også stærke feministiske undertoner og sætter fokus på kvinder i STEM-erhverv og magtmisbrug i akademia.

Ali Hazelwood er oprindeligt fra Italien, men har boet i både Tyskland og Japan, før hun flyttede til USA for at tage sin ph.d. Hun er professor i neurovidenskab og har udgivet bunkevis af manuskripter – som indtil for nyligt mest har været videnskabelige artikler om hjerneforskning, hvor folk hverken kysser eller lever lykkeligt til deres dages ende.

I sit forfatterskab trækker Hazelwood på sin akademiske baggrund – hendes romaner er propfyldte med både lidenskabelige laboratoriekys og intellektuel ild! Jeg var virkelig godt underholdt.

‘Kærlighed på hjernen’, 139,95 kr., saxo.com

 

 

Læs også:

Lav dine egne hindbærsnitter

 

hindbærsnitter

· Mere fra samme kategori ·