Læs også:

Close
mad grøntsager madspild

NEWS: Høje fødevarepriser får danskerne til at prioritere madspild

Nyheder  | 

Høje fødevarepriser får danskerne til at prioritere madspild · 44-årig mand kendt skyldig i at sende børn på genopdragelsesrejse i Afrika · Tagene restaureres på Amalienborg · Masseskyderi i Alabama · Nye anholdelser i drabssag fra Dragør · Dagens billede: Skidt nyt for gamers

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Høje fødevarepriser får danskerne til at prioritere madspild

Ny undersøgelse konkluderer, at de høje fødevarepriser får danskerne til at prioritere madspild … Undersøgelsen fra Epinion lavet på vegne af Too Good To Go viser, at inflationen vil påvirke de danske forbrugeres indkøb. Mere end 78 pct. af forbrugerne overvejer at købe dagligvarer tæt på udløbsdatoen for at spare penge. Dog viser undersøgelsen også, at mange ikke stoler på datomærkerne. Ifølge Too Good To Go handler det om at ændre mindsettet hos forbrugerne.

Det kommer måske ikke som den største overraskelse, idet fødevarepriserne har haft en opadgående kurve det seneste halve års tid, men ifølge Too Good To Go er det glædeligt, at 78 pct. af respondenterne overvejer at købe mad tæt på udløbsdatoen – også til årets netop afholdte påskefrokoster.

– Vi oplever lige nu en stigning på 27 pct. i salget af vores lykkeposer kontra sidste år, hvilket understreger den økonomiske krise, vi befinder os i. Vi håber naturligvis, at de vaner, som danskerne danner sig nu, hvor der er mere fokus på at få brugt alle de råvarer, som kommer ned i kurven, forbliver. Det er både godt for danskernes pengepung, og samtidig får vi mindsket madspildet, siger landechef i Too Good To Go, Heidi Boye.

Selvom flere kigger mod varer tæt på udløbsdatoen, så er der blandt de 57 pct., som ikke overvejer at købe mad tæt på udløbsdatoen, en frygt for, at maden viser sig at være for gammel, men det er en frygt, som er ubegrundet ifølge Heidi Boye:

– Mad tæt på udløbsdatoen er ikke dårlig mad. Det er netop den misforståelse, som vi arbejder for at komme til livs, og derfor lancerede vi for år tilbage vores ‘Se, Duft, Smag’-mærkat, som skal guide danskerne til at bruge deres sanser, inden de kasserer maden. Men vi kan se, at der stadig ligger et stort arbejde foran os for at sikre, at flere forbrugere får ændret deres mindset, hvis vi skal mindske madspild i Danmark såvel som globalt, slutter Heidi Boye.

‘Se, Duft, Smag’-mærkatet blev udrullet på mere end 260 forskellige danske og internationale brands på baggrund af en undersøgelse, som viste, at mange forbrugere ikke kendte forskellen på mærkaterne ‘bedst før’ og ‘sidste anvendelsesdato’.

mad grøntsager madspild
Danskerne er blevet meget mere opmærksomme på madspild … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fem tips til at bekæmpe madspild

44-årig mand kendt skyldig i at sende børn på genopdragelsesrejse i Afrika

En 44-årig mand fra Odense Kommune er i dag ved Retten i Odense kendt skyldig i blandt andet at have sendt to af sine børn – en dreng og en pige – til Kenya og Somalia på genopdragelsesrejse i sommeren 2017 til efteråret 2021. Ydermere er han dømt for at have mishandlet de to børn, mens de var i Afrika.

Ud over sin egen mishandling af børnene, mens de var i Afrika, blev manden også kendt skyldig i:

– Mishandling og vold mod børnene begået af dømtes familie, lærere og koranlærere med dømtes accept
– At have forsøgt at tvangsgifte sin datter i Kenya
– At have solgt sin datter til sex med en fremmed mand i Kenya
– At have tvangsgiftet sin datter til en mand i Somalia
– At have medvirket til at dømtes datter blev omskåret i Somalia

Endelig er manden kendt skyldig i mishandling mod et tredje af sine børn i Danmark.

Senioranklager Maria Blomsterberg fra Anklagemyndigheden ved Fyns Politi siger: – Det er rigtig grov sag mod flere børn, så jeg er tilfreds med, at han er kendt skyldig i de her forhold.

Strafudmålingen skete i går den 18. april, og der vil blive afsagt dom den 25. april 2023.

mand hoodie
Mand onanerede foran kvinde i skoven … (Modelfoto: Pexels)

Læs også: Ung mand idømt forvaring i drabssag

Tagene restaureres på Amalienborg

Slots- og Kulturstyrelsen gennemfører i øjeblikket en udskiftning af tagene på Christian VII’s Palæ og Christian VIII’s Palæ. Tagrestaureringerne forventes afsluttet ved udgangen af 2027.

Tagene på de fire palæer, der udgør Amalienborg slotsanlæg, er oprindeligt fra 1930’erne. Siden da har både Frederik VIII’s Palæ og Christian IX’s Palæ fået lagt nyt tag i henholdsvis perioderne 2005 til 2007 og 2014 til 2016. De to øvrige palæer, Christian VII’s Palæ og Christian VIII’s Palæ, bærer fortsat de gamle tagsten, der snart runder 100 år. Grundet tagenes alder bærer de præg af et stadigt stigende antal skader, hvorfor de to planlagte tagudskiftninger nu er nødvendige.

Restaureringsprojektet omfatter en total udskiftning af tagene med nye tagsten, lægter, reparation af spær og bjælkeender, forbedring af isolering, opgradering af tekniske installationer i taget samt sandstensarbejder på balustraden, pavilloner og mellembygninger.

Slots- og Kulturstyrelsen har allerede påbegyndt arbejdet med udskiftningen af taget på pavilloner og mellembygninger ved Christian VIII’s Palæ, herefter påbegyndes udskiftningen af hovedtaget på Christian VIII’s Palæ og efterfølgende Christian VII’s Palæ. De samlede tagudskiftninger forventes gennemført i slutningen af 2027.

Baggrund og fakta:

Slotsanlægget Amalienborg blev opført, da man i 1749 besluttede at anlægge en ny bydel, kaldet Frederiksstaden efter den regerende konge, Frederik 5., til minde om det oldenborgske kongehus’ 300-års jubilæum. Bydelens centrum er Amalienborg med dens ottekantede plads i midten, og med den karakteristiske rytterstatue af Frederik 5. – Amalienborgs og Frederiksstadens grundlægger.

Pladsen omkranses af fire næsten ens palæer, der oprindeligt var privatboliger for adelsfamilier. Efter Christiansborg Slots brand i 1794 flyttede kongefamilien ind i palæerne, og det blev tradition, at en ny konge blev boende i det palæ, han havde boet i som tronfølger. På den måde har alle palæerne været kongebolig på skift.

Under tagrestaureringerne på henholdsvis Christian VII’s Palæ og Christian VIII’s Palæ vil de to palæer i perioder være inddækket af stilladser frem mod projektets afslutning.

Følg med i projektet og hold dig opdateret her.

Christian VIII's Palæ. Foto: Jens Lindhe.
Her ses Christian VIII’s Palæ. (Foto: Jens Lindhe)

Læs også: Lær Kong Charles bedre at kende

Masseskyderi i Alabama

Fire dræbt og 28 personer såret i masseskyderi ved fødselsdagsfest … En 16-års fødselsdagsfest endte tragisk, da festligheder blev afløst af et masseskyderi i den amerikanske delstat Alabama. Det skriver BBC.

Mindst fire personer er blevet dræbt, og 28 personer er såret. USAs præsident, Joe Biden, har atter efterlyst en strengere våbenlovgivning.

Dermed når USA mere end 160 masseskyderier – hvor fire eller flere mennesker er skudt – blot indtil videre i år, ifølge ‘Gun Violence Archive’. Med en befolkning på omkring 3.200 mennesker er Dadeville blot en lille by på landet, som ikke er vant til voldsscener i denne skala. Indtil videre er der ikke kommet mange detaljer frem om en mulig mistænkt. Der er nærmest ikke fremkommet detaljer om, hvordan skyderiet blev bragt til ophør, eller om en mistænkt selv er død eller varetægtsfængslet …

alabama
Endnu et masseskyderi er sket i USA … (Foto: Visualhunt)

Læs også: Fem personer dræbt i Norge

Nye anholdelser i drabssag fra Dragør

Yderligere tre personer er i dag blevet anholdt i drabssagen fra Dragør Fort, hvor en 54-årig mand blev dræbt. To af de anholdte fremstilles i grundlovsforhør i morgen.

Efter yderligere efterforskning af drabet på Dragør Fort den 22. januar har Københavns Politi i dag anholdt tre personer, som alle sigtes for medvirken til grov vold med døden til følge.

De anholdte er en 48-årig kvinde samt to mænd på 50 og 56 år. Kvinden er blevet løsladt efter afhøring, mens de to mænd vil blive fremstillet i grundlovsforhør i morgen ca. kl. 9.30 i Københavns Byret. Her vil anklagemyndigheden begære lukkede døre.

I forvejen sidder tre personer varetægtsfængslet i sagen. Der er tale om to mænd på 28 år samt en 49-årig mand.

– Vi er nu så langt i efterforskningen, at vi har et godt overblik over sagens sammenhæng. De nærmere omstændigheder kan jeg ikke komme ind på, da sagen kører for lukkede døre, udtaler vicepolitiinspektør Knud Hvass fra Københavns Politi.

politi politibi
Der er nyt om sagen i Dragør …(Foto: MY DAILY SPACE)

Dagens billede: Skidt nyt for gamers

https://www.instagram.com/p/Cq-9Y_1tr_R/

· Mere fra samme kategori ·