Læs også:

Close
milano boligmesse

NEWS: Dansk design hyldes på designudstilling i Milano

Nyheder  | 

Dansk design hyldes på designudstilling i Milano · Nyt i Filippa-sagen · Markant flere ladepunkter i 2023 · Vandselskaber vil beskytte hele vandkredsløbet mod miljøfarlige stoffer · Palæstinensisk mand taget i stor smuglersag · Dagens billede: Snoopy’s dobbeltgænger

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk design hyldes på designudstilling i Milano

H.K.H. Kronprinsessen og erhvervsministeren har besøgt den danske særudstilling til Milano Design Week 2023, der er en gigantisk bolig- og designmesse.

Dansk design er eftertragtet i udlandet, og til dette års prestigefyldte Milano Design Week 2023 bliver der sat spotlight på dansk design med udstillingen ‘This is Denmark’. Udstillingen er en oplagt mulighed for at fremme danske designvirksomheder.

– Det er en fornøjelse at tage del i en hyldest til det gode håndværk, som de danske designvirksomheder er kendt for. Det er et velfortjent rygstød til de kreative erhverv i Danmark, der betyder, at både nye og gamle klassikere kommer ud på hylderne i hele verden. Udstillingen understreger, at dansk design er kendetegnet ved tidsløst design, hvor produkterne kan bruges og vække glæde hos flere generationer, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Under besøget åbnede H.K.H. Kronprinsessen og erhvervsministeren udstillingen samt møde de danske virksomheder, der er repræsenteret på udstillingen. Det er den danske ambassade i Italien, der i samarbejde med Dansk Industri og Creative Denmark står bag den kuraterede udstilling, der fortæller 16 unikke historier om 16 danske designvirksomheder.

Foruden åbningen af udstillingen, står programmet desuden på en rundbordsdrøftelse om det danskledede projekt DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society). Projektet, der er blevet til under Europa-Kommissionens initiativ New European Bauhaus, har til formål at finde løsninger, der kan gøre 100 europæiske storbyer klimaneutrale inden 2030. Projektet skal samtidig bidrage til at gøre byerne æstetiske og robuste over for klimaforandringer, hvor man samtidig skaber plads til planter og dyr.

Rundbordsdrøftelsen har til formål at samle danske og italienske interessenter med henblik på at drøfte udfordringer og muligheder inden for bæredygtig byudvikling, samt fordre og indbyde til øget samarbejde mellem Danmark og Italien.

milano boligmesse
Hele Milano emmer i disse dage af design – både på den store messe, der foregår i mange haller, men også i indre by, hvor et utal af events, fremvisning af nyheder, udstillinger og møder foregår. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Smukt dansk design

Nyt i Filippa-sagen

I går afslørede BT, at politiet efterlyste en bil efter drab på Emilie Meng, og at den sigtede i Filippa-sagen kørte samme bilmodel, idet han tilbage i 2016 kørte i en sølvgrå Hyundai i30, som er den bilmodel, politiet også efterlyste i forbindelse med drabet på Emilie Meng.

Tidligere i går afslørede BT også, at politiet ifølge bistandsadvokaten vil efterforske, om den sigtede i Filippa-sagen kan kobles til det uopklarede drab på Emilie Meng, der forsvandt efter en bytur den 10. juli 2016 og blev fundet dræbt et halvt år senere.

I forbindelse med efterforskningen efterlyste politiet en lys Hyundai i30 eller lignende bil, der var blevet fanget på et overvågningskamera klokken 04.07 den nat ved Korsør Station, hvor Emilie Meng sidst blev set i live.

Forsvarsadvokaten til den 32-årige varetægtsfængslede i Filippa-sagen har ingen kommentar til oplysningerne.

Den 32-årige, der stadig er omfattet af navneforbud, er varetægtsfængslet indtil foreløbig den 11. maj. Han er sigtet for at have frihedsberøvet den 13-årige Filippa og for at have voldtaget hende. Det kom frem ved et grundlovsforhør ved Retten i Næstved, hvor anklagemyndigheden krævede manden varetægtsfængslet.

Den 32-årige er sigtet for at have frihedsberøvet pigen i lidt over et døgn. I den tidsperiode har han – mener politiet – transporteret hende mellem to adresser.

Han er desuden sigtet for at have voldtaget hende flere gange under vold og trusler og for andet seksuelt forhold end voldtægt.

Den 32-årige erkender delvist de rejste sigtelser. Han er stadig beskyttet af et navneforbud i sagen.

blink politi

Politiet arbejder stadig på højtryk i sagen om Filippas forsvinde  … (Foto: Unsplash)Læs også: Emilie Meng er fundet død

Markant flere ladepunkter i 2023

Ladeinfrastrukturen er et fuldstændigt afgørende element, hvis den grønne omstilling af transporten skal lykkes. Det er derfor positivt, at der på et år er sket en markant udvikling af antal ladepunkter i Danmark. I løbet af de sidste 12 måneder er der kommet 4.975 nye ladepunkter til, hvilket udgør en procentvis fremgang på 84 procent.

Også antallet af lynladere er steget markant. I første kvartal 2022 var der 506 offentligt tilgængelige lynladepunkter i Danmark, hvilket nu er vokset til 951. Dette er en stigning på 88 procent, som i høj grad skyldes, at tidligere eksklusive opladere er gjort offentlige, samt at mange udbydere udbygger deres netværk hurtigt.

– Det er meget positivt, at vi ser stigning af offentlige ladepunkter. Det er en absolut nødvendighed, hvis vi skal i mål med de grønne ambitioner for transporten. Med flere offentlige tilgængelige ladepunkter sker en reduktion i rækkeviddeangsten, som stadig er stadig en faktor, der begrænser køb af elbiler, udtaler Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører.

Flere elbiler øger behovet for ladestandere, for antallet af elbiler i Danmark er vokset markant over de seneste år. I efteråret 2022 var bestanden af elbiler i Danmark på 100.000. I april 2023 er dette vokset til en bestand på knap 128.000. Forbrugerne er interesseret i opladelige biler, hvilket kunne ses i marts, hvor næsten halvdelen af salget bestod af opladelige biler – plug-in hybrider og elbiler. Det øger behovet for offentlige ladepunkter.

De fleste danskere med bil bor i parcelhus, hvor mange nemt kan sætte sin egen ladestander op i garagen og dermed få fuld fleksibilitet. Dog er der i Danmark omtrent 730.000 danske familier med bil, der bor i enten etagebolig, rækkehus eller lignende, hvor muligheden for at opsætte egen ladestander er stærkt begrænset.

– Hvis vi ønsker at borgere med bil i byerne skal se elbilen som en mulighed, så er det essentielt at de ikke er begrænset i deres mulighed for at oplade bilen tæt på bopælen. Nogle har måske muligheden for at oplade på arbejdspladsen, men det ændrer ikke på at der også er et behov for lynladning tæt på, slutter Mads Rørvig.

de danske bilimportører elbil ellader
Der er godt nyt til alle med elbil … (Foto: PR)

Læs også: C02-udledningen fra nye danske biler er faldet 37 procent

Vandselskaber vil beskytte hele vandkredsløbet mod miljøfarlige stoffer

Danske EU-Parlamentarikere støtter forslag om højere krav til rensning af spildevandet men er splittede i spørgsmålet om, hvem der skal betale for den ekstra rensning. Det bør være forureneren, mener DANVA. Også når det kommer til grundvandet.

Medicinrester, PFAS, pesticider og andre miljøfarlige stoffer hører hverken til i grundvandet eller vandmiljøet. Derfor kæmper DANVA for, at vandselskaberne får bedre muligheder for at løse problemerne. Og i aprilnummeret af branchemagasinet DANSKVAND sætter DANVA netop fokus på problemer og løsninger, når det kommer til miljøfarlige stoffer i vandet.

– Vandselskabernes økonomiske rammer skal indrettes på en måde, så DANVAs medlemmer kan investere i at skærme mennesker og miljø mod de miljøfarlige stoffer. De rammer skal bl.a. bruges til at finansiere sprøjtefrie grundvandsparker og, for spildevandsselskabernes vedkommende, at anlægge et ekstra rensetrin i processen, forklarer Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA, i sin leder i DANSKVAND.

I magasinet kan man læse mere om, hvad det fjerde rensetrin er, og hvilke erfaringer danske vandselskaber allerede har gjort sig med fjernelse af medicinrester fra spildevandet.

Forureneren skal betale … I forbindelse med en revision af byspildevandsdirektivet foreslår EU-Kommissionen, at medicinal- og kosmetikindustrien skal betale en del af regningen i forbindelse med indførslen af det fjerde rensetrin, som skal komme miljøfarlige stoffer i spildevandet til livs. Kommissionen oplyser, at hele 92 procent af disse stoffer stammer fra de to industrier.

Nikolaj Villumsen, valgt for Enhedslisten, bliver forhandler om byspildevandsdirektivet på vegne af venstrefløjsgruppen i Europa-Parlamentet. Han erklærer sig som tilhænger af “de skrappest mulige krav” til spildevandsrensning.

– Min absolutte topprioritet er at få lavet en bedre beskyttelse af natur og klima, der samtidig er socialt retfærdig. Hvis der er muligheder for at stramme yderligere op i forhold til udkastet, så er det oplagt at gøre det, siger Nikolaj Villumsen til DANSKVAND.

EU-Kommissionen lægger op til, at renseanlæg over 100.000 PE (personækvivalenter) skal fjerne 80 procent af de miljøfarlige stoffer i spildevandet. Nikolaj Villumsen opfordrer til at være særlig opmærksom på cocktaileffekter som følge af samspillet mellem flere skadelige stoffer.

Pernille Weiss, valgt for De Konservative, er med i Det Europæiske Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet, der er konservativ/kristelig-demokratisk. Hun støtter umiddelbart kravene i udkastet om spildevandsrensning.

– Det er mit indtryk, at EU-Kommissionen har forberedt sig godt, så Kommissionen har foreslået det, der er behov for, siger Pernille Weiss til DANSKVAND.

De to EU-parlamentarikere er dog splittede i spørgsmålet om, hvordan regningen skal fordeles. Læs mere om det i DANSKVAND.

DANVA støtter Kommissionens forslag om et udvidet producentansvar ud fra forureneren betaler-princippet og ser gerne, at samme princip bliver indført i forhold til drikkevand.

– Vandværker har i mange år kæmpet med rester af miljøfarlige stoffer i det grundvand, der anvendes til drikkevand. Fremadrettet skal vi derfor i en periode indstille os på, at man flere steder skal rense grundvand, der anvendes til at drikke. Den erkendelse viser vigtigheden af at indføre et udvidet producentansvar på sprøjtemidler, så de, der fremstiller produkterne, også betaler for den oprydning og rensning, deres produkter vil medføre, fortsætter Carl-Emil Larsen.

På trods af miljøfarlige stoffer har vandkunderne dog ikke noget at frygte, når de åbner for vandhanen, lyder det fra en af landets førende eksperter, Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på Institut for miljø og ressourceteknologi på DTU.

– Jeg mener fortsat, at det danske drikkevand er godt og rent, og jeg synes, vandselskaberne gør en rigtig god indsats for at sikre, at det forbliver sådan. Forbrugerne behøver ikke være bekymrede for det vand, de fr i hanerne, slutter professoren til DANSKVAND.

Læs mere om udfordringer og løsninger i forhold til miljøfarlige stoffer i magasinet DANSKVAND.

danva natur vand
Vandselskaber vil beskytte hele vandkredsløbet mod miljøfarlige stoffer …  (Foto: PR)

Læs også: Vandselskaber kan få hovedrolle i fremtidens nye energi

Palæstinensisk mand taget i stor smuglersag

30-årig palæstinensisk mand varetægtsfængslet i sag om indsmugling af 20.000 tramadoltabletter. De 20.000 tramadoltabletter blev fundet i en kuffert i forbindelse med toldkontrol i et tog, der var ankommet fra Tyskland til Padborg Banegård. 

En 30-årig mand, palæstinensisk statsborger, blev fredag ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for indsmugling af 20.000 tramadoltabletter. Den sigtede nægter sig skyldig, men kærede ikke varetægtsfængslingen.

Den 30-årige mand befandt sig torsdag eftermiddag i et tog fra Tyskland, der ved ankomst til Padborg Banegård blev kontrolleret af den særlige Politi- og Toldenhed, som er et samarbejde mellem Toldstyrelsen og Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi. Ved kontrol i en af kupeerne fandt tolderne de 20.000 tramadoltabletter i en kuffert, hvorefter den 30-årige mand blev anholdt af politiet.

tramadol toldstyrelsen
Sådan så ‘fangsten’ ud … (Foto: Toldstyrelsen)

Læs også: Litauisk mand anholdt i Tyskland og udleveret til Danmark

Dagens billede: Snoopy’s dobbeltgænger

· Mere fra samme kategori ·