Læs også:

Close
sodavand pepsi max sukkerfri

NEWS: Tæt på hver anden danske sodavand er sukkerfri

Nyheder  | 

Tæt på hver anden danske sodavand er sukkerfri · 23-årig mand idømt fængsel og udvisning i narkosag · Ny boligskat droppet i finansloven · Dansk-tysk grænseregion skal være nyt grønt industriområde · Konfiskeret vanvidsbil skal erstattes med 900.000 kroner · Dagens billede: En uhyggelig opdagelse

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tæt på hver anden danske sodavand er sukkerfri

I takt med at tapperierne tilbyder flere og flere sukkerfrie alternativer, er danske forbrugeres tørst efter sodavand uden sukker steget markant.

Indholdet var sukkerfrit i så godt som hver anden af de sodavand, forbrugerne åbnede i 2022. 49% sukkerfrie sodavand mod 51% sukkersødede sodavand lød andelene på ifølge tal fra Nielsen Scantrack.

Andelen af sodavand uden sukker lå igennem 2010’erne stabilt omkring 35%. Men tapperierne har de senere år arbejdet intensivt på at udvikle sukkerfrie alternativer med en smag, som forbrugerne er glade for. Samtidig har tapperierne brugt betydeligt flere penge på at markedsføre sodavand uden sukker end på sukkersødede sodavand.

– Kombineret med at forbrugerne har taget rigtigt godt imod de sukkerfrie produkter, betyder denne indsats, at vi er snublende nær, at 2023 bliver året, hvor vores medlemmer sælger flere sodavand uden sukker end sodavand med sukker, fforklarer direktør Nick Hækkerup fra Bryggeriforeningen, som er både bryggeriernes og tapperiernes brancheorganisation.

Han peger også på, at Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima har været en drivende kraft bag udviklingen. Her har knap 150 virksomheder, brancheforeninger og sundhedsorganisationer i regi af Fødevarestyrelsen siden 2019 samarbejdet om blandt andet at fremme udviklingen af sundere og samtidigt velsmagende fødevarer.

– Fødevarepartnerskabet har både fokus på at nedbringe indholdet af sukker i læskedrikke og på at øge andelen af alternativer med andre sødemidler end sukker, og det har utvivlsomt bidraget væsentligt til den positive udvikling. Det viser, at partnerskabsmodellen er succesfuld og også kan anvendes til at løse andre samfundsmæssige udfordringer, slutter Nick Hækkerup, der er formand for partnerskabets drikkevaregruppe.

bryggeriforening sodavand
(Grafik: Bryggeriforeningen)

Fakta:

Bryggeriforeningen er brancheorganisation og fælles talerør for bryggerier og tapperier i Danmark. Vi varetager og formidler medlemmernes interesser over for Folketinget, myndighederne, medierne og den øvrige offentlighed. Blandt andet når det gælder erhvervs-, miljø-, fødevare- og sundhedspolitik.

sodavand pepsi max sukkerfri
Danskere vælgere oftere og oftere sodavand uden sukker … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: At drikke Pepsi Max med god samvittighed

23-årig mand idømt fængsel og udvisning i narkosag

Dna-spor på en adresse i Ebeltoft var med til at få en 23-årig mand dømt for besiddelse af amfetamin med henblik på videreoverdragelse. Dommen, afsagt i torsdags i Retten i Randers, lød på fængsel i to år og 10 måneder samt udvisning af landet for bestandig.

I april 2022 mødte betjente fra Østjyllands Politis specialpatrulje op på en adresse i Ebeltoft efter et tip om, at der var ulovlige stoffer på stedet. Under en ransagning fandt betjentene lidt over 600 gram amfetamin gemt i fryseren, og der var også flere små salgsposer, en digitalvægt og en vakuumpakker på stedet. Alt sammen noget, der indikerede, at der blev gjort klar til salg af narkotika.

En nu 20-årig mand, der boede på adressen, blev anholdt på stedet, mens en 19-årig mand blev anholdt ugen efter. Den videre efterforskning ledte også politiet på sporet af den 23-årige, som dog først blev anholdt i september.

Det var bl.a. dna-spor fundet på vakuumpakkeren, beskedudvekslinger på en telefon og vidneudsagn, der var med til at koble den 23-årige sammen med amfetaminen.

Den 23-årige er irakisk statsborger, og selvom han har boet i Danmark siden, han var et år, blev han ud over fængselsstraffen idømt udvisning for bestandig.

– Den 23-årige har er tidligere straffet, og han har også tidligere modtaget en advarsel om udvisning. Det var medvirkende til, at retten vurderede, at han nu skulle udvises af landet efter endt afsoning. Samtidigt viser det også, at besiddelse af hårde stoffer med henblik på salg er en alvorlig form for kriminalitet, som retten slår hårdt ned på,  siger anklager Louise Bitz Nielsen.

Den 23-årige nægtede sig skyldig og ankede dommen. De to andre mænd i sagen er tidligere blevet idømt hver to års fængsel. Den 23-årige var den sidste, der manglede at få dom i sagen.

amfetamin narko
23-årig mand idømt fængsel og udvisning i narkosag …. (Foto: Pexels)

Læs også: Dom sprænger strafferammen i stor narkodom

Ny boligskat droppet i finansloven

Regeringen har droppet planerne om at indføre lagerbeskatning af udlejningsejendomme. Danmarks største børsnoterede ejendoms- og servicevirksomhed, Jeudan, er glade for beslutningen, der skaber rum for investeringer i den grønne omstilling.

Den nye finanslov gemmer på en vigtig nyhed for ejendomsbranchen. I loven står nemlig anført, at den planlagte indførsel af en lagerbeskatning af selskabers ejendomsavancer er droppet. Det sker efter grundige og vedvarende indvendinger fra blandt andre Dansk Industri (DI), der da også modtager nyheden meget positivt.

– Den nu droppede skattestigning var generelt ikke bare ubegrundet, men også meget dårligt timet for ejendomsbranchen, der i forvejen er påvirket af turbulente tider i verdensøkonomien med stigende renter, inflation, tilbageholdende investorer og materialepriser, som bestemt ikke er faldet tilbage til niveauet fra før Ruslands invasion af Ukraine, siger DI’s skatte- og boligøkonom Bo Sandberg og tilføjer:

– I DI er vi rigtig glade for, at regeringen har droppet planerne om lagerbeskatning af ejendomsavancer. Det var en dårlig ide fra starten af.

Blandt det nu droppede lovforslags mange vederstyggeligheder var, at lagerbeskatningen ville straffe de ejere af erhvervsejendomme, som energirenoverer ejendommen og derved opnår både værdistigning og lavere klimaaftryk. Så det var en ny skat, der modarbejdede Folketingets og erhvervslivets fælles ønske om grøn omstilling og uafhængighed af fossile energikilder, påpeger Bo Sandberg.

– Grundprincippet om, at selskaber først beskattes, når fortjenesten er realisereret, bør fortsat være det bærende princip – som forslaget om lagerbeskatning brød med. Så det er rigtig godt, at planerne nu er droppet, siger DI’s boligøkonom.

Fra Danmarks største børsnoterede ejendoms- og servicevirksomhed, Jeudan, er der også tilfredshed med at lagerbeskatningen er droppet.

– Forslaget om lagerbeskatning ville have ført til en radikal ændring af den skattemæssige behandling af ejendomme i Danmark. En af de udfordringer, som vi har belyst i forbindelse med lagerbeskatningen, er, at den vil gøre det sværere for aktører i branchen at investere i ejendomme og således også i den grønne omstilling. Vi er derfor godt tilfredse med, at lagerbeskatningen er droppet, slutter adm. direktør i Jeudan Per W. Hallgren, der også er formand for DI Ejendom.

jeudan
“Forslaget om lagerbeskatning ville have ført til en radikal ændring af den skattemæssige behandling af ejendomme i Danmark,” siger adm. direktør i Jeudan Per W. Hallgren, der også er formand for DI Ejendom. (Foto: Jeudan)

Læs også: Dansk modebranche i topform og klar til økonomisk afmatning

Dansk-tysk grænseregion skal være nyt grønt industriområde

Erhvervsminister Morten Bødskov havde i fredags møde med sin tyske kollega Robert Habeck, hvor de blandt andet har diskuteret mulighederne for at gøre den fælles grænseregion til en foregangsregion for den grønne industrielle omstilling.

I en verden med krig, pres på forsyningskæder og et globalt kapløb om grønne teknologier er der mere end nogensinde brug for gode partnerskaber og samarbejde på tværs af landegrænser.

Det er på den baggrund, at Erhvervsminister Morten Bødskov i dag har haft møde med Tysklands viceklansler og økonomi- og klimaminister, Robert Habeck.

De to ministre talte bl.a. om muligheden for et endnu stærkere grønt samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Det skal ske ved at gøre den fælles grænseregion i Sønderjylland til en pionerregion inden for den grønne industrielle omstilling.

Danmark har allerede taget nogle skridt for regionen ved at etablere et erhvervsfyrtårn for grøn energi og sektorkobling i Sydjylland, hvor en bred kreds af aktører arbejder sammen om at udvikle den grønne industri.

Det er denne tankegang, som nu tages med videre i samarbejdet om det dansk-tyske grænseområde, der geografisk giver gode forudsætninger for at skabe morgendagens grønne løsninger, tiltrække investeringer og etablere værdikæder for grøn industri.

– Den nye verdensorden, som vi står overfor stiller høje krav til dialog og samarbejde på tværs af landegrænser. Vi har nu mere end nogensinde før brug for stærke partnerskaber på tværs af landegrænser. Derfor er jeg glad for at have mødtes med mine tyske kollega Robert Habeck i dag. Jeg sætter stor pris på det meget tætte samarbejde, der er mellem Danmark og Tyskland. Et samarbejde som vi nu vil arbejde for at udvide ved at gøre grænseområdet mellem vores to lande til et forbillede for den grønne industrielle omstilling, udtaler erhvervsminister Morten Bødskov.

– I fællesskab skal vi opbygge ledende grønne markeder i Europa. Mere vedvarende energi, mere energieffektivitet, klimavenlig industri – det er, hvad vi arbejder imod i Danmark, i Tyskland og i Europa. Her kan et tættere dansk-tysk samarbejde udgøre et vigtigt bidrag. Net Zero Industry Act, som Europa-Kommissionen præsenterede for nyligt, giver os de retslige rammer, som vi har brug for. Den lægger vægt på forenkling og fremskyndelse af godkendelsesprocedurer, der er svaret på et krav, som vi ofte har stillet. Nu har vi værktøjerne. Det er afgørende, at vi hurtigt når til gennemførelse, slutter Robert Habeck. Tysklands viceklansler og økonomi- og klimaminister.

grænse told
Dansk-tysk grænseregion skal være nyt grønt industriområde … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Det kan du selv gøre for at begrænse dit klimaaftryk

Konfiskeret vanvidsbil skal erstattes med 900.000 kroner

Retten i Glostrup har konfiskeret en dyr leasingbil efter vanvidskørsel og bestemt, at leasingtageren skal betale leasingselskabet erstatning for tabet af bilen.

En 55-årig mand fra Frederiksberg er idømt 20 dages fængsel og frakendt førerretten i tre år for vanvidskørsel.
Kørslen bestod i, at han en eftermiddag i oktober sidste år blev målt til mindst 107 kilometer i timen på Kystholmen ved Avedøre Holme. Strækningen er et tættere bebygget industriområde i en 50 km/t-zone, og hastighedsoverskridelsen var på 114 procent.

En færdselsbetjent beslaglagde bilen på stedet, og i går afgjorde en dommer, at bilen skulle konfiskeres.

Bilen, en over to ton tung Mercedes AMG GT 63 S 4MATIC med en 4-liters V8 motor og 639 hestekræfter, var leaset af dømtes selskab sidste år.

– Efter konfiskationen rejste leasingselskabet et erstatningskrav på 918.375 kroner mod dømtes selskab for tabet af bilen, og det imødekom retten i forbindelse med dommen om vanvidskørsel, udtaler specialanklager Charlotte Møgelhøj, Anklagemyndigheden.

Den 31. marts er det to år siden, at vanvidspakkens strafskærpelser trådte i kraft.

bil mercedes
Der venter stort erstatskrav til den dømte … (Foto: PR)

Læs også: Fire personer dømt for rambuktyveri

Dagens billede: En uhyggelig opdagelse

· Mere fra samme kategori ·