
NEWS: Større økonomisk skævvridning af Danmark
Større økonomisk skævvridning af Danmark · Fire mænd anholdt i stor narkosag · EU skal investere i fremtidens grønne teknologier · Snart kommer sidste sæson af Succession · 33-årig eritreisk mand varetægtsfængslet i sag om menneskesmugling af landsmand · Dagens billede: Toblerones nedtur · Fredagsfjol: Når vinden gør underværker 🤣
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Større økonomisk skævvridning af Danmark
For første gang i årtier tjener den rigeste procent mere end ni procent af danskernes samlede indkomster. Den rigeste procent af danskerne sidder på en større og større andel af de samlede indkomster, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Den rigeste procent af danskerne tjent mere en 9 procent af de samlede indkomster i et kalenderår. Det er første gang i årtier, det sker. Til sammenligning tjente den rigeste procent af danskerne 7,0 procent af de samlede indkomster i 2011. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der på baggrund af nye indkomstdata fra Danmarks Statistik har kunnet undersøge indkomstfremgangen blandt de allerrigeste tilbage fra 1995 og frem til 2021.
– Forskellene på indkomsterne er vokset rigtig meget de seneste årtier, og udviklingen ser ud til at fortsætte. Der bliver en større og større koncentration af rigdom i Danmark. Det er virkelig noget, der driver den stigende tendens til ulighed, forklarer Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I 1995 tjente den rigeste procent af danskerne 5,8 procent af de samlede bruttoindkomster. Meget tyder på, at vi i hvert fald skal tilbage til 1970 for at se den rigeste procent af danskerne sidde på en indkomstandel på 9 procent.
– Det er usikkert at sammenligne med forskellige perioder over så lang tid, men tidligere analyser peger på, at vi sandsynligvis skal tilbage til 1950-1960-1970’erne for at finde noget, der ligner, siger Sune Caspersen.
Analysen fra AE er en opgørelse af bruttoindkomster, det vil sige indkomster før skat. Den viser samtidig, at den rigeste procent sidder på 8,4 procent af de samlede indkomster efter skat.
– Der er ingen tvivl om, at den stigende tendens til ulighed er hjulpet på vej af den skattepolitik, der er blevet ført i en lang årrække. Omvendt viser tallene viser også, at progressiv skattepolitik batter noget, siger Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Læs Analysens hovedkonklusioner her:
Den gyldne procent af danskerne med de største bruttoindkomster har en indkomst på mindst cirka 1,9 millioner kroner før skat svarende til cirka 160.000 kroner om måneden. I gennemsnit er deres indkomst på 4,1 millioner kroner før skat.
For første gang i årtier sidder den rigeste procent på mere end 9 pct. af de samlede indkomster. Det er altså ni gange mere end gruppens størrelse berettiger til.
Mens den rigeste procent af danskerne tjente 9,1 pct. af de samlede indkomster i 2021, var tallet 7,0 pct. i 2011, 6,5 pct. i 2001 og 5,8 pct. i 1995.
At indkomsterne vokser hurtigere i toppen af samfundet end for resten af befolkningen er en af de væsentlige drivkræfter bag den stigende ulighed i indkomster i Danmark.
Den rigeste procents andel af de samlede indkomster er steget med næsten 3,3 procentpoint siden 1995
Tabellen viser år for år, hvor stor en andel af de samlede bruttoindkomster, som tilgår den rigeste procent af de skattepligtige.
Du kan læse hele analysen her.

Læs også: Danmark er fortsat digital duks i Europa
Fire mænd anholdt i stor narkosag
Fire mænd anholdt for import af amfetaminolie og salg af store mængder hård narkotika. Det er National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der i går onsdag har anholdt fire mænd ved en anholdelsesaktion i København og Østjylland. Mændene er sigtet for at have importeret amfetaminolie ind i Danmark samt for salg af store mængder hård narkotika.
NSK har i samarbejde med specialafdelinger fra Københavns Politi og Østjyllands Politi – foretaget en række anholdelser af fire mænd i alderen 29 til 42 år. En af mændene blev anholdt i Randers, mens de tre øvrige mænd blev anholdt i København.
Anholdelserne sker på baggrund af længere tids efterforskning mod et narkotikanetværk med tråde til udlandet, som mændene mistænkes at være en del af.
Ledende politiinspektør, Michael Kjeldgaard, udtaler:
– Vi har i denne sag og andre efterforskninger konstateret, at der bliver indsmuglet amfetaminolie, som bliver brugt til at fremstille amfetamin her i Danmark, der via mellemmænd sælges af pushere på gaden. Jeg er derfor tilfreds med dagens anholdelser, der efter politiets opfattelse er med til at bremse et kriminelt netværk med tråde til udlandet i deres kriminalitet.
De anholdte fremstilles i dag ved Retten i Randers. Anklagemyndigheden har anmodet om lukkede døre ved fremstillingen, og der kan derfor på nuværende tidspunkt ikke oplyses yderligere i sagen.

Læs også: To brødre i fængsel i salg om narkohandel og våbenbesiddelse
EU skal investere i fremtidens grønne teknologier
EU’s stats- og regeringschefer er blevet enige om, at gøre det lettere og hurtigere at give statsstøtte til udvikling af grønne teknologier. Det er et vigtigt skridt i retningen mod at fremtidssikre Europas grønne førerposition i en tid, hvor konkurrencen på den globale markedsplads spidser til.
Dette skete på EU-topmødet tilbage i februar, hvor EU’s stats- og regeringschefer blev enige om at forenkle eksisterende regler for statsstøtte. Samtidig åbnes døren for, at EU’s medlemslande midlertidigt kan give målrettet støtte til grønne teknologier, der er udsat for skarp – og i nogle tilfælde unfair – konkurrence fra lande uden for EU. Beslutningen giver et nødvendigt rygstød til europæiske virksomheder, der udvikler og producerer grøn teknologi, der er helt afgørende for vores grønne omstilling.
– Det er en afgørende og definerende tid for Europa. Det gælder i forhold til vores sammenhængskraft, forsyningssikkerhed, klimakamp og konkurrencedygtighed. Vi bliver udfordret fra flere verdenshjørner, og det er nu, at EU skal vise sit værd og kæmpe for europæisk erhvervsliv. Der skal skrues markant op for investeringer i grøn teknologi, hvis europæiske virksomheder skal fastholde deres globale førerposition, forklarer Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
– Den grønne omstilling i Europa må ikke tabe tempo. Derfor giver det god mening med målrettet og midlertidig statsstøtte i grønne teknologier, som er afgørende for vores vækst og velstand. Fælles, koordineret statsstøtte bliver ét af de greb, der skal tages fat på, så det ikke resulterer i et internt statsstøttekapløb i EU, som vi alle i sidste ende taber på, siger Lars Sandahl Sørensen.
DI-topchefen peger blandt andet på grønne teknologier som grønt brint, fangst og CO2-lagring, vedvarende energi, energieffektivitet, bioteknologi og vandteknologi som områder, der skal investeres i. Det er også alle områder, hvor danske virksomheder har unikke styrkepositioner – både i Danmark og globalt.
Meldingen fra Bruxelles kommer efter flere måneders hovedbrud i EU i kølvandet på den gigantiske amerikanske klimapakke, Inflation Reduction Act. I USA giver man landets grønne industri en stor kapitalindsprøjtning og skatterabatter. Europæiske virksomheder har mulighed for at få del i klimapakken, hvis de investerer, producerer og skaber arbejdspladser i USA. EU stiller ikke samme krav til amerikanske virksomheder den anden vej rundt, og det er blandt andet med til at skævvride konkurrencen.
– Det er fantastisk at USA for alvor har stemplet ind i klimakampen, og mange danske virksomheder kan også få del i den store klimapakke. Det er entydigt godt. Men det har samtidig skabt nogle udfordringer for EU, som vi skal løse i fællesskab. Det er vores velstand og vækst, der er på spil, og derfor er det så vigtigt, at EU skruer op for den grønne omstilling, når vores konkurrenter gør det. Hvis erhvervslivet får bedre rammevilkår, kan vi skabe den grønne fremtid, vi alle ønsker os, siger Lars Sandahl Sørensen.
– Det må ikke være sværere at drive virksomhed i Europa end eksempelvis i USA. I årevis har danske virksomheder været førende inden for udviklingen af grønne teknologier. Hvis Danmark og Europa skal fastholde den grønne førerposition, skal alle bump på handelsvejene i EU’s indre marked fjernes. Det kræver et opgør med langsommelige processer, bureaukrati og tunge administrative systemer, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danmark har i mere end 30 år har haft enorm glæde og gavn af EU’s indre marked, men der er et stort behov for at rydde op i tunge processer og systemer, der i mange tilfælde forsinker eller spænder ben for teknologiudviklingen i EU.

Læs også: Regeringsplan for grøn flytrafik
Snart kommer sidste sæson af Succession
Du har måske binget de tre første, men nu kan du snart se den fjerde og sidste sæson af HBO Max serier Succession. Den har premiere den 27. marts på HBO Max.
Familiefejder og magtkampe er i centrum i genforeningen af patriarken Logan Roy (Brian Cox) og hans fire voksne børn Kendall (Jeremy Strong), Siobhan (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) og Connor (Alan Ruck).
I fjerde sæson nærmer salget af mediegiganten Waystar Royco til tech-iværksætteren Lukas Matsson (Alexander Skarsgård) sig. Salget fremkalder angst og familiesplid hos The Roys, mens de forestiller sig, hvordan livet vil se ud, når handlen går igennem. Magtkampe blusser op, efterhånden som de indser, at deres politiske gennemslagskraft vil blive alvorligt indskrænket.
Andre roller omfatter Matthew Macfadyen, Nicholas Braun, J. Smith-Cameron, Peter Friedman, Hiam Abbass, Arian Moayed og Stephen Root.
De første tre sæsoner af serien har høstet hele 48 Emmy®-nomineringer og 13 sejre, inklusive Outstanding Drama Series, for anden og tredje sæson.
Succession, sæson 4 er i 10 afsnit af 60 minutters varighed.
Læs også: Seks ting som Sex And The City har lært os om dating
33-årig eritreisk mand varetægtsfængslet i sag om menneskesmugling af landsmand
Den 33-årige nægter sig skyldig og kærede varetægtsfængslingen til Vestre Landsret.
En 33-årig eritreisk mand er ved et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg blevet varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for menneskesmugling. Den 33-årige nægter sig skyldig og kærede varetægtsfængslingen til Vestre Landsret.
Den eritreiske mand kom ved midnatstid kørende i en personbil med en 25-årig landsmand som passager, hvor køretøjet blev taget ud til indrejsekontrol ved Frøslev Grænse. Ved kontrollen kunne den 33-årige vise gyldig, tysk rejselegitimation, mens den 25-årige mand ikke kunne vise nogen form for legitimation. Den 33-årige blev derefter anholdt af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi og sigtet for menneskesmugling.

Læs også: Mistænkt mand i sag om menneskehandel anholdt