Læs også:

Close
the banshees film

Oscarnominerede film du skal se

Underholdning  | 

Er du vild med film – gode film – film der gør en forskel – og som er en oplevelse at se. Så får du her fif til flere Oscar-nominerede film, vi synes, du skal se

Natten til mandag den 13. marts dansk tid er det tid til årets store filmfest, når Oscar-statuetterne skal uddeles for 95. gang her i 2023. Her får du en lille film(perle)guide til film, vi synes, du skal se …

Nedenfor finder du en oversigt over de film fra Disney, der er Oscar-nomineret, og hvor du kan se dem. Er du klar til at se med …

The Banshees of Inisherin – på Disney+ den 12. marts

The Banshees of Inisherin er en af årets storfavoritter ved prisuddelingen med hele ni nomineringer, og fra den 12. marts kan du glæde dig til, at du kan streame denne favorit på Disney+.

Det er manuskriptforfatter og instruktør Martin McDonagh, der står bag denne finurlige film, der er en fortælling om venskab, med Colin Farrell og Brendan Gleeson i front. På trods af, at naboerne Pádraic (Colin Farrell) og Colm (Brendan Gleeson) har et livslangt venskab, befinder de sig i en svær situation, da den ene pludselig afslutter deres venskab, hvilket får alarmerende konsekvenser for dem begge.

The Banshees of Inisherin er nomineret i følgende kategorier:

–       Bedste film

–       Bedste instruktør

–       Bedste mandlige hovedrolle (Colin Farrell)

–       Bedste kvindelige birolle (Kerry Condon)

–       Bedste mandlige birolle (Brendan Gleeson)

–       Bedste mandlige birolle (Barry Keoghan)

–       Bedste redigering

–       Bedste originale manuskript

–       Bedste filmmusik

 the banshees film
Colin Farrell er nomineret for sin rolle i filmen. (Foto: Jonathan Hession.  Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios)

Black Panther: Wakanda Forever – ligger på Disney+

Black Panther: Wakanda Forever, der er en af de seneste film i MCU-universet, kan bryste sig med hele fem Oscar-nomineringer.

I Black Panther: Wakanda Forever kæmper Dronning Ramonda (Angela Bassett), Shuri, M’Baku, Okoye og Dora Milaje for at beskytte deres nation mod intervenerende verdensmagter i kølvandet på Kong T’Challas død. Mens wakandanerne stræber efter at omfavne deres næste kapitel, skal heltene slå sig sammen med hjælp fra War Dog Nakia og Everett Ross og bane en ny vej for kongeriget Wakanda.

Filmen er nomineret i følgende kategorier:

–       Bedste kvindelige birolle (Angela Bassett)

–       Bedste kostume

–       Bedste visual effects

–       Bedste originale sang

–       Bedste makeup og hår

black panther film
Alex Livinalli spiller Attuma og Mabel Cadena Namora i Black Panther: Wakanda Forever. (Foto: Marvel Studios. © 2022 MARVEL)

Fire of Love – ligger på Disney+

Dokumentaren om det dødsdømte kærlighedsdrama mellem de frygtløse franske forskere Katia og Maurice Krafft og deres elskede vulkaner er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste dokumentar. Katia og Maurice Krafft elskede to ting – hinanden og vulkaner.

Parret rejste verden tynd i jagten på udbrud og dokumenterede deres opdagelser. De døde i 1991, men efterlod en arv, der berigede vores forståelse af naturen. Med afsæt i deres arkiver fortæller Fire of Love historien om skabelse og ødelæggelse, når to forskere begiver sig ind på ukendt land i kærlighedens navn.

Nomineret i kategorien bedste dokumentar.

fire of love film
Katia Krafft tæt på lava fra vulkanen Krafla på Island. (Foto: Image’Est)

Le Pupille – ligger på Disney+

Le Pupille er en stærk kortfilm om uskyldighed, grådighed og fantasi på en katolsk pigeskole under krigen. Den er nomineret i kategorien bedste kortfilm.

le pulille
En stærk og gribende kortfilm … (Foto: Disney PR)

Turning Red – ligger på Disney+

Pixars Turning Red er nomineret i kategorien Bedste animationsfilm. I animationsfilmen møder vi Mai Lee, en selvsikker, fjollet 13-årig mors pige, som rammes af teenagelivets kaos.

Hendes beskyttende og lidt dominerende mor, Ming, er altid lige i nærheden – uheldigvis for teenageren. Og som om det ikke var nok, at hendes interesser, forhold og krop er under forandring, bliver Mai ovenikøbet til en stor rød panda, når hun bliver for begejstret.

turning red film
En virkelig god animationsfilm – det er hvad Turning Red er – og Oscar-nomineret er den også … Foto: © 2022 Disney/Pixar)

Avatar: The Way of Water – kan ses i biografen

Denne vinters storfilm Avatar: The Way of Water har modtaget fire nomineringer. Avatar: The Way of Water begynder mere end et årti efter begivenhederne i den første film.

Filmen fortæller historien om Sully-familien, problemerne, de har, hvor langt de går for at holde hinanden i sikkerhed, de kampe, de kæmper for at holde sig i live, og de tragedier, de udsættes for. Magisk – dragende og bestemt en tur i biffen værd …

Film er nomineret i følgende kategorier:

–       Bedste film

–       Bedste visual effects

–       Bedste production design

–       Bedste lyd

avatar
Her ses Lo’ak i den smukke film.  (Foto: 20th Century Studios)

Empire of Light – kan ses i biografen 

Empire of Light er et drama, som tager sit udgangspunkt i en smuk, gammel biograf på den britiske sydkyst i 1980’erne og de menneskeskæbner, der giver liv til biografens magi.

Den er instrueret af Sam Mendes (der blandt også instruerede American Beauty og Sky Fall), og med Olivia Colman i den altdominerende hovedrolle er Empire of Light en smuk historie om venskab, had, kærlighed mellem mennesker og kærlighed til film på det store lærred. Filmen er nomineret til en Oscar for Roger Deakins’ smukke billedside i kategorien bedste fotografering.

empire of light film
Colin Firth og Olivia Colman spiller fantastisk i filmen Empire of Light.  (Foto: Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios)

 

Læs også:

Sådan laves statuetterne

 

oscar oscarstatuetter

· Mere fra samme kategori ·