Læs også:

Close
smykker briller taske magasin luksus (Foto: Unsplash)

NEWS: Oplysningskampagne om køb af ulovlige kopivarer

Nyheder  | 

Oplysningskampagne om køb af ulovlige kopivarer · Mand fundet død i Hvidovre Havn · Rekordhøj beskæftigelse er drevet af seniorer og indvandrere · Ny aftale sikrer uddannelse af tusindvis af pædagogmedhjælpere · 22-årig idømt forvaring i drabssag · Dagens video: Plastikaffald der gør skade

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Oplysningskampagne om køb af ulovlige kopivarer

RettighedsAlliancen og Meta samarbejder om oplysningskampagne, hvor de i fællesskab lancerer en oplysningskampagne med det formål at oplyse brugerne på Facebook og Instagram om de risici, der er forbundet med køb af ulovlige kopivarer og piratkopiering af indholdsprodukter som blandt andet musik og film. Kampagnen skal hjælpe med at beskytte rettighederne for kreative producenter og virksomheder i Danmark.

Kopivarer og piratkopieret indhold er en stadig stigende udfordring for kreative producenter, som enten får kopieret deres designs eller som ulovligt får spredt deres indhold. De sociale mediers indtog har givet brugerne utallige muligheder for med et enkelt klik at sprede ulovligt indhold eller annoncer for ulovlige produkter på netop de sociale platforme. Det faktum gør, at Meta, som står bag Facebook og Instagram, sammen med RettighedsAlliancen søsætter en storstilet kampagne mod netop ulovlige produkter på deres platforme.

Kampagnen består i en række grafikker som fokuserer på de risici, der er for køberne af kopivarer, risici der både kan have sundheds- og miljøskadelig karakter, ligesom den enkelte bruger kan opleve svindel og identitetstyveri, når de køber kopivarer. Foruden fysiske kopivarer fokuserer kampagnen på risici ved deling af ulovligt indhold som film, serier og musik.

Kampagnens formål er at opfordre brugerne til at være mere årvågne over for onlinesvindlere ved at give brugerne nogle hovedregler om ulovlige kopivarer og piratkopiering. Kampagnens målrettede indholdselementer er med til at minde brugerne om altid at sikre, at konti er verificerede før køb og at brugerne tjekker, at indholdet er delt af troværdige kilder – og at man altid skal bruge sin sunde fornuft, når man handler produkter og forbruger indhold på Metas platforme.

For Internettet tilbyder masser af godt indhold og gode tilbud – men desværre er mange af de fristende tilbud ikke altid lovlige. Et ulovligt forbrug kan gå ud over både dig selv og dem, der har skabt indholdet eller produktet. RettighedsAlliancen står bag kampagnens landing page, som er den side, som kampagnens grafikker henviser til. Her gives en række gode råd til, hvordan man kan genkende hjemmesider, der tilbyder ulovligt indhold og ulovlige kopiprodukter.

RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund er meget glad for at samarbejdet er kommet i stand, og hun udtaler:

– Der florerer masser af ulovligt indhold på de sociale platforme, og det er derfor en milepæl, at vi er nået dertil, hvor platformene selv begynder at oplyse deres brugere om de risici, der er ved at købe kopivarer og forbruge indhold ulovligt. Kopivarer og indhold der i stor stil tilbydes på netop de platforme. Vi er meget glade for samarbejdet med Meta, som ikke alene står bag denne oplysningskampagne, men som ligeledes stiller effektive nedtagningsværktøjer til rådighed for RettighedsAlliancen, så vi både kan hindre ulovlige uploads og hurtigt få nedtaget ulovlige produkter og indhold, så snart det rammer platformen. Disse værktøjer har helt tydeligt en positiv effekt for de danske rettighedshavere.

Metas indholdspolitik forbyder deling af indhold, der krænker IP-rettigheder. Virksomheden har opbygget et program til at bekæmpe IP-krænkelser, herunder et globalt team, der følger IP-krænkelser og griber ind blandt andet ved at nedtage ulovligt indhold. Meta tilbyder specialiserede rapporteringsværktøjer og en politik om at gribe ind over for gentagende krænkere.

Nicole Schulze som er politisk chef for immaterielle rettigheder og medier hos Meta, siger:

– Millioner af indholdsskabere og virksomheder på tværs af vores platforme er afhængige af deres egne immaterielle rettigheder som indtægtskilde. Vi har investeret betydeligt i teknologi, der finder og fjerner rettigheds-krænkende indhold. At samarbejde med RettighedsAlliancen i denne oplysningskampagne er et vigtigt næste skridt for at hjælpe med både at beskytte vores brugere og immaterielle rettigheder.

Kampagnen kører på Facebook og Instagram fra den 1. marts og 5 uger frem.

smykker briller taske magasin luksus (Foto: Unsplash)
Oplysningskampagne om køb af ulovlige kopivarer … (Foto: Unsplash)

Læs også: 4 ud af 10 unge har købt kopivarer uden at vide det

Mand fundet død i Hvidovre Havn

Mand fundet død i Hvidovre Havn – og Københavns Vestegns Politi efterlyser nu vidner efter manden blev fundet i vandet i Hvidovre Havn søndag morgen. Han er sidst set tæt på havnen lørdag aften.

Søndag morgen lidt over klokken 8 blev en 59-årig mand fra Hvidovre fundet i vandet i den ydre del af Hvidovre Havn for enden af Strandhavevej.

Vedkommende blev erklæret død, og de pårørende er underrettet.

Afdøde er en dansk mand på 59 år fra lokalområdet. Han er 182 cm høj, almindeligt bygget med kortklippet gråligt hår og et velplejet kort gråt fuldskæg. Han var iført en blå t-shirt fra fodboldklubben HIF med et tydeligt Yankie bar-logo, blå cowboybukser og brune Puma-sko.

Han er sidst set lørdag aften ved klokken 22-tiden på Strandhavevej – ikke langt fra havnen. Hans mobiltelefon er efterfølgende fundet i Lodsparken, som er et grønt område i tilknytning til havnen.

Københavns Vestegns Politi har siden arbejdet på at klarlægge omstændighederne omkring dødsfaldet og efterlyser i den forbindelse vidner:

– Vi hører gerne fra vidner, som måtte have set nu afdøde ved havnen sent lørdag aften eller i løbet af natten frem til søndag morgen, siger politikommissær Ole Nielsen.

Ifølge politikommissæren er det for tidligt at udtale sig om årsagen til dødsfaldet på nuværende tidspunkt, det skal de videre undersøgelser klarlægge.

Københavns Vestegns Politi kan kontaktes døgnet rundt på telefon 43 86 14 48.

hvidovre havn
Mand fundet druknet i Hvidovre Havn i lørdags … (Foto: Privat)

Læs også: Ung kvinde druknet i Holbæk Havn

Rekordhøj beskæftigelse er drevet af seniorer og indvandrere

Over halvdelen af beskæftigelsesfremgangen fra 2013 til 2021 er sket blandt indvandrere og efterkommere, mens mere end en tredjedel af fremgangen er sket blandt personer over 60 år, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Med det historiske opsving på arbejdsmarkedet kom der i perioden fra 2013 til 277.00 flere i arbejde i Danmark, og en stor del af dem var indvandrere og ældre.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre. Analysen opdeler beskæftigelsesfremgangen på to parametre, henholdsvis alder og herkomst.

Knap 125.000 flere indvandrere, knap 36.000 flere efterkommere og knap 105.000 flere personer over 60 år er kommet i arbejde.

– Lige nu er beskæftigelsen rekordhøj med knap tre millioner lønmodtagere i arbejde. Det er en opadgående udvikling, der er sket siden 2013, og vores analyse viser, at den positive udvikling i særlig grad skyldes, at indvandrere, efterkommere og ældre personer har fået langt bedre fat på arbejdsmarkedet. Det er ellers grupper, der historisk set har haft en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, forklarer Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Knap 38 procent af fremgangen er sket blandt personer over 60 år …

– Vi kan se på tallene, at en stor del af forklaringen bag de ældres beskæftigelsesfremgang skyldes den stigende tilbagetrækningsalder, der blev besluttet tilbage i 2006, men det kan ikke forklare det hele. Det er i høj grad også det generelle opsving på arbejdsmarkedet, der har smittet af på de ældre, som har haft bedre kort på hånden over for arbejdsgiverne, der jo melder om mangel på arbejdskraft, fortsætter Emilie Agner Damm.

Mere end hver anden nye beskæftigede i perioden fra 2013 til 2021 er indvandrer eller efterkommer …

– Fremgangen på arbejdsmarkedet har øget efterspørgslen på arbejdskraft, og virksomhederne har i stigende grad ansat indvandrere. Der er nu et rekordhøjt antal indvandrere i beskæftigelse, så der er god grund til at kippe med flaget og fejre det som en succeshistorie for integrationen. Det er også noget, der smitter af på samfundsøkonomien, fordi gruppen traditionelt har haft en relativt lav arbejdsmarkedstilknytning, siger Emilie Agner Damm.

– Kunsten er nu, at vi ikke tager indvandrernes øgede tilknytning til arbejdsmarkedet for givet, men sørger for at holde fast i dem på den længere bane. For eksempel via opkvalificering og efteruddannelse, der kan øge produktiviteten og deres tilknytning til arbejdsmarkedet, slutter Emilie Agner Damm.

Analysens hovedkonklusioner:

45 procent af beskæftigelsesfremgangen fra 2013 til 2021 er sket blandt indvandrere, mens efterkommere står for 13 procent og personer med dansk oprindelse for 42 procent. Det skyldes især, at flere indvandrere er kommet ind på arbejdsmarkedet som følge af gode konjunkturer.

Knap 38 procent af fremgangen er sket blandt personer over 60 år. Det skyldes især, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet, bl.a. som følge af gode konjunkturer og øget tilbagetrækningsalder.

En dekomponering af beskæftigelsesstigningen viser, at 35 procent af fremgangen fra 2013-2021 skyldes, at færre seniorer forlader arbejdsmarkedet, mens 11 procent af fremgangen kan tilskrives, at flere indvandrere er kommet ind på arbejdsmarkedet.

Årsagen til at flere indvandrere er kommet i job skal i høj grad findes i, at det økonomiske opsving skaber højere efterspørgsel og dermed en gunstig situation på arbejdsmarkedet.

Læs analysen her.

edc ældre
Rekordhøj beskæftigelse er drevet af seniorer og indvandrere. (Foto: PR)

Læs også: Børn og unge med fritidsjob får bedre karakterer

Ny aftale sikrer uddannelse af tusindvis af pædagogmedhjælpere

Efter en lang periode med usikkerhed har regeringen sikret en pulje på 1,5 milliard kroner til at opkvalificere og uddanne erfarne pædagogmedhjælpere til eksempelvis pædagogiske assistenter.

– Det bedste børneliv skaber vi ved at sikre, at så mange som muligt af de voksne i dagtilbud har en pædagogisk uddannelse og faglig indsigt i, hvordan man skaber trivsel og udvikling for børn. Derfor er det superglædeligt, at regeringen nu sikrer, at der bliver afsat midler til, at erfarne pædagogmedhjælpere kan få en pædagogisk uddannelse.

Sådan lyder reaktionen fra formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen, efter regeringen har vedtaget at afsætte en pulje på samlet 1,5 milliarder kroner over de næste otte år til opkvalificering af allerede ansatte pædagogmedhjælpere.

Puljen var oprindeligt en del af aftalen om minimumsnormeringer, men røg i 11. time ud af aftalen. Derfor har der hersket usikkerhed om, hvorvidt pengene ville blive afsat til et kompetenceløft eller ej.

– Vi ved, at mange af de erfarne pædagogmedhjælpere er dygtige og vellidte. Nu understøtter vi, at flere af de mange erfarne pædagogmedhjælpere i vores daginstitutioner kan få mulighed for at blive uddannet til pædagog eller pædagogisk assistent i en voksen alder. Det er jeg meget glad for, forklarer børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

Især det, at ministeren sender et klart signal om, at aftalen skal føre til uddannelse af flere pædagogiske assistenter, glæder Kim Henriksen. Ikke mindst fordi netop den faggruppe kan sikre et hurtigt og varigt fagligt løft ude blandt børnene i institutionerne.

– Landet over har vi lige nu omkring 8.000 pædagogmedhjælpere, som er over 25 år, og kan tage den mere end tre år lange uddannelse til pædagogisk assistent på under et år. Det kan de, fordi de med deres årelange erfaring kan få merit for praksisdelen. Nu, hvor regeringen har sikret denne her pulje, gælder det bare om at få gang i uddannelsen af flere af dem, siger Kim Henriksen.

Frem mod 2030 stiger børnetallet. Samtidig indføres der minimumsnormeringer, og tilsammen betyder de to forhold, at der bliver brug for omkring 14.000 flere ansatte på dagtilbudsområdet.

Flere kommuner er allerede godt i gang med at uddanne dedikerede, erfarne pædagogmedhjælpere til pædagogiske assistenter, og har eksempelvis indført jobrotationsordninger, hvor ledige træder ind og tager over, mens de allerede ansatte er på skolebænken.

– Det kan forhåbentlig give endnu flere smag for at arbejde inden for det pædagogiske område og sidenhen tage en uddannelse, slutter Kim Henriksen.

Allerede i 2023 sikrer puljen 100 millioner kroner til opkvalificering af pædagogmedhjælpere. De efterfølgende år drejer det sig om cirka 200 millioner kroner årligt.

barn børn lege
Ny aftale sikrer uddannelse af tusindvis af pædagogmedhjælpere … (Foto: Pexels)

Læs også: 162 millioner kroner til flere uddannede lærere og pædagoger

22-årig idømt forvaring i drabssag

En 22-årig mand er idømt forvaring for drabet på en 22-årig mand, der den 5. august 2021 blev dræbt med et knivstik i det centrale Herning. I samme sag er to andre idømt fængselsstraf for grov vold med døden til følge.

Det var om natten den 5. august 2021 i området ved Dalgasgade i Herning, at en 22-årig mand blev stukket i brystet med en kniv, så han efterfølgende døde.

Sidste onsdag den 1. marts 2023, blev tre mænd fundet skyldige i at have forvoldt den 22-åriges død. En 22-årig mand blev fundet skyldig i drab, mens en 21-årig mand og en 24-årig mand blev fundet skyldige i grov vold med døden til følge. I dag, fredag den 3. marts 2023, fik de så deres straf ved Retten i Herning. Den 22-årige blev idømt forvaring i medfør af straffelovens § 70, stk. 1, mens den 21-årige og den 24-årige begge blev idømt seks års fængsel. Alle tre blev desuden udvist af Danmark med et indrejseforbud for bestandig.

– Alt i alt er jeg tilfreds med rettens dom. Anklagemyndigheden havde rejst tiltale for drab, subsidiært grov vold med døden til følge, da det var vores opfattelse, at der var momenter, som kunne tale for begge dele, og på den baggrund er jeg tilfreds med, at retten har fundet én skyldig i drab og to skyldige i grov vold med døden til følge, siger fungerende specialanklager Jakob Kjær, der har ført sagen for anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

– I forhold til sanktionsspørgsmålet er jeg meget tilfreds med, at retten har valgt at følge anklagemyndighedens påstand og idømme den 22-årige forvaring, og at retten har udvist de tre, hvor der var en udvisningspåstand, for bestandig. Straffen på seks års fængsel ligger lidt under min påstand, men er i overensstemmelse med praksis, forklarer Jakob Kjær.

Også en fjerde mand var tiltalt for at have medvirket til drabet. Manden, der er 21 år, blev dog frifundet for det forhold. Til gengæld blev han dømt for overtrædelse af straffelovens § 192 a ved at have opbevaret og besiddet en halvautomatisk riffel og 14 tilhørende, skarpe patroner. Et forhold, han erkendte i retten. For ham lød dommen på to år og seks måneders fængsel.

Sagen er blevet behandlet som en nævningesag ved Retten i Herning, og der var ved både skyldsspørgsmål og sanktionsfastsættelse enighed mellem alle rettens medlemmer.

Den 21-årige, der blev dømt for ulovlig våbenbesiddelse, modtog sin dom.

Den 22-årige, 21-årige og 24-årige ankede til frifindelse, subsidiært formildelse. De tre blev fortsat varetægtsfængslet efter dom.

dom retten
Drabssag: 22-årig idømt forvaring … (Foto: Pexels)

Læs også: Knivstikkeri i Esbjerg

Dagens video: Plastikaffald der gør skade

· Mere fra samme kategori ·