Læs også:

Close
glyptoteket

Kulturguide: Oplevelser i marts 2023

Kultur  | 

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige og spændende oplevelser og begivenheder i marts 2023, så er du kommet til det helt rette sted.

Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke altid at være. Her har vi samlet de bedste og mest prisvenlige oplevelser i marts 2023 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.

Oplevelser i marts 2023 i København

Christiansborg Slotskirke slår portene op i en hyldestkoncert til fred

Hyldestkoncert i Christiansborg Slotskirke, d. 11. marts kl. 19.00, 325 kr. pr. person. Billetter køber online på Christiansborg Slots hjemmeside eller Thorvaldsen Museums hjemmeside

di garbi christiansborg slotskirke
Di Gardi giver koncert i den smukke kirke … (Foto: Frida Gregersen)

Den 11. marts vil man ekstraordinært kunne opleve en koncert i Christiansborg Slotskirke. Komponist og sangerinde, Di Garbi skaber koncerten, Lysets andagt specifikt til kirken. Det er hun den første nogensinde til at gøre. Koncerten er en hyldest til fred, og den bliver komponeret specifikt til kirkens unikke, akustiske og æstetiske rammer. Koncerten sker i et nyt samarbejde mellem Thorvaldsens museum, Christiansborg Slot og Hofteatret.

Der er en magisk aften i vente, når kunstneren Di Garbi byder indenfor i kirkerummets storslåede arkitektur og akustik. Det er første gang at Christiansborg Slot har en Artist in residence i Slotskirken, og det er også første gang, at der bliver skabt et værk specifikt til kirken. Med strygere og kor ved sin side vil hun skabe en sanselig helhedsoplevelse for publikum i det salige kirkerum til at trække vejret og få et møde med sig selv.

Koncerten vil byde på nyskrevet musik skabt specifikt til Slotskirken akkompagneret af et par af kunstnerens kæreste kompositioner fra tidligere opsætninger – blandt andet fra den Reumert-vindende forestilling Den unge Werthers lidelser (Sargun Oshana, Aarhus Teater) og fra forestillingen, Den hemmelige have på Glyptoteket samt en meditativ koncert på Lindehøjen under Bloom festivalen 2022.

Læs mere her

Særudstilling på Glyptoteket

‘Særudstilling ‘Amarna – Solgudens by’, d. 26.01 – 18.06, voksne 125 kr. – under 27/studerende 95 kr., Glyptoteket H. C. Andersens Boulevard, København

amarna glyptoteket
Måske en søndag på Glyptoteket var en god ide … (Foto: PR)

Glyptoteket har netop åbnet særudstilling ‘Amarna – Solgudens by’, og du er selvfølgelig inviteret med! Vær blandt de første til at høre historien om farao Akhenaten, dronning Nefertiti, barnekongen Tutankhamon og livet i deres drømmeby.Året er 1365 før vores tidsregning. Vi befinder os i oldtidens Ægypten, hvor magi og dyreguder spiller en afgørende rolle i samfundet. Da Farao Akhenaten overtager magten, gør han op med de gamle guder og dikterer en ny religion.

Solguden Aten skal nu være den eneste tilladte gud, vist som en solskive med lange stråler med hænder, som holder hieroglyffen ankh for ’liv’ mod kongeparret, Akhenaten og hans dronning Nefertiti. Den nye gudedyrkelse fører en større samfundsomvæltning med sig, og regentparret vælger at flytte og anlægge en ny residens, en storslået ny by, der i dag kendes som Amarna.

Glyptoteket inviterer indenfor til en særudstilling om Amarnas storhed og fald. Byen, der blev grundlagt med templer til den nye gud, paladser til kongefamilien, boligområder, værksteder og gravpladser. Efter Akhenatens død blev Amarna dog ødelagt og forladt, og Ægypten vendte ryggen til de religiøse reformer.

Læs mere her

Vandretur i Kongelunden

Vandretur i Kongelunden, Dragør, søndag d. 5. marts kl. 11, gratis, man mødes på Sydlig p-plads Skovvej/Fasanstien

kongelunden skov natur
Vil du med på vandretur i Kongelunden … (Foto: MY DAILY SPACE)

Tag med på vandretur i den ukendte del af Kongelundsskoven. Man kommer undervejs forbi Livets træ, Løvenskjolds Mindestøtte og prøver at finde den hemmelige lejrplads.

På  gåturen kommer man også til at møde heste (og har mulighed for at klappe dem, hvis de vil) – og undervejs kommer man til at se mange af tegnene på at foråret er på vej.

Man går af både små og store stier så husk godt fodtøj. Turen er cirka tre kilometer og tager cirka 1,5 time.

Vandreturen egner sig til både voksne og børn. Husk: tøj efter vejret og gode sko og eventuelt drikkedunk.

Læs mere her

Sketchdyster på Lygtens Station

Improshow, fredag d. 3. marts, dørende åbner kl. 19 og show starter 20, billetter koster 50 kr. og kan købes på eventet og inkluderer en gratis øl/vand, Lygten Station, Lygten 2, 2400 København
kaoskomplottet
Elsker du comedy så er det noget for dig … (Illustration: PR)

I Kaoskomplottets Improshow i Lygtens Station deles spillerne op i to hold og dyster, gennem udvalgte sketchformer, om publikums latter. Alt improviseres ud fra publikums forslag, så man er garanteret en unik komisk oplevelse, hver eneste gang. Hyggeligt, sjovt og anderledes.

Showet starter klokken 20.00 og varer to timer inklusiv pause.  Showet spiller første fredag i hver måned.

Læs mere her

Oplevelser i marts 2023 i Aarhus

#8martsKvindeoprør i Aarhus

Musik og taler på kvindernes kampdag, onsdag d. 8. marts., kl. 16.00-17.30, Klostertorvet, Aarhus

kvindernes kampdag aarhus
Kom og vær med til at råbe op på kvindernes kampdag … (Foto: PR)

Ligeløn og ligeværd NU – Højere løn og sociale ydelser – Stop vold mod kvinder – det er et samfundsproblem

Nej til kvindeforagt, racisme og diskrimination.Stop krig – milliarderne skal bruges på sundhed, omsorg og uddannelse – International solidaritet med verdens undertrykte og kæmpende kvinder. Alle kvinder kan deltage med egne paroler. Det sker på kvindernes kampdag og det er #8martsKvindeoprør, der står bag. Det forventes at vare 1 time og 30 minutter.
Alle kan komme og støtte kampen for ligeløn og ligeværd, mere i løn – og mange andre ting. Der er musik og sang ved Mette Skeel og Steen Veigaard, og talere er: Maria Jalop, Trine Quist, Hanne Stender Damkjær, Nikoline Erbs-Hillers Bendtsen, Tine Spang Olsen, Annette Buur, Mette Skeel.

Læs mere her

Pianister dyster i Aarhus

Aarhus International Piano Competition, d. 4. – 11. marts, gratis, Musikhuset Aarhus

aarhus symfoniorkester
Er du til klaver og dygtige pianister på internationalt niveau, så er denne begivenhed noget for dig. (Foto: PR)

42 unge pianister på højeste internationale niveau besøger Aarhus i forbindelse med Aarhus International Piano Competition.

Oplev førende unge talenter dyste om æren, de store præmier samt en lovende karriere på den internationale scene, når Aarhus International Piano Competition løber af stablen i Musikhuset Aarhus for 7. gang i perioden den 4. – 11. marts. Der er gratis adgang til alle indledende runder – ind en den store finalekoncert med Aarhus Symfoniorkester den 11. marts.

Aarhus International Piano Competition finder sted i Musikhuset Aarhus. Her bliver der mulighed for at opleve nogle, efter både dansk og international standard, unikke koncerter med 42 af verdens bedste unge pianister, som er håndplukket blandt 214 ansøgere fra 48 lande.
Pianisterne, der deltager, er i ordets betydeligste forstand vidunderbørn. De kan det, der ikke burde være muligt. Det bliver tydeligt, når en 11-årig sætter sig ved klaveret og spiller det store klaverrepertoire med en virtuositet og ikke mindst med en personlig stemme, en kunstnerisk overbevisning og en modenhed, som mange voksne stjernepianister søger hele livet. Når niveauet er så exceptionelt, skyldes det, at konkurrencen har fået et renommé som en af verdens mest anerkendte klaverkonkurrencer for unge pianister på grund af de høje præmier på op til 450.000 kr. I uge 10 er Aarhus altså verdens klaverhovedstad, når den næste generation af koncertpianister præsenteres.
  • Åbningskoncert med David Munk-Nielsen og Gustav Piekut, den 4. marts kl. 19.30 (fri entré)
  • Indledende runder den 5. – 10. marts kl. 10-13 og 15-18, den 9. marts dog til 20.15 (fri entré)
  • Finalekoncert med Aarhus Symfoniorkester den 11. marts kl. 19.30

I år er det særligt spændende, at hele fire danske deltagere er udvalgt til konkurrencen. Det drejer sig Jonas Emtkjær Jensen, Nicolai Kanha Kehlet Hansen, Valdemar Wenzel Most og Rune Leicht Lund. I selskab med pianister fra bl.a. Australien, Japan, USA, Kina og Tyskland dyster de ikke bare om penge præmier, men også om koncerter med danske symfoniorkestre og på en lang række anerkendte danske musikfestivaler. Konkurrencens jury består af internationalt anerkendte pianister og klaverprofessorer.

Ved åbningskoncerten spiller de tidligere danske prisvindere fra konkurrencen David Munk-Nielsen og Gustav Piekut en recital med både duo -og soloværker. Ved finalekoncerten med Aarhus Symfoniorkester dirigerer Pierre Bleuse, og de fire finalister spiller hver første sats fra en klaverkoncert.

Følg konkurrencen her

Oplevelser i marts 2023 i Odense

Operagalla med Det Kongelige Operakor og Odense Symfoniorkester

Operagalla i Odense, d. 16. marts, 90 – 385 kr., Odense Koncerthus

operagalla
Der er operagalla i Odense … (Foto: Camilla Winther)

De største operahøjdepunkter står på plakaten, når Det Kongelige Operakor og Odense Symfoniorkester for første gang giver koncert sammen.

Det er de helt store operaøjeblikke, der vil fylde Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus, når Det Kongelige Operakors 40 sangere til marts giver gallakoncert sammen med Odense Symfoniorkester.

Gallakoncerten byder på en lang række iørefaldende korsatser fra kendte operaer blandt andet fangekoret fra Verdis Nabucco, nynnekoret fra Puccinis Madame Butterfly, jægerkoret fra Webers Jægerbruden og brudekoret fra Wagners Lohengrin.

– Det er en skøn mulighed for et landsdelsorkester som Odense Symfoniorkester at kunne medvirke til at bringe de berømte operakor til vores publikum sammen med sangerne fra Den Kongelige Operas kor. Vi føler virkelig, at vi er med til at give Odenses borgere en særlig koncert med dette samarbejde, siger Trine Boje Mortensen, musikchef Odense Symfoniorkester.

Gallakoncerten dirigeres af Det Kongelige Operakors karismatiske korsyngemester og dirigent Steven Moore, og billetterne til den populære koncert er blevet revet væk.

1 time(r) og 30 minutter uden pause.

Læs mere her

Kom til brætsspilshygge

Monday Meet op med bønner, bryg og brætspil, hver mandag, 30 kr., Papas Papbar, Odense

kultur odense
Elsker du brætspil – så kom forbi …. (Foto: PR)

Papas Papbar byder på bønner, bryg og brætspil … Kom forbi Papas Papbar hver mandag og spil et brætspil med nogen du ikke kender. Om du kommer alene eller medbringer nogle venner er underordnet. Stedets frivillige spilguruer hjælper med valg af spil, regler og med at sætte folk sammen.

Monday Meet Up er for alle og stedet forventer derfor, at man dukker op med et åbent sind, villigheden til at prøve mange forskellige spil og selvfølgelig have mod på at møde nye bekendtskaber.

Tilmelding er ikke nødvendig for at være med. Bare mød op og henvend dig i baren. Bemærk at der til Monday Meet Up som oftest bliver spillet betalingsspil. Det betyder, at der udover mad og/eller drikkevarer, må påregnes et tilkøb på 30 kroner person for spilleje.

Varighed: 3 timer 30 minutter.

Læs mere her

Jubilæumskoncert med MC Einar

Jubilæumkoncert med MC Einar, lørdag d. 11. marts, Husets DJ spiller hiphop klassikere fra kl. 16.00 – livemusik kl. 21.00 m/ MC Einar – efterfest med husets DJ fra kl. 22.00, Storms Pakhus, Lerchesgade 4, Odense

mc einar koncert
Måske du skulle til en gratis koncert, hvis du er i Odense den dag … (Foto: PR)

DU kender ham og dem fra især ‘Jul Det’ Cool’, men en af dansk raps grand old man MC Einar kan og har meget mere på programmet. Som en fejring af deres 35 års jubilæum afholder de koncert i Storms Pakhus i Odense med hits som ‘Arh Dér’, ‘Jul Det’ Cool” og ‘Provokerer, Onanerer’.

De sparker døren ind til fest lørdag den 11. marts, og du er inviterer til ren hiphop-nostalgi med DJ Jan, Jesper Vildmand og naturligvis MC Einar i egen høje person! Der er dømt kæmpe nostalgi-fest i Storms Pakhus …

Læs mere her

Oplevelser i marts 2023 i øvrige byer

Ragnarock 50/50 portrætudstilling i Roskilde

50/50 portrætudstilling om den skæve kønsbalance i musikbranchen, åbner d. 8 marts, gratis, Romu, Roskilde

stine bramsen romu
Tag en tur til Roskilde, hvis du interesserer dig for udstillinger, musik og kvinderettigheder … Stine Bramsen er en af de 51 portrætterede artister i udstillingen og bogen 50/50. ( Foto: chris1million og Merle Mejlby)

Med fotoportrætter af Stine Bramsen, Annika Aakjær, Lis Sørensen, Rebecca Lou, Lydmor og en lang stribe andre danske musikere sætter RAGNAROCK fokus på den skæve kønsbalance i den danske musikbranche. Det sker den 8. marts, hvor portrætudstillingen 50/50 åbner på det statsanerkendte museum for pop, rock og ungdomskultur.

”Ja’m, kvinderne er der ikke …”

Sådan lyder det igen og igen, nærmest per refleks, som forklaring på, hvorfor så lille en del af den musik, der spilles på festivaler, til koncerter og på radiokanaler er skabt af andre end mænd. Men påstanden bliver gjort til skamme, når RAGNAROCK på Kvindernes Internationale Kampdag slår dørene op til portrætudstillingen 50/50.

Med i alt 51 portrætfotos leverer udstillingen et stærkt visuelt bevis på, at der er masser af artister, der ikke er mænd.

– Her i landet har vi talt om ulighed i musikbranchen i flere år efterhånden, men vi er overhovedet ikke – som i overhovedet ikke – færdige med at gøre noget ved den. Den udvikling vil vi rigtig gerne skubbe på, her på RAGNAROCK, siger publikumschef Isabella Fuglø.

– Jeg er vild med ideen bag 50/50, fordi den er så konkret og ligetil. Og jeg elsker den fandenivoldske detalje, at portrætserien består af ikke 50, men netop overskudsagtige 51 portrætter, bemærker hun.

Det er de to fotografer Merle Mejlby og Christina Jensen /chris1million, som har fået idéen og skabt 50/50 med hjælp fra blandt adnet makeupartist Stephanie Asi Brix og musikjournalist Tanja Toubro Brinks.

– Vi håber, at projektet kan være en visuel reminder om at holde fokus på kønsbalancen. Vi vil gerne appellere til, at de, der sidder på magten, tør tage ansvaret på sig, anerkender egne bias og gør noget ved det. Samtidig vil vi med projektet gerne give yngre generationer nogle stærke rollemodeller at spejle sig i, forklarer Merle Mejlby og Christina Jensen.

Den appel vækker genklang på det kulturhistoriske museum med guldfacaden:

– På RAGNAROCK arbejder vi hver eneste dag med at udvælge fortællinger om fortiden og beslutte, hvad der er værd at samle og bevare til fremtiden. Så vi har – ligesom spillestederne, festivalerne og radiostationerne – et stort ansvar for, hvordan vi griber vores opgave an. 50/50 skal derfor ikke alene sætte tanker i gang hos museumsgæsterne og skubbe på en udvikling uden for museet. Den er lige så meget en vigtig daglig påmindelse for os selv, forklarer Isabella Fuglø.

Det er vel at mærke ikke en påmindelse, som bare popper op den 8. marts for at forsvinde igen med det samme. Men portrætserien kan nemlig opleves på RAGNAROCK hele resten af 2023.

Ud over portrætudstillingen er 50/50 udgivet som bog under samme titel og kan købes i alle landets boghandlere, samt i RAGNAROCKs museumsbutik.

Du kan læse mere her

LEGO Fan-fotoudstilling i LEGO House i Billund

LEGO Fan-fotoudstilling, d. 30. januar – d. 19. marts, gratis, Lego House, Billund

lego house
Måske fotoudstillingen i Billund kunne være sjov at se … (Foto: PR)

Der er altid noget at opleve, når LEGO House i Billund slår dørene op efter vinterpausen. Udover husets 25 millioner LEGO klodser er der nye modeller, nye aktiviteter og nye oplevelser, der sætter fantasien og legelysten i gang. Sådan er det selvfølgelig også i år, og desuden åbnede huset en ny og ambitiøs fotoudstilling for hele familien.

Udstillingen bygger på fotobogen ’In Focus’, der blev udgivet i 2022. Bogen er fuld af kreative og fantasifulde billeder af LEGO modeller og minifigurer fotograferet i den virkelige verden – billeder, der på forrygende vis leger med grænserne mellem fantasi og virkelighed.

LEGO House har bedt en række fotografer fra bogen om at udstille deres bedste skud og samtidig dele nogle af deres bedste tips og tricks til at skyde vellykkede klods-fotos. Resultatet kan ganske gratis opleves på LEGO Square frem til den 19. marts. Det er en god ide at booke billetter på forhånd – der er gratis adgang til LEGO Square.

Læs mere her

Den Kongelige Opera tager på Danmarksturné

Così fan tutte opera, fra 23. marts til 3. april, 100 – 615 kr., se hvilke byer nedenfor

den kongelige opera
Kom til opera – forestillingen spiller i flere byer … (Foto: PR)

Troskaben sættes på prøve i hele landet, når det Den Kongelige Opera tager på Danmarksturné med Mozarts musikalske kærlighedseksperiment Così fan tutte.

Mozart skrev noget af sin smukkeste musik til Così fan tutte, der flyder over af iørefaldende arier og ensembler, og nu kan den muntre opera opleves rundt i Danmark, når Den Kongelige Opera tager på turné i marts og april.

I Così fan tutte sættes kærligheden og troskaben på prøve. Filosoffen Don Alfonso vil bevise, at alle kvinder er utro. Hans to unge venner, Ferrando og Guglielmo, indgår et væddemål med ham, for de er overbeviste om, at deres to kærester altid vil være dem tro. En absurd og vanvittig forviklingsfarce udspiller sig, når de unge mænd, manipuleret af Don Alfonso, tester deres kæresters udholdenhed eller måske snarere afholdenhed.

Instruktøren Tim Albery lader sin iscenesættelse udspille sig i en gigantisk camera obscura­-scenografi som rammen om Don Alfonsos eksperiment, og scenograf- og kostumedesigner Tobias Hoheisel har tilsat dekorative periodekostumer.

Solister fra Den Kongelige Opera og Operaakademiets Young Artist Programme folder sig ud i den underholdende forviklingsfarce om et væddemål, der kører af sporet. I spidsen for dem står Palle Knudsen som Don Alfonso, der som en dukkefører kører rundt med fornuft og følelser i den musikalske komedie fuld af Mozarts mesterlige musik spillet af Aalborg Symfoniorkester. De to unge par synges af kongelige operasangere Clara Cecilie Thomsen, Kari Dahl Nielsen, Simon Duus, Jacob Skov Andersen, og i partiet som den snu tjenestepige Despina er det Eldrid Gorset fra Operaakademiets Young Artist Programme.

Turnéplan:

Aalborg Kongres & Kultur Center: d. 23. marts kl. 19.30
Musikteatret Holstebro: d. 25. marts kl. 19.30
Musikhuset Esbjerg: d. 27. marts kl. 19.30
Vejle Musikteater: d. 30. marts kl. 19.30
Musikhuset Aarhus: d. 1. april kl. 19.30
Værket, Randers: d. 3. april kl. 19.30

Così fan tutte synges på italiensk med danske overtekster. Così fan tutte er et samarbejde med Opera North.

Forventet varighed: 3 time(r) og 5 minutter inkl. en pause

Læs mere her

‘Kongeskibet Dannebro’ udstilling på Koldinghus

‘Udstillingen ‘Kongeskibet Dannebro’, d. 3. februar til d. 22. oktober 2023, 130 kr. – studerende 84 kr., Koldinghus 1, Kolding

kongeskibet dannebrog
Kongeskibet Dannebrog ved Uummannaq, Grønland, 1952. (Foto: Den Kongelige Fotografisamling)

Udstillingen ‘Kongeskibet Dannebro’ åbnes på Koldinghus den 2. februar 2023 klokken 13.30 med deltagelse af H.K.H. Kronprinsen og H.E. Grev Ingolf og Grevinde Sussie.

Kongernes Samling inviterer i 2023 besøgende på Koldinghus med ombord på Kongeskibet Dannebrog. Koldinghus’ 800 m2 store ruinsal på fire etager danner rammen om udstillingen, som formidler livet ombord for både Kongefamilien og mandskabet.

Kongeskibet Dannebrog blev bygget i 1931-1932 og tjener som officiel og privat residens for H.M. Dronningen samt øvrige medlemmer af den kongelige familie, når de er på sommertogt i hjemlige farvande eller på oversøiske officielle besøg. Skibet tager under sine togter også del i opgaver som for eksempel farvandsovervågning, søredning og uddannelse af kommende officerer.

Kongeskibet er mere end et skib. Det er et sejlende slot og et personligt hjem, der danner rammen om den kongelige families liv til søs og bringer den kongelige familie ud til danskerne. Det er også et skoleskib og en arbejdsplads.

Ruinsalens mange dæk sættes i spil i udstillingen og giver de besøgende en oplevelse af selv at være ombord på skibet med sejldug, dækstole, redningskranse og udsyn til indsejlingen gennem Kolding Fjord – alt sammen tilsat lyden fra maskinrummet blandet med stemmerne fra skibets gaster og mågeskrigene fra de øvre dæk.

Udstillingen viser en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, for eksempel Dronningens broderede puder til skibet, akvareller malet af Majestæten ombord, H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Historien om livet ombord gennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.

Læs mere her

 

Læs også:

 

Fem på stribe: Boginspiration til dig

 

fem på stribe bog

· Mere fra samme kategori ·