Læs også:

Close
tulipan blomster blomsterløg

Gør plantning af blomsterløg til en hyggeting

Bolig  | 

Foråret er så småt på vej – og vi drages mod haverne. Måske for at plante lidt ekstra blomsterløg. Her får du gode råd dertil og fif til at gøre plantningen til en fælles hyggeting sammen med børn eller børnebørn

Plantning af løg og knolde er en sjov udendørs aktivitet for alle – også børn og børnebørn. Det er godt for alles humør at være aktive sammen udendørs. I efteråret blev forhåbentlig forårsblomsterne lagt i jorden, men om foråret er det tid til at lægge sommerløg og knoldes.

Mens du nyder løgene fra efteråret være på vej op af jorden eller måske allerede blomstrer (det kan være tulipaner eller hyacinter), så kan du gøre klar til at lave en havehyggedag enten alene – sammen med din mand eller kæreste eller med børn. Husk frosten skal have sluppet sig tag, før du lægger. Men alt forarbejdet – som at bestille løgene eller indkøbe dem, det kan du nemt gøre nu.

Her får du gode råd til plantning af blomsterløg med børn til en hyggeting …

tulipan blomster blomsterløg
Blomsterløg bliver til blandet andet smukke tulipaner og de kommer igen og igen hvert år … (Foto: Ibulb)

Klar til at købe

Aktiviteten starter med at vælge blomsterløgene og knoldene. Sommerløg og knolde fås i mange varianter, former og farver, og alle vil have en personlig præference. Nogle elsker georginernes frodige blomster, mens andre måske falder for gladiolus’ langstrakte blomsterstilke.

I kan vælge løg og knolde sammen, men du kan også lade børnene vælge deres egne løg og knolde. Forestil dig, hvor sjovt det bliver at se, hvad de bliver til i haven!

have havearbejde
At lave haveprojekter sammen med børn kan være både hyggeligt og en god måde at lave noget sammen på. Børn er ofte ret interesseret i at være en del af havearbejdet og se noget gro og udvikle sig … (Foto: Ibulb)

Den hyggelige forberedelse

Så snart den sidste frost er slut, kan løgene og knoldene lægges ned i jorden. Det kan du gøre indtil slutningen af maj. Vælg en god dag, og tag dig god tid. Sørg for, at du har nogle snacks ved hånden for at skabe en virkelig festlig stemning.

Tænk over, hvor I vil plante løgene og knoldene. De vil klare sig fint både i den åbne jord og i potter med huller i bunden (for at dræne overskydende vand). I kan vælge et hjørne eller sprede dem ud i haven, hvor du gerne vil have et pift af (ekstra) farve. Eller du kan give børnene deres eget sted i haven.

Husk, at de fleste sommerløg og knolde har brug for et solrigt sted for at trives. Du kan læse mere på emballagen eller på hjemmesiden www.blomsterlog.info.

De mange sommerløg og knolde

Sommerløg fås i en lang række former, farver og størrelser. De mest kendte er georginer. Og de er blevet virkelig populære de seneste år. Hvorfor? Først og fremmest fås de i så mange former og farver. For det andet bliver georginer bare ved og ved med at blomstre. Og de stopper ikke, før den første frost sætter ind.

Du kan selv hjælpe til ved blot at fjerne alle de visne blomster. Dette fortæller planten, at den skal se at komme i omdrejninger og producere flere blomsterknopper. Inden du ved af det, kommer der masser af nye blomster, der giver dig et smil på læben igen og igen.

geoginer dahlia
Når de først har vokset sig store i haven blomstrer de gavmildt og kommer med de fineste store blomster. Husk at geoginer og dahlia ikke kan tåle at ligge ude hele året, så når det bliver efterår skal knoldene op og gemmes et tør og frostfrit sted i en spand eller kasse.(Foto: ibulb/Wouter Koppen)

Blomsterløg: plantning og opfølgning

Når alt er gjort klart, er det en leg at plante:

Lav huller i jorden med en lille skovl. Du kan se, hvor langt fra hinanden og hvor dybe de skal være på emballagen eller hjemmesiden blomsterlog.info.

Læg forsigtigt løgene og knoldene i jorden, så vækstpunktet (‘næsen’) vender opad, og fyld hullerne med jord.
Hvis du ikke forventer regn, skal du finde vandkanden eller haveslangen frem og vande løgene.

Det er sjovt at slutte af med at vande. Det er altid en favoritaktivitet blandt børnene. Løgene og knoldene har brug for vand for at danne rødder. Hvis det er et tørt forår, skal løgene vandes et par gange til.

Derefter er det et spørgsmål om tålmodighed. Hvis du planter blomsterløg og knolde sammen, vil børnene ønske at følge løgenes udvikling nøje, og de vil være lige så begejstrede for væksten og blomstringen, som du er.

løg blomsterløg have
Bag det lille løg kan gemme sig de smukkeste blomster. (Foto: Unsplash)

Vidste du, at …

  • Sommerløg og knolde fås i alle regnbuens farver?
  • Nogle georginer kan vokse sig mere end 1,5 meter høje?
  • Takket være deres pollen og nektar er blomsterne fra mange sommerløg og knolde en sand fornøjelse for både bier og andre nyttige insekter?

Du kan finde mere inspiration og flere oplysninger om blomsterløg her.

Kilde: Ibulb

forår tulipan blomster blomsterløg
Der er noget ganske magisk ved at se de små blomsterløg transformere sig til smukke og farvestrålende blomster … (Foto: Unsplash)

Læs også:

 

Bring foråret indenfor

 

forår grene lyserød (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·