Læs også:

Close
verden, kloden natur, klima træ himmel

NEWS: Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt

Nyheder  | 

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt · To hollændere fik hver 16 års fængsel for at indsmugle amfetaminolie · 3F’s hovedbestyrelse anbefaler ja til OK23 · Flot pris til forfatter · Mand sigtet for vanvidskørsel · Dagens video: Voldsom tornado i Mississippi

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt

I dag den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.

Snart er det slut med at bygge nyt, fælde træer og fange fisk. I hvert fald i teorien.

I dag den 28. marts 2023 har Danmark opbrugt sin årlige andel af de naturlige ressourcer. Det viser en ny beregning fra tænketanken Global Footprint Network. Fra og med den 29. marts bruger vi flere ressourcer, end jordklodens økosystemer kan regenerere på et år.

– Det ville kræve over fire jordkloder, hvis alle skulle leve som i Danmark. Vi har vænnet os til at have et markant overforbrug af Jordens ressourcer, som truer naturen og biodiversiteten. Det er vigtigt, at vi er bevidste om det, så vi kan træffe de rette beslutninger og omstille os, så vi igen lever i balance med naturen, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Danmark har det 15. højeste forbrug i verden målt per indbygger. Vi har tidligere ligget endnu højere på listen, men det betyder ikke, at Danmark har forbedret sig ret meget de seneste år. I stedet har andre lande skruet gevaldigt op for deres forbrug og dermed overhalet Danmark, oplyser Bo Øksnebjerg.

Målt per indbygger har Qatar verdens højeste forbrug. 51 af verdens lande har ikke en Overshoot Day, fordi de – modsat Danmark – ikke bruger flere af ressourcer, end naturen kan genskabe på et år. Derfor mener WWF også, at vi skal investere i naturen.

Det behøver ikke koste vækst og velfærd at tage skrue ned for den del af vores forbrug, der skader planeten. Ifølge en analyse fra World Economic Forum fra 2020 vil investeringer i den såkaldte natur-positive økonomi – hvor vi udvikler verden i pagt med naturen i stedet for på bekostning af den – øge verdens bruttonationalprodukt med 10,1 billioner kroner årligt og skabe 395 millioner jobs inden 2030.

Så selvom Danmark har opbrugt sin andel af de globale ressourcer, er der både håb og god forretning i at investere i en naturvenlig fremtid, mener generalsekretæren. Det kræver handling både lokalt og globalt at vende udviklingen, men vi har løsningerne til at bremse udviklingen, så vi igen kan leve i balance med planetens ressourcer.

– Vi behøver ikke gå på kompromis med vores velfærd og vækst for at passe på naturen. I fremtiden skal vi bruge færre ressourcer til at producere de varer, vi behøver. Alt, vi producerer, skal kunne bruges mange gange og repareres, når de går i stykker. Og når tingene er slidt helt ned, skal de kunne skilles ad, så ressourcerne kan genanvendes til nye produkter. Og de penge, vi sparer, skal bruges på at reetablere den natur, vi allerede har ødelagt, fortsætter Bo Øksnebjerg.

Danskerne vil gerne genbruge mere … Det kræver en stor indsats fra både politikere og virksomheder at reducere Danmarks overforbrug. Men som forbruger kan du også selv gøre en stor forskel – for eksempel at genbruge. I anledning af den danske Overshoot Day sætter WWF Verdensnaturfonden og DBA derfor fokus på, hvordan vi kan blive bedre til at genbruge og dermed begrænse vores forbrug til gavn for naturen.

Og faktisk er danskerne vilde med genbrug. Hele 90 procent af de 18-30-årige har købt genbrugsvarer inden for det seneste år. Hver fjerde vare, de unge køber, har været brugt før. Det viser tal fra DBA’s genbrugsindeks. Nye tal fra DBA’s kommende rapport om genbrug viser også, at danskerne er meget opmærksomme på at skåne klimaet via gode genbrugsvaner. Knap to ud af tre (63 procent) svarer, at de mener, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle for et bæredygtigt samfund.

– Klima og bæredygtighed er to af de helt store motivationsfaktorer for at handle med brugte varer. Det gælder folk i alle aldre. De fleste forbrugere er nemlig enige om, at gode genbrugsvaner er et vigtigt værktøj til at bygge et bæredygtigt samfund, og vi vil gerne hjælpe danskerne på vej, siger Julie Schoen, presseansvarlig og talsperson i DBA.

På FN’s biodiversitetskonference i Montreal i december 2022 underskrev verdens lande en aftale, der omtales som ’naturens Paris-aftale’. Med aftalen blev landene enige om at standse og vende tabet af biodiversitet før år 2030 samt beskytte 30 procent af verdens land, ferskvand og havareal i år 2030. Blandt landene er der enighed om, at det kræver en gevaldig reduktion i fodaftrykket på planeten.

– Til næste år skal verdens lande afgøre, hvor meget det er nødvendigt at reducere fodaftrykket fra vores forbrug for at redde verdens natur. Lige nu er oplægget, at vi skal halvere fodaftrykket inden for de næste 17 år. Det kræver en indsats fra både politikerne, virksomhederne og os alle hver især, hvis det skal lykkes. Der er dog ingen grund til at vente så længe. Vi kan alle sammen genbruge allerede i dag. Planeten har desperat brug for vores indsats her og nu, slutter Bo Øksnebjerg.

Tre gode råd fra WWF Verdensnaturfonden og DBA til at komme i gang med at genbruge:

1. Kig efter brugt, før du køber nyt

Gør det til en vane at besøge din lokale genbrugsbutik, inden du køber nyt tøj eller nye ting til hjemmet. Det er godt for kloden og som regel også for din økonomi. Køb som udgangspunkt altid kvalitet og tidløst design – også når du handler brugt. Så holder tingene som regel længere tid. Det koster for eksempel op imod 1.400 liter vand at producere en enkelt T-shirt, så der er mange ressourcer at spare.

2. Shoppepause – for øvelsens skyld

Vil du udfordre dig selv, kan du holde shoppepause i en periode. Hvis du undervejs har brug for at købe noget, skal det være brugt. Ved at følge dette råd vil du med garanti blive mere bevidst om, hvad du i virkeligheden har brug for, genbruge mere, skåne kloden og samtidig spare en masse penge. Det er en sjov øvelse, men faktisk behøver du ikke lægge shopping på hylden for altid. Det vigtigste er, at vi bliver bedre til at shoppe klogt og genbruge mere.

3. Byttedage med vennerne eller kollegerne

Minder du om gennemsnitsdanskeren, er din garderobe, dine køkkenskabe og dit loftsrum fyldt med ting, som sjældent ser dagens lys. Ifølge DBA vil hver dansker i gennemsnit kunne tjene 11.671 kroner, hvis de fik gang i genbrugshandlen af de ting, de ikke længere bruger. Støv dine ubrugte ting af, og hold bytte- eller lånedage med dine venner eller kolleger. Det er ren win-win. Du får en hyggelig dag i godt selskab og samtidig genopfrisket garderoben eller hjemmet.

Om WWF Verdensnaturfonden:

WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på wwf.dk.

Fakta om beregningen bag Overshoot Day:

Den private tænketank Global Footprint Network udregner hvert år datoen for Overshoot Day i Danmark og resten af verden. Regnestykket bag modellen er kompliceret. Beregningen er baseret på over 200.000 målepunkter fra blandt andet FN, verdens fødevareorganisation FAO og verdens regeringers egne data. Det tager flere år at indsamle og behandle de mange data. Derfor laver forskerne bag undersøgelsen en fremskrivning, der skal kompensere for dataforsinkelsen.

Beregningen viser, hvornår forbruget af naturens ressourcer – det økologiske fodaftryk – overstiger, hvad Jorden kan nå at genskabe samme år – dens biokapacitet. Eller lidt forsimplet: om vi fanger flere fisk, end havene kan genskabe det samme år.

– Beregningerne giver en god indikation af, hvordan vores forbrug i forhold til Jordens bæreevne udvikler sig over tid. Beregningernes udgangspunkt er udviklingen på Jorden som helhed. Men Global Footprint Network laver også en beregning for hvert land, der viser, om landet forbruger flere ressourcer, end dets eget areal kan genskabe. Danmark er blandt de 15 lande i verden, der presser Jordens ressourcer hårdest, siger Bo Øksnebjerg.

Ifølge beregningen er Danmarks forbrug inden for fiskeri, skovproduktion og græsningsområder særligt langt over det globale gennemsnit.

verden, kloden natur, klima træ himmel
Så er Danmarks ressourcer brugt op for i år … (Foto: Unsplash)

Læs også: Havkorps skal dokumentere tab af dansk havnatur

To hollændere fik hver 16 års fængsel for at indsmugle amfetaminolie

De to hollandske statsborgere på henholdsvis 40 og 65 år er idømt hver 16 års fængsel for at have indsmuglet 65 liter amfetaminolie, der skulle benyttes på en amfetaminfabrik i Østjylland.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved Retten i Aarhus fået idømt to hollandske statsborgere på henholdsvis 40 og 65 år hver 16 års ubetinget fængsel for at indsmugle 65 liter amfetaminolie til Danmark, hvor det skulle benyttes til at fremstille amfetamin.

Den 40-årige er dømt for at modtage bestillingen fra Danmark og koordinere indsmuglingen af de 65 liter amfetaminolie, der svarer til 165,5 kg færdigblandet amfetamin.

Amfetaminolien blev i juli 2020 leveret til en landejendom nær Odder af den 65-årige, der fragtede olien fra Holland i sin autocamper. På samme landejendom anholdt politiet få dage senere to personer, mens de var i færd med at fremstille amfetamin.

NSK kom på sporet af de to nu dømte i forbindelse med efterforskningen af sagen om fremstilling af amfetamin. Her identificerede NSK blandt andet krypterede korrespondancer, der kunne knyttes til de to hollændere. NSK har under efterforskningen haft et tæt samarbejde med både hollandsk og norsk politi.

Den 40-årige har anket dommen til frifindelse, mens den 65-årige har udbedt sig betænkningstid.

Senioranklager hos NSK, Jeanni Andreeva, siger:

– Jeg er tilfreds med dommen, der afspejler, at myndighederne ser alvorligt på indsmugling af amfetaminolie, der kan bruges til at fremstille amfetamin. Dommen er et resultat af en vedholdende efterforskningsindsats og et godt internationalt politisamarbejde.

olie
To hollændere fik hver 16 års fængsel for at indsmugle amfetaminolie … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dom sprænger strafferammen i stor narkosag

3F’s hovedbestyrelse anbefaler ja til OK23

3F’s hovedbestyrelse har været samlet for at diskutere resultatet af overenskomstforhandlingerne, hvoraf mere end 98 procent nu er færdige.

Et overvældende flertal i hovedbestyrelsen i 3F anbefaler medlemmerne at stemme ja ved den urafstemning, der sættes i gang onsdag.

Medlemmernes ønske om markante lønstigninger er tydeligt afspejlet i rigtig gode forlig på både normallønsområdet og minimallønsområdet. Normallønsområdet har givet flotte lønstigninger og op mod fire procent yderligere i pension og frit-valg, mens minimallønsområdet har givet omkring fire procent over to år, samt markante mindstelønsforbedringer.

Ifølge DA er 98 procent af lønmodtagerne dækket af forlig, hvor der udover lønstigning er en lang række forbedringer. Tillidsrepræsentanter får bedre indsigt i virksomhedernes økonomi og bedre mulighed for at organisere i arbejdstiden. Der indføres et ekstra lønløft til lærlinge. Der indføres bedre mulighed for efteruddannelse. I byggebranchen indføres som et værn mod social dumping et særligt boligtillæg på 25 kroner i timen til medarbejdere, der ikke bor i Danmark. Forældreorloven forbedres, og fokus på arbejdsmiljø intensiveres.

3F’s hovedbestyrelse finder dette resultatet særdeles tilfredsstillende. Forbundsformand Henning Overgaard siger om OK23:

– Det er et kæmpe arbejde, vores tillidsfolk har udført omkring OK23. Jeg er dybt taknemmelig for det store engagement, der er lagt i at skaffe vores medlemmer gode løn- og arbejdsforhold i de kommende år. Resultatet er fantastisk flot. Det er vi helt enige om i hovedbestyrelsen. Jeg vil derfor varmt anbefale vores medlemmer, at de stemmer ja ved den urafstemning, der nu sættes i gang, siger Henning Overgaard. Han understreger samtidig, at det ikke er en afstemning om store bededag eller andre politiske tiltag.

– Overenskomstforhandlingerne er kernen i demokratiet i en fagforening; medlemmerne har indsendt tusindvis af krav, forhandlingsudvalgene har prioriteret, og forhandlerne har kæmpet i ugevis og månedsvis for at få medlemmernes ønsker gennemført. Nu får medlemmerne mulighed for at vurdere, om de er tilfredse med resultatet, og det er jeg hamrende stolt af, siger Henning Overgaard.

Urafstemningen om OK23 går i gang i dag onsdag, og der kan stemmes til og med den 11. april. Resultatet offentliggøres den 12. april.

dokumenter, underskrive (Foto: Unsplash)
3F er klar til at underskrive OK23 … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ældre oplever skiftende personale i hjemmeplejen

Flot pris til forfatter

Forfatteren Michael Katz Krefeld modtog i søndags Krimimessens Publikumspris 2023. Han har dermed som den eneste modtaget prisen tre gange, senest i 2022 og før det i 2018. Prisen blev indstiftet i 2016.

– Første gang jeg deltog i Krimimessen, tænkte jeg, at det var helt vanvittigt, at skulle tilbringe en weekend i et fængsel. Men så opdagede jeg, at det er én stor familie, som er her hvert år. Tusind tak – jeg er meget rørt, sagde en glad Krefeld, da han fik overrakt Krimimessens Publikumspris af Horsens’ borgmester Peter Sørensen.

– Det er jer læsere, som bestemmer i dag og får mulighed for at hylde jeres favorit her på messen, fortsatte Peter Sørensen og fortalte, at over 2.000 læsere har stemt på de ti nominerede forfattere.

Michael Katz Krefeld holder to serier kørende parallelt: Serien om den hårdslående kriminalkommisær Cecilie Mars, og serien om privatopdageren Ravn, der bor på sin båd i Christianshavns Kanal med sin hund Møffe.

Michael Katz Krefeld debuterede i 2007 og har for sine bøger modtaget blandt andet Det Danske Kriminalakademis debutantpris, prisen for Bedste danske krimi, Martha-prisen for danskernes yndlingsforfatter, samt en Mofibo Award. Serien om Ravn er solgt til udgivelse i flere end 20 lande.

michael katz krefeld
Michael Katz Krefeld, krimigeneral Lida Wengel, og borgmester Peter Sørensen. (Foto: PR)

Læs også: Fem på stribe: Boginspiration til dig 

Mand sigtet for vanvidskørsel

Færdselspolitiet kørte fredag aften på Slagelse Landevej, hvor en 43-årig mandlig bilist blev målt til at køre for hurtigt. Da politibetjenten ville standse bilisten, accelererede han og fortsatte mod Slagelse. Undervejs begik han adskillige færdselslovsovertrædelser: Overhalede højre om, overskred spærrelinjer og kørte flere gang med hastigheder op mod 185 km/t.  Han kørte over for rødt flere gange og blev nu fulgt af flere politimotorcykler. Bilisten fortsatte ud af Slagelse mod nord ad Kalundborgvej, hvor hastigheden var oppe over 200 km/t.

I Gierslev ved Høng mistede føreren herredømmet over bilen, som ramte et træ, som satte en stopper for vanvidskørslen.

Føreren var en 43-årig mand fra Gørlev, som blev kørt til behandling på sygehuset i Slagelse for sine kvæstelser. I den bil, den 43-årige kørte i, blev der fundet 51, gram hash, 1,6 gram MDMA. Han er sigtet for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer og for en stribe færdselslovsovertrædelser – blandt andet vanvidskørsel. Hans bil blev beslaglagt på stedet.

politi politibil
Mand kørte galt efter vanvidskørsel … (Foto: PR)

Læs også: Aktion mod vanvidsbilisme

Dagens video: Voldsom tornado i Mississippi

 

 

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·