Læs også:

Close
cykel cyklist cykler

Hvordan kan du se forskel på en elcykel og en el-assisteret cykel?

Sundhed  | 

Selv om en elcykel og en el-assisteret cykel har ligheder, har elcyklen og den elektrisk understøttede cykel også nogle forskelle, som du skal overveje, før du træffer et valg. Bliv klogere her, før du køber en

cykel cyklist cykler
Tid til at cykle endnu mere … (Foto: Pexels)

Hvad er forskellen på en elcykel og en el-assisteret cykel?

Det bliver mere og mere almindeligt at se folk udstyret med en elcykel. Men hvad er egentlig forskellen på en elcykel, der nogle gange kaldes en elcykel, og en el-assisteret cykel? Selv om begge er drevet af motoriserede assistentsystemer, der bruger et batteri til fremdrift, er der betydelige forskelle mellem dem.

I dette blogindlæg vil vi se nærmere på disse forskelle, så du bedre kan forstå, hvilken af dem der måske er den rigtige for dig!

Elcykler og el-assisterede cykler er begge attraktive muligheder for dem, der ønsker at cykle mere effektivt. Selv om de kan virke ens, er der tydelige forskelle mellem de to, som gør dem hver især velegnede til forskellige typer ryttere.

Cykel, trafik, cykle, sikkerhed
Flere og flere har fået øjnene op for, hvor nemt man kan komme rundt med en cykel. (Foto: Pexels)

Pedal Assistance, den største forskel mellem en elcykel og en EAB

Klassiske elcykler (E-bikes) har en indbygget motor, der driver cyklen fremad uden nogen form for input fra rytteren. Det gør det nemt og ubesværet at køre på en elcykel, da du slet ikke behøver at træde i pedalerne for at bevæge dig fremad.

Ulempen ved dette er, at elcykler på grund af deres høje vægt og manglende smidighed ikke er velegnede til kuperet
eller ujævnt terræn. Desuden kan elcykler på grund af deres elektriske karakter være ret dyre.

På den anden side bruger en el-assisteret cykel (EAB) et intelligent motorsystem, som kun træder i kraft, når rytteren træder i pedalerne. Det betyder, at selv om du stadig skal træde i pedalerne med en vis indsats, kræver det en betydelig mindre indsats end en almindelig cykel, da du får hjælp fra motoren. Dette gør EAB'er meget mere velegnede til kuperet eller ujævnt terræn, da du ikke skal bekymre dig om at skulle håndtere den ekstra vægt fra en
elcykel, mens du navigerer i terrænet. Da de desuden ikke kræver store motorer som dem, der findes på el cykler, koster EAB'er ofte betydeligt mindre end deres modstykker.

Uanset om du bruger det ene eller det andet, bidrager du til at reducere CO2-emissionerne.

skov træer
At cykle en tur ud i skoven, når foråret kommer, er noget af det bedste … (Foto: Unsplash)

Hvad skal man vælge mellem en elektrisk cykel og en elektrisk assisteret cykel?

Når du skal vælge mellem en elcykel og en cykel med el-assistance, er der flere faktorer at tage hensyn til, f.eks. pris, rækkevidde, hastighed og kørekomfort. Med hensyn til prisen er elcykler ofte dyrere end el-cykler på grund af motorernes kraft og batteriernes størrelse, som kræver mere energi at drive. Forhandlere som Buycyle bestræber sig dog på at sælge cykler til ethvert budget.

Men med hensyn til rækkevidde tilbyder begge typer cykler fremragende muligheder, idet nogle modeller kan køre op til 100 kilometer på en enkelt opladning! Hastigheds Evnen varierer fra model til model, men generelt har elcykler tendens til at have højere tophastigheder end el-assisterede cykler på grund af deres kraftigere motorer.

Endelig bør man også overveje komfort niveauet, når man vælger mellem disse to typer cykler; selv om begge cykler er behagelige at køre på, synes de fleste cyklister, at elcykler giver en mere behagelig oplevelse, hvilket til dels skyldes deres affjedringssystemer, der absorberer stød bedre end de fleste standard cykler.

Alt i alt tilbyder elcykler og el-assisterede cykler to meget forskellige cykeloplevelser for ryttere, der ønsker at gøre deres cykelture lettere og mere smidige og samtidig bevare et godt fysisk helbred. De, der er på udkig efter en helt ubesværet tur, foretrækker måske en elektrisk cykel, mens de, der er på udkig efter noget med bare en smule hjælp, bør vælge en cykel med elektrisk assistance.

Uanset hvad du foretrækker, giver begge systemer store fordele og bør helt sikkert overvejes, hvis du vil cykle nemmere end nogensinde før!

 

· Mere fra samme kategori ·