Læs også:

Close
danmarks indsamling

NEWS: Danskerne var gavmilde

Nyheder  | 

Danskerne var gavmilde · 24 års fængsel i stor narkosag · Nyt EU-udspil kan bane vejen for europæisk brintindustri · Vi lærer nye sprog på TikTok · 37-årig mand anholdt i Polen for bortførelse af datter · Dagens billede: Den største Grammy-vinder

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne var gavmilde

Danskerne samlede i weekenden 100.009.254 kroner ind til verdens sårbare børn ved årets Danmarks Indsamling.

Danmarks Indsamling lukkede dette års show på Værket i Randers med 100.009.254 kroner til verdens sårbare børn. Pengene skal nu ud at gøre gavn i 15 lande fordelt over hele kloden.

Indsamlingsshowet, der blev sendt på DR1 lørdag aften, samlede endnu engang danskerne for at donere til børn i nogle af verdens fattigste lande. Den samlede donation endte på 100.009.254 kroner, og det er ikke kun resultatet af indsamlingen på aftenen men af aktiviteter rundt om i Danmark i hele januar måned. Mange danskere har løbet, bagt, gået, samlet pant, spillet håndbold og gennemført en masse andre aktiviteter for at samle penge ind.

– Januar har været fyldt med et ufatteligt engagement fra de mange danskere, virksomheder og organisationer, som har arbejdet på højtryk for at rejse penge til verdens sårbare barn. Det er fantastisk at mærke så meget initiativ og drivkraft i en periode, hvor der er nok af udfordringer både for danskerne og ude i verden. Men viljen til at hjælpe, hvor vi kan, den er intakt, siger Mulle Juul Korsholm, der er formand for Danmarks Indsamling.

Det fem timer lange indsamlingsshow blev i år styret af de erfarne værter Sara Bro, Ulla Essendrop og Katrine Muff, som satte fokus på nogle af de udfordringer, verdens sårbare børn oplever netop nu på grund af klimaforandringer, krig og eftervirkninger fra pandemien, og hvorfor det er så vigtigt at hjælpe.

Indsamlingsshowet tager hvert år til en ny by i Danmark, og i år dannede Værket i Randers rammen, hvor mange lokale indbyggere fik mulighed for at kigge indenfor:

– Det er dejligt at komme rundt i landet med Danmarks Indsamling og derfor har vi også nydt at være i Randers. Det er endnu engang overvældende at møde den store opbakning fra danskerne, som har igangsat et hav af initiativer for at rejse penge til verdens mest sårbare børn, fortsætter Jan Lagermand Lundme, redaktør for Danmarks Indsamling hos DR.

I årets indsamlingsshow var det traditionelle callcenter for donationer blevet genfortolket og omformet til Sara & Monopolet. Så de faste monopolister tog aftenen igennem imod både dilemmaer og donationer fra de danskere, der ringede ind. Derudover støttede en række kunstnere op om aftenen med underholdning herunder Swan Lee, Anne Linnet, Maximillian, Nicklas Sahl og TV-2.

Det indsamlede beløb går til 12 målrettede udviklingsprojekter i 15 lande på tværs af jorden. Danmarks 12 største humanitære organisationer står bag projekterne, som skal hjælpe nogle af de mest sårbare familier, som er ramt af verdens kriser. Læs mere om projekterne her.

Indsamlingsshowet ’Danmarks Indsamling’ 2023 blev sendt på DR1 og DRTV den 4. februar, og kan genses på DRTV.

danmarks indsamling
Her ses det endelige resultat … (Foto: PR)

Læs også: Røde Kors og Coca-Cola på fælles mission

24 års fængsel i stor narkosag

Tre mænd i alderen 23 til 36 år er i fredags ved retten i Holstebro dømt for omfattende narkokriminalitet. De fik samlet set 24 års fængsel.

Den 14. juni 2021 blev en dengang 25-årig mand anholdt i et tog på Københavns Hovedbanegård. Han var i besiddelse af cirka ét kilo heroin og cirka ét kilo fyldstof. Forud for anholdelsen lå en længere efterforskning, der har ført til, at den nu 26-årige og to andre mænd på henholdsvis 23 år og 36 år er dømt skyldige i flere tilfælde af narkobesiddelse med henblik på videresalg.

Den 23-årige blev fundet skyldig i at have besiddet i alt minimum 750 gram heroin med henblik på opblanding til op mod halvandet kilo og derefter videresalg. Retten fandt den 26-årige og den 36-årige skyldige i at have besiddet minimum 2 kilo og 250 gram heroin med henblik på opblanding til op mod fire kilo og derefter videresalg.

Ud over narkobesiddelsen blev de tre tiltalte også dømt for i forening at have sat ild til den 26-åriges hus med henblik på forsikringssvindel. Den 36-årige blev desuden fundet skyldig i våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder ved at have været i besiddelse af en funktionsdygtig halvautomatisk pistol med tilhørende ammunition og en funktionsdygtig revolver og ammunition dertil.

Den 23-årige blev idømt fem års ubetinget fængsel.
Den 26-årige blev idømt otte års ubetinget fængsel.
Den 36-årige blev idømt elleve års ubetinget fængsel.

– Jeg er meget tilfreds med, at retten har været enig i anklagemyndighedens påstand om, at den 36-årige var hovedmanden, der stod bag narkokriminaliteten, udtaler senioranklager Camilla Berg fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Den 26-årige modtog sin dom, mens de to andre udbad sig betænkningstid i forhold til ankespørgsmålet.

hovedbanen københavns hovedbanegård dsb
Den 14. juni 2021 blev en dengang 25-årig mand anholdt i et tog på Københavns Hovedbanegård. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Dom i stor narkosag

Nyt EU-udspil kan bane vejen for europæisk brintindustri

Der er gode tanker i EU-Kommissionens udspil, Green Deal Industrial Plan, som blev præsenteret i dag. Det er afgørende, at tilstrækkelig finansiering, tempo samt den præcise implementering af planen kommer på plads hurtigst muligt, mener Brintbranchen. Ellers risikerer vi, at både Danmark og EU’s muligheder for fortsat at være i front i den grønne omstilling, ikke mindst når det gælder brint og Power-to-X, smuldrer mellem hænderne på os.

– Det er godt, at EU-Kommissionen nu kommer med et samlet udspil for at fastholde og styrke den grønne omstilling i Europa. Det gælder ikke mindst i forhold til brint og Power-to-X (PtX), der er blandt de absolutte nøgleteknologier, når det gælder både den grønne omstilling, forsyningssikkerhed såvel som de økonomiske og industrielle gevinster, Europa kan høste på baggrund af mere end 30 års investeringer. Men vi har, både i lyset af USA’s betydelige støtteordninger i Inflation Reduction Act (IRA) og konkurrencen fra Asien, især Kina, behov for et samlet Europæisk svar. For situationen er alvorlig, og handles der ikke resolut, risikerer vi, at vi ser en afindustrialisering af Europa, frem for en ny grøn industriel guldalder, udtaler Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen.

Brintbranchen peger på, at der er brug for bedre og mere simple støttemuligheder, hurtige investeringer i infrastruktur, afklaring om regulering af blandt andet grøn brint, og fokus på, at Europa ikke igen skal blive afhængig af import fra autokratiske regimer – heller ikke når det gælder grøn energiteknologi.

– Der er ingen tvivl om, at Danmark og EU er presset, og det er meget vigtigt, at vi ikke undervurderer konsekvenserne af, hvad der sker pt. Dels er en betydelig del af vores fremtidige økonomiske fundament truet, og dels risikerer vi, at den grønne energi, der dels skal gøre os klimaneutrale, men også uafhængige af for eksempel russisk gas, bliver afhængig af teknologi, der kontrolleres af for eksempel Kina. Det er at erstatte en problematisk afhængighed med en anden, og det skal vi gå meget langt for at undgå, forklarer Tejs Laustsen Jensen.

Han påpeger samtidig, at det er afgørende, at både EU-kommissionen og Danmark har fokus på at undgå et internt europæisk statsstøttekapløb:

– Der er brug for markant bedre rammevilkår og betydelige ekstra investeringer i den grønne industri i Europa. Men vi må ikke komme i en situation, hvor medlemslandene underbyder hinanden med statsstøtte, og derfor er der behov for, at vi finder et fælles EU-svar på de udfordringer, som blandt andet er opstået i kølvandet på IRA. Det gælder de redskaber Kommissionen foreslår i dag, og for eksempel den brintbank, som Ursula von der Leyen annoncerede tilbage i august. Og i det omfang løsningerne i sidste ende bliver op til de enkelte medlemsstater, er det vigtigt, at Danmark stempler fuldt og helt ind, både hvad angår finansiering, og i forhold til udnytte EU-reglerne fuldt ud. Det gælder for eksempel i forhold til de IPCEI-programmer som er en vigtig del af dagens udspil, uddyber Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen understreger, at de aktuelle diskussioner ikke bør resultere i en kamp mellem EU og USA, tværtimod:

– Det er godt, at USA er kommet ind i klimakampen. Det skaber i tillæg muligheder for danske virksomheder. Men vi skal have konkurrencedygtige rammevilkår i Europa, så vi får tempo på den grønne omstilling på begge sider af Atlanten, og undgår et massivt ryk af investeringer fra Danmark og Europa til USA. Og så skal vi søge et transatlantisk partnerskab om kritiske grønne teknologier, adgang til råmaterialer med videre, hvor Danmark, EU og USA som stærke allierede har store interesser i at finde fælles interesser på de globale energi- og sikkerhedsudfordringer, slutter Tejs Laustsen Jensen.

klima miljø
Nyt EU-udspil kan bane vejen for europæisk brintindustri … (Foto: Pexels)

Læs også: Brintbranchen i opråb

Vi lærer nye sprog på TikTok

Efter en stigning på hele 110 % i Google-søgninger på verdensplan i løbet af de sidste 3 måneder efter ‘hvad er den bedste måde at lære et nyt sprog på’, har vi nu de gratis sociale medieplatforme såsom TikTok til at guide og hjælpe os dermed. Engelsk er blevet afsløret som det mest populære sprog at lære på TikTok i 2023, med svimlende 10,3 milliarder visninger for videoer med hashtags ‘#Learn English’. Eksperterne på revisioncentre.co/uk analyserede hashtag-data på TikTok for at finde frem til, hvad de mest populære sprogbrugere lærer på den sociale medieplatform.

Og de kan afsløre, at engelsk er det sprog, folk lærer mest på TikTok med 10,3 milliarder hashtag-visninger for ‘#Learn English’. Det er 329 % flere visninger end for ‘ #Learn Chinese’ på andenpladsen med 2,4 milliarder hashtag-visninger.

‘#Learn Chinese’ placerer sig på andenpladsen med 2,4 milliarder visninger, 400 millioner flere hashtag-visninger end ‘#Learn Korean’ på tredjepladsen. Kinesisk tales i mange lande, såsom Hong Kong, Kina, Macao, Singapore og Taiwan. Imidlertid har kinesisk med 1,2 milliarder indfødte talere den højeste udbredelse i Kina.

På tredjepladsen er ‘#Learn Korean’ med 2 milliarder hashtag-visninger på TikTok. Det er 500 millioner flere hashtag-visninger end French på fjerdepladsen med 1,5 milliarder visninger. På fjerdepladsen med 1,5 milliarder hashtag-visninger på TikTok er ‘#Learn French’, hvilket er 500 millioner flere hashtag-visninger end for ‘#Learn Spanish’ på sjettepladsen med 1 milliard hashtag-visninger. Fransk er det officielle sprog i 29 lande, og det anslås, at omkring 12 % af EU’s befolkning taler fransk som førstesprog, hvilket gør det til det fjerde mest udbredte europæiske sprog.

En femteplads med 1,1 milliarder hashtag-visninger for ‘#Learn Japanese’, hvilket er 100 millioner flere hashtag-visninger end for ‘#Learn Spanish’ på en sjetteplads med 1 milliard hashtag-visninger.

Mange sprog som vi som danskere ikke er bekendte med topper listen – altså på nær engelsk … (Grafik: PR)

Læs også: Det vidste du garanteret ikke om TikTok

37-årig mand anholdt i Polen for bortførelse af datter

Polsk domstol afviser at udlevere 37-årig mand til Danmark, hvor han er eftersøgt for at have bortført sin datter.

I samarbejde med Syd- & Sønderjyllands Politi har polsk politi på bagrund af en europæisk arrestordre anholdt en 37-årig mand fra Gråsten, der er sigtet for at have bortført sin datter fra Gråsten Skole den 9. december 2022. De polske domstole afviser dog at udlevere manden til Danmark.

Kort inden bortførelsen blev datteren tvangsfjernet og anbragt i en plejefamilie. Den 37-årige far mødte den 9. december op på Gråsten Skole sammen med pigens mor og stedfar, der begge blev anholdt samme dag og nu sidder varetægtsfængslede. Den 37-årige forlod Danmark med datteren og der blev efterfølgende udstedt en europæisk arrestordre mod ham.

Syd- & Sønderjyllands Politi fandt frem til den efterlyste mand i Polen, hvor polsk politi anholdt ham den 12. december 2022. Nu har ønsket om udlevering været for retten i Polen. Afgørelsen blev, at Polen ikke vil udlevere den 37-årige mand til Danmark.

Manden er fortsat eftersøgt i Danmark og vil blive anholdt, hvis han rejser ind i landet. De polske myndigheder ved, hvor barnet befinder sig.

skole skolestart
37-årig mand anholdt i Polen for bortførelse af datter … (Foto: Unsplash)

Læs også: To unge forsvundet

Dagens billede: Den største Grammy-vinder

https://www.instagram.com/p/CoTjgw5j5LW/

· Mere fra samme kategori ·