Læs også:

Close
arbejde sammen job

NEWS: Danske arbejdsmarked har udfordringer med ligestillingen

Nyheder  | 

Danske arbejdsmarked har udfordringer med ligestillingen · 33-årig mand sigtet for hvidvask for 65,7 millioner kroner · Jordskælvet i Tyrkiet og Syrien · Lejligheder viser positive takter · Forsøg på at snyde blev dyrt · Dagens billede: Blåt mirakel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danske arbejdsmarked har udfordringer med ligestillingen

Nyt Diversitetsbarometer viser, at vi fortsat har betydelige udfordringer med ligestillingen på det danske arbejdsmarked. Med tænketanken EQUALIS’ nye Diversitetsbarometer får vi et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne og bliver i stand til at handle mere målrettet på dem, siger professor Nina Smith.

– Hvis vi skal skabe den nødvendige positive forandring for ligestillingen på det danske arbejdsmarked, er det afgørende, at vi har et stærkt, samlet vidensgrundlag at træffe vores beslutninger ud fra.

Sådan siger professor i økonomi Nina Smith, forperson for advisory boardet i den uafhængige tænketank EQUALIS, som i dag lancerer et spritnyt måleinstrument, ’Diversitetsbarometeret 2023’. Som det første af sin slags giver barometeret et samlet overblik over, hvordan det står til med ligestillingen på det danske arbejdsmarked.

Diversitetsbarometeret monitorerer ligestillingen inden for de fem temaer ’arbejdsmarkedstilknytning’, ’uddannelse og karriere’, ’arbejdsmiljø’, ’ansvar og ledelse’ samt ’indkomst og formue’. Og barometerets kortlægning af status er ikke til at tage fejl af. Uanset hvilket tema, det gælder, viser barometeret, at vi har betydelige udfordringer med kønsdiversitet og ligestilling herhjemme, fortæller adm. direktør i EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.

– Alt for længe har vi hørt på alt for optimistiske konklusioner, der har bund i en skæv selvfortælling i Danmark om, at vi da har ligestilling mellem kønnene. Realiteten er, at der i Danmark eksisterer en lang række kulturelle og strukturelle barrierer for lige muligheder på arbejdsmarkedet, og kun hvis vi starter en løsningsorienteret og datadrevet samfundssamtale, kan vi få brudt de barrierer ned.

Barometeret er blevet til med støtte fra Spar Nord Fonden og udviklet i tæt samarbejde med en række af Danmarks førende forskere inden for køn, erhvervsliv og arbejdsmarked. Blandt andre Nina Smith, der ser barometeret som en afgørende faktor for at fastholde fokus på at løse de udfordringer, vi fortsat står over for.

– Jeg oplever et momentum lige nu, hvor man både politisk og i erhvervslivet reelt begynder at tage ligestilling på arbejdsmarkedet alvorligt, og det er rigtig positivt. Som jeg ser det, er den største hindring for at rykke os, at vi alle har enormt mange ubevidste biases og stereotype forventninger til køn. Her har vi brug for barometeret til at slynge alle tilgængelige data direkte i hovedet på os, så vi ikke bliver lullet i søvn af, hvordan vi tror, virkeligheden ser ud, siger hun.

Revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloitte står bag den metodiske udvikling og databehandling i Diversitetsbarometeret, som CEO i Deloitte, Anders Dons, kalder for et solidt, samlet datagrundlag, der spiller en ‘afgørende rolle for at skabe fokus og fremdrift’.

– Fordi alle væsentlige parametre er omfattet og målt, er det oplagt at tage udgangspunkt i barometeret, når vi skal beslutte os for, hvor det er vigtigt at sætte ind. Diversitet er helt afgørende for udviklingen af vores samfund og konkurrencekraften i virksomhederne. Og du får, hvad du måler, siger Anders Dons.

arbejde sammen job
Uanset hvilket tema, det gælder, viser EQUALIS’ nye Diversitetsbarometer, at vi har betydelige udfordringer med kønsdiversitet og ligestilling herhjemme, fortæller adm. direktør i EQUALIS, Gine Maltha Kampmann … (Foto: Unsplash)

Læs også: Kvinder får ikke samme løn som deres kollegaer

33-årig mand sigtet for hvidvask for 65,7 millioner kroner

Syd- og Sønderjyllands Politis efterforskning er en del af en større hvidvasksag, hvor flere personer allerede er idømt straffe ved Retten i Sønderborg.

Syd- og Sønderjyllands politi har sidste uge sigtet en 33-årig mand fra København for hvidvask af særlig grov beskaffenhed.

Efterforskningen har foreløbig vist, at der er tale om hvidvask i forbindelse med unddragelse af betaling af skat og moms for i alt 65,7 millioner kroner, som den 33-årige sættes i forbindelse med.

Den sigtede er pt. varetægtsfængslet af Københavns Politi i forbindelse med en anden straffesag.

Syd- og Sønderjyllands Politis efterforskning er en del af en større hvidvasksag, hvor flere personer allerede er idømt straffe ved Retten i Sønderborg.

Sagen er startet og efterforsket hos Syd- og Sønderjyllands Politi, da der er tale om økonomisk kriminalitet begået via selskaber, der blandt andet er oprettet i Syd- og Sønderjylland.

Blandt de dømte er en 29-årig mand fra Syd- og Sønderjylland, der i november 2022 blev idømt to et halvt års fængsel for sin rolle i sagen, som omfattede hvidvask af 7,1 millioner kroner.

Derudover er yderligere en 24-årig mand fra København varetægtsfængslet i sagen. Han blev anholdt i september 2022 og er sigtet for hvidvask af 32,4 millioner kroner.

Efterforskningen er fortsat i gang, og beløbet i sagskomplekset kan derfor stige yderligere, ligesom Syd- og Sønderjyllands Politi på nuværende tidspunkt ikke kan udelukke, at flere personer vil blive sigtet i sagen.

penge pengesedler
33-årig mand sigtet for hvidvask for 65,7 millioner kroner … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Stor landsdækkende politiaktion mod muldyr og hvidvask

Jordskævet i Tyrkiet og Syrien

Dødstallene i Tyrkiet og Syrien stiger fortsat efter jordskælv, og det må formodes, at mange er stadig fanget under bygninger. Dette på trods af den store redningsindsats, hvor alle har – både frivillige og redningsarbejdere arbejdet i døgndrift for at finde overlevende.

Mange borgere er uden hjem og har overnattet udenfor af frygt for, at flere bygninger skal kollapse. Der er stadig en del efterskælv. Imens har koldt vintervejr (ikke mindst om natten ramt områderne.

I det sydøstlige Tyrkiet, hvor skælvenes epicentre er, kom temperaturerne i løbet af natten ned omkring frysepunktet. I byen Kahramanmara, der ligger nord for Hatay, samlede familier sig omkring bål for at holde varmen.

Nogle af de største ødelæggelser efter skælvene kan ses mellem byerne Kahramanmaraş og Gaziantep, hvor hele boligblokke ligger i ruiner. Men mere end 11.000 bygninger er blevet jævnet med jorden i de to lande.

Tusindvis er desuden kommet til skade i jordskælvene, så hospitalerne er fyldt helt op. Dødstallet bliver ved med at stige og er oppe på over 33.000, og i weekenden har flere udtalt, at antallet måske reelt er det dobbelte. Håbet for at finde overlevende er også ved at rinde ud, for generelt kan mennesker overleve tre dage uden vand. Men andre faktorer kan være afgørende i kapløbet mod tiden. Det er den største naturkatastrofe i mange år. Og omfanget er slet ikke set endnu.

Læs også: Jordskælv i Indonesien

Lejligheder viser positive takter

Lejligheder har fået et opsving og januar var ‘bedste salg’ siden forsommeren 2022. Der er også flere fremvisninger og højere priser, så generelt viser lejligheder viser positive takter i årets første måned og den første uge af februar. Det viser tal fra Home og Boligsiden.

Lejlighedssalget har taget turen ned – men nu viser lejlighederne en bevægelse opad ifølge forskellige tal fra ejendomsmæglerkæden Home og Boligsiden.  De har adresser på de øvre etager, men salgsmæssigt er lejlighederne ’længst nede i kælderen’. Sådan har det været lige siden, inflationskrisen satte ind, og sådan er det fortsat i starten af året.

Men lejlighederne viser lige nu en interessant og vigtig bevægelse opad ifølge forskellige tal fra ejendomsmæglerkæden Home og Boligsiden.

– Ejerlejlighedssalget var den første uge af februar det bedste siden forsommeren 2022. Det flugter godt med Homes og Danske Banks ‘Boligbrief’, der viser triple fremgang for lejlighederne i januar sammenlignet med december, forklarer Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Faktisk skal vi tilbage til maj-juni 2022 for at finde en uge, der overgår salget – med undtagelse af den første uge i september. Salget af huse og sommerhuse lå i uge 5 næsten på niveau med før corona (2015-2019), mens ejerlejlighedssalget var knap en tredjedel under, viser ugetallene for hele boligmarkedet fra Boligsiden.dk

Den store usikkerhed om økonomien har især holdt aktiviteten på lejligheder nede. Ifølge Homes køberbarometer er der fortsat god interesse for lejlighedskøb blandt danskerne. 14,3 % af danskerne har boligkøbsplaner i første halvår af 2023 – det svarer til det historiske gennemsnit i målingen – heraf 5,5 % der kigger eller snart skal kigge på lejlighed, viser undersøgelsen fra Home og YouGov.

En lidt større optimisme nu bunder blandt i, at økonomien ser lidt lysere ud, fordi renterne og inflationen har haft pil nedad på det seneste – og at danskerne gradvist har ’vænnet’ sig til den nye situation på boligmarkedet, fremhæver Home.

– Flere boligsælgere har fået justeret på udbudsprisen, køberne har trimmet budgetterne og opdateret planerne, og det øger chancen for, at der kommer mere forhandling og flere handler ud af fremvisningerne, slutter Michael Dalsager fra Home.

lejlighed hus
Lejligheder viser positive takter … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Gode råd hvis du skal købe hus eller lejlighed

Forsøg på at snyde blev dyrt

En 54-årig lastbilchauffør fra Fyn blev ved Retten i Odense den 9. februar 2023 idømt en bøde på 237.000 krpner og 1 års ubetinget frakendelse af førerretten til de tunge kategorier.

Sagen tog sin opstart den 23. april 2021, hvor den 54-årige chauffør blev standset på Langeland af Tungvognscenter Syd, Sydøstjyllands Politi. Det stod hurtigt klart, at der var mange overtrædelser af køre- og hviletiderne, som han havde forsøgt at skjule ved at tage sit førerkort ud af takografen, der blandt andet registrerer køre-hviletiden, og fortsætte arbejdsdagen uden førerkort i takografen.

Den 28. maj 2021 standsede medarbejdere fra Tungvognscenter Syd igen chaufføren – denne gang i Tørring. Endnu engang viste det sig, at der var massive overtrædelser af køre- og hviletidsreglerne, og det var igen forsøgt skjult ved, at chaufføren havde taget sit førerkort ud af takografen.

Chaufføren blev standset af Tungvognscenter Syd en tredje gang den 21. februar 2022 ved Fredericia, hvor der var kommet styr på køre- og hviletiden – til gengæld have chaufføren mistet sin førerret og måtte slet ikke køre.

Anklageskriftet omfattede 43 forhold om overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne forsøgt skjult med kørsel uden førerkort og 20 forhold om kørsel uden førerret.

Chaufføren erkendte sig skyldig i enkelte forhold og nægtede sig i øvrigt skyldig. Han udbad sig betænkningstid.

For Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi mødte specialanklager Pernille Moesborg.

lastbil
Forsøg på at snyde blev dyrt … (Foto Unsplash)

Læs også: Fyns Politi udførte våbenkontrol på Fyn

Dagens billede: Blåt mirakel

https://www.instagram.com/p/CoauAD2qwOi/

· Mere fra samme kategori ·