Læs også:

Close
regn, regnvejr, tagrende, skybrud vandskade

NEWS: Massivt regnvejr giver travlhed

Nyheder  | 

Massivt regnvejr giver travlhed · Roskilde hylder Lise Nørgaard med mindevandring · Storebæltsbroen lukkes kortvarigt natten til fredag · Kattegatcentret fik 8 nye pingviner i julegave · Politi opfordrer overfaldsmad i Vejen til at melde sig selv · Dagens billede: Flot pris til Austin Butler

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Massivt regnvejr giver travlhed

Topdanmark melder om ekstra travlhed grundet det massive regnvejr. Januar er startet usædvanlig regnfyldt, og det giver ekstra meget at lave hos forsikringsselskaberne. For eksempel har Topdanmark siden sidste onsdag modtaget cirka seks gange så mange vandskader som normalt.

Starten af 2023 har været en særdeles våd affære med hele dage med silende regn med mellem 10 – 20 millimeter nedbør om dagen.

Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber, forventer derfor også, at der den næste tid bliver ekstra travlt med at hjælpe kunder, der ramt af vandskader.

– Vi forventer fortsat travlhed og har flere medarbejdere end normalt på vores telefoner , og vi er også i tæt dialog med skadeservicefirmaerne, fortællerer Helene Ibsen, boligchef i Topdanmark.

Sidste onsdag blev en drivvåd dag med i gennemsnit 21,1 millimeter nedbør på landsplan. Det gør ifølge DMI døgnet til den vådeste januardag i rigtig mange år.

De store regnmængder medfører travlhed hos Topdanmark, som siden onsdag har modtaget cirka seks gange så mange vandskader som normalt.

Topdanmark har indtil nu modtaget flest skadesanmeldelser fra kunder i Region Hovedstaden efterfulgt af Syd- og Sønderjylland. De fleste anmeldelser skyldes utæt tag og ældre kældre.

Seks dage inde i januar er der faldet, hvad der svarer til over en halv måneds nedbør.

Her er 5 gode råd til at forebygge regnvejrsskader:

Rens tagrender, afløb og brønde, så vandet kan strømme uhindret gennem af-vandingssystemerne.

Reparér revner og utætheder i fundament og kælderydervægge, så vandet ikke kan trænge ind i huset, og tjek jævnligt tag for utætheder.

Sørg for, at græsplæne, fliser of så videre hælder væk fra huset. Så undgår du, at vandet samler sig ved fundament og kældervægge og dermed ender med at trænge ind i huset.

Undgå for mange flisebelagte terrasser, indkørsler eller lignende, så vandet i stedet har mulighed for at sive ned i jorden.

Etablér faskiner eller regnvandstønder til at bortlede eller opsamle regnvand fra tag og terrasse.

Læs mere her.

regn, regnvejr, tagrende, skybrud vandskade
Forsikringsselskaberne har travlt med vandskader … (Foto: PR)

Læs også: Gode råd mod skybrud

Roskilde hylder Lise Nørgaard med mindevandring

Roskilde er stolt af Lise Nørgaards nære tilhørsforhold til byen. Roskilde Kommune markerer sammen med Roskilde Museum og andre aktører den landskendte journalist og forfatter med mindevandring og en stribe andre museums- og kulturaktiviteter.

Lise Nørgaard var om nogen ikke bare sine forældres datter, men også Roskildes barn. Derfor går Roskilde Kommune og Roskilde Museum nu sammen med flere andre aktører om at mindes Lise Nørgaard og den uomtvistelige betydning, hun har haft for byen.

Det sker særligt med en mindevandring mandag den 16. januar. Her kan man i næsten bogstavelig forstand gå i hendes fodspor. Desuden tager Roskilde Museum en række initiativer, som i de kommende uger sætter Lise Nørgaards liv og virke ind i en historisk sammenhæng.

Roskildes borgmester Tomas Breddam, der også er bestyrelsesformand for ROMU, som driver Roskilde Museum, siger:

– Lise Nørgaard er en stor inspiration for virkelig mange i Roskilde. Mange af hendes bøger, artikler, fortællinger og tv-serier tager afsæt i Roskilde og har givet rigtig mange gode oplevelser – samtidig med at Lise Nørgaard som person også har inspireret til at få maksimalt ud af livet.

Borgmesteren byder velkommen og afslutter mindevandringen, hvor deltagerne blandt andet kommer forbi Lise Nørgaards første barndomshjem, faderens købmandsforretning, Roskilde Dagblad og statuen, der blev rejst i 2010 for hende på Algade. Undervejs vil en række forskellige repræsentanter for Roskildes kultur- og handelsliv holde korte taler om bysbarnets betydning.

Mindevandringen, der begynder i Bibliotekshaven og slutter på Roskilde Museum, er gratis at deltage i, men det er nødvendigt at tilmelde sig arrangementet.

At mindevandringen for skaberen af den elskede tv-serie Matador holdes netop i Roskilde er ingen tilfældighed.

– Selvom Korsbæk var fiktion, så lagde Lise Nørgaard aldrig skjul på, at inspirationen i høj grad kom fra livserfaringer med rod i Roskilde. Hun begyndte sin livsbane her og har også valgt at blive stedt til hvile her. Tilhørsforholdet til Roskilde var og er noget ganske særligt, siger museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra Roskilde Museum, der ser frem til at slå dørene op for flere aktiviteter om det berømte bysbarn.

Har man ikke mulighed for at deltage i den gratis mindevandring den 16. januar, skal man således ikke fortvivle.

Allerede dagen efter begynder en hel serie af byvandringer, som inkluderer besøg på museet. Der er tale om en udvidet rute, der også kommer omkring flere af butiks- og magasinhistorierne på Algade.

Samme aften, den tirsdag den 17. januar, indleder museet en foredragsrække om Lise Nørgaard, og første foredrag er med den kendte journalist Cecilie Frøkjær.

Ved det næste foredrag, den 1. februar, er det den lokale journalist og forfatter Henrik Denman, som fortæller om Lise Nørgaard, og 9. februar er det historiker Peter Johan Yding Brunbech, som giver Matador en kærlig overhaling.

Dertil kommer, at Roskilde Museum på prominent plads genudstiller det meget roste portrætmaleri af Lise Nørgaard, som den lokale kunstner Lars Rasmussen i 1990’erne netop skabte som et bidrag til Roskilde Museums samling – en idé, Lise Nørgaard først stillede sig undrende over for: ‘Var det ikke bedre, I udstillede mit skelet’, var hendes reaktion ifølge kunstneren.

Roskilde Bibliotekerne fremhæver over for brugerne den brede vifte af udgivelser og bøger, som Lise Nørgaard står bag. Roskilde Arkiverne har lagt fotos af steder fra Lise Nørgaards ungdom på hjemmesiden.

Tilmelding til Roskilde Museums mindevandringer, foredrag mv. kan tilgås via Roskilde Museums hjemmeside her.

lise nørgaard roskilde
Mange har lagt blomster ved skulpturen af Lise Nørgaard på Algade i Roskilde. Stedet vil være en af de lokaliteter, der gøres stop under mindevandringen den 16. januar. (Foto: ROMU)

Læs også: Lise Nørgaards bisættelse

Storebæltsbroen lukkes kortvarigt natten til fredag

Natten til fredag testes de nye digitale skilte, som er sat op på Storebæltsforbindelsen til styring af trafikomlægning ved større uheld eller vejarbejder. Det vil medføre kortvarige lukninger af forbindelsen.

Storebæltsbroen vil blive totalspærret i to korte intervaller i perioden mellem klokken 02.00 og 04.00 natten til fredag den 13. januar, hvor der vil være lukket for al biltrafik i 45 minutter i begge retninger.

De digitale skilte er sammen med de mobile autoværn en del af den omfattende sikkerhedspakke, Sund & Bælt gennemfører med det formål at øge sikkerheden på Storebæltsbroen, både for trafikanter og for de medarbejdere, der arbejder med den løbende vedligeholdelse på broen.

Der er i alt opsat 168 digitale skilte på forbindelsen, som blandt andet skal informere trafikanterne om nedsat hastighed og overhalingsforbud ved trafikomlægninger til dobbeltrettet trafik med ét spor i hver retning.

storebæltsbroen
Storebæltsbroen lukkes midlertidigt i nat … (Foto: PR)

Læs også: Danmarks største lynladepark etableres ved Storebæltsbroen

Kattegatcentret fik 8 nye pingviner i julegave

Pingvinerne Marie, Jimmi og Kattegatcentrets øvrige 12 æselpingviner har fået selskab af blandt andet Onslow og Bedstefar. Henover julen har Kattegatcentret nemlig udvidet sin pingvinflok med otte nye æselpingviner, der alle kommer fra LEGOLAND i Billund.

Der er lidt ekstra højlydt i Kattegatcentrets pingvinanlæg for tiden med brægende, æsellydende kald, flappende pingvinfødder og vandplaskeri til den helt store pingvinmedalje. Otte nye pingviner fra LEGOLAND i Billund er nemlig ved at finde sig til rette i Kattegatcentrets eksisterende pingvinflok på 14 æselpingviner. De otte nye æselpingviner ankom kort før jul og var en glædelig julegave.

– Vi er rigtig glade for at kunne udvide vores pingvinflok, så vi nu er oppe på i alt 22 æselpingviner. For hos pingviner gælder det faktisk at jo flere desto bedre. Pingviner er nemlig flokdyr og finder tryghed i at stå mange sammen i en stor flok. Og da vores nye pingvinanlæg i to etager kan rumme helt op til 40 pingviner, er vi rigtig glade for at kunne supplere vores pingvinflok yderligere, fortæller Thomas Mathias Spiele, der er dyrepasser og daglig ansvarlig for pingvinerne i Kattegatcentret.

Inden de otte nye pingviner kunne blive lukket ind i pingvinanlægget, skulle de dog først tilbringe syv dage i Kattegatcentrets specialindrettede pingvinkarantæne, så dyrepasserne kunne sikre sig, at pingvinerne var sunde og raske. Derfor var det først lige inden nytår, at de nye pingviner blev introduceret for deres nye omgivelser.

– Det gik rigtig fint, da døren blev åbnet fra karantænen og ind til pingvinanlægget. Pingvinerne skulle lige bruge lidt betænkningstid, men så løb de ellers alle ind i anlægget. I starten hoppede de allesammen i vandet, da det er der, hvor de føler sig mest trygge. Men der gik ikke lang tid, før de alle stod oppe på land og slappede af på klipperne. Så det er rigtig dejligt at se, at de allerede har fundet sig godt til rette – og de spiste også allesammen dagen efter, så det er rigtig positivt, fortsætter Thomas Mathias Spiele.

Og de nye pingviner får masser af plads at boltre sig på og omgivelser, der i så høj grad som muligt efterligner pingvinernes naturlige levevis i Sydhavet, både hvad angår lys, temperatur, is og klippelandskab. Pingvinerne har blandt andet et 200.000 liter stort bassin, hvor de kan tage deres imponerende flyveture gennem vandet og demonstrere deres svømmefærdigheder som verdens hurtigste pingviner.

Pingvinerne kommer fra LEGOLAND i Billund, hvilket 8 pingviner i Kattegatcentrets oprindelige pingvinflok også gør. Derfor kender mange af pingvinerne allerede hinanden.

– Pingviner kan genkende og finde deres mage i kæmpestore flokke på mange tusinde pingviner – så vi antager, at de pingviner, der tidligere har gået sammen i LEGOLAND, sagtens kan genkende hinanden. Det bliver også spændende at se, om der kommer nye pardannelser i flokken, fortæller Thomas Mathias Spiele.

Pingviner er nemlig monogame, hvilket vil sige, at de kun har én partner ad gangen, og yngler med den samme partner hele deres liv. Men det sker, at pingviner skifter partnere.

– Vi er spændte på at se, hvad der sker i pingvinflokken, når der nu er kommet nye og gamle bekendtskaber. Der er fx stadig pingviner i flokken, der endnu ikke har fundet sig en mage, og hvad med allerede etablerede par – bliver fristelsen for stor, så nogle skifter partnere? Det er i hvert fald tydeligt at se, at pingvinerne danser og bukker for hinanden i anlægget som er en del af deres kurmageri, siger Thomas Mathias Spiele.

Og særligt ét par har dyrepassernes bevågenhed. Et tidligere par er nemlig blevet genforenet.

– Pingvinhannen Bedstefar er ny pingvin i anlægget og også alderspræsident med sine 28 år. Han har tidligere dannet par med Johanne, dengang de var sammen i LEGOLAND. Normalt adskiller man aldrig pingvinpar, men dyrepasserne var nervøse for, om Bedstefar mon var for gammel til at blive far, hvis Johanne og Bedstefar skulle parre sig. Derfor blev de oprindeligt adskilt, da Kattegatcentret modtog de første pingviner i foråret. Men hverken Johanne eller Bedstefar har dannet nye parrelationer under adskillelsen, så nu får de igen chancen, fortæller Thomas Mathias Spiele.

kattegatcentret pingvin pingviner
Der er pingvinfest i Kattegatcentret … (Foto: PR)

Læs også: Januar måneds kulturguide

Politi opfordrer overfaldsmad i Vejen til at melde sig selv

Politiet opfordrer gerningsmand til overfald i Vejen i weekenden til at melde sig selv. Politiet har fået overvågningsbilleder, der giver gode muligheder for at identificere gerningsmanden til overfaldet. Men inden disse offentliggøres en efterlysning med foto, giver de nu manden en mulighed for at melde sig selv.

Syd- og Sønderjyllands Politi fortæller, at overfaldet blev begået natten til søndag den 8. januar klokken cirka 02.00 foran værtshuset UpTown i Søndergade i Vejen, hvor en 33-årig mand fra Grindsted blev slået i hovedet med en flaske og kom lettere til skade.

Politiet har i forbindelse med efterforskningen fået overvågningsbilleder i god kvalitet, der giver gode muligheder for at identificere gerningsmanden.

Gerningsmanden kan kontakte politiet via Servicecentret på telefon 1-1-4.

politi politibil
Politiet opfordrer overfaldsmand til at melde sig selv … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: København etablerer visitationszoner

Dagens billede: Flot pris til Austin Butler

· Mere fra samme kategori ·