Læs også:

Close
seng pige hovedpine træt

NEWS: En times ugentlig træning kan halvere hovedpinen på arbejdet

Nyheder  | 

En times ugentlig træning kan halvere hovedpinen på arbejdet · Pas på honningfælderne på sociale medier · Aarhus Havn får amerikanske soldater på besøg · Vær med til at kåre årets naturfoto · 16 måneders fængsel til to vanvidsbilister · Dagens billede: Kig op

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

En times ugentlig træning kan halvere hovedpinen på arbejdet

Styrketræner du én time om ugen, kan du halvere dine smerter og antallet af dage med spændingshovedpine. Det viser forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Næsten alle kender den. Hovedpinen, der kommer snigende efter et par timer foran computeren.

Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine. Den skyldes ofte ømme muskler i nakke og skulder og er meget almindelig, når man arbejder ved computer. Men heldigvis er der noget, du kan gøre.

En times styrketræning om ugen kan halvere smerterne og antallet af dage med hovedpine. Effekten er den samme, uanset om du laver øvelser for nakke og skulder en time i træk én gang om ugen, tre gange om ugen i tyve minutter eller ni gange om ugen i syv minutter.

Det viser en undersøgelse blandt 573 kontoransatte lavet af NFA, hvor træningen er afprøvet.

– Det gør ikke nogen forskel, om træningen deles op i bidder eller ej. Det vigtigste er, at man træner og gør det regelmæssigt hver uge, men der er fleksibilitet i forhold til at træne, som det passer bedst, siger professor Lars L. Andersen fra NFA, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Tidligere forskning har ligeledes vist, at bare 2 minutters daglig elastiktræning sammen med kollegerne kan halvere antallet af dage med hovedpine.

hovedpine
Blot en smule træning kan hjælpe på hovedpine … (Foto: PR)

 

Læs også: Gode øvelser du selv kan lave

Pas på honningfælderne på sociale medier

Syd- og Sønderjyllands Politi modtager med mellemrum anmeldelser fra borgere, der først bliver lokket til at sende intime billeder på nettet, for derefter at blive udsat for afpresning af kriminelle.

Honningfælder, lokkeduer … Kriminelles metoder til at forsøge at afpresse borgere på nettet har mange navne.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtager med mellemrum anmeldelser fra både mænd og kvinder, der bliver udsat for afpresning af kriminelle. Fælles for en række af anmeldelserne er, at borgerne i første omgang er blevet lokket til at sende intime billeder af sig selv til en person, de har knyttet romantiske bånd med via sociale medier.

Derefter bliver borgerne udsat regulær afpresning, hvor de skal betale store beløb for at undgå, at billederne bliver sendt til venner og bekendte på for eksempel Facebook.

– Denne type kriminalitet rammer bredt, også bredere end mange umiddelbart forestiller sig. Det er personer i alle aldersgrupper, der bliver ramt. Vi har sager med unge kvinder, men også med fx midaldrende mænd, forklarer lederen af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed, vicepolitiinspektør Jacob Rindom.

Han peger i tilgift på, at denne type sager desværre ofte kan være vanskellige at efterforske, fordi de digitale spor, der skal føre tilbage til gerningsmanden, ofte ender blindt. Så har man først betalt, er det yderst vanskeligt at få bragt pengene til veje igen, ligesom gerningsmanden er vanskelig at identificere.

Vicepolitiinspektøren opfordrer derfor også til, at man er yderst forsigtig, når man dater online, i forhold til at dele billeder, videoklip og personlige oplysninger, der efterfølgende kan bruges til afpresning.

Gode råd:

  • Du kan som udgangspunkt ikke være sikker på, at de personer, du møder på sociale medier, er dem, de udgiver sig for at være. Det er nemt at opbygge falske identiteter på nettet ved at bruge andres profilbilleder, familiebilleder m.m., som ligger frit tilgængeligt på for eksempel Facebook.
  • Send ikke private billeder, videoklip og del ikke personlige oplysninger med personer, hvor du ikke er 100 procent sikker på deres identitet og har fuld tillid til dem.
  • Vær opmærksom på, at disse kriminelle er yderst erfarne i forhold til at overtale personer til at sende penge, private fotos m.m.
  • Er skaden sket, så giv ikke efter for afpresning. Du har ingen garanti for, at de kriminelle holder, hvad de lover. Ofte kan den første betaling være et signal om, at de kan fortsætte afpresningen.
  • Anmeld sagen til politiet.
pige smse mobil
Pas på honningfælderne på sociale medier … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Politiets redegørelse om den omfattende sextortion-sag

Aarhus Havn får amerikanske soldater på besøg

I denne uge vil der være øget trængsel på Aarhus Havn i forbindelse med ankomst af amerikanske soldater og militærudstyr. For første gang nogensinde vil Aarhus Havn blive anvendt af det amerikanske militær i forbindelse med ankomsten af et skib med militært materiel ombord. Østjyllands Politi er opmærksomme på en mulig øget trængsel på havnen samt synligt amerikansk militær i og omkring Aarhus C.

I denne uge ankommer cirka 600 amerikansk militært materiel og køretøjer til Aarhus Havn med det civile fragtskib ARC Independence. Det sker, når byen for første gang nogensinde lægger havn til værtsnationsstøtte til USA – også kaldet Host Nation Support.

Det amerikanske materiel skal efterfølgende fragtes videre til Østeuropa på landjorden på grund af en planlagt rotation af amerikanske tropper. Østjyllands Politi forventer i den forbindelse, at der muligvis kan opstå en øget trængsel på Aarhus Havn i de dage, hvor skibet skal losses og materiellet køres videre ud i Europa.

–  Vi har en formodning om, at der muligvis kan opstå kortvarige trafikale trængsler på havnen, når det militære materiel skal fragtes videre i Europa. Havnen er dog i forvejen godt gearet til at håndtere den daglige trafik, så vi tror ikke, der bliver nogle større udfordringer – men vi følger situationen nøje, fortæller politidirektør i Østjyllands Politi Kirsten Dyrman.

Østjyllands Politi har en forventning om, at havnen vil blive belastet med op mod 50 ekstra lastbiler i døgnet i forbindelse med opgaven.

Midlertidigt militært område og amerikanske soldater i Aarhus … I forbindelse med fragtskibets ankomst til Aarhus bliver der oprettet et midlertidigt militært område – også kaldet et MMO – på et mindre område af Omniterminalen på Aarhus Havn. Der er i forvejen ikke adgang for offentligheden på terminalen, så Østjyllands Politi har ingen formodning om, at borgerne bliver påvirket af det midlertidige militære område.

–  Vi regner ikke med, at operationen kommer til at påvirke østjydernes hverdag, men vi har en forventning om, at borgerne muligvis kan støde på amerikanske soldater i området omkring Aarhus Havn og Aarhus midtby, slutter politidirektør Kirsten Dyrman og tilføjer, at hun håber, amerikanerne vil føle sig godt taget i mod, når de færdes i byen.

Der vil være tydelig skiltning i det område, hvor MMO’et er gældende. Opgaven på Aarhus Havn er gennemført af Forsvaret, og foruden Østjyllands Politi deltager også Hjemmeværnet og en række øvrige civile aktører og relevante myndigheder.

Læs mere om Host Nation Support på Forsvarets hjemmeside her.

Fakta:

Den danske værtsnationsstøtte består i at støtte en planlagt rotation af amerikanske enheder til Operation Atlantic Resolve – USA’s styrkede tilstedeværelse i Europa. Atlantic Resolve har i en årrække haft til formål at demonstrere US evne og vilje til at forstærke NATO og alliancepartnere i Østeuropa med kampstyrker.

USA har tidligere sendt materiel gennem Danmark i forbindelse med øvelsesaktivitet i Europa og senest i Esbjerg, hvor 44 amerikanske militærhelikoptere anløb med skib i august 2022.

Kilde: Forsvarskommandoen

aarhus havn
Aarhus Havn vil denne uge tage imod både amerikanske soldater og militært materiel. (Foto: Visualhunt)

Læs også: Så ærlige er danskerne i Aarhus, Odense og København

Vær med til at kåre årets naturfoto

Verden største naturfotoudstilling – Wildlife Photographer of the Year – uddeler hvert år en publikumspris. De nominerede er offentliggjort, og du kan være med til at bestemme, hvem der skal løbe af med sejren. Du kan se alle udstillingens 100 fotografier fra hele verden på Statens Naturhistoriske Museum.

Juryen skulle gennemgå næsten 40.000 billeder indsendt af naturfotografer fra 93 forskellige lande for at udvælge 100 fotos, som er med på årets udstilling, Wildlife Photographer of the Year, også kaldet naturfotografernes Oscar.

Nu har juryen så offentliggjort de 25 nominerede til årets People’s Choice Award, hvor vinderen bestemmes af publikum. Nu kan du stemme på din favorit indtil den 2. februar 2023 klokken 15.

Mød de 25 fantastiske fotos og giv din favorit din stemme her.

Du kan se udstillingen på Statens Naturhistoriske Museum indtil den 27. august 2023.

Besøg udstillingens danske website på her. og udstillingens britiske website her.

sneleopard naturfoto smk
‘World of the snow leopard’ / ‘Sneleopardens verden’ af Sascha Fonseca, Tyskland © En sneleopard spejder efter bytte mellem Ladakh-bjergenes forrevne tinder i Indien. (Foto: Sascha Fonseca, Tyskland ©)

Læs også: Januar måneds kulturguide

16 måneders fængsel til to vanvidsbilister

Onsdag faldt der dom i to sager, hvor to mænd blev idømt ubetinget fængsel for at have kørt vanvidskørsel i henholdsvis Randers og Aarhus.

Ved Retten i Randers blev en 24-årig mand idømt seks måneders ubetinget fængsel og frakendt førerretten i fire år for den 2. november sidste år at have kørt vanvidskørsel på sin motorcykel på Jomfruløkken i det nordøstlige Randers. Her foretog han en hasarderet overhaling med mindst 140 km/t, langt over det dobbelte af de tilladte 50 km/t, og ramte ind i en 20-årig mandlig cyklist, som ved sammenstødet pådrog sig en hjernerystelse og et brud på foden.

Den 24-årige blev selv kastet af motorcyklen og blev efterfølgende anholdt af politiet og dagen efter varetægtsfængslet i sagen. I retten erkendte han vanvidskørslen, og han modtog dommen på de seks måneders fængsel.

Samme dag ved Retten i Aarhus blev en 38-årig mand idømt 10 måneders ubetinget fængsel og frakendelse af førerretten i 10 år – også for vanvidskørsel.

En patrulje ville den 20. oktober standse den 38-årige bilist i det sydlige Aarhus, da han kom kørende ad Marselis Boulevard med en hastighed væsentligt over det tilladte.

Den 38-årige valgte i stedet at sætte farten op, og under den efterfølgende eftersættelse kom han flere gange på hastigheder på over det dobbelte af det tilladte, ligesom han adskillige gange kørte over for rødt. I krydset Jyllands Allé/Skovbrynet nåede en anden bilist akkurat at foretage en hård opbremsning, og undgik derfor at blive påkørt.

Efter en længere eftersættelse satte den 38-årige bilen og stak af til fods, men lidt senere blev han opdaget af en patrulje og anholdt. Siden har han siddet varetægtsfængslet i sagen, der altså endte med en dom på 10 måneders fængsel. En dom, som han valgte at modtage. Den 38-årige er tidligere dømt for vanvidskørsel og narkokørsel, hvilket havde indflydelse på strafudmålingen.

–  Begge sager er eksempler på, at retten ser med stor alvor på vanvidskørsel, hvor man udsætter andre trafikanters liv og helbred for fare. Når man som den 38-årige ovenikøbet under kørslen var påvirket af euforiserende stoffer samt frakendt førerretten, så bliver konsekvensen endnu hårdere, udtaler anklagerfuldmægtig Mads Fransen.

benzin, olie bil
16 måneders fængsel til to vanvidsbilister … (Foto: Pexels)

Læs også: Dyre fartbøder i vejarbejde

Dagens billede: Kig op

· Mere fra samme kategori ·