Læs også:

Close
pige tanker tænker himmel

Det, vi fokuserer på vokser

Mit liv  | 

Det, vi fokuserer på vokser … Kender du det? Der er både de små og også mange store ting i livet og verden, der kan fylde – ikke mindst i en mørk tid. Vi har talt med psykoterapeut Lizl Rand om, hvad man kan gøre for at lindre det

Som psykoterapeut taler Lizl Rand med mange mænd og kvinder, der synes, at det er en særlig sej tid lige nu. Vinterens mørke, krigen i Europa, corona og hvad man ellers måtte opleve af større og mindre udfordringereller ‘ups and dowms’  i sit nære liv kan blive overvældende og fylde rigtig meget i ens hoved. Heldigvis er der alligevel noget som vi kan gøre. Her følger Lizl Rands gode råd, der kan lindre lidt …

pige tanker tænker himmel
Har du det også med, at ting der bekymrer dig og fylder dine tanker – vokser – jo mere du tænker på det … (Foto. Pexels)

1. Accepter situationen

Accepter situationen … Vi kan ikke nødvendigvis ændre på den, og det øger blot uroen og ubehaget ved hele tiden at fokusere på alt det, som vi ikke kan eller måske går og frygter. Flyt i stedet dit fokus til alt det, som du kan på trods af – også selvom vi er i denne ulidelige situation.

pige tænker computer
Vi bombarderes på sociale medier – både med gode og mindre gode ting. Husk at holde pause derfra engang i mellem. (Foto: Pexels)

2. Ha’ et fast tidspunk dine bekymringer og nyhedsindtag

Ha’ et fast tidspunkt hver dag til dine bekymringer og nyhedsindtag. For eksempel fra klokken 16-16.30, når arbejdsdagen er slut. Når du så vågner om morgenen og bekymringerne banker på, siger du til dig selv: Jeg kan godt se dig, bekymring, men vi har først en aftale klokken 16. Og så parkerer du den pænt det – pakker den lidt væk …

Du skal derfor træne dig selv i at udskyde at reagere på alle tankerne og flytte fokus. Det vil ikke ske fra den ene dag til den anden. Men med træning kan  man godt lære det.

veninder kram samtale (Foto: unsplash)
Gå ikke alene med dine tanker – del dem … (Foto: unsplash)

3. Gå ikke alene med dine tanker

Tal med andre om, hvordan du har det … Tillad at du er ked af det, nervøs eller måske ensom. Sig det højt. Græd, skrig i en pude, spark til en træstub. Men forsøg at begrænse det til din faste bekymringstid, så det ikke kommer til at fylde og skygge alt. Og måske er der andre – der også (og det er der) har det på samme måde, så man sammen kan italesætte sine tanker og bekymringer.

pige tænke trist
Tænk over – hvad har du kontrol over – og hvad har du ikke … (Foto: Pexels)

4. Hvad har du kontrol over – og hvad har du ikke

Se hele tiden på, hvad du har kontrol over – og hvad du ikke har kontrol over. Vi bliver ofte bange og føler stort pres, når vi forsøger at tage ansvar for noget, som måske er helt uden for vores kontrol – og det kan fylde. Husk du har kun kontrol over egne dine handlinger.

5. Husk vi går mod lysere tider

Netop i januar bliver det lysere og lysere, og dagens længde er tiltaget med over en halv time, og det er dejligt at vide og også opleve. For intet er konstant. Heller ikke mørket. Så bevar håbet. Det går over. Denne periode (lidt mørke periode) slutter  også, så fang de små glimt og momenter af lyse ting og tanker og pas godt på dem …

lizl rand
Lizl Rand kommer her med få og nemme råd, du kan tage til dig … (Foto: Bjarke Ørsted)

Og et lille PS – husk at nogle gange kan ‘en mus blive til en elefant’ – som udtrykket siger … Derfor er det netop også godt både at kunne parkere – men også kunne ‘lukke’ noget – eller måske endda gøre noget ved det …

 

Du kan læse mere om Lizl Rand, psykoterapeut og forfatter på www.lizl.dk

 

Læs også:

Kender ud begrebet flyskam

 

 

 

· Mere fra samme kategori ·